Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Βαριές …..και ανθυγιεινές προτάσεις !


Πολύς λόγος θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Διάφοροι … «παπαρολόγοι», ξεπεσμένοι πολιτικοί αμπελοφιλόσοφοι και ζωντανές συνταγές της χρεοκοπίας , προβλέπουν ..μάχη!

Μάχη για τι όμως ; Μάχη για την τιμή των όπλων ; μάχη κομματικής δολιοφθοράς ; μάχη κεκτημένων αντανακλαστικών ; ή μήπως μάχη για την …αμάχη ;

Όλα αυτά γιατί επί χρόνια οι κυβερνήσεις αλληθωρίζουν μεταξύ των αναγκών εκσυγχρονισμού και των …θολών αντιστάσεων της κοινωνίας.

Όλα αυτά γιατί επί χρόνια πορευόμαστε με «γλετζέδικα» μπαλώματα μιας πολυτελούς υπανάπτυξης και χάρτινης ευημερίας.

Όλα αυτά γιατί κανείς τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει σε ριζοσπαστικά μέτρα και να αναλάβει τις καθοδηγητικές ευθύνες του έναντι του λαού.

Αντίθετα για ψηφοθηρικούς και μικροπολιτικούς λόγους η λίστα των υπαγομένων επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά συνεχώς και αυξανόταν.

Δημιουργήθηκε έτσι το νεοελληνικό ευτράπελο στην λίστα να κατέχουν θέσεις επαγγέλματα όπως οι τραγουδιστές , οι χονδρέμποροι λαχανικών και κρεάτων , οι καφεκόπτες , οι ελεγκτές στις συγκοινωνίες , οι συνοδοί στις κλινάμαξες του ΟΣΕ , οι εργαζόμενοι στα κομμωτήρια , οι εργαζόμενοι στις ταμειακές μηχανές των μεγάλων καταστημάτων , οι μουσικοί , οι θαλαμηπόλοι των ευαγών ιδρυμάτων , οι συντάκτες των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων , οι εκφωνητές των ραδιοφωνικών σταθμών κ.α

Αυτή την αναβλητικότητα της πολιτείας εκμεταλλεύονται και άλλοι κλάδοι διαφόρων επαγγελμάτων που ζητούν και αυτοί με ιδεολογικοποιημένο κοτζαμπασισμό να διαβούν την πόρτα του ….. προστατευτικού καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών.

Για να καταλάβετε την κοινωνικοπολιτική μας οπισθοδρόμηση και την θέση μας στα τελευταία βαγόνια της έννοιας «σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» , σας αναφέρω ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 600 (ΝΑΙ ! για την ακρίβεια 537) επαγγέλματα και ειδικότητες που χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά.

Με τους ρυθμούς εμπλουτισμού της λίστας κατά την δεκαετία 80`-90` πιθανώς σε λίγα χρόνια η οποιαδήποτε εργασία να θεωρείτε …ανθυγιεινή.

Διάβαζα μάλιστα πριν λίγες ημέρες άρθρο ενός δημοσιογράφου, ταγμένου στον προσχηματικό εξωραϊσμό της απέραντης χωματερής που έχει καταντήσει αυτός ο τόπος, να ισχυρίζεται ότι ακόμη κι όσοι εργάζονται έξι ώρες μπροστά σε ένα κομπιούτερ, πρέπει να παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, λόγω των βλαβών που προκαλούνται στην υγεία τους. Τρικυμία εν κρανίω !

Αναφέρω ενδεικτικά σχετικές ρυθμίσεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία τα αντίστοιχα επαγγέλματα είναι εννέα και χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα».Με αυτόν το χαρακτηρισμό αποφεύγεται ο συνειρμός ότι κάποια εργασία βλάπτει την υγεία.

Κατ’ αντιδιαστολή στη Γερμανία ουδέν επάγγελμα χαρακτηρίζεται ως «βαρύ και ανθυγιεινό», και μόνον οι ανθρακωρύχοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών, λόγω «αυξημένης επιβάρυνσής τους κατά την εργασία»

Στην Κύπρο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία και στο Βέλγιο (όπου έκλεισαν τα ανθρακωρυχεία), ουδέν επάγγελμα αναγνωρίζεται ως «βαρύ και ανθυγιεινό»,ώστε όλοι οι απασχολούμενοι σε αυτό να δικαιούνται, σύμφωνα με το νόμο, πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ είναι υγιείς και ιατρικώς ικανοί για εργασία.

Αποδεικνύεται ότι τελικά είναι ηθικά και οικονομοτεχνικά ορθότερο, αντί να δαπανώνται χρήματα για πρόωρες συντάξεις εργαζομένων ,αυτά τα κονδύλια να διατίθενται για την έγκαιρη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, όπου αυτές ...χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές.

Ας κοιτάξουμε ξεκάθαρα το βαθύτερο πρόβλημα. Αυτό που έγκειται τελικά στην αδυναμία της κοινωνίας μας να συζητήσει νηφάλια, να κρίνει χωρίς προκαταλήψεις , να αντιδρά ορθολογικά και όχι αντανακλαστικά.

Αλλά και στην ατολμία ενός «ρηχού» πολιτικού συστήματος το οποίο σύρεται πίσω από την κοινή γνώμη …..αντί να την καθοδηγεί.

20 σχόλια:

  1. Περίπου την ίδια η προσέγγιση με εσένα έχει και ο μεγάλος ιταλός συνδικαλιστής ηγέτης Mπρούνο Tρεντίν. Αν δεν κάνω λάθος γύρω στο 97-98 ο Tρεντίν είχε μιλήσει στην αίθουσα της EΣHEA.
    Εκεί ανάλυσε τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, που σηματοδοτούν το τέλος του φορντικού μοντέλου.Δηλαδή του μοντέλου όπου ένας εργαζόμενος έμενε στην ίδια δουλειά, από τότε που τέλειωνε το σχολείο μέχρι τη σύνταξη .
    Aφού έπαιρνε υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη, ότι δηλαδή ζούμε περισσότερο, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, εφόσον είναι καλά στην υγεία τους, να είναι ενταγμένοι και χρήσιμοι στην κοινωνία, ο Mπρούνο Tρεντίν πρότεινε να υποστηριχθεί το πέρασμα σε νέες μορφές απασχόλησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.
    Π.χ είναι σωστό ένας οικοδόμος να πάψει να ανεβαίνει στις σκαλωσιές μετά τα 50-55 του χρόνια.
    Αντί όμως να σταλεί σπίτι του -ή στην παραοικονομία- με μια "σύνταξη πείνας", δεν είναι προτιμότερο να του προταθεί π.χ μια θέση φύλακα σε σχολείο, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και μένουν ακάλυπτες, μέχρι τα 60-65 του χρόνια;
    Kαι δεν είναι αυτή μια πιο σωστή και αποδοτική δημόσια δαπάνη;
    Τα δε χρήματα που εξοικονομούνται να διατεθούν στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Πολίτα και ο Σπράος τα ίδια με εσένα έλεγε και τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστή ανάλυση με μια μόνο παρατήρηση,η κυβέρνηση Καραμανλή αφαιρεί ίσως δικαιολογημένα πολλά επαγγέλματα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά
    ταυτόχρονα ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ άλλα....σοβαρή μεταρρύθμιση μιας ρηχής πολιτικής παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη , θυμίστε μου κάτι τα κλειστά επαγγέλματα κατά πόσο επιβαρύνουν τον κρατικό και οικογενειακό προυπολογισμό ????

    1ον) Αν ήθελαν να εξοικονομήσουν χρήματα για το κράτος και τους πολίτες και είχαν τα ..αρχ**...sorry κότσια ας άνοιγε επιτέλους αυτό το καρκίνο που λέγεται κλειστά επαγγέλματα η "νεοφιλελεύθερη" κυβέρνηση ...

    2ον) Φίλε πολίτη καλό το άρθρο και σωστό αλλά ... ποιος αλήθεια θα διαθέσει τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν και που ??

    ο δήμαρχος της Ζαχάρως για το δημοτικό του θέρετρο...?

    Και κλείνοντας , από πότε το πολιτικό σύστημα σέρνεται από την κοινή γνώμη ??? εγώ μέχρι τώρα ήξερα ότι το πολιτικό σύστημα σέρνεται στα τέσσερα πίσω από τα επιχειρηματικά κέντρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @greekpoliticalreview
    Θεώρησα αυτονόητο (και γι`αυτό δεν το έγραψα)ότι η κοινή γνώμη διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ.
    Δηλαδή επιχειρηματικά συμφέροντα αφού δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι ΜΟΝΟ εκδότης ή καναλάρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και επειδη τον εφαγε το σκοταδι το Σπραο, πα να πει, οτι ελεγε και βλακειες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Διπλωματη
    Φίλε δεν ξέρω γιατί τα λες αυτά δηλ."ταυτόχρονα ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ άλλα....σοβαρή μεταρρύθμιση μιας ρηχής πολιτικής παράταξης."
    Αντιγράφω απο τον ΑLFA "Κακά μαντάντα για τουλάχιστον 250 χιλιάδες εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να παραδοθεί ίσως και την Παρασκευή στο υπουργείο Απασχόλησης. Δεκάδες ειδικότητες που μέχρι σήμερα ήταν στη λίστα προβλέπεται να δουν την πόρτα εξόδου μεταξύ των οποίων ζαχαροπλάστες, σερβιτόροι, κομμώτριες, υποδηματοποιοί ακόμη και τραγουδιστές.
    Η νέα λίστα, η οποία θα ισχύσει με προεδρικό διάταγμα, θα αφορά εργαζομένους που θα ασφαλιστούν μετά την εφαρμογή του διατάγματος, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν εντάσσεται κανένα νέο επάγγελμα.
    Μήπως πρέπει να μας πει τις πηγές σου;
    Alex

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @greekpoliticalreview:

    Όταν γινόντουσαν τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το 1992, περιττό να σου πω ότι όλοι οι πολιτικοί εν μια νυχ΄τι γίνανε πατριώτες.

    Ή μηπως με το Ασφαλιστικό το 2001;

    Ο Σπράος έλεγε την αλήθεια, αλλά επειδή εδώ στην Ελλάδα είμαστε NIMBY (Not in my back yard) και ψευτο-κομμουνιστές με μπόλικο lifestyle (πολλά λεφτά, λίγη δουλεία, σύνταξη-όσο-ο-μισθός-μου), γι'αυτό και υπήρξε κατακραυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Nassos.
    Ετσι ειναι φιλε.
    Με life style.
    Πολυ ομως.
    Δεν εχεις δει και τα σιριαλ στην τιβι;
    Μαγκια, κλανια και ιδεα.
    Ολοι καθονται και κανεις δε δουλευει.
    Εχουν ομως ΙΧ και μεγαλεια. Και Μυκονο με τα ξεκωλα.
    Και μια και το Λυκειο, εγινε πλεον δημοτικο, το τελειωνουν ολοι, χωρις να ξερουν τιποτα βεβαια οι περισσοτεροι, ενω νομιζουν οτι ειναι "μορφωμενοι", αρα δεν μπορουν να δουλεψουν σε "κατωτερες" εργασιες,που προοριζονται βεβαια για καποιους "κατωτερους". Πχ μεταναστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχουν επαγγέλματα που στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και στον δημόσιο όχι, πχ οι νοσηλευτές. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όσους εργαζόμενους δουλεύουν κυκλικό ωράριο δεν θα πρέπει να είναι συνάρτηση του κλάδου τους αλλά της θέσης εργασίας τους, με παράδειγμα πάλι τους νοσηλευτές, δεν μπορούν να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όσοι δεν έχουν κλινικό αντικείμενο (δίπλα στον ασθενή δηλαδή). Συνεπώς η Πολιτεία και οι Φορείς οφείλουν να εργασθούν μέσα από ήδη νομοθετημένες πρόνοιες: πχ υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και εφόσον επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί η ποιότητα των συνθηκών εργασίας μπορεί να καταργηθεί και πρέπει να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση. Αρκεί να εξασφαλίζει την μετεξέλιξη των μεσηλίκων εργαζομένων και να αξιοποιεί γόνιμα την πείρα τους και τις ικανότητές τους, για παράδειγμα πάλι οι νοσηλευτές θα μπορούσαν μετά τα πενήνταπέντε τους πχ να γίνονται κλινικοί εκπαιδευτές και να εργάζονται στα σχολεία, δημοτικά και δημόσια, παραδίδοντας μαθήματα πρώτων βοηθειών και να καλύπτουν πρωτογενείς ανάγκες δημόσιας υγείας. Όταν θες να προκόψει ο τόπος σου προκύπτει και η φαντασία στην εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1.Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους από 1η Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι της Αθήνας.
    2. Κεφαλικός φόρος 10% στους ελεύθερους επαγγελματίες
    3. Κλειστά επαγγέλματα: συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ιατροί κλπ που από σύμπτωση εκπροσωπούνται στη Βουλή από εκπροσώπους της κάστας τους.
    4. Νέος νεκρός από εργατικό ατύχημα (ΣΕΛΜΑΝ)
    5. Πόσοι είπαμε είναι οι νεκροί στρατιώτες μας?
    6. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά πως Θεού δεν ακουμπάμε τα παπαγαλάκια δημοσιογραφάκια.

    κλπ

    Η ορθολογικότερη πρόταση θα ήταν: κανένα επάγγελμα να μην χαρακτηριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό, αλλά ΣΑΦΗ ΜΕΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ.

    ΥΓ

    "...στην αδυναμία της κοινωνίας μας να συζητήσει νηφάλια, να κρίνει χωρίς προκαταλήψεις , να αντιδρά ορθολογικά και όχι αντανακλαστικά"
    να συζητά με ποιους?
    με τους ανίκανους κοιμισμένους επίγονους που κυβερνούν?
    ...αν αυτό, είναι Δεξιά Φιλελεύθερη παράταξη, τι να πω τότε παρά μόνο ...καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οι ιατροι δεν ειναι κλειστο επαγγελμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν κρίνω από τα παραδείγματα των Ευρωπαϊκών χωρών που αναφέρεις τότε θέλουμε πολλές δεκαετίες και πολλά κυβερνητικά σχήματα για να γίνουμε και εμείς Ευρωπαϊκή χώρα στο συγκεκριμένο θέμα.
    Τώρα αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά την ¨πτώχευση¨ δύσκολο να το προβλέψω.
    Μάλλον για μετά το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. rfp@gr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Η ορθολογικότερη πρόταση θα ήταν: κανένα επάγγελμα να μην χαρακτηριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό, αλλά ΣΑΦΗ ΜΕΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ.
    Αυτό ακριβώς!! Ευγε!!!!!!
    Γιατί δεν ξέρω σε καμία ευρωπαϊκή χώρα που όλοι αναφαίρεστε το γκαρσόνι να δουλεύει έως τα ξημερώματα, ο νταλικέρης να μην έχει δικαίωμα ρεπό, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι βλ. στελέχη εταιριών να φεύγουν νύχτα από το γραφείο ή να διαπραγματευονται τΗν αδειά τους βάσει του όγκου εργασίας που πότέ δεν τελειώνει κλπ.
    Πως να μην θέλεις να γίνεις δημόσιος υπάλληλος ή αν είσαι στον ιδιωτικό τομέα να μην εναντιώνεσαι στο κόψιμο οποιουδήποτε 'δικαιώματος΄' αφού γενικά είσαι απροστάτευτος.
    Αν πραγματικά θέλανε θα κοπιάρανε πετυχηένα συστήματα και θα διασφαλίζαν τον απλό πολίτη αλλά δεν θέλουν γιατί απλά δεν τους αφορά.
    Πολίτη, ειλικρινά ενώ με κάποια ποστ λέω είναι έξυπνος με κάποια σαν και αυτά ως προς τον τρόπο που τα απλοποιείς και σαλαμοποιείς την παρουσίαση ενός θέματος πέρνοντας κομματάκια και αφήνοντας άλλα απ'έξω και με τον ζήλο υποστήριξης στην συγκεκριμένη κυβέρνηση απορώ....... Μήπως είστε διαφορετικά άτομα που γράφετε?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 3.54
    Φίλε ειλικρινά απορώ !!!!
    Στην αρχή του σχόλιου σου απονέμεις τα εύσημα και τα εύγε στον rfp@gr που γράφει ..."Η ορθολογικότερη πρόταση θα ήταν: κανένα επάγγελμα να μην χαρακτηριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό, αλλά ΣΑΦΗ ΜΕΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ."
    Μα αγαπητέ μου φίλε τρίτη πρόταση από το τέλος ΓΡΑΦΩ... "Αποδεικνύεται ότι τελικά είναι ηθικά και οικονομοτεχνικά ορθότερο, αντί να δαπανώνται χρήματα για πρόωρες συντάξεις εργαζομένων ,αυτά τα κονδύλια να διατίθενται για την έγκαιρη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, όπου αυτές ...χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές.
    Δηλαδή το ...ίδιο !!!!!!!
    Απλώς επιβεβαιώνεις την ακριβώς επόμενη πρόταση μου , περί αδυναμίας της κοινωνίας μας να συζητήσει νηφάλια ,να κρίνει χωρίς προκαταλήψεις , να αντιδρά ορθολογικά και όχι αντανακλαστικά.
    Απορείς και με τον "ζήλο μου υποστήριξης στην συγκεκριμένη κυβέρνηση".....
    Εννοείς το "ρηχό" πολιτικό σύστημα που γράφω και αναφέρομαι σε ΟΛΟΥΣ;

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αρες...μαρες...
    Υπαρχουν επαγγελματα που οσα μετρα και να παρεις δεν γινεται να γινουν ελαφρα και υγιεινα.
    Βαλε τον ανθρακορυχο.. τον εργατη στη χημικη βιομηχανια κλπ (θα μπορουσα να αναφερω απειρα παραδειγματα) να δουλεψει με σκαφανδρο, με μασκα, με λαστιχενια στολη. Σε 1 ωρα τα εχει παιξει. Μη λεμε βλακειες.
    Να βγαινουν στη συνταξη να παιρνουν θεση και οι νεοι αντι να μαραζωνουν αφραγκοι και να το ριχνουν στα ναρκωτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε politis
    Τα γράφεις ..τα ξαναγράφεις και είναι λες και τα λες σε ζόμπι.

    Τι ποιο ξεκάθαρο από αυτή την ανάρτηση. Ποιος ηλίθιος δεν καταλαβαίνει ότι έχεις δίκαιο.
    Ας βγει με επιχειρήματα να κάνουμε κουβέντα...

    Ναι 1:50 θα πάνε οι νέοι να γίνουν ανθρακωρύχοι (έχουμε γεμίσει ανθρακωρυχεία) ή θα την πέσουν με σκάφανδρο για σφουγγάρια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. gnik
    απλα εφερα 2 ακραια παραδειγματα, που οντως υπαρχουν και θα συνεχισουν να υπαρχουν. Εσυ φανταζεσαι πως θα παψουν να υπαρχουν "δυσκολες", για σενα, δουλειες που ομως καποιοι αλλοι θα τις κανουν για να ζησουν τις οικογενειες τους? Τα μετρα ασφαλειας που προτεινονται στο αρθρο τετοιες λυσεις δινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ φίλε
    Δεν μιλάμε για τις δουλειές που όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολες.
    Αυτές θα μπορούσαν απλά να αμείβονται καλύτερα ούτως ώστε να τις εξασκεί κάποιος για μικρότερο χρονικό διάστημα με το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, και μετά να κάνει κάτι ελαφρύτερο.
    Τώρα έτσι που είναι τα πράγματα η μόνη δουλειά που δεν είναι ¨δύσκολη¨ είναι του πεθαμένου...
    Σε λίγο και που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και μόνο θα θεωρείτε ότι εκτελείς βαριά και ανθυγιεινή εργασία.
    Μήπως η εργασία στην Ελλάδα είναι πιο βαριά από την Ιταλία και την Γερμανία ή έχουμε περίσσευμα στα Ασφαλιστικά ταμεία για να συνταξιοδοτούμε πρόωρα τραγουδιστές, λαχανοκρεαταγορίτες, εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
    Είπαμε να λιγοστέψουν τα επαγγέλματα της κατηγορίας στα πραγματικά ανθυγιεινά…με αποδείξεις και μελέτες.
    Τώρα αν και η κυβέρνηση εφαρμόσει το δικό της καπέλο και αρχίσει τις σκάτζες δεν θα αποτελεί έκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι κυβερνησεις στο παρελθον, προκειμενου να δωσουν καποια λεφτα,κατω απ το τραπεζι, για να μην ξεσηκωθουν οι αλλοι, εβαζε μια κατηγορια στα βαρεα και καθαριζε.
    Ομως, αφ ενος η υποθεση ξεφυγε, γιατι το μαθανε το κολπο και αλλοι, αφ ετερου, στην ιδια ομαδα, μπηκαν και αλλοι απ το παραθυρο, αν και ηταν υπαλληλοι γραφειων.
    Δηαλαδη, τοσο οι εργαζομενοι σε μεταλλεια, σε καποιες επιχειρησεις, οσο και αυτοι των γραφειων, μπηκανε στα βαρεα.
    Οποτε τα Ταμεια, βογγανε.
    Αλλα ποιος ενδιαφερεται γι αυτο;
    Οταν βεβαια, δε θα υπαρχουν λεφτα για να παρουν αυτοι που πραγματικα δουλευαν και πληρωναν τις εισφορες τυς, θα γινει της πουτανας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή