Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.Πριν αρχίσει.. έχει τελειώσει.


Από αύριο και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα διεξάγονται στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.
θα αναζητηθεί μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο ήταν η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής. Υπήρξε το πρώτο αποφασιστικό βήμα.

Τι περιμένει η ανθρωπότητα από την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ; Πολλά! Αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευσθούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντοτε υπέρμαχος του Κιότο. Όμως οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες στους κόλπους της-στις περισσότερες περιπτώσεις- αποτελούν τροχοπέδη για κάθε σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία .

Από την άλλη οι ΗΠΑ παρόλο που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του Κιότο, στην συνέχεια το Κογκρέσο αρνήθηκε να την κυρώσει. Τώρα ο Ομπάμα έχει κάνει ένα πολύ δειλό βήμα καταθέτοντας ποσοτικοποιημένη πρόταση μείωσης εκπομπών για τις ΗΠΑ μόνο 4% , τη στιγμή που σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να προβούν σε μειώσεις 25% με 40%.

Η Κίνα συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα όταν ακούει για μειώσεις εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως πολύ εύστοχα το περιέγραψε ο συντάκτης της εφημερίδας «La Repubblica» Αντόνιο Τσαντσούλο, στην ουσία έχουμε ένα αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο και μια προσπάθεια να συντονιστούν ξανά δύο ρολόγια:
Το πρώτο, ταχύτατο, είναι το ρολόι που υπαγορεύει τον ρυθμό της καταστροφής της ατμόσφαιρας.
Το δεύτερο, αρκετά πιο αργό, σηματοδοτεί τον... βηματισμό της πολιτικής.

Από την πλευρά της η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από τους 2 βαθμούς στα προσεχή χρόνια, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες: λιώσιμο των πάγων, άνοδο της επιφάνειας των θαλασσών, ξηρασία, ερημοποίηση περιοχών, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ο.κ.

Η Βρετανική Επιστημονική Επιτροπή για την Έρευνα στην Ανταρκτική, έδωσε προ ημερών στην δημοσιότητα έκθεση, όπου αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό σενάριο για την ανθρωπότητα ,με αφορμή την εκτίμηση για άνοδο της θαλάσσιας στάθμης των υδάτων κατά 1,4 μέτρα.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αλλαγής της στάθμης των ωκεανών, τροπικά νησιά σαν τις Μαλδίβες και τα Τουβαλού θα μπορούσαν να βυθιστούν και μαζί τους πόλεις, όπως η Αλεξάνδρεια, η Βοστόνη, η Νέα Υόρκη.

Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε πως το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναγκαζόταν να μετακινηθεί, δημιουργώντας έτσι την κατηγορία των «περιβαλλοντικών μεταναστών».

Οι ερευνητές της εν λόγω αναφοράς εκτιμούν πως, αν επαληθευθεί το σενάριο της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης στη διάρκεια των επομένων δεκαετιών, τότε 100 εκατ. Ασιατών, 14 εκατ. Ευρωπαίων , 8 εκατ. στη Λατινική Αμερική και 8 εκατ. στην Αφρική, θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις των Βρετανών ερευνητών με τις αυτονόητες καταστροφικές για τις οικονομίες και τις καλλιέργειες συνέπειες , συμμερίζεται και έκθεση του Ινστιτούτου του Ειρηνικού Ωκεανού, στην οποία μάλιστα γίνεται λόγος για πιθανή καταβύθιση του Σαν Φραντσίσκο και του Λος Άντζελες.

Κάτω από τις διαμορφωθείσες πολιτικές συνθήκες αυτό που φαντάζει πιθανότερο ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης είναι μια «μεσοβέζικη συμφωνία», χωρίς ευθύνη για τον πλανήτη και όραμα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ορισμένοι στη διεθνή κοινότητα έχουν αρχίσει να μιλάνε για «πολιτική διακήρυξη» στην οποία θα καταλήξει η συνδιάσκεψη, πράγμα που πόρρω απέχει από μια «δεσμευτική σύμβαση».
Κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν για μια «δεύτερη ευκαιρία», μια νέα συνδιάσκεψη δηλαδή που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 ή το αργότερο στις αρχές του 2011.

Γενικά τα μηνύματα που έρχονται δεν είναι ενθαρρυντικά. Απέχουν πολύ από το να σκεφτούμε ότι πίσω από τη μυστηριώδη διατύπωση «ανώτατα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», μπορεί να κρύβεται το ξεκίνημα μιας «νέας καθαρής βιομηχανικής επανάστασης».

Απέχουν πολύ από την σκέψη ότι τις αμέσως επόμενες δεκαετίες θα ζούμε σε έναν κόσμο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα περιβάλλονται από σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, πλήθη αιολικών πάρκων και σπίτια καλυμμένα με φωτοβολταϊκά.

Απέχουν πολύ όλα αυτά από...... την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Κοπεγχάγη. Και να φανταστεί κανείς πως η συνδιάσκεψη αυτή είχε χαρακτηριστεί ....«η σημαντικότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

17 σχόλια:

  1. Στην ουσία πρόκειται για μπρα-ντε-φερ μεταξύ πλούσιων και φτωχών για την αναπτυξιακή βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι προκαλείται δήθεν η υπερθερμανση από τον άνθρωπο είναι η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα που εκτελείται από πολιτικάντηδες απατεώνες όπως ο Αλ Γκορ και η δυναστεία τρισεκατομμυριούχων αδίστακτων διεθνών τραπεζιτών Ροτσιλντ με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερο ενεργειακό έλεγχο πάνω μας και να καρπωθούν περισσότερο δύναμη από παγκόσμιες φορολογίες του άνθρακα χρηματιστήριο του άνθρακα κυρίως στα υπο ανάπτυξη κράτη του 3ου κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει σχεδιαστεί ως ένα πρώτο βήμα στον δρόμο της
    ριζικής μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται για
    την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διεθνές
    νομικό εργαλείο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε
    βέβαια ότι, ακόμη κι αν εφαρμοστεί στο ακέραιο, το Πρωτόκολλο του Κιότο στη
    σημερινή του μορφή, θα περιορίσει την αναμενόμενη αύξηση της μέσης
    θερμοκρασίας κατά 0,06οC ως το 2050, όταν στο ίδιο διάστημα η αναμενόμενη
    αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα είναι 1οC με 2οC. Ενδεικτική είναι η
    προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με την οποία για να εξαλειφθεί η
    απειλή των κλιματικών αλλαγών απαιτείται μείωση των εκπομπών αερίων του
    θερμοκηπίου κατά 50-70% περίπου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Είναι
    σαφές λοιπόν ότι το Πρωτόκολλο αυτό δεν είναι παρά ένα πρώτο αναγκαίο βήμα
    προς την εξεύρεση μιας λύσης. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς. (greenpeace)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί μόνη της να ανατρέψει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρέπει να καλεί επίμονα άλλες εκβιομηχανισμένες χώρες και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, να τηρούν τα συμφωνηθέντα σε διεθνές επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μπρα-ντε-φερ που λέει ο πρώτος φίλος στην ουσία δεν είναι μεταξύ πλουσίων και φτωχών , αλλά μεταξύ των πλουσίων μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον φίλο 1.08 με το σχόλια της Greenpeace.

    Φίλε αυτή η οργάνωση είναι ο φερετζές του Αλ Γκορ και των διεθνών τραπεζιτών Ροτσιλντ.
    Έχεις προσέξει ότιι πως τώρα τελευταία η προπαγάνδα γύρισε στη λέξη "Κλιματικές αλλαγές" ενώ παλιότερα η προπαγάνδα ήταν η λέξη "φαινόμενο παγκόσμιας υπερθέρμανσης";;

    Αυτό συμβαίνει διότι τα τελευταία 5-6 χρόνια και ιδίως το τελευταίο έτος ο πλανήτης αντι να θερμένεται έχει αρχίσει να σταθεροποιείται θερμοκρασιακά και να ψυχραίνει ελαφρώς και τους τελευταίους μήνες πολύ απότομα!

    Έτσι δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν για "θερμοκήπιο" και "παγκόσμια υπερθέρμανση" διότι θα ρεζιλευτούν από τα τελευταία δεδομένα!

    Κοίτα το άρθρο από την γνωστή DailyTech που καταγράφει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες από τους δορυφόρους. Επίσης τα χρόνια που θερμαίνονταν πολύ ο πλανήτης (1970 - ~ 2003) παρατηρήθηκε και αντίστοιχο λιώσιμο πάγων στον πλανήτη Άρη και θέρμανση σε άλλους μακρινούς πλανήτες όπως ο Διας ο Κρόνος και οι δορυφόροι ακόμα και ο έσχατος Πλούτωνας! http://science.nasa.gov/headlines/y2003/07aug_southpole.htm http://weeklyworldnews.com/alien-alert/263...oling-on-pluto/
    Μήπως φταίνε τα αυτοκίνητα μας που θερμαίνεται κι' ο Άρης;

    Όλο και πιο πολλοί κλιματολόγοι βγαίνουν και μιλάνε πλέον ανοιχτά για πρόκληση της παρατηρήσιμης πριν 10 χρόνια υπερθέρμανσης λόγω της τότε αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας και έξαρξης της δραστηριότητας αυτής.

    Αντίστοιχα φαινόμενα έξαρξης και πτώσης εξαιτίας του ήλιου παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν και στον μεσαίωνα.
    Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια ψήξη του πλανήτη οφείλεται επίσης στην πτώση της ηλιακής δραστηριότητας που είναι και ο κύριος ρυθμιστής του κλίματος της Γης και των άλλων πλανητών. Μούφα λοιπόν η ανθρωπογενή υπερθέρμανση!!!

    Μην αγχώνεστε! Βοηθήστε πραγματικά το γύρω περιβάλλον σας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (και όχι περιμένοντας την "ημέρα γης") κρατώντας την πόλη και τον τόπο που ζείτε καθαρό από τοξικά και ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια σας. Αυτό αρκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Shark
    Φίλε μου καλά όλα αυτά της ΝΑΣΑ, αλλά δεν ρίχνεις μια ματιά γύρω σου?
    Τώρα εάν μένεις Αθήνα και λογικό είναι να μην μπορείς να καταλάβεις τις κλιματικές αλλαγές, ρίξε μια ματιά στην φωτογραφία του άρθρου του πολίτη.
    Όσοι μένουμε σε μη αστικές περιοχές οι μεταβολλές είναι ορατές.
    Λες ότι σταθεροποιείται θερμοκρασιακά ο πλανήτης και μάλιστα ψυχραίνει ελαφρώς τους τελευταίους μήνες. Μα φίλε μου έχουμε ΔΕΚΕΜΒΡΗ και φοράμε πολλές φορές καλοκαιρινά. Έχουμε ΔΕΚΕΜΒΡΗ και το αιρκοντίσιον στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητο.
    Τέτοια εποχή πριν 10-15 χρόνια στο αυτοκίνητο βάζαμε το ζεστό αέρα.
    Τζάκι μέχρι στιγμής φίλε μου δεν έχω ανάψει. Άλλες εποχές το ανάβαμε από το τέλος ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ.
    Πριν λίγες ημέρες πέρασα από μια παραλία . Ο κόσμος μου θύμισε τους Ιούνιδες άλλων εποχών.
    Καλή λοιπόν η ΝΑΣΑ ( μέρος του συστήματος και αυτή όμως), αλλά έχω εμπιστοσύμη στα μάτια μου και τις αισθήσεις μου.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά το φαινόμενο του θερμοκηπίου,καθώς και ο τρόπος που λειτουργεί είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και δε χωράει καμία αμφισβήτηση.Μην τρελαθούμε.
    Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο οι ανθρωπογενείς ρύποι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την αύξηση της θερμοκρασίας.
    Θεωρώ όμως ότι η απάντηση είναι προφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς Shark
    Αγαπητέ να μου επέτρεψεις να αντιμετωπίζω και εγώ με δυσπιστία το σχόλιό σου, καθώς και την παραπομπή σου.
    Οι αμερικανοί είναι γνωστό ότι δεν παραδέχονται τις συνέπειες των πετρελαϊκών ρύπων.Προφανέστατα γιατί από αυτούς ζουν.
    Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που αρνούνται μέχρι στιγμής να συνυπογράψουν τη σύμβαση του Κιότο.
    Όλοι ξέρουμε ότι στα αμερικανικά πανεπιστήμια πέφτουν τεράστια κρατικά κονδύλια ( κρυφά και φανερά), και τα αποτελέσματα πολλών ερευνών είναι προσχεδιασμένα να υποστηρίξουν συγκεκριμένες θέσεις και προθέσεις της κυβέρνησης που τους χρηματοδοτεί.
    Αμερικανιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς διαφωνούντες
    Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, ανέκδοτες αποδείξεις για Γη που ψύχεται άρχισαν να κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Η Κίνα είχε τον ψυχρότερο χειμώνα της μέσα σε 100 χρόνια. Η Βαγδάτη είδε το πρώτο της χιόνι σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία της. Η Βόρεια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη κάλυψη χιονιού τα τελευταία 50 χρόνια, με μέρη όπως το Γουινσκόνσιν να κρατάει το ρεκόρ. Επίσης ρεκόρ ψύξης παρατηρήθηκαν στους πάγους της Ανταρκτικής, στη Μινεσότα, Τέξας, Φλόριδα, Μεξικό, Αυστραλία, Ιράν, Ελλάδα, Νότια Αφρική, Γροιλανδία, Αργεντινή, Χιλή και η λίστα συνεχίζετε.
    Τέρμα πια οι ανέκδοτες αποδείξεις όμως. Πλέον οι αποδείξεις έχουν ενισχυθεί από αδιαμφισβήτητα επιστημονικά γεγονότα. Και οι τέσσερις μεγάλοι καταμετρητές παγκόσμιας θερμοκρασίας (Hadley, NASA’s, GISS, UAH, RSS) έχουν δημοσιεύσει πλέον τα τελευταία δεδομένα τους. Όλα δείχνουν ότι κατά το τελευταίο έτος, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν πέσει δραματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελα, shark, μαζί σου: Στο βωμό του χρήματος και της άνεσής μας, να πάμε με το αυτοκίνητο έως το σούπερ μάρκετ, 5 μέτρα απ' το σπίτι μας, να μην ψάξουμε για νέες μορφές ενέργειας, να μολύνουμε τις θάλασσες, να εξαφανίσουμε καμμία 200-300 είδη ζώων , οι βιομηχανίες να ρυπάνουν το περιβάλλον.. Ε, και τι έγινε;;; Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα είναι αυτά που θα ζούνε με αντισφιξιογόνες μάσκες....Τώρα και κάτι καρκίνοι που πλήττουν τη γενιά μας ο ένας πίσω απ' τον άλλο, έχει αποδειχθεί σε τι οφείλονται;; Οχι, οπότε πάμε γερά να μολύνουμε τον πλανήτη... Αλλωστε τον γειτονα θα χτυπήσει, όχι εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αρχική » Επισημαίνουμε » Επεισόδια παντού αλλά τα διαπλεκόμενα ΜΜ”Ε”, σιωπούν.

    Επεισόδια παντού αλλά τα διαπλεκόμενα ΜΜ”Ε”, σιωπούν.
    Από Factorx | Κυρ. 06 Δεκ 2009, 18:43 στην/στις κατηγορίες Επισημαίνουμε.


    Πρώτη είδηση τα επεισόδια στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα του πλανήτη. Έκτακτα δελτία, ενημερώσεις, απ’ ευθείας συνδέσεις. Φωτιά, χάος, καταστροφές.

    Εδώ όμως στην εικονική δημοκρατία του ΓΑΠ, σιωπή. Κανένα μα ΚΑΝΕΝΑ μέσο πλην μίας σύνδεσης του ΣΚΑΙ δεν έβγαλε άχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζήτω η Επανάστασις! Τα ΜΜΕ στάθηκαν σε ακραιφνώς...ρεπορταζιακό ρόλο στα σημερινά επεισόδια, και από εκεί και πέρα, μούκγα στη στρούγκα! Ούτε απευθείας συνδέσεις, ούτε κάληψη από το ελικόπτερο, ούτε τίποτα. Πέρσι, το να πυροβολούν οι ΖΗΤΑδες στον αέρα, ήταν έγκλημα καθοσιώσεως. Φέτος, το να ορμά ΖΗΤΑς με τη μηχανή εναντίον κουκουλοφόρου, αποτελεί μια λεπτομέρια στο ρεπορτάζ.
    Ζήτω η Επανάστασις λοιπόν, καθώς τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" συναντά κανείς μόνο σε..."επαναστάσεις"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ζήτω η Επανάστασις! Τα ΜΜΕ στάθηκαν σε ακραιφνώς...ρεπορταζιακό ρόλο στα σημερινά επεισόδια, και από εκεί και πέρα, μούκγα στη στρούγκα! Ούτε απευθείας συνδέσεις, ούτε κάληψη από το ελικόπτερο, ούτε τίποτα. Πέρσι, το να πυροβολούν οι ΖΗΤΑδες στον αέρα, ήταν έγκλημα καθοσιώσεως. Φέτος, το να ορμά ΖΗΤΑς με τη μηχανή εναντίον κουκουλοφόρου, αποτελεί μια λεπτομέρια στο ρεπορτάζ.
    Ζήτω η Επανάστασις λοιπόν, καθώς τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" συναντά κανείς μόνο σε..."επαναστάσεις"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φοβερό: Η ΥΕΝΕΔ το 1973 είχε καταγράψει με περισσότερη αντικειμενικότητα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, απ' ότι τα νταβατζοκάναλα του ΓΑΠ τα σημερινά επεισόδια.Ιδίως αν αναλογιστούμε τα περσινά!!
    Ζήτω η Χούντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οι θεωριες οτι δεν υπαρχει κλιματικη αλλαγη ειναι τουλαχιστον βλακωδεις. μπορω να βρω χιλια δυο επιχειρηματα αλλα δεν μπαινω στην διαδικασια να αποδειξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας. Το κλιμα αλλαζει πολυ πιο γρηγορα απο ποτε, με τετοια ταχυτητα που φοβαμαι πολυ πως ουτε το πιο ευπροσαρμοστο ον σαυτον τον πλανητη δεν θα μπορεσει να προσαρμοστει...ο ανθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή