Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

It’s the economy, stupid


«Η οικονομία, κουτέ». Αρχικά, η φράση ήταν μια λακωνική διατύπωση της προεκλογικής τακτικής του Μπιλ Κλίντον, το 1992. Γραμμένη σε ένα χαρτί κολλημένο στον τοίχο του αρχηγείου της εκστρατείας του, προοριζόταν για να υπενθυμίζει στον ίδιο και το επιτελείο του την προτεραιότητα.
Εγινε όμως σύνθημα της εκστρατείας και απεδείχθη η φράση-κλειδί, χάρη στην οποία ο Κλίντον κέρδισε τις εκλογές,έγραφε χθες ο Στέφανος Κασιμάτης.

Σήμερα, έχει περάσει πλέον ως στερεότυπο στη γλώσσα της πολιτικής διεθνώς. Φοβάμαι ότι κάποιος πρέπει να τη θυμίσει στον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και ένα ερώτημα τίθεται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα πλέον: αν ο πρωθυπουργός παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οικονομία ή αν, πράγματι, δεν έχει αντιληφθεί. Τι ακριβώς συμβαίνει: δεν θέλει ή δεν μπορεί;

Κατά πληροφορίες προερχόμενες από εκπαιδευμένους μύστες, με σπάνια δυνατότητα διείσδυσης στη σκέψη του Γιώργου, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η διαφορά των δέκα μονάδων με την οποία κέρδισε τη Ν.Δ. είναι προσωπικό επίτευγμά του.
Ως εκ τούτου, δίνει προτεραιότητα στην εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεών του, ώστε με τον τρόπο αυτό να εδραιώσει την αξιοπιστία του έναντι των ψηφοφόρων του. Δημιουργεί, με άλλα λόγια, τη βάση της προσωπικής ισχύος του, όπως έκανε και ο πατέρας του στην πρώτη τετραετία του - την αρχή του δημοσιονομικού κατήφορου της χώρας...

Η σημερινή πραγματικότητα όμως ουδεμία σχέση έχει με το μακρινό 1981. (Εκτός από το κοινό επώνυμο των δύο πρωθυπουργών, τότε και σήμερα...) Η αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης απαιτεί μάλλον έναν Ανδρέα Παπανδρέου του 1985.

Θυμίζω ότι τότε το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές, με την Αννούλα (το αξιαγάπητο κοριτσάκι με τα λουλούδια) και με την υπόσχεση για ....«ακόμη καλύτερες ημέρες».
Οταν όμως ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ο σοβαρότατος, πλην μισητός στους λαϊκιστές, Δημήτριος Χαλικιάς) γνωστοποίησε στον Παπανδρέου ότι ....οι ταμειακές δυνατότητες του κράτους αρκούσαν για μόνον είκοσι ημέρες, εκείνος ( σ.σ αφού πρώτα ξανα-μανα δανείστηκε, αυξάνοντας το εξωτερικό ΜΟΝΟ χρέος- γιατί υπήρχε και το εσωτερικό με την μορφή ομολόγων- κατά 407 δις δραχμές και το ποσοστό του επί του ΑΕΠ από 16.4% το 1984, το πήγε 22% το 1985 ) έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του και, για δύο χρόνια, με αρμόδιο υπουργό τον Κώστα Σημίτη, εφάρμοσε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Τι να κάνουμε, λοιπόν; Ο Γιώργος ονειρευόταν το δικό του 1981, του έλαχε όμως το δικό του 1985. Οσο και αν δεν του αρέσει η προοπτική της υποχώρησης, είναι η μόνη που ανοίγεται μπροστά του. Μπορεί ακόμη και να βγει κερδισμένος από αυτή, γιατί η υποχώρηση είναι μεγάλο σχολείο.

Θυμίζω, λ.χ., την απάντηση που έδωσε ο περίφημος Μόλτκε ο νεότερος (ο αρχιτέκτων του αξέχαστου 1870...), όταν ένας κόλακας τον έβαλε στη χορεία των μεγάλων στρατηγών μαζί με τον Ναπολέοντα: «Οχι, διότι δεν έχω διευθύνει ποτέ μια υποχώρηση» - και το εννοούσε.

Μια υποχώρηση προς την πραγματικότητα χρειάζεται, δηλαδή μόνον περικοπή των δημοσίων δαπανών και καθόλου αύξηση .
Οι συμψηφισμοί του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο CNN (θα δώσουμε μεν, θα κόψουμε δε, εν τέλει θα δανειστούμε τρία δισ. λιγότερα το 2010) δεν εξυπηρετούν τίποτε, εκτός από το εγώ της Λούκας και του Παπουτσή.

Το δήθεν νοικοκύρεμα, που πάει να πουλήσει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές, προκύπτει από ρυθμίσεις, η τήρηση των οποίων επαφίεται στη διάθεση των κυβερνώντων. Δεν έχουν χαρακτήρα οριστικό. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις!

Οι μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν την αποσύνδεση της πολιτικής για το συμφέρον του τόπου από τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα και όχι απλώς την αποσύνδεση κόμματος και κυβέρνησης, όπως ευαγγελίζεται ο Γιώργος.

Αυτό γίνεται μόνον μέσω της περιστολής του δημόσιου τομέα. Η τηλεοπτική μετάδοση ανιαρών διαλέξεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου η πίεση της πραγματικότητας μεταφράζεται σε ποίηση δεν εξυπηρετεί τίποτε, πέραν του ναρκισσισμού όσων την εκφέρουν.

O Θεός παρακαλείται να βάλει το χέρι του....

28 σχόλια:

  1. Η ΕΕ δεν θα έκανε όλες αυτές τις επιθέσεις έμμεσες ή άμεσες, ούτε θα γινόντουσαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση είχε ένα έστω χλιαρό αρχικό σχέδιο.
    Δεν πρέπει πια να έχουμε τα ευχολόγια, ούτε τις ρητορείες, αλλά πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες πολιτικές και επομένως θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινάνε αυτές οι πολιτικές.
    Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να παγώσει τους μισθούς, αλλά δεσμεύεται, διότι είχε εξαγγείλει αλόγιστες αυξήσεις προεκλογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας λες όμως γιατί και για ποιό λόγο έχουμε φτάσει εδώ. Καταλαβαίνω δεν έχεις το θάρρος να παραδεχτείς ότι η κυβέρνηση που υποστήριζες έφερε τη χώρα μας προ της χρεωκοπίας. Δυστυχώς όμως για σένα εμείς κατοικούμε στην Ελλάδα και τα ξέρουμε εσύ μάλλον είσαι από αλλού και δεν τα γνωρίζεις. Δεν γνωρίζεις ότι για 5,5 χρόνια μια ληστρική σπείρα κατασπατάλησε και κατέφαγε τον πλούτο της χώρας και το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Ντροπή λοιπόν, λίγο τσίπα. Κοιτάξου στον καθρέφτη για να δεις τον ένοχο και άσε τις ευχές που είχε 5,5 χρόνια να τις κάνεις και δεν τις έκανες γιατί τότε πηγαίναμε πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8:08 Τα λέει πολύ καλά ο πολίτης φίλε. Αν δεν έχεις καταλάβει , ως έχων πράσινο αντί φαιού χρώματος εγκέφαλο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ο οποίος έφερε την Ελλαδα στο χείλος του γκρεμού.

    Από το μνημειώδες λαϊκίστικο σύνθημα "Τσοβόλα δώστα όλα" και το "ένα μικρό δωράκι ήταν...."φτάσαμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεωλύσια των δανείων εκείνης της εποχής, που πήρε ο Ανδρέας Π. προκειμένου να εξακολουθεί να λυμαίνεται την εξουσία και να είμαστε εμείς ο απλός λαός, χρεωμένοι μέχρι τετάρτης γενεάς.

    Επειτα, ο δεύτερος ολετήρας της Ελλάδας, ο Σημίτης ήρθε ως ....οικονομικός εγκέφαλος να νοικοκυρέψει δήθεν την Ελλάδα και όχι μόνον παρέδωσε απνευστί όλες τις οικονομίες της μεσαίας τάξης στους τυχάρπαστους, τάχατες οικονομικούς παράγοντες της εποχής εκείνης μέσω του Χρηματιστηρίου (οι οποίοι βέβαια έχουν αυτά τα λεφτουδάκια του ελληνικού λαού κάπου στα νησιά Καϋμάν)αλλά και επέβαλε την επαχθή ισοτιμία της καϋμένης της δραχμής με το ευρώ προκειμένου να μείνει στην Ιστορία ως ο πολιτικός (νάνος)άνδρας που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ.....

    Και να ήθελε λοιπόν ο Καραμανλής να φάει λεφτά, δυστυχώς δεν υπήρχαν .....Τα φάγανε οι προηγούμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να θυμισω στους πρασινοφρουρους οτι και με την κυβερνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ειχαμε κερδοσκόπους και έπαιζαν παιχνιδια σε βάρος της Χώρας τωρα τα ανακάλυψαν;Την οικονομικη κρίση τωρα την εμαθαν;Το όχι σε όλα και η προτροπη των συνδικάτων για απεργίες και επανασταση αν αλλάξουν τα ΄κεκτημένα΄ και να μην προχωρηση τίποτα δικό τους εργο δεν ηταν;Τώρα ανακάλυψαν την συναίνεση; όταν παρακαλούσε ο Καραμανλής για το καλό της Πατρίδας σφυριζαν αδιάφορα.Το συνθημα που ειναι τα λεφτά κ.Καραμανλή τι τα κάνατε;που αποσκοπούσε;τωρα;που ειναι τα λεφτά;που λέγατε οτι υπάρχουν αλλα η κυβέρνηση ηταν ανίκανη;Στην συνοδο του ΝΑΤΟ ο Καραμανλής ειχε αρ..δια και δεν επετρεψε του γυφτοσκοπιανούς να γινουν μέλη(αυτό πλήρωσε άλλωστε), ογιωργάκης τεμεναδες κάνει και παίρνει και τηλ τον γυφτοσκοπιανό, θεέ μου τι καταντια την Κυπρο την χαντακώσατε στην Ε.Ε. και η τουρκία πέρσε με τον τσαμπουκά της τα κριτίρια...και να φανταστε κανείς οτι είστε μόνο 67 ημέρες στην εξουσία...αρε γέλια και συνάμα κλάματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κ.Πρωθυπουργός άπό την πρώτη μέρα που ανέλαβε την Κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η οικονομία είναι στην εντατική , στα πρόθυρα πτώχευσης κ.λ.π.. Αν τα πράγματα είναι έτσι, ΡΩΤΑΩ τι έκανε 65 μέρες για τον ασθενεί που έχει στην εντατική; Αν φίλοι του ΠΑΣΟΚ ένας άνθρωπός σας ήταν στην εντατική, και ο γιατρός που επιλέξατε για την θεραπεία του για 65,70 κ.λ.π μέρες αντί να ασχολείται με τον ασθενεί συζητούσε για τα αίτια του δυστυχήματος τι θα κάνατε; Θα τον βρίζατε , θα τον λυντσάρατε ; τι από όλα; ή θα καθόσαστε και θα ασχούσαστε με αυτόν που προκάλεσε το δυστήχημα ο οποίος μάλιστα ΄΄εχει καταδικαστεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιμένω να δω πότε θα καταπιούν τον εγωισμό τους και θα επαναφέρουν το νόμο Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, ενισχυμένο μάλιστα. Η αυθαιρεσία δεν κοστίζει τίποτα σε τούτη τη χώρα; Μόνο επιβραβεύεται; Θα μάζευαν πάνω από 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου από την ταχτοποίηση των ημιυπαίθριων.
    Ή μήπως υπήρχε καμιά κρυφή προεκλογική συμφωνία με τους αυθαιρετούντες κατασκευαστές, και με το "πάγωμα" ξεπληρώνουν γραμμάτια;
    http://seferou.blogspot.com/2009/12/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να συμπληρώσω αυτά που γράφει η κα Σεφέρου, γιατί δεν κάνουν και κάτι πολύ μα πολύ απλό: Ας φορολογήσουν τον στοιχηματισμό σε ξένες εταιρείες on line που θησαυρίζουν από τους Έλληνες παιχτες. Ένα τέτοιο μέτρο - της φορολογίας για κάθε στοίχημα on line - εφάρμοσε η Γαλλία. Ή αν θέλουν να απαγορεύσουν τον on line στοιχηματισμό - το εφάρμοσε η Ιταλία - ώστε οι Έλληνες παίχτες του στοιχήματος να παίζουν μόνον στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ έτσι ώστε να φορολογούνται όλα τα στοιχήματα. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Μήπως δεν θέλουν τα μέτρα αυτά οι Τράπεζες που διακινούν όλα τα χρήματα που παίζονται έξω;
    Ή μήπως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες (των Υπουργείων) που χρηματίζονται;

    Λύσεις υπάρχουν, αρκεί κάποιος να έχει την πολιτική βούληση να τις πάρει. Δυστυχώς δεν βλέπω τίποτα που να συνηγορεί σε αυτό.

    ΥΓ. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το όλο θέμα της Οικονομίας και το πως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ. Μήπως μας παραπληροφορούν; Μήπως ετοιμάζεται κάτι στα Εθνικά μας θέματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 9.16
    Μέ όλον τον προσήκοντα σεβασμό χαρακτηρίζω τίς απόψεις σας για τους ημιυπαίθριους το λιγώτερο αφελείς.
    Ο κύριος Σουφλιάς έκανε λόγο για ..ταχτοποίηση και όχι για νομιμοποίηση, ήγουν, δώστε χρήματα για να καλυφθεί προσωρινά η αυθαιρεσία σας.
    Τον ημιυπαίθριο δε΄ν μπορείτε , ούτε να τον νομιμοποιήσετε[υπέρβαση συντελεστού δόμησης ή και του συντελεστού κατ΄όγκον εκμετάλλευσης], ουτε να τον μεταβιβάσετε.
    Θά είσαστε κρεμασμένοι στα μανταλάκια για μιά ζωή και εσεις και οι κληρονόμοι σας , παρά την χρηματική ταχτοποίηση.
    Άρα δεν πρόκειται περί εγωϊσμού..αλλά για εισπρακτικό καθαρά μέτρο το οποίο δεν κατωχυρώνει, αυτόν που πληρώνει.
    ''ΦΕΛΙΞ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον 4 39 πμ.Αγαπητε ξεχασες να φορτωσεις στην Κυβερνηση του Καραμανλη,το χρεηματιστηριο,τις υπερβασεις των Ολυμπιακων αγωνων,την ΣΙΕΜΕΝΣ κλπ.ετσι για να εχεις μια ποιο καλη εικωνα.Μα καλα εσυ δεν ζεις στην ΕΛΛΑΔΑ δεν ειδες δεν ξερεις και αν οχι δεν ρωταγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πόση ηλιθιότητα υπάρχει σε αυτόν τον τόπο!!!Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχώς που η οικονομία ήταν θωρακισμένη χάρη στις μεταρρυθμίσιες, όπως μας διαβεβαίωνε ο Καραμανλής. Φαντάσου να μην ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μετά την "ήπια προσαρμογή" του κ.Καραμανλή, έχουμε την "ήπια αντιμετώπιση της κρίσης" του κ.Παπανδρέου !!
    Ό κ.Καραμανλής έφυγε νύχτα !
    Ο κ.Παπανδρέου μήπως σχεδιάζει κάτι αντιστοιχο την μέρα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε ανώνυμε των 9.16, σχετικά με τους υμιυπαίθριους χώρους πριν "αντικρούσης" τις απόψεις της Σεφέρου, δεν κοίταζες την σχετική νομοθεσία του Σουφλιά ; Μήπως με την θέλησή μας τα κανάλια μας φόρεσας παραμορφωτικούς φακούς;
    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΛΑΘΟΣ. Αν θέλεις γρα΄ψε μου διεύθυνση να σου στείλω τα κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 6.11
    Δεν ρωτάς καλύτερα κάποιον φίλο μηχανικό να σου εξηγήσει τι εστί ..ταχτοποίηση ημιυπαιθρίων!!
    Οσο για τα κείμενα τα έχω. Μέσα σ΄αυτά έχει και την ...σοφή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, οι κλειστοί χώροι στάθμευσης περιλαμβάνονται στον συντελεστή δόμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το καλό είναι που τα γνωστά πληρωμένα εντεταλμένα κομματόσκυλα της Ιπποκράτους είναι πρωινά και τακτικά στην δουλειά τους με απίστευτους λογικούς συνειρμούς που δεν απαντούν με επιχειρήματα αλλά μόνο ότι ο ΚΚ έκανε αυτό και το άλλο! Ότι και αν έκανε κρίθηκε, όπως κρίθηκαν και οι προηγούμενοι από το 74 και μετά, ανήκουν στην Ιστορία.
    Το θέμα είναι τι κάνει ο αμερικανοτραφής μπούλης που φώναζε προεκλογικά οτι υπάρχουν τα λεφτά και χρειάζονται η πράσινη ανάπτυξη και η επανεκίνηση της οικονομίας!
    Να το θυμάστε πως "το ανάθεμα στον Βενιζέλο" την 12-12-1916 θα είναι τίποτα από αυτό που θα πάθει το παιντί!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ απλά θα ήθελα θυμίσω τη φράση που ελεγε καθε μερα στον εαυτό του ο Φίλιππος ο Β'

    Μέμνησο ότι άνθρωπος εί.

    Αναρωτιέμαι μόνο πόσοι απο τους πολιτικούς μας θυμούνται οχι οτι ειναι άνθρωποι γιατι γι αυτο μπορεί να έχουν κάποιες ενδείξεις (για αποδείξεις ουτε λογος), αλλα για το οτι ειναι αιρετοί...

    Δεν είναι όμως μόνον η οικονομία αλλα η συνολική παρουσία ενος πολιτικού για την οποια κρίνεται.
    Γι αυτο και θα επρεπε καθε μέρα να λεει: μεμνησο οτι ανθρωπος και αιρετος πολιτικός ει.
    Αλλα που τετοιο ήθος τη σήμερον ημερα...

    Γι' αυτο παμε απο το κακο στο χειρότερο.
    Γιατί πιόνια/ημιμαθείς άνθρωποι γίνονται πρωθυπουργοί απο αλαζονια και υπέρμετρο εγωισμό τάζοντας λαγους με πετραχήλια μπας και προλαβουν το τρένο της ιστορίας και μολις εκλεγούν ξεχνούν οτι ειναι αιρετοι και οτι στο τελος η ιστορια θα τους καταγράψει ως "λειψούς".

    Για τον Παπανδρέου εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση με ολα οσα κανει. Ο λαος εδωσε στον ανικανο μια ευκαιρία. Κι ο ανίκανος δεν χανει ευκαιρία να αποδείξει την ανικανότητα. Ξεχνα και αυτος οτι ειναι αιρετός.

    Για τον Καραμανλή δεν εχει κλείσει ακομα το κεφαλαιο γιατι στην τελευταία του ομιλία είπε "Θυμηθείτε οτι εγω σας ειπα την Αληθεια"
    Κι ο λαος εχει αρχίσει ήδη να θυμάται. 60 μερες μετα...

    Η διαφορά 10% ηταν μια άριστη τιμωρία γι αυτούς τους πολιτικούς της ΝΔ που ξέχασαν οτι ειναι αιρετοι.

    Οι του ΠΑΣΟΚ εχασαν την εξουσια το 2004 αλλα δεν εχουν ακομα καταλαβει την δύναμη που εχει ο λαος. Αυτη που τους κανει αιρετούς. Γι αυτο ξεκίνησαν την ασυδοσία ενω ακομα δεν στέγνωσε το μελάνι στα ψηφοδέλτια.

    Η ουσία λοιπον, ειναι μια κι οσοι πολιτικοί αλλα και αξιωματούχοι την καταλάβουν θα γραφτούν στο βιβλίο της ιστορίας ως "Αξιοι" :

    Μεμνησο οτι ανθρωπος και αιρετός ει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν υπάρχει πολιτικός με το όνομα Κραμανλής Είναι μόνο μια κακή ανάμνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στην Ελλάδα το κακό με τον δημόσιο τομέα ξεκίνησε από το 1830, ας θυμηθούμε όλοι γιατί η πλατεία Κλαθμώνος ονομάστηκε έτσι...
    όπως και η διαπλοκή...απλά να θυμίσω πως η πρώτη μεγάλη παρέμβαση των οικονομικών συμφερόντων έγινε στο σχέδιο των Κλεάνθη και Σοιμπερτ για το σχέδιο της Αθήνας (επί Όθωνα) όπου όλοι οι τότε μεγαλογαιοκτήμονες αντέδρασαν στα σχέδια των πολεοδόμων, τα οποία και φυσικά δεν υλοποιήθηκαν...
    Λαμπρές εξαιρέσεις υπήρξαν, όπως για παράδειγμα οι εκ Μετσόβου ευεργέτες, οι οποίοι έδωσαν γη και χρήματα για το αρχαιολογικό μουσείο και την ανέγερση του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου,...ναι αυτού που καίμε σήμερα, αυτού που δεν σεβόμαστε....

    Δεν συμφωνώ με την άποψη του κοιμισμένου λαού, όχι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο λαός ούτε κοιμισμένος είναι, ούτε δεν ξέρει τι κάνει. Ξέρει και μάλιστα πολύ καλά. Είναι της ελλάσονος προσπάθειας, της εύκολης λύσης...για αυτό την δεκαετία του 1980 επικρότησε το Τσοβόλα δώστα όλα, αδιαφορώντας για το μέλλον, για αυτό και πάντα τα ωραία λόγια του άρεσαν. Ο μέσος έλληνας θέλει το παιδί του στο δημόσιο, να κάθεται και να πληρώνεται. Χωρίς ίχνος ευσυνειδησίας, χωρίς συναίσθησης του έργου που καλείται να υπηρετήσει....
    Του μέσου έλληνα δεν του αρέσουν οι αγροτικές δουλείες παρά μόνο αν συνοδεύονται με επιδοτήσεις...Δεν του άρεσε η οικοδομή, αυτά πλέον είναι για τους μετανάστες, ούτε να γίνει υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος...Αυτά δεν είναι δουλειές...
    Όλοι πρέπει να σπουδάσουμε, χωρίς καν να το αξίζουμε, όλοι πρέπει να κάνουμε μεταπτυχιακό...και ακόμα αν δεν τα καταφέρουμε εδώ φεύγουμε έξω... Κάθε χρόνο ο συνολικός αριθμός νέων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων στην ελλάδα, είναι ίδιος με τον αντίστοιχο χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, άνω των 50.000.000 με πληθυσμό
    Όλοι ονειρευόμαστε την μεγάλη ζωή, αυτή που με τόσα χρόνια προβάλουν ασύστολα τα ΜΜΕ στις γλυκανάλατες σειρές τους και στα μεσημεριανάδικά τους...
    Όλοι θέλουμε το ακριβό αυτοκίνητο, το ακριβό σπίτι, το ακριβό παπούτσι, ακόμα και αν αμοιβόμαστε με 700 ευρώ....
    Για τις ΗΠΑ μπορεί το δόγμα να είναι "η οικονομία πρώτα"
    Για την Ελλάδα όμως πρέπει να είναι "η αλλαγή της νοοτροπίας πρώτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπορεί να μην τον ψηφίζω, σήμερα πάντως με έκανε περήφανο! Κλάμα στο Μέγα κανάλι που ανίκανο τον ανέβαζε, ακατάλληλο τον κατέβαζε! Θυμόσαστε τότε που ο άλλος ήταν μονίμως καταλληλότερος για τον Άκτωρα! Τώρα τα τηλέφωνα είναι κομένα με τον κακό μπελά που τους προέκυψε! Άκου λέει να μην τους μιλάει ο Γιωργάκης ενώ τους προσκύναγε κοτζάμ Σουφλιάς! Όποιος δεν είδε σήμερα τη φάτσα του Ντερμπεντέρη σήμερα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, δεν είδε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Αγανακτισμένο πολίτη
    Ποιο σχόλιο βρε φίλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ''ΦΕΛΙΞ"
    Νομιμοποίηση ΟΧΙ,
    Ταχτοποίηση ΟΧΙ,
    Πρόστιμο ΟΧΙ,
    Τέλος διατήρησης ΟΧΙ,
    Κατεδάφιση ΟΧΙ...

    Άρα, ας χτίσουμε όλοι αυθαίρετα για να μας επιβραβεύσει το κράτος, ατενίζοντας με δέος την παρανομία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 1.36 μετά τα μεσάνυχτα να πουλάτε εξυπνάδες και ..δημοσιογραφικό λαϊκισμκό πάει πολύ.

    Σε ό,τι αφορά το επίγραμμά σας-σχόλιο ,απαντήσεις υπάρχουν.
    -Νομιμοποίηση ΝΑΙ όταν είναι εφικτή[όχι υπερβαση συντελεστού δόμησης, όχι υπερβαση συντελεστού κατ΄όγκον εκμετάλλευσης, ύψους κλπ].Αυτό συνεπάγεται:
    1.Πρόστιμο ανέγερσης
    2.Πρόστιμο διατήρησης
    3.Έκδοση αδείας.Όλα αυτά είναι δαπάνες[ΕΤΡΠΣ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,ΦΠΑ]και ΝΟΜΙΜΑ έσοδα για το κράτος καιόχι εισπρακτική αλητεία.

    -Ταχτοποίηση ΟΧΙ. Πουθενά και σε κανέναν Γ.Ο.Κ
    ή στον Ν.1512 ή στον Ν. 1337/83 δεν αναφέρεται ο όρος..ταχτοποίηση. Εξ άλλου τόσο το ΤΕΕ όσο και ο σύλλογος συμβολαιογράφων διαφώνησαν.
    Το μέν ΤΕΕ έκανε λόγο μόνο για νομιμοποίηση, οι δε συμβολαιογράφοι δήλωσαν ότι...το ταχτοποιούμενο με τον νόμο Σουφλιά ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ.
    -Πρόστιμο ΝΑΙ
    -Τέλος διατήρησης ΝΑΙ
    -Κατεδάφιση ΝΑΙ
    -Κομματικο-δημοσιογραφικές μαγκιές ΟΧΙ.
    ''ΦΕΛΙΞ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. η λογικη του ψηφοφορου του μπαιρακταρη :
    # εγω σας ειπα την αληθεια #
    κ αφου μας την ειπες γιατι προκυρηξες εκλογες
    κ δεν ειχες την βουληση να προχωρησεις
    απλο το ερωτημα ,απλη κ η απαντηση
    το 6 γινοταν 8 το 8 10 κ φτασαμε στο 12,5%
    να μην υπαρχει σαλιο στα ταμεια
    ο ιδιωτικος υπαλληλος ψηφοφορος μονο του εαυτου μοο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εάν ο Αντρέας δίκαια πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού υποκριτή που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα, ο γιός του ο ΓΑΠ διεκδικεί, με αξιώσεις, τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού ούφο που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα.
    Θα τόχει το σόϊ φαίνεται, να διεκδικούν πάντα πρωτιές.
    Ο ΓΑΠ πάντως ΣΙΓΟΥΡΑ δεν έχει καμμία μα καμμία επαφή με το οικονομικό περιβάλλον.
    Όμως, τα σλόγκαν που τον δασκαλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, τα μαθαίνει φαρσί.
    Μακάκα Έλληνα ψηφοφόρε, δεν θα βάλεις ποτέ μυαλό!
    Τέτοιοι σου αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς politis-gr:
    Το σχολιο που έστειλα για διεφθαρμένους πολιτικούς
    και για δημοσιογράφους μαστροπούς της παραπληροφόρησης....γιατι το διαγράψατε;;
    ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βρε politi-gr όταν στην αρχική σου σελίδα γράφεις:ενεργός, ενημερωμένος, μα πάνω απ΄ολα ....
    υποψιασμένος ,τι διαγράφεις σχόλια;Εχτές 11.20 μ.μ. αναρτήθηκε το σχόλιο μου και 11.30μ.μ. δεν υπήρχε τίποτα. Εκτός άν εξυπηρετείς τίποτε άλλο.......
    ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ

    Φίλε μου δεν φταίω εγώ εάν εσύ γράφεις τα σχόλιά σου σε άλλο άρθρο και μετά ….κοιτάς σε άλλο άρθρο.
    Αυτά που λες τα ξαναέγραψες, σε ρώτησα λίγο πιο πάνω, (12 Δεκεμβρίου 2009 12:43 π.μ.) , δεν απάντησες, αλλά ξαναγράφεις ....τα δικά σου.

    Με ανάγκασες λοιπόν να ψάξω και βλέπω ότι το σχόλιο σου αντί γι` αυτό το άρθρο , το έχεις γράψει (πιθανών κατά λάθος) σε άλλο.
    Κοίτα λοιπόν φίλε λίγο πιο κάτω ,στο άρθρο "Άγρια «κόντρα» Χρυσοχοΐδη - Νιώτη" και σχόλιο 11 Δεκεμβρίου 2009 11:20 μ.μ. .......
    Μάλλον οφείλεις μια συγνώμη....
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οφείλω μια συγνώμη στον politi-gr και ό,τι έγραψα γι αυτόν .Πράγματι αλλού έστειλα το σχόλιο.Λάθος δικό μου, το ομολογώ. Και πάλι συγνώμη....
    ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή