Προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης να επιβάλει, με πρόσχημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, την ψήφιση μιας περίεργης ρύθμισης που προβλέπει την απελευθέρωση των κρατουμένων οι οποίοι εκτίουν ποινές μέχρι και δέκα ετών, ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα.
Γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΛΑΟΣ, που αποχώρησαν από τη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης θα είχε ως συνέπεια αν κυκλοφορούν ελεύθεροι επικίνδυνοι κακοποιοί, που σήμερα είναι έγκλειστοι στις φυλακές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις μία μέρα πριν συζητηθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, οι διευθυντές επτά σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, σε μια συντονισμένη κίνηση, είχαν γνωστοποιήσει ότι κλείνουν τις πόρτες των φυλακών με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλους κρατουμένους.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί«, του υπουργού Διακιοσύνης, ο οποίος ωστόσο υπό το βάρος των πολιτικών αντιδράσεων υποχρεώθηκε αργά χθες το βράδυ, στην απόσυρση επίμαχων άρθρων.
Το θέμα που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Παπαιωάννου είναι φανερό ότι εκφεύγει από τα όρια της γελοιότητας, υπό το πρίσμα της οποίας θα μπορούσε να προσεγγιστεί σε πρώτη ανάγνωση, εάν δεν είχε σοβαρότατες κοινωνικές διαστάσεις.
Γιατί δεν είναι δυνατόν στο βωμό των περικοπών του Μνημονίου να μη δημιουργούνται φυλακές για την απορρόφηση μιας διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας, ούτε να συγχωνεύονται σχολεία και να υποβαθμίζεται δραματικά το επίπεδο εκπαίδευσης των παιδιών μας επειδή πρέπει να περικοπούν πόροι.
Εάν κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών με την απόλυση εγκληματιών, το βέβαιο είναι ότι με την τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης θα διαπραχθεί έγκλημα κατά της κοινωνίας.
ΕΤ