Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Η υποκρισία είναι τα λύτρα που πληρώνει η αμαρτία στην αρετή.


«Ήθος ανθρώπω δαίμων» έλεγε ο Ηράκλειτος. Οι μεταφράσεις του πιο γνωστού αρχαιοελληνικού αποφθέγματος περί ήθους είναι πολλές και ιδίως όταν επιχειρείται η απόδοση του ενδογλωσσικά, όπου δεν μεταφράζουμε λέξεις μόνο αλλά πνεύμα και ιδέες.

Δεν θα επιχειρήσω να ψάξω («αρθρογραφικά») βαθιά στις λέξεις του «σκοτεινού» ρητού, αντιπαλεύοντας μεταξύ του απλού «Θεός για τον άνθρωπο είναι το Ήθος» ή του πολύπλοκου «Η μοίρα για τον άνθρωπο είναι το Ήθος του» και κάποιες ακόμα πολυπλοκότερες μεταφράσεις, όπου εδράζονται στην σφαίρα της εσωτερικής αναζήτησης.

Ο όρος ήθος στα πλαίσια τούτου του άρθρου νοείται η υπεύθυνη συμπεριφορά του ατόμου, με πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες όμως το άτομο επέλεξε, αφού στάθμισε τα υπέρ και τα κατά μέσα στις συγκεκριμένες περιστάσεις όπου βρέθηκε, με προσδοκία κάποιο κέρδος για τον εαυτό του.

Μετά λοιπόν απ` αυτή την αποσαφήνιση παραθέτω το γεγονός κατά το οποίο για πολλούς από τους υπουργούς του ΠαΣοΚ τα ..."δαιμόνια" ( με την Νεοελληνική έννοια της λέξεως) για το ήθος τους αποδείχτηκαν τα αθώα laptop Sony Vaio !

Η φάρσα του «Πρώτου Θέματος», εν είδει τεστ πολιτικού ήθους αποδείχτηκε αποκαλυπτική ! Τηλεφώνησαν στα γραφεία όλων των υπουργών και υφυπουργών λίγα 24ωρα πριν από τις γιορτές και προθυμοποιήθηκαν να τους στείλουν ένα πανάκριβο laptop Sony Vaio αξίας 2.500 ευρώ ως δώρο .

Η γοητεία του πανάκριβου δώρου και η αβάσταχτη ελαφρότητα των λόγων περί .....σεμνής και ταπεινής νέας διακυβέρνησης οδήγησε τους περισσότερους υπουργούς του ΠαΣοΚ να περάσουν ...κάτω ...από τον πήχη της διαφάνειας και της πολιτικής καθαρότητας που οι ίδιοι θέτουν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χάρη Παμπούκη (κατ` άλλους ο ...πραγματικός πρωθυπουργός), όπου η γραμματέας του υπουργού τούς υπέδειξε από τηλεφώνου ότι ....« Η είσοδος ...για τα δώρα ...του κ. Παμπούκη είναι από την οδό Βασ.Γεωργίου και όχι από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου...». Μη μας δει και κανένα μάτι ...!

Οι διάλογοι με τις ιδιαιτέρες γραμματείς, τα στελέχη και τους διευθυντές των γραφείων τους ήταν εντυπωσιακοί και οι οδηγίες ... πληρέστατες. Πώς να το στείλουν για να μην εκθέσουν τον υπουργό, ποιο είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα το παραλάβει, πού και πότε πρέπει να φτάσει το πανάκριβο δέμα...

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή όπου ναι μεν η γραμματέας του δεν είπε όχι στο πανάκριβο δώρο και τους υπέδειξε οδό και άτομο που θα το παραλάβει, από την άλλη δε με το που όλα αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για ....«μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης».ΤΟ θράσος!!!

Από την μια ονόματα , διευθύνσεις και οι μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και από την άλλη οι ... κλέβοντες οπώρες να κάνουν λόγο για ενέργεια....«πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Τι να πει κανείς...; Να αναρωτηθεί τι έλεγαν οι ΙΔΙΟΙ άνθρωποι πριν δύο χρόνια με την φάρσα των Rolex; Σίγουρα όχι αυτά που ισχυρίζονται σήμερα αλλά …..ακριβώς τα αντίθετα !!!!

Στην περίπτωση δε του υπουργού κ. Ρέππα , από το γραφείο του διέρρευσαν ότι αυτός ο οποίος δέχτηκε να αποσταλεί το πανάκριβο δώρο στον κ. υπουργό και τους υπέδειξε τον τρόπο και τον τόπο, ήταν κάποιος ....αναρμόδιος και όχι υπάλληλος του γραφείου. Κάτι σαν ...περαστικός....! Είδε ...φως και μπήκε!!!!!

Επειδή λοιπόν ο θυμόσοφος λαός μας λέει .. «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις» ( για την πανομοιότυπη φάρσα με τα Rolex επί ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2007), σε όλους αυτούς που ΤΟΤΕ είχαν ανέβει στα κεραμίδια ( και σήμερα πάσχουν από ...αλαλία τα παπαγαλάκια ή υπέρμετρη θρασύτητα οι πολιτικοί τροφοδότες τους), ταιριάζει γάντι η ρήση του Γάλλου συγγραφέα και μεγαλύτερου γνωμικογράφου όλων των εποχών Francois de La Rochefoucauld : «Η υποκρισία είναι τα λύτρα που πληρώνει η αμαρτία στην αρετή».

12 σχόλια:

  1. Ο μικροαστισμος στο μεγαλειο του,ποσο "φθηνος" πρεπει να ειναι καποιος για να διακινδυνευει την τιμη και την υποληψη του για δυο χιλιαδες ευρω? η' ποσο βλακας ειναι που δεν μπορει να δει περα απο το δολομα και χαφτει το αγκυστρι σαν χανος?
    Κατα τα αλλα ελπιζω ολοι να ειχατε καλα χριστουγεννα και να μην το παρακανατε με την χοληστερινη.
    G APO CT

    @gnik Προσεχε τον "γερο" φιλε και δοστου κανα καλο ψαχνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Φίλε

    Και τι τα ήθελαν...:))

    ------------------
    @G Άφησα αφιέρωση στο blog σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ "ΞΗΛΩΝΕΙ" Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ
    ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ;
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ;
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΣΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ;
    ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΥΟΥΜΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ G απο CT & @ gnik
    Απληστία φίλοι μου! Η απληστία είναι απότοκο ψυχολογικών διαταραχών και ανοησίας. Τυφλώνει τους ανθρώπους και τους καθιστά έρμαιά της.
    Αξιώνει και απαξιώνει κατά το δοκούν, δημιουργεί δικά της μεγέθη και τρόπους μέτρησης.
    Διαστρέφει την πραγματικότητα, αγνοώντας τις σταθερές του ανθρώπου.
    Έλλειψη πραγματικής παιδείας. ΑΠΛΗΣΤΙΑ !
    Καλημέρα φίλοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ politi σου εύχομαι,

    Χρόνια Πολλά και
    Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
    Σ` ευχαριστώ πολύ !
    Σου εύχομαι υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επειδη πεφτει πολυ παραμυθι εδω μεσα ,εσεις πιστευεται οτι τα laptop θα φτανανε στα χερια των υπουργων,τα λαμογια απο κατω θα τα τρωγανε ,κ μια προσφατη ιστορια φιλος ο οποιος στελνει δωρακια απο επιχειρηματιες σε ...μου περιεγραφε πως στην πορεια το δωρακι μεχρι να φτασει στα χερια του προσωπου εχει μειωθει απο την αυλη τους ,κ σιγουρα το συστημα δεν συντηρειται απο laptop,
    οσο για τη φαρσα απο το θεμα το ιδιο ειχε κανει με τους υπουργους του Κωστακη μονο που εκει μοιραζε ROLEX ,ετσι για την ιστορια ο Πολιτης
    ειχε αναδειξη το θεμα η το ειχε κανει γαργαρα...
    ψηφοφορος του εαυτου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ΠΡΟΣ 11.21
    Αγαπητέ φίλε,
    Δες την "σημειωτική" της πράξης αποδοχής και όχι την αξία του δώρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι λόγοι που αυτή η εφημερίδα πιέζει τον ΓΑΠ είναι γνωστοί (πως άλλωστε ο διευθυντής της θα εξασφσλίσει το πρωτάθλημα στον ΟΦΣΠ φέτος;;). Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η στάση των λοιπών νταβατζοκανάλων : Μούγκα στη στρούγκα!!! Στην ίδια υπόθεση επί Καραμανλή ζητούσαν με παραληματικές φωνές επί 3 ημέρες από παραίτηση όλων των Υπουργών έως πρόωρες εκλογές. Λίγη μνήμη δεν βλάπτει ψηφοφόρε του ευατού σου (=ΠΑΣΟΚ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009
    Ύποπτη η προσπάθεια απόδοσης Ιθαγένειας και όχι Υπηκοότητας...!
    Ποια η διαφορά της ιθαγένειας από την υπηκοότητα;
    Μας προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια λεπτομέρεια που δεν σχολιάστηκε από πολλούς σε ότι αφορά τις βλέψεις του ΠΑΣΟΚ για απόδοση ιθαγένειας στους (λαθρο) μετανάστες…! Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι όταν ένα παιδί μεταναστών γεννηθεί για παράδειγμα …στην Γερμανία, αποκτά την Γερμανική υπηκοότητα..! Εδώ εμείς, σύμφωνα με το εθνοκτόνο σχέδιο του κ. Παπανδρέου θα δώσουμε την Ελληνική ιθαγένεια…! Κανείς λοιπόν στα «έγκυρα» και «έγκριτα» Μ.Μ.Ε δεν στάθηκε σε αυτήν την… λεπτομέρεια, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνη και ύποπτη…! Για ποιόν λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας θέλει να δώσει την Ελληνική ιθαγένεια και όχι την Ελληνική υπηκοότητα στους ανθρώπους αυτούς; Γνωρίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 2 αυτών όρων; Εμείς καλοπροαίρετα θα θεωρήσουμε πως δεν γνωρίζει την διαφορά. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά και με απλά λόγια την διαφορά έτσι όπως την εντοπίσαμε σε ένα απλό λεξικό στο διαδίκτυο.
    Υπηκοότητα: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό!
    Ιθαγένεια: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει!
    Συνειδητοποιείτε συνέλληνες την διαφορά μεταξύ των 2 όρων; Στην υπηκοότητα έχουμε να κάνουμε απλά με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ενώ στην ιθαγένεια έχουμε να κάνουμε με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος στο οποίο αυτός ανήκει!! Δηλαδή το κράτος του, την πατρίδα του!! Ιθαγενείς είμαστε εμείς οι Έλληνες στην πατρίδα μας δηλαδή!! Εδώ που είναι οι ρίζες μας!! Με το να δώσει λοιπόν ο αξιότιμος Πρωθυπουργός την Ελληνική Ιθαγένεια και όχι την Υπηκοότητα τους κάνει σαν εμάς!! Αφού περάσει λοιπόν το νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα το επιτρέψουμε, η γη η Ελληνική θα τους ανήκει δικαιωματικά καθώς θα είναι Ιθαγενείς!!! Δεν θα έχουν μόνο την υπηκοότητα αλλά και κάτι παραπάνω! Η επεξήγηση του όρου είναι ξεκάθαρη! Θα τους ανήκει η γη μας! Η γη των προγόνων μας! Θα τους ανήκει η χώρα μας! Το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε απόδοση υπηκοότητας …εμείς είμαστε τόσο γενναιόδωροι και δίνουμε Ιθαγένεια;;; Φυσικά εμείς δεν θέλουμε τίποτα από τα 2! Αφυπνισθείτε Έλληνες! Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση! Η γη αυτή ανήκει στους Έλληνες! Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες! Ξεσηκωθείτε και αντιδράστε καθώς αν περάσει η εθνοκτόνος σκέψη του ΠΑΣΟΚ η γη αυτή θα ανήκει και στους μετανάστες, που θα είναι Έλληνες Ιθαγενείς και όχι απλά Έλληνες υπήκοοι!! Αφυπνισθείτε επιτέλους Έλληνες! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντάξει! Κάποιοι έλληνες υπάλληλοι έκαναν την ανοησία. Το επιχείρημά σου είναι τραβηγμένο απ' τα μαλιά! Όλοι γελάνε αλλά δεν δίνουνε και τη δήθεν βαρύτητα που προσπαθείς να δώσεις! Σου έχω ξαναγράψει ότι αφού έχεις ικανότητες ασχολήσου με τα σοβαρά! Απ' τα λάπτοπ ούτε η κυβέρνηση κρίνεται ούτε ο Παπανδρέου. Όταν κάνει κάποιος φάρσα συνήθως την πατάει το ανύποπτο θύμα. Αλλά όχι και να κρίνουμε με τέτοια ευκολία αρνητικά το ήθος κάποιων, έστω και υπουργών! Κανένας απ' όσους γνωρίζω εκτός βέβαια από την εφημερίδα και σένα δεν έδωσε τέτοια διάσταση! Α! Και ο άπειρος Πεταλωτής που ξέχασε ότι στη φάρσα απαντάς με χιούμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 10.48μμ
    Μάλλον κάνεις λάθος φίλε 10.48 μμ αφού αρκετοί υπουργοί κινήθηκαν με αγωγές εναντίον του "Θέματος", επικαλούμενοι (για λόγους εντυπώσεων βεβαίως-βεβαίως) ότι ουδέποτε έλαβαν προσωπική τηλεφωνική κλήση για τα δώρα.
    Καταλαβαίνεις( βεβαίως- βεβαίως) ότι το επικοινωνιακό παιχνίδι κρύβεται στην λέξη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ τηλ. κλήση . Κάτι ΄τετοιο δεν έγραψε το Πρώτο θέμα , αλλά ούτε ο politis.
    Έγραψαν ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ του υπουργού (ιδιαιτέρες γραμματείς). Αλλά το "πόπολο" θα το ακούσει στη τηλεόραση και θα καταλάβει ότι οι υπουργοί είναι αθώες περιστερές και η εφημερίδα ο κακός ο δράκος.
    Μυνήσεις λοιπόν και αγωγές για επικοινωνιακό παιχνίδι από τους αδιάφθορους Σοσια-λήστες!!!!
    Όταν βέβαια έκανε αγωγή ο Ρουσόπουλος (χωρίς να είναι επικοινωνιακή αλλά πραγματική και γι` αυτό θα την κερδίσει), όλοι έπεσαν να τον φάνε. Μεταξύ αυτών μπορεί να ήσουν φίλε 10.48 μμ και εσύ!!! Μπορεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή