Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Αμερικανική απουσία με ….νόημα !


Για πρώτη φορά, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια, στη ΔΕΘ δεν θα υπάρχει αμερικανικό περίπτερο.

Οι ΗΠΑ, που είναι συνυφασμένες τα τελευταία χρόνια με το περίπτερο 12 της ΔΕΘ και έχουν αδιάλειπτη παρουσία ,φέτος εντελώς αιφνιδιαστικά επέλεξαν να απόσχουν.
Το περίπτερο 12 (το οποίο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Έκθεσης) μίσθωνε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο στη συνέχεια το νοίκιαζε ανά σταντ σε επιχειρήσεις-μέλη του.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή-βόμβα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επικαλούνται τον…. «ολοένα φθίνοντα εμπορικό χαρακτήρα και σημασία της ΔΕΘ».

Όμως ο υπογράφων την επιστολή Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού (sic) Εμπορικού Επιμελητηρίου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του , πριν μόλις ένα μήνα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του στο 86ο Υπατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ την 1η Ιουλίου 2008 ανέφερε ότι : «μπορώ να ισχυρισθώ ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα του χθες, από την Ελλάδα πού ίσως γνωρίζαμε μερικά χρόνια πριν. Είναι χώρα ραγδαίων όσο και ιστορικών εξελίξεων πού ήδη καθορίζουν το μέλλον της. Πρόκειται για μια νομοτελειακή θα έλεγα εξέλιξη πού οφείλεται σε μια δέσμη παραγόντων, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η θέση της ως ομότιμου συνεταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γεωπολιτική της θέση σε μια ολοένα αναπτυσσόμενη διεθνή γειτονιά, εκείνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα αλλάζει. Δεν είναι πια η αγορά των 10 αλλά των 170 εκατ. κατοίκων αφού αποτελεί την φυσική πύλη εισόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Η περίοδος της εθνικής μοναξιάς τελείωσε οριστικά….»

Τι από τα δύο να πιστέψουμε κ. Γραμματίδη ; Τα γραφόμενα στην επιστολή σας προς την ΔΕΘ ή τα λεγόμενα σας πριν μόλις ένα μήνα , διότι αυτά τα δύο είναι σε πλήρη αντίφαση.

Τέτοιες δικαιολογίες μόνο πνευματικά αδυνάτους μπορούν να πείσουν.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι το περίπτερο 12 της ΔΕΘ κάθε χρονιά το ενοικίαζε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε ….... συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο site του Επιμελητηρίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επιστολή στάλθηκε στο παρά πέντε, στις 31 Ιουλίου, όταν όλες οι συμμετοχές στην 73η ΔΕΘ σχεδόν είχαν κλείσει, δημιουργώντας αναστάτωση στη διοργανώτρια εταιρεία Helexpo.

Στην πραγματικότητα η «ηχηρή αμερικανική απουσία» είναι «αντίποινα» σε βάρος της χώρας μας για τις τελευταίες της επιλογές στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο, τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και τις ελληνικές διαφωνίες στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα άλλωστε στέλνεται ολοκάθαρα στο τέλος της επιστολής του κ. Γραμματίδη, όταν ξεκαθαρίζει προς τη διοίκηση της Helexpo ότι δεν επιθυμεί να διακόψει «μόνιμα μία παράδοση διοργάνωσης 48 ετών» , αλλά προσθέτει με νόημα ότι για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί, είναι …«αυτονόητη προϋπόθεση» ότι …… «θα εκλείψουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν τη φετινή απόφαση μη συμμετοχής».

Η τελευταία πάντως πρόταση μου θυμίζει το δικό μας μήνυμα προς τις ΗΠΑ για το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων …. «όταν εκλείψουν οι λόγοι ….θα…»!

12 σχόλια:

  1. Το ότι είναι η πρώτη φορά σε 48 έτη που οι Αμερικανοί δεν μετέχουν , κάτι πρέπει να μας λέει...!
    Αυτό για κάποιους που δεν πιστεύουν ότι τον Καραμανλή θέλουν να τον... "εκπαραθυρώσουν" όσο το δυνατόν πιο γρήγορα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακώς το επιμελητήριο λέγεται «Ελληνοαμερικανικό».
    Το σωστό θα ήταν να λεγόταν σκέτο Αμερικανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Αμερικανική διοίκηση θα ρίξει τον Καραμανλή ΟΤΑΝ πρέπει...έχουν τόσο υλικό από τις υποκλοπές που οι διάφοροι Κακαουνάκηδες θα κάνουν Πάσχα....αν δε κυκλοφορήσουν και το
    dvd της Τσέκου με το τι λέει ο Ζαχό δεν θα σταθεί ούτε λεπτό...ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαι τι μας νοιαζει τι θα κανουν τον Κωστακη,μηπως κανει τιποτα θετικο και θα το χασουμε, αν μας λειψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρός 9.26μμ
    Πάλι τα ίδια και τα ίδια!!!
    Αν υπήρχαν όλα αυτά που υπονοείς θα το είχαν κάνει πρίν το ΒΕΤΟ, δεν θα περίμεναν να φάνε το στραπάτσο στο Βουκουρέστι.
    Τώρα και να τον ρίξουν είναι αργά... το έχουνε χάσει το τραίνο... πάλι θα ξαναβγεί ή με την πρώτη ή με την δεύτερη.
    Τις συνεργασίες που ονειρεύονται κάποιοι (και επιδιώκουν με λύσσα... ειδικά το κόμμα με τους¨"μεγαλοπατριώτες..") θα τις βλέπουν μόνο στα όνειρα τους....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε αυτοί πατάνε μόνοι τους τα κορδόνια δεν χρειάζεται κανένας να τους ρίξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ; ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΘΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ισχύουν τα παραπάνω έχουμε δεδομένη και απροκάλυπτη σύγκρουση πλέον.
    Όσον αφορά στα στοιχεία δε συμφέρει τους Αμερ. η ευθεία επίθεση διότι άμεσα ο βαλλόμενος προσωπικα θα αναβαπτισθεί στη κοινή γνώμη, η οποία είναι σφόδρα αντιαμερικανική.
    Επιχειρούν έμμεση και υπόγεια φθορά με τα γνωστά φερέφωνα και με "εξαγορές" διαφόρων περιφερειακών παικτών.
    Ποντάρουν στην ύπαρξη έστω κι ενός βουλευτή με "ανοιχτή" υπόθεση και θα τον βρουν.
    Στις εκλογές του 2007 επιχείρησαν το μεγάλο κόλπο (βλ. πυρκαγιές), στόχευαν σε ήττα, 2ο σενάριο μη αυτοδυναμία. Δεν πέτυχαν.
    Είχαν όμως και 3ο σενάριο: εύθραστη αυτοδυναμία. Το πέτυχαν με συνέργεια και της ...Ευρυτανίας, όπου η ΝΔ έχασε 8% και την έδρα μετά από 20 χρόνια!
    Έτσι, μηχανεύονται από την πρώτη ημέρα την αποδόμηση, αλλά επιθυμούν να φανεί ως εκ των έσω υπονόμευση και επιλογή.
    Το ζήτημα είναι να υπάρξει ευθεία και τεκμηριωμένη, συστηματική καταγγελία. Προφανώς για να μη γίνεται ακόμη είτε υπάρχουν και άλλες επιλογές και δυνατότητες είτε προστατεύονται και άλλες συμφωνίες.
    Αυτά για την ώρα.

    jkr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για 2 λόγους δεν πάνε στη ΔΕΘ

    1) Κυρίως για την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής (υπερ ίσων αποστάσεων βλ. υπέρ Ρωσίας), την οποία στηρίζει ανοικτά το ΛΑΟΣ και με έμμεσο τρόπο το ΠΑΣΟΚ.

    και

    2) Η οικονομία των ΗΠΑ πάει από το κακό στο χειρότερο και πλέον το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων αποκαλύπτει το σαθρό οικοδομημά της. Οι μεγάλες τράπεζες που πριν 2 χρόνια χαρακτηριζόντουσαν "ημί-θεες" τώρα χρεωκοπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αληθεια, τοσο πολυ σας νοιαζει, αν πεσει ο χοντρος;
    Τοσο πολυ θετικο ειναι το εργο του, που θα μας λειψει, αν τον ριξουν οι Αμερικανοι;
    Τι φοβαστε.Μηπως δεν υπαρξει διαδοχος καταστασις, η κατι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το... ΛΑΟΣ??? Για ψάξτο λίγο περισσότερο και μην ακούς τι διατυμπανίζουν, θα εκπλαγείς... (όσο και αν σου φαίνεται απίστευτο, Αμερικανικά και Πατριαρχικά... συμφέροντα υπηρετούν)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε νούμερα ΑΝΤΙΚαραμανλικοί,τόσο μαλάκες είσαστε? Πιστεύετε ότι η εξωτερική πολιτική του Καραμανλή αφορά την οικογένειά του και όχι την Ελλάδα?
    Η ηλίθιοι είσαστε ή πράκτορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή