Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Χρειαζόμαστε ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που να παράγουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ!


Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες τις αγορεύσεις στην Βουλή για τον προϋπολογισμό αναρωτιόμουν εάν βρεθεί επιτέλους κάποιος , να θέσει τις πολιτικές έννοιες στην πραγματική τους βάση.

Δηλαδή, η Κοινοβουλευτική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό δεν είναι μόνο Οικονομική, δεν έχει μόνο τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι πρωτίστως Πολιτική! Και μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει «ad origine» να μας απασχολεί.

Αυτά μέχρι αργά χθες το βράδυ όταν επιτέλους κάποιος είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Και αυτός ήταν ο κ. Σαμαράς!
Αναφέρθηκε μεν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού και παρέθεσε αρκετά αριθμητικά δεδομένα , αλλά ξεκαθάρισε με την ομιλία του το αυτονόητο για την Δημοκρατία.
Ότι δηλαδή ο ιερός χώρος του κοινοβουλίου συγκροτείται από πολιτικούς και όχι από λογιστές .

Μετέφερε λοιπόν ο κ. Σαμαράς στο Σώμα - κάτι που το σηματοδότησε εξ αρχής στην ομιλία του - μέσα από τη δική του οπτική (και της παράταξης του φυσικά) τον προβληματισμό του για την σοβαρότητα της κατάστασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, την κριτική για τους αυτοσχεδιασμούς της Κυβέρνησης, την αντίθεσή στην πορεία που χάραξε, αλλά και τις δικές του(ς) προτάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε…

Γιατί η Αντιπολίτευση έχει σοβαρές ευθύνες. Δεν βρίσκεται η υπευθυνότητά της «σε αναστολή», μέχρι να έλθει, πάλι, η σειρά της να κυβερνήσει.
Αν θέλουμε, τόνισε ο κ. Σαμαράς, τους πολίτες ενεργούς, δηλαδή να συμμετέχουν στα κοινά - όχι απλώς να ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια - τότε κατά μείζονα λόγο απαιτούμε κι από την Αντιπολίτευση να είναι υπεύθυνη κάθε μέρα, σε κάθε ζήτημα.
Όχι απλώς να καταγγέλλει τα πάντα και να περιμένει τη σειρά της να κυβερνήσει, συχνά για να κάνει η ίδια ότι κατήγγειλε προηγουμένως…

Με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι το ζητούμενο για έναν/μια ΠΟΛΙΤΙΚΟ δεν είναι μονάχα να ανακαλύπτει τα πτώματα στο υπόγειο, ή τις αμφισημίες των γεγονότων, αλλά να παράγει ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ένας ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεν νοείται να ψάχνει « για τα φαντάσματα», πόσο μάλλον να θεωρεί την πολιτική ως αυτοάμυνα ή να επιδιώκει άμεσα πολιτικά κέρδη, από μια εξίσου άμεση χρεοκοπία της κυβερνήσεως, αλλά να αναζητεί τις βάσεις της θεωρίας της πολιτικής απόφασης ως μορφής κοινωνικής δράσης, καθώς και τα βασικά θεωρητικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις της ανάλυσης της δύσκολης σχέσης μεταξύ των πολιτικών αποφάσεων και του κοινωνικού περιεχομένου της πολιτικής.

Προσωπικά αντιπαθώ τους «διανοούμενους» με το χέρι στο πιγούνι, που θέλουν να δώσουν την εικόνα της αυθεντίας. Δεν προσφέρουν τίποτα πέραν της …γραφικότητας.
Εξίσου αντιπαθώ τους λαϊκιστές που στηρίζονται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια, θέτοντας μονίμως ψευτοδιλήμματα ή ο πολιτικός τους λόγος εδράζεται στη δημαγωγία, τη κολακεία των ελαττωμάτων του λαού και την υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν μεν αλλά δεν τον ωφελούν ή τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που να παράγουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ώστε μέσα από την καθάρεια ζύμωση να προκύψει αποτέλεσμα.

28 σχόλια:

  1. Τωρα το λενε πολικους πουν παραγαγουν πολιτικη,δυστηχως δεν εχετε παρει ειδηση οτι χορτασαμε απο αυτους,κ ψαχνουμε για πολιτικους που να παραγουν κ να υλοποιουν εργο....
    ψηφοφορος του εαυτου μου
    καλα χριστουγεννα με υγεια κ δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν ο Αντώνης Σαμαράς εννοεί αυτά που λέει και λέει αυτά που εννοεί θα εξελιχθεί σε Ελευθέριο Βενιζέλο του 21ου αιώνα για την Ελλάδα.
    Με μία προϋπόθεση όμως, τακτικής φύσης.
    Να ελέγξει στιβαρά το μαντρί, χωρίς συμβιβασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sokrates
    ε όχι και βενιζέλος!
    χτες παρακολούθησα τις ομιλίες των αρχηγών για τον προυπολογισμό.

    οι πιο αδιάφορες και πιο βαρετές ομιλίες που άκουσα ποτέ!!
    ούτε πάθος ούτε νεύρο ούτε αιχμηρές παρεμβάσεις
    τίποτα!!

    ΓΑΠ-ΣΑΜΑΡΑΣ το πιο αδιάφορο πολιτικό δίδυμο όλων των εποχών

    Θα έχει και συνέχεια!!

    σε τόσο δύσκολες στιγμές έπρεπε από τις ομιλίες να τρίζουν τα έδρανα!

    νύστα πολύ μεγάλη νύστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εμένα με εντυπωσίασε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Κυρίως σημειώνω τη φράση του:
    "Η συναίνεση είναι αρετή κι όχι αδυναμία".
    Ομολογώ ότι προεκλογικά δεν τον είχε πιάσει το μάτι μου αλλά χτες με έπεισε για τη σοβαρότητά του και τις οικονομικές γνώσεις του. Μακάρι να μη διαψευστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα δείξει τι μπορεί να κερδίσει από αυτή την πολιτική που ακολουθεί.Ομολογώ δεν τον ψήφισα αλλά μου άρεσε η στροφή του προς την αληθινή πολιτική.
    @Πολίτη
    Χρόνια πολλά με υγεία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω και εγώ με τον αρθρογράφο.Πολιτικός με όλη την έννοια του όρου ο Σαμαράς, αλλά με αυτούς που έχει στον πάγκο μπορεί να φτιάξει καλή ομάδα; Θέλει δουλειά, μυαλό, καλούς συνεργάτες, καλά και ανοιχτά μυαλά.Ας προσπαθήσει και βλέπουμε πως θα τον βαθμολογήσουμε στις εκλογές , όταν αυτές γίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειμαι εκτός θέματος,αλλά μου ήρθε μια ιδέα για την αντικειμενικότητα της κάθε κυβέρνησης οσον αφορά το ΕΛΛΕΙΜΜΑ.
    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ.
    Ετσι δεν θα διαμορφώνεται κατα το δοκούν απο την εκάστοτε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.
    Ευχαριστώ και καλές γιορτές σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ένα περιβάλλον γκρίζο, και σε μια ατμόσφαιρα βαριάς απαισιοδοξίας, με την ομιλία του ο κ. Σαμαράς θέλησε να δώσει ένα μήνυμα Ελπίδας και Προοπτικής και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ..."Μη τη φοβάστε την Ελλάδα".
    Μου άρεσε η επιχειρηματολογία του (3Α)και ο συγκροτημένος λόγος του.
    Σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη του εμφάνιση στην Βουλή με την ιδιότητα του αρχηγού της Αντιπολίτευσης.
    Νομίζω ότι θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πολιτικής και όχι παραπολιτικής αντιπαράθεσης, αρκεί να αποδεχτούμε και τις ατομικές μας ευθύνες ως πολίτες και να προσπαθήσουμε να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση όλα τα "χρώματα" του πολιτικού φάσματος.
    Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όντως καλά τα είπε. ως Έλλην καχύποπτος όμως ( κι επειδή και ο Κωστάκης καλά τα έλεγε) θα πω μόνο ενα...

    Οψόμεθα εις Φιλίππους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ ότι άφησε καλή πρώτη εικόνα. Στο μόνο θέμα που ήταν λίγο "θολός" ήταν στο θέμα της Μετανάστευσης. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση άφησε σ` εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύμφωνα με τη Μαρξιστική προσέγγιση (Engels, Harnecker, Marx) η οικονομία (η δομή) παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού/νομοθετικού και ιδεολογικού επιπέδου της κοινωνίας (υπερδομή). Με λίγα λόγια αν στη διαδικάσια της παραγωγής πολιτικής κυριαρχούν οι αξίες της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της συμμετοχής και της αυτοδιαχείρισης (αντί της ατομικότητας, του ανταγωνισμού, της ιεραρχίας και της αλλοτρίωσης) τότε είναι πιθανό οι έννοιες αυτές να οδηγήσουν σε παρόμοιες νέες πολιτικές διεργασίες. Η κοινωνική συνείδηση καθορίζεται από την οικονομία, τον "κατευθυντήριο μίτο" της ιστορίας (Harnecker)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τούτη την κρίσιμη στιγμή δεν χρειαζόμαστε μόνο βραχύ πολιτικό χρόνο. Αναπροσανατολισμό, κατεύθυνση, αυτοκατανόηση, σαφή ταυτότητα, στρατηγικές επιλογές σε βάθος χρόνου, σχέδιο για τον μακρύ χρόνο: αυτό χρειαζόμαστε!
    Το πρώτο δείγμα του Αντώνη Σαμαρά σαφώς αναγεννησιακό. Μένει να δούμε και τους υπόλοιπους αν θα ακολουθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μετα συγνωμης αγαπητοί φίλοι

    αλλά τι ήταν αυτό στην ομιλία του Σαμαρά που σας ενθουσίασε;
    Δέν τα έχετε ξανακούσει ποτέ αυτά τα λόγια;

    συμφωνώ με τον Πλούταρχο ,αλλά αναγεννησιακό ;
    ποιό αναγεννησιακό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε σάτυρε, σε προσκαλώ να διαβάσεις ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το χθεσινό λόγο του Σαμαρά.
    Είχα πολλά χρόνια να ακούσω πολιτικό λόγο που να είναι τόσο συγκεκριμένος.
    Παρόλο που έθιξε πολλά διαφορετικά θέματα, σε όλα τα θέματα οι προτάσεις του είχαν αρχή, μέση και τέλος.
    Η αντίθεση με τον ξύλινο στρογγυλεμένο λόγο του ΓΑΠ είναι τόσο μεγάλη που σε κάνει να σκέπτεσαι ότι είναι μεγάλο κρίμα που έλειπε τόσα χρόνια από την πολιτική ζωή της Ελλάδας ο Σαμαράς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Astegos

    "Είχα πολλά χρόνια να ακούσω πολιτικό λόγο που να είναι τόσο συγκεκριμένος."

    Ούτε εσύ να τον είχες γράψει μεγάλε...Μην προ-τρέχεις, όλοι ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ από τη διάρκειά και την πορεία τους.

    Μέχρι τώρα, για να μην τον αδικώ, έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομιζω, κατα την αποψη μου τουλαχιστον, πως ΟΛΗ η ομιλια του Σαμαρα χθες, συνοψιστηκε στην εξης φραση του: "Η Εξωτερική Πολιτική δεν αφορά μόνο τις «κόκκινες γραμμές», αφορά πρωτίστως και τις «γαλάζιες γραμμές», δηλαδή τις μέγιστες ρεαλιστικές επιδιώξεις μας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε μου
    Χρόνια πολλά....και ότι καλύτερο.
    Και πολλές αγκαλιές στην ¨ομάδα¨:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μετά από τους πίνακες αμοιβών των κόπρων της ΕΡΤ
    που δημοσιεύθηκαν, σας ενθουσίασε ο ομιλία του Σαμαρά ή πρίν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ gnik

    Καλέ μου φίλε Χρόνια πολλά και υγεία.
    Η "ομάδα" μεσ' στην τρελή χαρά. :)
    Εγώ τρέχω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χριστός Γεννάται!....
    Και στην ψυχή μας Ανατολή.
    Μές την Φάτνη Του ,μια ευλογία!
    Δημιουργία!
    Μια νέα Ζωή!

    Η Γέννηση Του Θεανθρώπου να σας βρεί
    με υγεία και χαρά!

    politis:

    gnik :

    Φιλες και φιλοι
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    Αφροδιτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    www.ksipnistere.blogspot.com
    email : ksipnistere1@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλη μου Αφροδίτη σ` ευχαριστώ.
    Σου στέλνω και εγώ τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχές μου, σε εσένα και την οικογένεια σου, για όμορφα οικογενειακά και ειρηνικά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανθρωποι που δεν κολλησαν ενα ενσημο στη ζωη τους τους αναγαγουμε σε σωτηρες τους εθνους,
    ποσο σας αρεσει να αναπαραγεται το αυτοπαραμυθι σας...
    ισχυει για ολους τους κατα καιρους εθνοσωτηρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Αφροδίτη
    Πολλές - πολλές ευχές...
    Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Psaxnw na brw ena tetoio fainomeno san ton K.Samara alla den briskw!!!Erikse tin kybernisi Mitsotaki,ekane komma diko tou,emeine ektos ton pragmatwn peripou mia 10etia,k epistrefei k pali sto idio komma k xrizetai proedros apo ti basi!!!Diladi milame gia Terastia aksia!!!Kapoioi den to exoun katalabei....i kanoun pws den katalabainoun.Oso gia ta oikonomika o anthrwpos feugei xronia brosta...Itan akribws auto pou ithela...Xwris krauges k laikismous gia na boresw na katalabw oloklirwmena olo to programma tou.Oi krauges klp einai gia alles periptwseis..K kati allo,an den diwkseis dyskola boreis na kyberniseis K tin Ntora an synexisei tis yponeuseis tha tin diwksei...O Kyriakos to kserei opws k o pareras tou pou exei mazeytei.Na thymisw mono oti O Giwrgos ediwkse ton Simiti.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα αγαπητέ Πολίτη και φίλοι της ομηγύρεως!

    Ο Σαμαράς και μόνο που ξέφυγε από το κλισέ της "κόκκινης γραμμής" στα εξωτερικά και έδωσε πιο πέρα ένα όραμα για τον ταλαίπωρο ελληνισμό -έτσι όπως τον κατάντησε το Πασοκ- γι΄αυτό και μόνο αξίζει το 10! Στα οικονομικά ήταν άπιαστος! Μ΄αρέσει που δεν παίζει την Προεδράρα (!)της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά χωρίς φληναφήματα και πλατυασμούς, ο λόγος του είναι μεστός και με επιχειρήματα.

    Αν είχε και αξιόλογο πολιτικό προσωπικό στο κόμμα -με λαμπρές εξαιρέσεις βέβαια που η αλήθεια είναι τις αξιοποίησε- τότε θα έσκιζε!

    Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ρε θα με μουρλάνετε?

    φοβερός τρομερός εκπληκτικός μεστός άπιαστος!!!

    τι γίνετε εδώ ρε παιδιά?
    σας συνιστώ να διαβάσετε την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝ
    ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2370 ΧΡΌΝΙΑ ΠΕΡΊΠΟΥ!!!!

    Οταν το διαβάσετε θα συμπεράνετε και την ποιότητα των πολιτικών αρχηγών!!!!

    ΤΕΡΜΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ!!!
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!!!!!!
    ερχονται πάρα πολύ δυσκολές στιγμές!
    δεν υπάρχουν δουλειές για να ανακάμψει η αγορά!!!
    Η ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΕΊΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΗΜΗ!

    και εμείς στον κόσμο μας!!

    θυμάστε την ταινία ξυπνά Βασίλη?

    φοβερό τρομερό και το μυαλό μας είναι θολό και το δικό τους πιο λειψό!
    μας έχουν τρελάνει τα ΔΑΝΕΙΚΑ για σου φανφάρα
    φαφλατά (πρωθυπουργοί- αρχηγοί)!!!!

    καληνύχτα μας και καλές λόρδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ IQ ΑΝΩ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ
    ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ανθρωπους ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
    ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΩΡΙΜΟΙ.
    ΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΩΦΕΛΗ ΚΑΛΩΣ,
    ΑΛΛΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΑΥΤΑ, ΚΑΛΟ 2010 ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΡΑΔΙΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή