Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

150 "πράσινές" προσλήψεις σε καταργούμενο οργανισμό !


Εκατόν πενήντα προσλήψεις με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ επιχείρησε να κάνει, εν μέσω θέρους, ο εποπτευόμενος από το υπουργείο Παιδείας οργανισμός «Ινστιτούτο Νεολαίας», παρ' ότι βρίσκεται στη λίστα με τους υπό κατάργηση οργανισμούς.

Υστερα από πλήθος καταγγελιών περί απόπειρας διορισμού «ημετέρων» και ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής (οι εξεταζόμενοι διαγωνίστηκαν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους) κι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είχε φτάσει και στ' αφτιά των αρμοδίων της τρόικας, ο διαγωνισμός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας, τελικά ακυρώνεται. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσουν τα προγράμματα για τα οποία θα γίνονταν οι προσλήψεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (4/6/2011) ο Θ. Πάγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τους πρώτους 135 οργανισμούς που θα καταργούνταν ή θα συγχωνεύονταν. Ανάμεσά τους βρισκόταν και το «Ινστιτούτο Νεολαίας» που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Ενα μήνα μετά ((4/7/2011) το υπό κατάργηση «Ινστιτούτο Νεολαίας» προκήρυξε 150 νέες προσλήψεις για «τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας». Με αυτήν ζητούνταν απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και λυκείου έως 45 ετών.

Τι δουλειά θα έκαναν οι προσληφθέντες; Σύμφωνα με την περιγραφή του Ινστιτούτου, θα παρείχαν πληροφορίες σε νέους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες σχετικά με το πλαίσιο που αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Επίσης, θα στελέχωναν γραφεία επαφής με το κοινό και θα σχεδίαζαν εκδηλώσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Συνεργάτες της Αννας Διαμαντοπούλου αναφέρουν ότι η ιδέα γεννήθηκε στην υπουργό ύστερα από επίσκεψή της στη Σίλικον Βάλεϊ.(Sic)

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουλίου και για τις 150 θέσεις το Ινστιτούτο δέχθηκε 4.369 αιτήσεις. Οι υποψήφιοι πέρασαν από ηλεκτρονική δοκιμασία αξιολόγησης δεξιοτήτων, η οποία έγινε από τον υπολογιστή του σπιτιού τους. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες της δοκιμασίας θα περνούσαν από προφορική συνέντευξη με τη οποία θα γινόταν και η τελική επιλογή. Οι διαδικασίες αυτές όμως θεωρήθηκαν αδιαφανείς και διαβλητές από πολλούς υποψήφιους, οι οποίοι (ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των επιτυχόντων, στην οποία βρίσκονταν συγκεκριμένα μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συγγενείς και φίλοι) υπέβαλαν ενστάσεις (50 ευρώ η μία κόστιζαν) και κατήγγειλαν τον διαγωνισμό.

Ένας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν πέρασε και κατήγγειλε τη διαδικασία, τονίζει: «Οι ερωτήσεις ήταν παντελώς άσχετες με το αντικείμενο, αφορούσαν μαθηματικά, τριγωνομετρία κ.ά., ενώ ο καθένας μπορούσε να έχει δίπλα του καθηγητές, βιβλία, βοηθήματα και οποιονδήποτε ήθελε για να τον βοηθήσει, καθώς απαντούσε από το σπίτι. Η εξέταση παρότι κρατούσε μόνο 35 λεπτά από την ώρα που ξεκινούσες, έδινε τη δυνατότητα να εξεταστείς όποτε ήθελες μέσα σε ένα τρίωρο, οπότε κάλλιστα κάποιος μπορούσε να δώσει τα θέματα σε έναν φίλο ή συγγενή του και αυτός να μπει στο σύστημα προετοιμασμένος».

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι ανάμεσα στους επιτυχόντες υπάρχουν πολλά μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και γιοι και κόρες συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος. Καταγγέλλει μάλιστα ότι οι τρεις επιτυχόντες του νομού Κοζάνης (εκλογική περιφέρεια της υπουργού) ανήκουν και οι τρεις στο ΠΑΣΟΚ.

Θόρυβος όμως είχε δημιουργηθεί και για τον πρώην πρόεδρο του Ινστιτούτου, Κυρ. Πιερακκάκη, όταν αναφέρθηκε ότι υπηρετούσε ταυτόχρονα τη στρατιωτική του θητεία, καθώς και για τη διαδικασία αντικατάστασής του -εκτός opengov. Ο Χ. Συμεωνίδης αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος έφυγε, γιατί έπρεπε να «υπηρετήσει την πατρίδα» και, τι πιο απλό; Αντικαταστάθηκε από τον δεύτερο τη τάξει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο νομικός σύμβουλος του ινστιτούτου δηλώνει μάλιστα ότι ο πρόεδρος του δ.σ. Μ. Γεωργακάς και τα υπόλοιπα μέλη εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφιλοκερδώς, χωρίς να πληρώνονται .

Με μια ματιά στην ιστοσελίδα diavgeia.gr (που μόνο ελάχιστα κυβερνητικά έξοδα ανεβαίνουν τελικά) βρίσκει κανείς πάντως, αρκετά τσουχτερούς λογαριασμούς κινητών των στελεχών του Ινστιτούτου που πληρώνονται από το Δημόσιο, αλλά και πλήθος άλλων δαπανών με ενδιαφέρον για έναν υπό κατάργηση οργανισμό, όπως μεμονωμένες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, εκμίσθωση εκκλησιαστικών ακινήτων κ.ά.






"ΚΕ"