Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Κυβερνητικά ψευδολογήματα και κενοσοφίες!


Όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση έχει θέσει ως «ευαγγέλιο της» την ρήση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη :"Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα".

Ένα από τα πολλά παραδείγματα ήταν αυτό της περασμένης Τετάρτης, όπου η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσιάστηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω ρυθμίσεων επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες.

Στην επιτροπή παρουσιάστηκε και ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος και κατέθεσε τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών και θα ανεβάσει τα επιτόκια.

Ερωτηθείσα λοιπόν από τους βουλευτές αν το νομοσχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος , η κ. Κατσέλη απάντησε ότι: «Δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία στείλαμε ατύπως το προσχέδιο νόμου».
Διάβασε μάλιστα ένα αποσπάσματα από έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο η ένταξη στη ρύθμιση και εκείνων οι οποίοι εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους δεν δημιουργεί προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο προχθές ύστερα από συνάντηση του κ. Προβόπουλου με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών διέρρευσε στον Τύπο το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται η κ. Κατσέλη, το οποίο καταλήγει: «σωρευτικά το νομοσχέδιο,... θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις στη ρευστότητα και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή σε παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται, πέραν των άλλων, η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που η υπουργός .....διάβασε στη Βουλή !!!!!

Μάλιστα το έγγραφο συνεχίζει αναφέροντας ότι :«Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί θέμα υποβολής του νομοσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διατύπωση σχετικής γνώμης εκ μέρους της ». Και εδώ η κ. Κατσέλη είχε πει το ακριβώς αντίθετο στην Βουλή!

Δημιουργείται λοιπόν μείζον κοινοβουλευτικό ζήτημα καθώς αποδεικνύεται ότι, η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη ενημέρωσε ψευδώς ( δια της… παραπλανητικής τεθλασμένης) την Ελληνική βουλή ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της Kεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος για τις διατάξεις και τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Πέραν τούτου με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δημιουργείται και ένας ηθικός προβληματισμός. Σε ένα κλίμα όπου το πολιτικό σύστημα (σύμφωνα με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) θα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αλλάξει τη νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών, την ίδια ώρα, με τα νομοσχέδια αυτά διαμορφώνεται χειρότερη από την υπάρχουσα συνείδηση στους κακοπληρωτές.

Απόρροια επίσης αυτών των νομοσχεδίων θα είναι οι τράπεζες να οδηγηθούν σε κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δηλαδή θα αναγκαστούν (όπως ισχυρίζονται) να βάλουν αυστηρότερα κριτήρια στις χορηγήσεις, ενώ παράλληλα θα δανείζουν μικρότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας των ακινήτων στα στεγαστικά και θα ζητούν και εγγυητή για κάθε δάνειο.

Με απλά λόγια, με το νομοσχέδιο για τους κακοπληρωτές την νύφη θα την πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι ...καλοπληρωτές!!!
Μοιάζει και αυτό με το παράλογο μέτρο των τελών κυκλοφορίας που εφήρμοσε η κυβέρνηση, όπου ο φτωχός (που δεν έχει την δυνατότητα να αλλάζει ανά 5ετια το αυτοκίνητό του) θα ….χρυσοπληρώνει παράλογες αυξήσεις, σε αντίθεση με τους «έχοντες και κατέχοντες» οι οποίοι θα απολαμβάνουν ....μειώσεις !!!

13 σχόλια:

  1. Ο ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ20 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:27 π.μ.

    ΠΟΛΙΤΗ ,όλα τα λαμόγια δεν θα ξαναπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους πρός τις τράπεζες.
    Σιγά μην ξαναδώσουν οι τράπεζες δάνεια στεγαστικά εάν δεν έχουν εξασφαλίσει τα χρηματά τους ήτε με εγγυητή ήτε με υποθήκη άλλου ακινήτου ,δηλαδή πάει το όνειρο της μικρομεσαίας τάξης για αγορά ακινήτου ,πάλι προνόμιο των εχόντων και κατεχόντων θα είναι για να μπορούν να τα ενοικιάζουν στους κοψοχέρηδες που νόμισαν ότι είδαν τα ονειρά τους να εκπληρώνονται ,επειδή βγήκε κάποιος στο μπαλκόνι και τους διάβασε μια ωραία έκθεση ιδεών την οποία την είχε γράψει κάποια η οποία αμείφθηκε με την υπουργοποιησή της .Γειά σου ΕΛΛΑΔΑΡΑ με τα ωραία σου ,με τους μάγους νταβατζήδες των ΜΙΝΤΙΑ που κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο τον ΓΙΩΡΓΑΚΗ να τον κάνουν ΓΙΩΡΓΟ και αρχίζω να ανησυχώ ακόμη περισσότερο γιατί βλέπω πάνε να τον κάνουν ΓΙΩΡΓΑΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι κάποια λαμογια στο όνομα της κρίσης θα τα οικονομήσουν.
    Διαγραφή στην ουσία των χρεών τους, επιδότηση για τον μισθό των εργαζομένων, χαριστικές διατάξεις για τα χρέη προς τα σφαλιστικά ταμεία κλπ.
    Μετά εγώ ο βλάκας ο έντιμος που δεν χρωστάω , πληρώνω κανονικά κλπ, θα βρεθώ και από κάτω.
    Το ίδιο και οι μισθωτοί που πάλι αυτοί θα την πληρώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. politis
    Το τελευταίο που αναφέρεις, για τα τέλη κυκλοφορίας, προβλέπεται από το νομοσχέδιο του Σουφλιά. Έτσι για να μην λέμε ότι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 2.53
    Για να μην λέμε ότι θάλουμε φίλε, το νομοσχέδιο του Σουφλιά προέβλεπε οι αυξήσεις να χρηματοδοτήσουν την απόσυρση των αυτοκινήτων.
    Η νέα κυβέρνηση από την στιγμή που κατήργησε την απόσυρση θα έπρεπε να κατραργήσει και την άυξηση των τελών κυκλοφορίας.
    ΌΜΩΣ δεν το έκανε.Έτσι λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση έβαλε στην ουσία μια αύξηση σχεδόν 100% στα τέλη κυκλοφορίας.
    Για να μη λέμε ότι θέλουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον ιστό των γεγονότων πολλές αλήθειες στραγγαλίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με το ηθικό κομμάτι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και από μια άλλη πλευρά του πρίσματος.
    Με το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων, ελλοχεύει ο "ηθικός κίνδυνος", δηλαδή το ενδεχόμενο κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου από δανειζόμενους οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν τη δυνατότητα κανονικής εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

    Με απλά λόγια επιχειρείται μια νέα γενιά λαμογίων με εντατικά μαθήματα.
    Μετά όλοι διαμαρτυρόμαστε για την νοσηρότητα στην αντίληψη του Έλληνα πολίτη σε ότι αφορά την διαφάνεια , την φοροαποφυγή κλπ.
    Το ίδιο επιχειρείται και με την γενικευμένη αμνηστία του Τειρεσία. Δηλαδή τα λαμόγια που χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά, από εδώ και πέρα θα είναι πεντακάθαροι , θα λαμβάνουν μπλοκ επιταγών και θα εξορμήσουν πάλι προς άγρα ανυποψίαστων και έντιμων θυμάτων.
    Αυτά επιχειρούνται με το νέο νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη και όλα τα ΜΜΕ το αποσιωπούν.
    Ίσως γιατί και αυτά είναι χωμένα μέχρι στο λαιμό με αυτή την βρωμιά και φυσικά τώρα ωφελούνται.
    Ελλάς Ελλήνων Λαμογιών. Αυτή τη κοινωνία θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Την εκτίμηση ότι το κυπριακό μπορεί να επιλυθεί εντός του 2010 εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ".
    Να γιατί οι νταβατζήδες ανέτρψαν τον Καραμανλή. σε λίγο μας έρχεται η "Βόρεια Μακεδονία" μόνο για τις μεταξύ μας σ΄χεσεις με τα σκόπια, η τουρκική μειονότητα της Θράκης, κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παριανός
    Από την κατάργηση της απόσυρσης που θα ήταν επιζήμια για το εληνικό δημόσιο κατά 500 εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε η παιδεία κατά 1 δισ ευρώ επιπλέον, όπως αυτό φαίνεται στο σχέδιο του προυπολογισμού για το 2010.
    Αυτοκίνητα λοιπόν ή παιδεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 8.47
    Λάθος φίλε ! Η απόσυρση σύμφωνα ΚΑΙ με το γενικό λογιστήριο του κράτους ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
    Αυτό το περί "επιζήμιας για το Ελληνικό δημόσιο" ήταν το ποιηματάκι(που καταρρίφθηκε συλλήβδην)του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κρατήσει την μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας χωρίς να παραχωρήσει αυτά τα χρήματα για την απόσυρση των αυτοκινήτων. Κοινώς να μας τα πάρει χοντρά !!

    Όσο για το 1 δισ ευρώ για την παιδεία είσαι σίγουρος ότι αυτά έλαβε το υπουργείο Παιδείας? Δεν νομίζω! Για ψάξε να δεις τι κονδύλι υπάρχει για την παιδεία.
    Στη ομιλία χθες για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ,ο κ. Τσέκης είπε για τη χρηματοδότηση της Παιδείας ότι " η διαφορά της σε σχέση με πέρσι,δεν είναι 1 δισ ευρώ , αλλά μόνο 160εκατ.ευρώ,και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ , ίδια με αυτή του 2009"
    Μπορείς να μπεις στο site της Βουλής και να το διαπιστώσεις στα πρακτικά.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. Δεν υπάρχει επίσημο κείμενο του γενικού λογιστηρίου του κράτους που να κάνει αναφορά στο μέτρο της απόσυρσης. Κύκλοι προσκείμενοι σε αυτό ανφέρουν ότι κτλ. Αυτές οι διαρροές έγιναν προ διμήνου και για αυτονόητους λόγους.
    Παρ' όλ'αυτά επιμένω. Παιδεία ή αυτοκίνητα?
    2. Πως να λάβει αυτά τα χρήματα το Υπουργείο Παιδείας όταν ο προυπολογισμός αφορά το έτος 2010?
    Εννοώ δεν τα έλαβε ακόμα.
    Στο κομμάτι των δαπανών για την παιδεία υπάρχει αυτή η εγγραφή. Μάλλον ο κ.Τζέκης δεν θα το είδε καλά
    Επίσης καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H απόσυρση μη το ξεχνάτε θα βοηθούσε και τις χώρες παραγωγής αυτοκινήτων να ξεπεράσουν την κρίση. Ε ρε μεγαλείο των ελλήνων!!! Πάντα φιλεύσπλαχνοι και στοργικοί για όλο τον κόσμο. Εκτός βέβαια της χώρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω την εντύπωση, πως εχουμε όλοι μπερδέψει λιγάκι τα πράγματα. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τί σχέση έχουν τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων με τα κονδύλια για την παιδεία;
    Απάντηση: Καμία!!! Τα τέλη κυκλοφορίας ουσιαστικά θεσπίστηκαν για να μπορούμε να πάρουμε το αυτοκινητάκι μας, να κυκλοφορούμε στο αστικό και εθνικό οδικό δίκτυο και να το παρκάρουμε όπου θέλουμε. Ένα μικρό μέρος υποτίθεται πως πηγαίνει προς το δημόσιο ταμείο και ενα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% μοιράζεται στο αρμόδιο υπουργείο για συντήρηση των οδοστρωμάτων και στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιείας για τον ίδιο ακριβως λόγο...
    Από την άλλη μεριά, για την παιδεία καταβάλλεται ποσό που το ακούμε πάντα ως ποσοστό του ΑΕΠ, (που φυσικά ποτέ δεν μας λέει κάποιος το ακριβές πραγματικό νούμερο!)που προκύπτει από τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και από την υποτιθέμενη έρευνα των ίδιων των φορέων της εκπαίδευσης όπως είναι τα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή