Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Σύγκρουση και συναίνεση !


Στην πολιτική οικονομία θεωρείται ως βασική αξιολογική κρίση το κριτήριο του Pareto.

Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο ένα μέτρο πολιτικής είναι ευπρόσδεκτο και επιθυμητό εάν βελτιώνει την ευημερία έστω και ενός ατόμου χωρίς να μειώνει την ευημερία οποιουδήποτε άλλου μέλους της κοινωνίας.

Άρα οποιοδήποτε μέτρα πολιτικής πληρούν το ανωτέρω κριτήριο απολαμβάνουν την κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και οικονομίας της αγοράς, η κοινωνική συναίνεση εξαρτάται από την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κοινωνίες με υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού έχουν εξασφαλίσει μια μακροχρόνια κοινωνική συναίνεση η οποία ξεπερνάει τον πολιτικό και εκλογικό κύκλο.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2008 και εκεί που όλοι περιμένουμε το αυτονόητο και την ώρα ευθύνης των πολιτικών, διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι ζούμε την…. ώρα των υπεκφυγών και της επίπλαστης συγκρουσιακής προσέγγισης.

Μικροπολιτικές σκοπιμότητες ορθώνουν ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές και καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την πολιτική (αλλά και κοινωνική) συναίνεση και την αποδοχή ακόμα και μέτρων οικονομικής πολιτικής που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο ευημερίας μιας κοινωνίας.

Όλοι εκείνοι που έχουν μερίδιο στον δημοκρατικό διάλογο , αρνούνται και την πιο στοιχειώδη συναίνεση και αποζητούν απλώς και μόνο το ….«Όχι σε όλα» σε οτιδήποτε προτείνουν οι κυβερνώντες (άρθρο 16, αναθεώρηση συντάγματος, πάταξη της …επαναστατικής γυμναστικής των Εξαρχείων, ασφαλιστικό, εξυγίανση ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων κ.α)

Έτσι, ότι και να αποφασίσει η κυβέρνηση, λογικό ή παράλογο, δίκαιο ή άδικο, θα βρει απέναντί της την αντιπολίτευση, τους κομματικούς συνδικαλιστές, και προφανώς τις ειδικές ομάδες «κεκτημένων» προνομίων που επιβαρύνουν τους περισσότερους.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος αδιαφορεί για τα μικροπολιτικά «υπαρξιακά τους προβλήματα» και τη συνεχή κοκορομαχία τους.

Αυτό που περιμένει είναι πολιτική συναίνεση για την άμεση εφαρμογή πρακτικών και εφαρμόσιμων μέτρων με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας.

Για πόσο ακόμα οι πολιτικές ηγεσίες θα στρουθοκαμηλίζουν, παρατείνοντας μια άρρωστη κατάσταση και μια πολιτική στασιμότητα ;

Για πόσο ακόμα θα αποφεύγουν μια συναινετική αφύπνιση η οποία θα ξεπερνάει τον πολιτικό και εκλογικό κύκλο ;

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Στα όποια μικρά μεταρρυθμιστικά βήματα και εάν προχώρησε η κυβέρνηση , η αντιπολίτευση σπεκουλάρει , πλειοδοτώντας σε …άρνηση.

Ακόμα και εάν δεχτούμε ότι τα μεταρρυθμιστικά βήματα από την τωρινή κυβέρνηση είναι προς λάθος κατεύθυνση , το ερώτημα που πλανάτε στους πολίτες είναι το εξής: « Ποιες είναι οι αντιπροτάσεις της αντιπολίτευσης ;». Γιατί το … «Όχι σε όλα» δεν είναι πρόταση , ούτε λύση στα προβλήματα μας.

Λίγοι δυστυχώς αντιλαμβάνονται ότι ο πλέον επικίνδυνος εχθρός είναι ο …εσωτερικός εχθρός.

Το λέω αυτό γιατί όσο πιο ισχυρή αισθάνεται μια οποιαδήποτε ομάδα (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση) στη δυνατότητά της να επιβάλλει αυτόνομα τη βούλησή της στην κοινωνία, τόσο περισσότερο επιρρεπής είναι στο να αποκοπεί από την πραγματικότητα.

Και από την στιγμή που αποκοπούν από την πραγματικότητα , αυτοί που θα …πληρώσουν το μάρμαρο είμαστε εμείς οι απλοί πολίτες. !

Ας γίνει το «τραπέζι» του διαλόγου επιτέλους «τραπέζι» …λύσεων.

16 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ σωστή η τοποθέτηση σου ....παρόλο που θα κατηγορηθείς για ¨προπαγάνδα¨ .
    Αυτοί που πρέπει να δώσουν στους πολιτικούς να καταλάβουν ότι στην βουλή τους στέλνουμε για συνεργασία και σωστές λύσεις και όχι για προσωπική προβολή, είμαστε εμείς....
    Αλλά δυστυχώς φίλε μου με τα μυαλά που κουβαλάμε δεν καταλαβαίνουμε πιο πραγματικά είναι το συμφέρον μας.
    Προσκυνάμε την σημαία των κομμάτων και τους δικαιολογούμε όποια βλακεία και αν κάνουν στον βωμό της υποτέλειας.
    Ακόμα και η σημερινή σύνθεση της βουλής μπορεί να κάνει θαύματα...αλλά ο κάθε αρχηγός κάνει αυτό που καταλαβαίνει ότι θέλουν οι οπαδοί.
    Γιατί μην γελιόμαστε...εμείς πλάθουμε τους πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ gnik
    Φίλε μόνο στην χώρα μας υπάρχει το παράδοξο ..."Όχι σε όλα". Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την "πολυτέλεια" να διαφωνούν παντού, απλώς για να διαφωνούν!
    Το λογικό θα ήταν στην πορεία , κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μπορούσαν κάπου να συμπλεύσουν και κάπου να διαφωνήσουν. Η ολοκληρωτική διαφωνία είναι αναντίστοιχη με τη σοβαρότητα των προβλήματων μας.
    Δυστυχώς ενώ η αντικειμενική πραγματικότητα ζητά όλο και περισσότερες συναινέσεις, η κομματική πραγματικότητα οδηγεί σε όλο και περισσότερες επίπλαστες συγκρούσεις.
    Όσο για την ..."προπαγάνδα", δεν βαριέσαι, συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο στη χώρα μας υπάρχει το παράδοξο "Όλα για τους έχοντες".
    Ο κόσμος ψήφισε την κυβέρνηση για να νομοθετεί και όχι για να νομοθετεί η αντιπολίτευση.
    Αν θυμάσαι το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του για το ασφαλιστικό, για την παιδεία.
    Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες στρουθοκαμηλίζουν και κοιτάνε να εξυπηρετήσουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ δεν επιτρέπει συναίνεση.
    Δε σας παίρνει να κατηγορείτε ρην αντιπολίτευση.
    Άλοι κυβερνάνε, αν είναι ανίκανοι να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο δε φταίει η αντιπολίτευση.
    Άλλωστ ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους γιατί διαφωνεί με τα αφαιμακτικά νομοσχέδια, ακόμη και οι γαλάζιοι συνδικαλιστές και όχι για να διαμαρτυρηθεί που η αντιπολίτευση δε ψηφίζει τους νόμους.
    Και για να μη τρελαθούμε, πότε η ΝΔ συναίνεσε σε οτιδήποτε πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση;
    Τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ άφησε έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να βρει δρόμο διεξόδου από την δίνη του "μέσου όρου", αν δεν βρει τον τρόπο ή το θάρρος να διαμορφώσει ΠΟΛΙTEΣ που θα ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ στις αλλαγές, που θα επιλέξουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, σε μια κοινωνία όχι εργοδοτών και εργαζομένων του 20ου, αλλά κοινωνία ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, κυττάρων μιας ώριμης Κοινωνίας του 21ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πικρό ποτήρι θα το πιεί έως το τέλος ο Καραμανλάκος να μην ψάχνετε για σωσίβια ,εφόσον ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει να έδινε το πηδάλιο σε ένα
    έμπειρο ,τώρα διαλύει την Ελλάδα και θα διαλύσει και τη ΝΔ παραδίδοντας το κόμμα στη Ντόρα Δρακουμέλ.
    ΚΑΜΜΙΑ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ψήφισα τις δύο τελευταίες φορές ΝΔ,μετά τη σημερινή ανακοίνωση Αλογοσκούφη για έξτρα φορολόγηση
    τους χαιρετώ για άλλα λιμάνια ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ..ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το προβλημα, δε θα λυθει δυστυχως, γιατι το κουβαρι εχει μπερδευτει για πααρα πολλα χρονια και για να γινει κατι, πρεπει να πεσουν κορμια.
    Ποιος κλεφτης, θ αφησει την καρεκλα του και το λουφε;
    Ποιος υπαλληλος, θα επιτρεψει να χαθει η μονιμοτητα, που του εξασφαλιζει το μονιμο ξυσιμο και τη σταθερη μασα, δουλευει,δε δουλευει;
    Γι αυτο,
    ... μην ελπιζεις, δεν εχει πλοιο δι εσε, δεν εχει οδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί έτσι έχουν φτιάξει... το σύστημα και έτσι ακριβώς το θέλουν.
    Αυτό λοιπόν, το σύστημα που μας έχει διαλύσει, κάποια στιγμή νομοτελειακά θα τελειώσει, δεν γίνεται αλλιώς, δεν ξέρω πόσο θέλει ακόμα για να κλείσει τον κύκλο του, πάντως θα γίνει!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμο 4.43
    Η Βουλή νομοθετεί φίλε . Και η Βουλή αποτελείται από 300 εκπροσώπους μας.
    Ποιος σου είπε ότι ο οποιοσδήποτε βουλευτής ή πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να φέρει πρόταση νόμου;
    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και εφόσον η πρόταση νόμου ΚΑΚΩΣ καταψηφιστεί, τότε αυτοί που την καταψήφισαν κρίνονται από τον λαό (δια της ψήφου του).

    27 Αύγουστος 2008 5:04 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολίτη δεν γράφεις αύριο για τα νέα μέτρα φοροεπιδρομής γιατί απ' ότι βλέπω έρχονται δύσκολες μέρες και βλέπω να μην έχω να πληρώσω τη σύνδεση για να σε διαβάζω!
    Κατά την γνώμη μου την συγκυβέρνηση δεν την γλυτώνουμε και το σχέδιο των Αμερικάνων μέσω των ...Ελλήνων εκπροσώπων τους για έμμεσους εκβιασμούς στις κυβερνήσεις , μου φαίνεται πως καλά πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια ειναι Η ΛΥΣΗ. Να μαζεψουν τις ρεμουλες του δημοσιου, που ενα φαρμακο κοστιζει 3 ευρω και το αγοραζουν 503 τα νοσοκομεια.
    Να ερευνησουν ποιοι και πως πλουτισαν αν δεν εχουν εισοδηματα απο εργασια που εχει δηλωθει. Να κατασχεθουν αυτα τα περιουσιακα στοιχεια. ΚΑΙ να φερουν την ευθυνη της υπογραφης τους για 20 χρονια ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ.
    Να καταργηθη ο νομος περι ευθυνης υπουργων. Δεν εχουν δικαιωμα να κανουν λαθος οταν εχουν γυρω τους στρατιες συμβουλων. Φτανει πια αυτο το "ανθρωποι ειμαστε καναμε λαθος" Εχουν χαντακωσει και την επομενη γενια να ζει στην ανασφαλεια και τη μιζερια. ΟΛΟΙ !!
    και μιλαω για ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την παράλληλη αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την προσέλκυση των ξένων άμεσων επενδύσεων όπως επίσης και η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού
    ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους απαιτούν την εφαρμογή μέτρων πολιτικής και την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης.
    Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων στους παραπάνω στόχους ήταν για άλλη μια φορά αξιοσημείωτη. Η διαφοροποίηση υφίσταται αφενός στους ενδιάμεσους στόχους και στα μέσα για την υλοποίηση αυτών των στόχων και
    αφετέρου στην διαχρονική κατανομή του κόστους που συνεπάγονται τα μέτρα πολιτικής.
    Παρόλη όμως την προαναφερόμενη διαφοροποίηση η επίτευξη κοινωνικών συμμαχιών μπορεί να επιτευχθεί.
    Μ.Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ O ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΜΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 1997-99

    Ουδεμία διοικητική πράξη παράγει έννομα αποτελέσματα αν το όργανο που την εκδίδει στερείται του προς τούτο δικαιώματος απο το νόμο.Γι’ αυτό προκειμένων ελέγχων δηλώσεων ΦΜΑΠ, ο νομοθέτης προέβλεψε το άρθρο 28παρ.. 1 του ν.2459/97,βάσει του οποίου παρεχωρείτο δικαίωμα τέτοιων ελέγχων στα ίδια διοικητικά όργανα που προβλέπονται,αντιστοίχως,απο τη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος,δηλαδή στους προϊσταμένους των οικείων Δ.Ο.Υ. ( άρθρο 66 ν. 2238/94).
    Μετά την 1-1-2008 με το ν.3634/08, μεταξύ άλλων ,έπαυσε να ισχύει το άρθρο 28 του ν. 2459/97.Δηλαδή,μετά την 1-1-2008,οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. έπαυσαν πλέον να έχουν την προαναφερθείσα εξουσιοδότηση νόμου προκειμένου να διενεργούν τους υπ’ όψιν ελέγχους δηλώσεων ΦΜΑΠ.
    Εν όψει των ανωτέρω ζήτησα να πληροφορηθώ απο την Δ.Ο.Υ. μου, βάσει ποίων διατάξεων νόμου, με ποιό νόμιμο δικαίωμα,προβαίνει τώρα (θέρος 2008) η υπηρεσία αυτή σε διαδικασίες ελέγχων ΦΜΑΠ.Δεν έλαβα απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα,αλλά , αντ’ αυτού,προβάλλεται ο γενικός και ανακριβής ισχυρισμός ότι ο έλεγχος των δηλώσεων ΦΜΑΠ δεν καταργήθηκε με τον ν.3634/08.
    Όμως ,για να καταργηθεί ή να μην καταργηθεί κάτι με νόμο, θα πρέπει αυτό το κάτι, πρώτα-πρώτα ,να υφίσταται.Όταν εκδόθηκε ο ν.3634/08,με το άρθρο 21 παρ.1 του οποίου ,καταργήθηκαν ( απο 1-1-2008) οι διατάξεις των άρθρων 21 έως 35 του ν.2459/97 που αφορούν τον ΦΜΑΠ,δεν υφίστατο (ούτε καν εξελίσσετο ) κανένας εν προκειμένω έλεγχος δηλώσεων ΦΜΑΠ,συνεπώς, κάτι που ήταν ανύπαρκτο δεν μπορούσε να καταργηθεί ούτε να μην καταργηθεί με το νόμο αυτό.
    Εν τοιάυτη περιπτώσει ,προφανώς,ο πιο πάνω ισχυρισμός θα πρέπει να νοηθεί ως ισχυρισμός ότι δεν καταργήθηκε το δικαίωμα ελέγχου των δηλώσεων ΦΜΑΠ.Δικαίωμα όμως σημαίνει νόμιμο δικαίωμα.Συνεπώς,η κ.Προίσταμένη της Δ.Ο.Υ.μου οφείλει να απαντήση , ευθέως και χωρίς υπεκφυγές, στο εξής σαφές και συγκεκριμένο ερώτημα : βάσει ποίας ισχύουσας σήμερα ( και όχι καταργηθείσης) διάταξης νόμου προκύπτει δικαίωμα της προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. ελέγχου δηλώσεων ΦΜΑΠ; Και τούτο διότι οι έλεγχοι γίνονται τώρα,άρα ,τώρα πρέπει να υφίσταται αντίστοιχο προς τούτο νόμιμο δικαίωμα που να προκύπτει απο ισχύουσα τώρα σχετική διάταξη νόμου.
    Αν ,πάλι, η κ. Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. θεωρεί ότι το ανύπαρκτο σήμερα (και ήδη από 1-1-2008) άρθρο 28 του ν. 2459/97 της δίδει νόμιμο δικαίωμα (αλήθεια,πώς;) να διενεργεί τώρα (θέρος του έτους 2008) ελέγχους δηλώσεων ΦΜΑΠ,τότε οφείλει αυτό να το απαντήσει σαφώς και εγγράφως και να αιτιολογήσει την τυχόν άποψη της αυτή εμπεριστατωμένα,εν όψει της κοινής λογικής που υπαγορεύει ότι μία διοικητική πράξη που στερείται παντός ερείσματος είναι πρόδηλα παράνομη και ο υπάλληλος, σε κάθε περίπτωση,οφείλει να απέχει από πρόδηλα παράνομες διοικητικές πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε ανώνυμε 12:16
    Εύστοχο το ερώτημα σου αλλά γιατί το υποβάλεις εδώ & όχι κατ ευθείαν στο Υπουργείο.
    http://www.gsis.gr/epikoinonia/web-email-2008.zip
    εδώ θα βρεις όλα τα email του Υπουργείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξέχασα να σου πω ότι αν χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά να έχεις υπ’ όψιν σου ότι τα e-mail δεν έχουν κενά διαστήματα όπως νόμιζε αυτός που συνέταξε τον κατάλογο…του έβγαινε πιο ωραίο στο μάτι με κενά διαστήματα.
    Τους έχω ενημερώσει πολύ καιρό τώρα.. αλλά ή δεν κατάλαβαν τι τους έγραφα ή με γράψανε…
    Πάντως απάντηση σε ερώτημα μου δώσανε και σύντομα μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Βαγγέλαν 6,50
    Η απειλή σου δεν πρόκειται να τους ανησυχήσει καθόλου, εάν και εφ’όσον παραμείνεις στο μαντρί των τεσσάρων κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή