Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Οι συνέπειες μιας άλογης μικροκομματικής τακτικής!


Η τραπεζική αγορά δεν συγχωρεί. Όταν σε νοιώθει αδύναμο, άβουλο και θεωρεί ότι με τις πολιτικές πρακτικές σου κινδυνεύουν τα κεφάλαια τους , τότε σε βάζουν σε πιστοληπτική καραντίνα . Νόμος απαράβατος!

Μετά τη Fitch και η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BBB+» από «Α-». Συγχρόνως μένει πάντα ανοικτό το παράθυρο και για νέα υποβάθμιση εντός 3-4 μηνών.

Η υποβάθμιση αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς έρχεται μόλις δυο ημέρες μετά την εξαγγελία…. σωρίας μέτρων (sic!) για την ανόρθωση της οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι αγορές περίμεναν τα μέτρα για την οικονομία που ΘΑ εξήγγειλε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Όταν λοιπόν άκουσαν μια έκθεση ιδεών και διαπίστωσαν την αβουλία του αντέδρασαν αρνητικά.
Στην αιτιολογική του έκθεση για την υποβάθμιση ο οίκος (S&P) αναφέρει :«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του υψηλού ελλείμματος είναι απίθανο να οδηγήσουν σε μία διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους».

Λίγες ώρες πιο πριν , από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε:.....«Οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα»!!!! Κωμωδία ή Τραγωδία;
Όταν έγραφα τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, ότι με τις μικροκομματικές τακτικές που ακολουθούσε ,ανεβάζοντας τεχνητά το έλλειμμα του 2009 , ήταν σαν να πυροβολούσε τα πόδια της , ...έκανα λάθος. Στην πραγματικότητα πυροβολούσε ...ΕΜΑΣ και την τύχη των παιδιών μας. Μαθητευόμενοι μάγοι με λειψή νοημοσύνη! Οι εξελίξεις το αποδεικνύουν περίτρανα.

Πλέον, ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την Ελλάδα στην πρώτη κατηγορία πιστοληπτικής αξιολόγησης (Α) είναι η Moody's ,το κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται στην Ελλάδα για αξιολόγηση. Μετά την κίνηση της S&P ενισχύονται οι πιθανότητες να ακολουθήσει σε μείωση και η Moody's πριν τα Χριστούγεννα.

Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα καθώς λίγο πιο κάτω (στο BBB-) βρίσκεται το όριο αποδοχής ομολόγων από την ΕΚΤ σαν εγγύηση δανεισμού...
Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου ( δυστυχώς για όλους μας) θα αποκτήσει τα θλιβερά πρωτεία επί των ημερών της να ευτελισθεί πλήρως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Ελπίζω να μην διεκδικήσει, με τις τακτικές που ακολουθεί ,και τα πρωτεία της υπαγωγής της χώρας υπό τη «μπότα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συγχρόνως η κυβέρνηση πήρε και νέο δάνειο ( 2 δις ευρώ) από ελληνικές τράπεζες παρότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας «απορροφώντας» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ακροβατεί επικίνδυνα με τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν αυτούς τους οικονομικούς όρους και τις παραμέτρους (συνέπεια της άλογης μικροκομματικής και μικρόψυχης τακτικής εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης) να εξηγήσω απλά τι σημαίνει η υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας που έχει διαθέσει ομόλογα στις τράπεζες. 1) Όσο μειώνεται η αξιολόγηση των χρεογράφων ενός κράτους τόσο περισσότερους τόκους θα κληθεί να δώσει στους πιστωτές του για το αυξημένο ρίσκο τους και 2) όσο μειώνεται η αξιολόγηση των χρεογράφων που διακρατεί μια τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της τόσο υποχρεούται βάσει νόμου να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της (αν τα έχει βάλει εγγύηση για χαμηλότοκο δανεισμό, οφείλει να πληρώσει συμπληρωματικό επασφάλιστρο), αποσύροντας έτσι ανάλογες πιστώσεις από την κανονική αγορά, εξέλιξη που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Συγχρόνως την ίδια ώρα που....«Οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα»( σύμφωνα με το ...ανέκδοτο του κ. Παπακωνσταντίνου ) η διαφορά απόδοσης (spread) ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα, η οποία αντικατοπτρίζει πόσο ακριβότερα δανείζεται η Ελλάδα, πήρε απότομα την ανιούσα αγγίζοντας τις 280 μονάδες βάσης από τις περίπου 230 της Παρασκευής(πριν δηλαδή την«φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» στο Ζάππειο ).

Να σας πληροφορήσω, ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης ότι στο ... Καζακστάν, με ….πλήρως φαλιρισμένο το τοπικό τραπεζικό σύστημα, το spread είναι στις ....220 μονάδες βάσης. Ελλάδα-Καζακστάν σημειώσατε 2 !

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα Φίλε
    Και για να συμπληρώσω για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στο θέμα ¨αξιολόγησης¨
    http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/560840/Article.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Gnik
    Καλημέρα καλέ μου φίλε!
    Κουστούμι κανονικό. Άντε μετά να δουμε που θα υπάρξουν τα κεφάλαια που θα πρέπει να πέσουν από τις τράπεζες στην αγορά για την ανάκαμψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην προσπάθειά τους να κατηγορήσουν τη Ν.Δ. για την οικονομία ακολούθησαν τον καταστρεπτικό δρόμο της υπερβολής.
    Τώρα που οι δανειστές πήραν τα λόγια τους τοις μετρητοίς είναι αργά.
    Θα μας φάνε οι τόκοι από την ασχετωσύνη των χειρισμών των Γιωργάκηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν βάζαμε τον Ρεχάνγκελ για Πρωθυπουργό? Ο Γερμανός σαν γάτα που είναι θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Παπανδρέου.
    Ωχ μάνα μου τι μας περιμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν η απάντηση στη δημοσιονομική τρομοκρατία που προσπαθούν να μας επιβάλουν αναλυτές, δημοσιογράφοι, αγορές και όλοι αυτοί που θέλουν να ασκήσει άλλη πολιτική από αυτή που υποσχέθηκε προεκλογικά»
    «Τα μέτρα αυτά μας εισάγουν σε ένα διάλογο»
    «Δεν τους κάλεσα με δική μου ευθύνη»
    (για το ΠΑΜΕ)
    «Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα που θα θελήσουν να απεργήσουν αύριο , δεν θα προστατευτούν από καμία συνδικαλιστική ομπρέλα»
    Αυτά έχει πει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και μετά θέλει συναίνεση ο ΓΑΠ στην παταξη της διαφθοράς.. Τη διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ με τα νταβατζοκάναλα, νταβατζοεργολάβους (τα μάθατε χθες με την ακύρωση όλων των δημοσίων έργων, ωστε να επανακηρυχθούν υπέρ του εθνικού νταβατζοεργολάβου;), εργατοπατέρες, κτλ., ποιος θα την αντιμετωπίσει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόβλημα αναξιοπιστίας λέει ο μέγας μάγος Παπακωνσταντίνου. Πολύ ώραία .Ας κάνουμε μια ανασκόπηση:
    1. Λεφτά υπάρχουν!
    2. Θα εισπράξουμε τις ανείσπρακτες οφειλές!
    3. Το πρόβλημα βρίσκεται στο πελατειακό κράτος (της επάρατης δεξιάς) και στα golden boys της!

    Δυόμιση μήνες μετά:
    1. Λεφτά δεν υπάρχουν!
    2. Οι ανείσπρακτες οφειλές παραμένουν ανείσπρακτες!
    3. Το πελατειακό κράτος (της επάρατης δεξιάς) διευρύνεται(απόδειξη η υπόθεση Ρόβλια) και τα κατηγορούμενα golden boys παραμένουν στις θέσεις τους.

    Το πρόβλημά μας λοιπόν είναι πρόβλημα αξιοπιστίας, λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Το ίδιο λέω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα προβλήματα είναι δεδομένα. Όλοι τα αναφέρουμε.
    Οι λύσεις όμως; Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί στην ανάγκη λύσεων και στον πατροπαράδοτο λαϊκισμό της.
    Αν δεν ληφθούν ΤΩΡΑ σκληρά μέτρα, νομίζω ότι τελειώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά όπως είναι η κατάσταση σήμερα έχεις δίκιο! Δεν χρειάζεται όμως να διαθέτεις φαντασία για να συμπεράνεις ότι, αν μέρος από τα μέτρα που απαιτούνται είχαν παρθεί το 2004, όταν ο Καραμανλής ήταν παντοδύναμος, και αποδεκτός ακόμη και από αυτούς που δεν τον ψήφισαν, η κατάσταση της χώρας θα ήταν διαφορετική. Εξ άλλου η ανάπτυξη ήταν πάνω από 5%. Το πρόβλημα της χώρας πλέον δεν είναι τι έταξε προεκλογικά ο Παπανδρέου, αλλά τι παρέλαβε! Αν κάποιοι περιμένουν διακαώς να πάρει άγρια μέτρα για να φθαρεί μια ώρα αρχίτερα, σκέψου τι θα απογίνει η χώρα. Στο κάτω κάτω, ότι εισπαρκτικό μέτρο και να πάρει χωρίς να μπει πρώτα τάξη, θα χαθεί μέσα στη μαύρη τρύπα του πίθου των Δαναίδων της διαφθοράς και του μπάχαλου. Νομίζω πως είναι εύκολη λύση και ιδεολογική αυτοεκτόνωση να τα ρίχνεις σε έναν πολιτικό, που τουλάχιστον αποδεικνύεται επαρκέστερος από την εικόνα που είχαν επιμελώς δημιουργήσει γι' αυτόν οι αντίπαλοί του! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12.58
    "αποδεικνύεται επαρκέστερος" ?????
    Μα καλά φίλε μου εσύ που ζεις?
    Το πιο πιθανό είναι ότι με ανθρώπους με την δική σου οπτική γωνία στα δρώμενα στη χώρα μας θα οδηγηθούμε με βήμα ταχύ στην χρεοκοπία και τον αφανισμό.

    Ο άνθρωπος έχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ! Τα ίδια τα στελέχη και η βάση του ΠΑΣΟΚ τα λένε.
    Κάνε μια βόλτα στους διαδικτυακούς τόπους που πρόσκεινται φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ και κοίτα τι γράφουν τόσο ως άρθρα , όσο και ως σχόλια.
    Εάν δεν θέλεις κοίτα την επικαιρότητα. Σκοτώνονται και διαφωνούν μεταξύ τους.

    Λες ότι έφταιγε ο Καραμανλής. Επί Καραμανλή όμως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν ήταν σ` αυτά τα χάλια.
    Θυμάσαι ότι παρόλο το "σπρώξιμο" που έκανε το ΠΑΣΟΚ στα διεθνή ΜΜΕ, με σκοπό την κατασυκοφάντηση του και την υπέρμετρη κινδυνολογία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί, όλα αυτά απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες κάποιων.
    Μέσα σε λίγες μόλις ώρες η Ελλάδα του Καραμανλή πήρε το δάνειο που χρειαζόταν και δεν κατέφυγε στα κρυφά (όπως τώρα) στην εσωτερική τραπεζική αγορά , γιατί η διεθνής της έχει κλείσει την πόρτα.

    Η δε πιστοληπτική της ικανότητα ήταν στο Α- και όχι στο ΒΒΒ+ ή στο ΒΒΒ- που θα έχουμε σε λίγες ημέρες όπως δείχνουν τα πράγματα.
    Οι διεθνείς τραπεζίτες βλέπουν και κρίνουν. Και αυτό φάνηκε αμέσως μετά τα «δήθεν» μέτρα που πήρε ο Παπανδρέου.

    Σε αυτό το σημείο θα σου επισημάνω κάτι. Θυμάσαι ποτέ ο Καραμανλής να έκανε «φιέστες» στο Ζάππειο για να εξαγγείλει ότι ήθελε να πει?
    Σεμνά και ταπεινά ( και χωρίς κόστος δηλαδή) έβγαινε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ σε διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό από την τηλεόραση. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Χωρίς φιέστες , δεξιωσούλες, κρατικές λιμουζίνες και …χειροκροτητές.
    Η σύγκριση είναι αμείλικτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κριτικη καφενειου απο βολεμενους,
    φτανουν στο σημειο να μνημονευουν τον ψευτομαγκα του Μπαραικταρη,για τα χαλια που δημιουργησε,
    οσο αφορα τους διεθνεις οικους και το σχολιο
    του πολιτη να υπενθυμισω οτι ολοι αυτοι που βαθμολογουν ειναι παγκοσμιος γνωστο οτι εξυπηρετουν δικα τους συμφεροντα με λογικη αρπακτικου,μηπως δεν ειναι οι ιδιοι που 2 χρονια πριν δεν εβλεπαν καμια κριση να πλησιαζει(στο ερωτημα γιατι το πετρελαιο ειναι 170 δολ ,απαντουσαν υπαρχει ηζητηση απο τις δυτικες βιομηχανιες κ την Κινα ,το βλεπουμε στ 200 δολ ,ενω ερχοταν τσουναμι στις αγορες..)οποτε δεν ειναι και τα το ευαγγελιο ολοι αυτοι.
    Οσο αφορα τα μετρα που ολοι φωναζετε να παρει τα μονα μετρα που θα εξευμενουσαν ολους αυτους θα ηταν λογικη Ιρλανδιας δηλαδη μειωση δημοσιων δαπανων κ κυριως των μισθων του δημοσιου ,
    οποτε εδω μεσα το κυριαρχο θεμα θα ταν γιατι ο Γιωργος μας σχιζει κ μας τα παιρνει..
    το μονο που μπορω να δεχτω ειναι οτι δυστυχως μας κυβερνανε ανθρωποι που φοβουνται ρηξεις με τις συντεχιες (βλεπε λιμανι),αλλα σε καμια περιπτωση -θα το θεωρουσα προσβολη της νοημοσυνης μου-να καθομαι κ να υποστηριζω, οτι οι προηγουμενοι (μετριοι )ηταν αυτοι που μας ειχαν προειδοποιηση αρα κ ειναι αμοιρη ευθυνων
    για τη διαλυση της οικονομιας

    ψηφοφορος μονο του εαυτου μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε συ φιλάρα " Ψηφοφόρους του εαυτού σου", ξεχνάς να συμπληρώσεις και του ...ΠΑΣΟΚ.
    Δεν πας στην γωνία να δεις εάν ερχόμαστε.
    Επί του θέματος τώρα. Δηλώνω ότι δεν Δεν είμαι ΠΑΣΟΚ ,αλλά πίστευα ότι με τόσο άνετη πλειψηφία και τη ΝΔ (μέχρι την έλευση Σαμαρά)σε πολιτικό κώμα (ακόμα και) ο Γιωργάκης θα κατόρθωνε να κυβερνήσει.

    Προς το παρόν το μόνο που βλέπω είναι απειρείες και αβλεψίες που είναι απαράδεκτες. Μπάχαλο με τον ΟΛΠ, αρχι-μπάχαλο με την απογραφη-αποτίμηση που τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ, ασυνενοησία των υπουργών, και πάνω απ όλα 70 μέρες μετά, ακόμα συζητάμε για μέτρα.

    ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;; και μην ακούσω αηδίες για την αποτίμηση κλπ, γιατί οι ίδιοι οι πασόκοι όταν το 2005 βγήκε το κουστούμι του ελλείματος στο 7,5% δήλωναν ότι τάχα αυτά είναι ψέμματα της ΝΔ. Τώρα εγώ λοιπόν γιατί να τους πιστέψω που είναι κυβέρνηση;;

    Επόμενο θέμα:επιτρέπεται Έλλην Πρωθυπουργος να λέει ότι λόγω της κατάστασης της οικονομίας μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική μας κυριαρχία; και εν πάσει περιπτώσει που βρίσκεται ο Πρωθυπουργος τη στιγμή που η οικονομία μας αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα;
    ώωω μα είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και προεδρεύει στην άλλη άκρη του κόσμου. Ποιος χεστηκε αν είναι Πρωθυπουργος ΚΑΙ υπουργος εξωτερικών της Ελλαδίτσας!έλα τώρα...

    Επόμενο θέμα:όταν οι οίκοι αξιολόγησης απειλούσαν επί ΝΔ για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο ίδιος ο κύριος Παπανδρέου ως εκπρόσωπος τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραφε λίβελλους στα ξένα έντυπα κατηγορώντας τη ΝΔ για την οικονομική της πολιτική ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
    Τότε οι ξένοι οίκοι είχα δίκιο. Τώρα προφανώς σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο που έχουν ΤΑ ΝΕΑ παίζουν απλά χοντρό παιχνίδι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας!!!παιδια, αποφασίστε!Δεν τρώμε κουτόχορτο.

    Ψηφίσαμε( ως λαός, όχι εγώ) τον Παπανδρέου γιατι υποτίθεται είχε σχέδιο και βούληση. Δυστυχώς επί 70 ολόκληρες μέρες ακούω μόνο ευχολόγια και δηλώσεις του τύπου "η Ελλάδα δε θα χρεωκοπήσει" το ξέρω αυτό, χάρηκα. Δε θα χρεωκοπήσει γιατί για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ θα βγάλουμε το φίδι απ την τρύπα εμείς οι μικρομεσαίοι!

    Γιατί δεν το λέει αυτό κύριος Παπανδρέου; Το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει το λαϊκισμό του.
    Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο βέβαια αλλά τα πράγματα είναι απλά, μα και τόσο αληθή:δεν μπορύν να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν γιατί έταζαν λαγούς και πετραχήλια μαζί!

    Επί 70 ημέρες η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παλινωδεί αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.Και δυστυχώς φοβάμαι ότι τα όργανα μόλις άρχισαν...
    Του ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί φίλοι οπαδοί του Πασοκ είναι κρίμα μόνο δύο μήνες μετά την τρανή σας νίκη "ενάντια στην κακή δεξιά που τυρανούσε τον Έλληνα" να ντρέπεστε να πείτε ότι είστε τα νέα μέλη του γνωστού κιννήματος που μεσουρανούσε την δεκαετία του 90 "ΚΟΨΟΧΕΡΙΔΕΣ ΨΗΦΟΦΌΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ"! Φίλε των 12.58 ο ΚΚ μπορεί να είχε την απόλυτη δύναμη που το Πασοκ από καθαρή ιδιοτέλια με τα κατά καιρούς εκλογικά συστήματα καταφέρνει να μειώνει τις έδρες της, είχε όμως ανάπτυξη και Μ Ε Ι Ω Σ Η του ελλείματος εως την πετρελαική κρίση και την μεγαλύτερη οικονομική κρίση παγκοσμίως στην ιστορία μετά το κραχ του 20 αιώνα. Αυτοί οι καινούργιοι μάγοι της οικονομίας που ευαγγελίζονται την έξοδο από την κρίση είναι αυτοί που φούσκωσαν το έλλειμα για μικροπολιτικούς σκοπούς, αυτοί που ελένχουν τα συνδικάτα (λιμάνι Πειραια,αδεδυ,γσεε)και με την προκήρυξη των εκλογών έταζαν παντού, τα πάντα και θέσεις στα πεινασμένα κομματόσκυλα που άφριζαν για να φάνε το κρατικό χρήμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν οπτικοακουστικά αρχεία από την εποχή του Τρικούπη για να του κάνουν μαθήματα του Jefrey, οι επικοινωνιολόγοι όπως συνηθίζεται τώρα τελευταία στο Μαξίμου, για να πει από το βήμα του Ζαππείου την γνωστή φράση "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανωνυμε των 4.09 δεν εχω καμια ορεξη να ξεκινησω αντιπαραθεση μαζι σου,αλλα το ειρωνικο σου σχολιο περι ψηφοφορου του Πασοκ με προσβαλει μια κ σαν πολιτης τους εχω απαξιωσει ολους ,
    για το μονο που νιωθω περηφανος τα τελευταια χρονια ειναι οτι εχω απεγκλωβιστει απο νοοτροπιες
    σαν κ την δικη σου να βγαινω κ να γινομαι τιμιτης του καθε μετριου πολιτικου,κ απολογητης των μηδενικων τους εργων,
    προσωπικα ειμαι ιδιωτικος υπαλληλος σε διευθυντικη θεση με μηδενικη αυξηση για το 2009
    δεν χρωσταω σε κανεναν ,δεν φοραδιαφευγω (δεν μπορω αλλωστε) δεν εχω αυθαιρετο,φανταρος πηγα στα συνορα,κ εχω την ελευθερια της αποψης μου,
    ετσι για την ιστορια αν θες απαντησε μου γραφοντας το επαγγελμα σου,γιατι το μονο που μπορω να υποθεσω απο τον φανατισμο σου οτι εισαι αλλο ενα βολεμενο κομματοσκυλο το οποιο εχασε στο derby Ολυμπιακου-Παναθηναικου
    ψηφοφορος του εαυτου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΔΕΞΙΟΙ...ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΡΑ!!!!ΟΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΤΕ ΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ...ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η Ν.Δ.ΤΟ 2004???ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ??ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ "93??...ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΓΝΩΜΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ...ΑΧΡΗΣΤΟΙ...
    Π.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς Ανώνυμο "ψηφοφορο του εαυτου του" 5.11μμ
    Φίλε δεν ξέρω τι επαγγέλεται αυτός που ρωτάς αλλά να σου πω το δικό μου επάγγελμα.
    Είμαι Πρόεδρος δικιάς μου εταιρείας και εάν είχα διευθυντή σαν και εσένα που γυροβολάει στα blog όλη μέρα , αντί να δουλεύει, ΘΑ ΤΟΥ ΕΪΧΑ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είμαι δεξιός, είμαι Πασόκος αλλα δεν ψηφισα στις τελευταίες εκλογές γιατί δεν πίστεψα ότι ο Γιωργάκης μας έλεγε την αλήθεια.
    Και επαληθεύτηκα .Η πικρή αλήθεια για εμας τους Πασόκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 5.42 προεδρε δεν μου λει κατι το δικια σου εταιρια γιατι σιγουρα δεν σε κανει αυτο υπερανω υποψιας -νομοταγης πολιτης..(ο νοων νοητω),οσο για μενα γιατι εξακολουθεις να προσβαλεις ειμαι 15 μερες στο κρεβατι μετα απο ενχειρηση μεσης στο Ιατρικο,γιατι συνηθησα να δουλευω 12 ωρες τα τελευταια 20 χρονια,
    οσο για τα αφεντικα μου για να χω διευθυντικη θεση μαλλον τους τα φερνω πισω τα λεφτα...
    ψηφοφορος του εαυτου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΡΟΣ 5:42

    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΠΡΑΣΙΝΕ ΜΠΑΓΛΑΜΑ, ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΛΑΚΑΜΑ!!!!!!!!
    ΣΟΥ ΠΗΡΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΤΣΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ?
    ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ (ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΕΙΣ ΦΟΡΕΣ- ΥΠΕΡΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ - ΚΛΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΝΤΕΛΟΡ ,ΣΑΝΤΕΡ, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ κτλ,κτλ) ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ!!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ :ΤΟ 2004 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΑΤΕ ΛΕΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ.
    ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟ:ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΥΝΑΤΕ, ΓΛΕΙΨΑΤΕ!!!!!!!!!
    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΣΥΓΝΩΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 5:42 , ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΤΩΝ 7:37 ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΑΓΛΑΜΑ ΤΩΝ 5:20!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι ''κουτόφραγκοι'' απόγονοι των βαρβάρων πήραν χαμπάρι τους ανάξιους απόγονους ενδόξων προγόνων

    Αυτό που κάνουν οι δοσίλογοι πολιτικοί γκάγκστερ εντός της χώρας, να κοροϊδεύουν διαρκώς τον Ελληνικό λαό, δεν πιάνει στην Ευρώπη.

    Μας πήραν χαμπάρι και ουσιαστικά μας είπαν, ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ.

    Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο προβοκάρει την οικονομική ανάπτυξη με γελοία γραφειοκρατικά, οικολογικά και αρχαιοπληκτικά προσχήματα και να πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό.

    Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο ουσιαστικά χαρίζει δημόσια περιουσία αξίας εκ. ευρώ (υπόθεση ορυχείων Κασσάνδρας, στάδιο Καραϊσκάκη κλπ) σε συγκεκριμένους κρατικοπαρασιτικούς επιχειρηματίες στερώντας χρήματα από τον Ελληνικό προϋπολογισμό και να πληρώνουν αυτοί τον λογαριασμό.

    Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο παίρνει τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων και αντί να τα χρησιμοποιεί αναπτυξιακά, να τα χρησιμοποιεί για πολιτικά ρουσφέτια και την χρηματοδότηση κοινών μαφιόζων όπως γιαλαντζί κτηνοτρόφων.

    Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο διατηρεί τον φασιστικό έλεγχο της ανώτατης εκπαίδευσης από μία ακαδημαϊκή συμμορία που δεν δέχεται ούτε έλεγχο, ούτε αξιολόγηση, ούτε ανταγωνισμό από τα παραρτήματα των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

    Βαρέθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να υπάρχει στην Ελλάδα ένα διακομματικό πολιτικό καθεστώς το οποίο παίρνει ότι γουστάρει από την ΕΕ, απορρίπτει ότι δεν γουστάρει, και παράλληλα αφήνει αναπάντητη -δηλαδή ουσιαστικά της παρέχει σιωπηλή στήριξη- την ύπαρξη μιας ανοικτής χυδαίας αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας ναζιστικής εμπνεύσεως, από κόμματα και... συνιστώσες... του Ελληνικού κοινοβουλίου.

    Τι θα κάνει άραγε η Ελληνική κυβέρνηση; Θα σοβαρευτεί; Ή ουσιαστικά θα εκβιάσει την ΕΕ να της δώσει χρήματα, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα επηρεάσει το ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής αποφάσισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή, πολλοί τον επέκριναν. Kατά την προεκλογική περίοδο αυτός που έλεγε αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα πλέον την αλήθεια ήταν ο Καραμανλής. Προειδοποιούσε ότι έρχονται δύο δύσκολα χρόνια και μιλούσε ευθέως για πάγωμα μισθών και άλλα σκληρά μέτρα. H πραγματικότητα που βιώνουμε μόλις δέκα εβδομάδες αργότερα, δικαιώνει την επιλογή του.


    Αν δεν είχαν γίνει εκλογές, η Ν.Δ. θα ήταν αναγκασμένη να διαχειρισθεί το εκρηκτικό μείγμα των οικονομικών μέτρων και της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού στηριζόμενη στην ισχνή πλειοψηφία της μιας ψήφου του κ. Παυλίδη, ενώ οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κινούμενες σε αντιπολιτευτική συγχορδία με το ΠΑΣΟΚ, θα ασκούσαν λυσσαλέα αντιπολίτευση. Επιπροσθέτως, ο Παπανδρέου, προσβλέποντας στην ανάληψη της εξουσίας, θα ήταν αρνητικός σε κάθε έκκληση συναίνεσης. Άλλωστ, μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε απορρίψει σχετικό αίτημα του Καραμανλή, όταν είχε ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς συνεννόηση σε έξι αυτονόητες παραδοχές που περιελάμβαναν την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ε.Ε., περιορισμό του χρέους και του ελλείμματος, άσκηση κοινωνικής πολιτικής εντός των δημοσιονομικών ορίων, ειδικές δράσεις για κλάδους και ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση και αυτοσυγκράτηση όλων ως προς τις διεκδικήσεις τους.


    Η χώρα έχει σήμερα κυβέρνηση που διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που της δίνει περιθώρια χειρισμού μιας δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Τώρα η Ν.Δ. επιδεικνύει μεγαλύτερη ωριμότητα, ρεαλισμό και στη σημερινή συγκυρία, ας επιτραπεί η έκφραση, πατριωτισμό, δηλώνοντας έτοιμη να στηρίξει επώδυνα μέτρα τα οποία κρίνονται αναγκαία.


    Ο Παπανδρέου δημιούργησε τις συνθήκες που τελικά οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πέτυχε τον στόχο του και εξελέγη πρωθυπουργός. Τώρα καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Kαλείται να εφαρμόσει άμεσα επώδυνα μέτρα, χωρίς να φοβηθεί το κόστος. Προεκλογικά δεν έλεγε την αλήθεια όταν δήλωνε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα γιατί «χρήματα υπάρχουν». Σήμερα πρέπει να φανεί ειλικρινής. Θα γίνει ίσως δυσάρεστος, αλλά θα αποδειχθεί χρήσιμος.


    Η συνταγή της ενδεχόμενης επιτυχίας στηρίζεται στον ρεαλισμό όσων έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, όχι στον λαϊκισμό όσων παραμένουν όμηροι άλλων εποχών και καταστάσεων. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του Παπανδρέου υπολείπονται των προκλήσεων και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρε Παπάρα των 5.20 μαζέψου, ρε ανεγκέφαλο ηλίθιο πράσινο τρωκτικό που η πράσινη ανάπτυξη (Μ......) σε έχει βαρέσει κατακούτελα και κόλλησες την αρρώστια του αμερικανοτραφή μπούλη (κολλητική σίγουρα), που μας επέβαλες εσύ και οι υπόλοιποι ηλίθιοι που πίστεψαν τις παπαρολογίες του και μας "κατσικόθηκε" στον σβέρκο! Γιατί Θεέ μου όλοι οι ευκολόπιστοι ηλίθιοι να ζουν σ' αυτήν την Χώρα? Έλεγε προεκλογικά ο ΚΚ ότι όλα είναι δύσκολα και θα έχουμε μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, και ο παπάρας απάνταγε ότι υπάρχουν λεφτά για κοινωνική πολιτική αρκεί να επανεκκινήσει η οικονομία. Αντί για αυτό μιλάει για μηδενική αύξηση ίσως και μείωση των μισθών σήμερα!!!!!!!!!!!!!
    Ωρέ "ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ" στον καραγκιοζάκι που θέλει να συγκρίνεται με τον πατέρα του και τους άλλους πολιτικούς που πέρασαν στην Ελλάδα. Που θα πάει θα ξυπνήσει από την ραστώνη του ο Λαός και θα τους στείλει στον Ακατανόμαστο να τελειώνουμε πολιτικά με αυτά που άφησε ο Ηρώδης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ο αναμένων τον μεσία18 Δεκεμβρίου 2009 στις 2:53 μ.μ.

    Να βάλουμε όλοι μας ένα χεράκι να βγούμε από την κρίση ,που στο καλό δανειστήκαμε 300 δισεκατομύρια ευρώ,δεν μπορώ να το πιστέψω.
    Ένας ΕΛΛΗΝΑς πατριώτης δεν βρίσκετε να στηριχθούμε επάνω του ,να μας δώσει την αυτοπεποιθησή μας ,την χαμένη αξιοπρεπειά μας και ας μας τα πάρει από τις τσέπες μας ,αφού θα γνωρίζουμε ότι τα χρηματά μας θα πάνε στην ανάπτυξη και όχι σε κομματικούς φίλους .
    ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ,γράφω και καμιά μ.....α καμιά φορά έτσι για να περνά η ώρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλεια των bloggers.Δεν κατάλαβα ένα πράγμα.Πώς γίνεται έξυπνοι άνθτρωποι να διαφωνούν επί θεμάτων πολιτής στην Έλλαδα? Όσοι γνωρίζω με αρκετά λεφτά και πολιτικές γνωριμίες ΕΝΑ πράγμα μου λένε για ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς και να με συγχείσετε για την λέξη.ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ....
    ΟΛΟΙ τα παίρνουν. Απο εκεί και πέρα εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ΟΛΟΙ τους για πάρουν την εξουσία θα κάνουν ότι είναι δυνατόν.ΝΑ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕΙ η χώρα? ΝΑΙ ασ χρεωκοπήσει.Αυτά τα παιδία θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βγούν στην εξουσία για να ΦΑΝΕ.Ολα τα άλλα είναι περριτά.They couldnt care fucking less...
    Έχουν ξεσκίσει την χώρα που αγαπώ και αυτό δεν το συχωρώ σε κανένα κολόπαιδο από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή