Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ποιος τελικά κινδυνολογεί και …για ποιο λόγο ;


Απάντηση στα σενάρια καταστροφής για την ελληνική οικονομία που φιλοξένησαν οι Financial Times, έδωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς τη βρετανική εφημερίδα.

Ο μετέχων στα ΔΣ του ΟΤΕ όταν η μίζα είχε καλύψει το κεντρικό κτήριο (αλλά του ιδίου παραδόξως δεν ...υπέπεσε τίποτα στην αντίληψη του) σημερινός υπουργός Οικονομικών (?), τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει κανένα «δώρο» από την Ευρώπη, αλλά είναι αποφασισμένη να εργαστεί για να ανακτήσει η χώρα.... την αξιοπιστία της.

Εάν ήμουν στην θέση της βρετανικής εφημερίδας θα μπορούσα κάλλιστα να του αποστείλω με συσκευασία δώρου-ένεκα Χριστουγέννων- τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για να του αποδείξω ποιος τελικά κινδυνολογεί και ποιος δίνει αφορμή στους κερδοσκόπους να ...κάνουν πάρτι !

Όπως έγραφε προχθές και ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία», είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μετεκλογικώς: «Η οικονομία κινδυνεύει με χρεωκοπία»! Μία. Αμέσως μετά δήλωσε: «Η οικονομία είναι στην εντατική»! Δύο. Και αμέσως, στο καπάκι, απεφάνθη: «Η κατάσταση είναι τραγική»! Τρεις.

Ακολούθησε χαλασμός. Εξαγγέλθηκε πάγωμα μισθών, πετάχθηκαν τα STAGE στο βάραθρο, εξαπολύθηκαν απειλές για έμμεσους φόρους (που θα πραγματοποιηθούν οσονούπω, το 2010), μπήχτηκαν έκτακτες εισφορές, ανέβηκαν τα σπρεντ, βούλιαξε η αγορά.

Και παρ' ότι δεν έχει έρθει ακόμα ο χειμώνας ο «κοσμάκης τα 'χει χάσει»... και, το φάντασμα του Τρικούπη -«δυστυχώς επτωχεύσαμεν»- άρχισε να γυρίζει πάνω απ' το κεφάλι μας σαν διαφήμιση του τζαμπομπεμπέ...

Πλην όμως , ο κυρ Αλμούνια δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει ποτέ, διότι έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ εκ παραλλήλου ο κυρ Γιούνκερ δήλωνε στο ίδιο κλίμα ότι «καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει με πτώχευση».

Εν τέλει ποιος κινδυνολογεί; Ο Γιωργάκης ή ...ο Γιωργάκης;

Βεβαίως, όταν κινδυνολογεί ο Γιωργάκης κινδυνολογεί για το καλό μας, ενώ όταν κινδυνολογούν οι Κουτόφραγκοι κινδυνολογούν για το κακό μας.
Όπως και να 'χει η κινδυνολογία και η οικονομική τρομοκρατία (πότε απ' την Αθήνα, πότε απ' τις Βρυξέλλες) έπιασαν τόπο και τώρα όλοι είναι έτοιμοι για όλα !

Ακόμα και ο αξιότιμος Αμερικανός Πρέσβης βρήκε την ευκαιρία να μας συμβουλεύσει και να μας συστήσει (να μας «ενθαρρύνει» όπως λένε στην αγγλοσαξωνική) ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την ευέλικτη εργασία»!

Δεν ήξερα ότι οι Πρέσβεις έχουν αρμοδιότητα και για την οικονομική πολιτική στην Αποικία. Εν τοιαύτη περιπτώσει να πάρει ο κ. Πρέσβης των ΗΠΑ και μιαν εκπομπή στην τηλεόραση να μας προτείνει ....συνταγές μαγειρικής . Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αλλά πιο πολύ θέλει …χαζοπέραση.

Όμως, αν το ενδιαφέρον του κ. Πρέσβη για την ελληνική οικονομία είναι ειλικρινές, ίσως θα έπρεπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όστις έχει ήδη γράψει τον Προϋπολογισμό τρεις φορές, να τον γράψει και μιαν τέταρτη.

Ίσως και μιαν πέμπτη, αν λάβει υπ' όψιν και την αίφνης δήλωση Λοβέρδου από τις Βρυξέλλες ότι το 2016 δεν θα 'χουμε να πληρώσουμε «δώρα» και συντάξεις (Νo problem, ποιος ζει ποιος πεθαίνει ώς το 2016).

Πάντως το προέχον σήμερα είναι να οργανωθούμε λιγάκι. Μην κινδυνολογούμε όλοι μαζί !
Δευτέρες, Τετάρτες, να κινδυνολογεί η κυβέρνηση (Παρασκευές να τα «μαζεύει»)
Τρίτες, Πέμπτες να κινδυνολογούν οι Βρυξέλλες (Σάββατα να τα «μαζεύουν»)
Τις Κυριακές....να μας κοιτάει στα δόντια ο Αμερικανός Πρέσβης, ποιος πάει από βδομάδα για δουλειά και ποιος πάει σπίτι του να βολοδέρνει ευέλικτα μέσα στους τέσσερις τοίχους.....

19 σχόλια:

  1. Δηλαδή οι αγορές δεν γνωρίζουν την κατάσταση της οικονομίας όπως την κατάντησε το καθεστώς Καραμανλή και περιμένουν από τον Παπανδρέου να τους το πει. Οι αγορές γνωρίζουν και αντιδρούν ανάλογα με τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να διορθώσει την οικονομία. Αυτή την οικονομία που κατέστρεψε ο Σαμαράς και η παρέα του. Επομένως η κριτική σου προς αυτόν που δημαγωγικά και λαικιστικά αντιδρά στη λήψη μέτρων που υποσχόταν προεκλογικό αυτός και όλο το καθεστώς Καραμανλή. Αλλού λοιπόν τα περι κινδυνολογίας αστειάκια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε αυτό το 0600-14.00 ειναι βάρβαρο ωράριο.Την προηγούμενη ούτε ειδήσεις δεν προλαβαίνεις να δείς και την ίδια ημέρα νυστάζεις συνέχεια.Πές στην Ιπποκράτους να στο αλλάξουν λίγο ρε αδελφέ να το κάνουν πιο ελαστικό στο κάτω κάτω κυβέρνηση είσαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι άλλο τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο και τότε και τώρα με δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών έγιναν.Σημίτης-Παπαντωνίου.Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου.Η ιστιρία επαμαλαμβάνεται δυστυχώς βέβαια για όλους εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΝΔ ήταν στην εξουσία μόλις 2 τετραετίες.Σχεδόν 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ.Ποιος πιστεύετε έκανε τα περισσότερα λάθη;Μήπως τελικά η κατάσταση ήτο ήδη τραγική για την οικονομία όταν ανέλαβε η ΝΔ;Αναμφισβήτητα έκανε και αυτή τα δικά της,δεν προσπαθώ να αποποιηθώ τις δικές της ευθύνες...Αλλά αυτά που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι απόρροια προγενέστερων ετών και όχι μόνο 2 τετραετιών.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θα το λέω μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία διότι κάποιοι με μισθολόγιο από την Ιπποκράτους μπαίνουν συστηματικά κι εδώ κι αλλού για να ξεράσουν τους πομφόλυγές τους και να θολώσουν το τοπίο λες και γεννηθήκαμε όλοι χθες ή λες και στερούμαστε απλής λογικής...

    1)Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ τούτης της άμοιρης χώρας ξεκίνησε επί εποχή Μαρίας Αντουανέτας , ως με το παρδόν, Ανδρέα Παπανδρέου ήθελα να πω, που στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ άδειασε τα ταμεία κράτους (μεταξύ άλλων πολλών κακών), γιγάντωσε ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ το δημόσιο χρέος (ούτε τα τρισέγγονα των τρισέγγονών μας δεν θα μπορέσουν να το ξεπληρώσουν), φέσωσε με παντοίους τρόπους την Ελλάδα και, γενικώς, μας διέλυσε για τα επόμενα 2000 χρόνια...Ανοίξτε κανένα βιβλίο έγκριτου οικονομολόγου και ξεστραβωθείτε,οσφυοκάμπτες της πράσινης λαίλαπας...Από τον Καναδά ως την Αυστραλία και από το Μεξικό ως την Ιαπωνία αναλύουν το φαινόμενο Παπανδρέου...Όχι για να μην λέτε ότι αυτές είναι αναλύσεις δεξιών οικονομολόγων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε μου ποιες δυο τετραετίες 5 χρονια ήταν.Και σε αυτά το πετρέλαιο έφτασε 180 δολ.το βαρέλι.η διεθνής οικονομία κατέρευσε και χώρες οικονομικά εύρωστες (ΗΠΑ Ηνωμ.Βασίλειο κλπ) επαθαν τεράστιες ζημιές.Δυστυχώς ακόμα πληρώνουμε το ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ και τα οικονομικά σκάνδαλα της 20 ετίας .Ποιά λάθη της ΝΔ?΄Ενα ήταν το λάθος της που δεν έκλεισε στη φυλακή τουε κλέφτες που ρήμαξαν τόσα χρονια την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 11.30
    Από πότε μετράς καλόπαιδο;
    Από το 1974 μέχρι σήμερα 16,5 χρόνια κυβέρνησε η ΝΔ και 18 το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το 1981 η Νέα Δημακρατία παρέδωσε χρέος 29%. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη. Το 1989 παρέλαβε χρέος 100% και τους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας σε κατάσταση παραφροσύνης.
    Μπορεί κάποιος να μας πει ποιες σπατάλες έκανε ο Κ. Καραμανλής τα τελευταία 5 χρόνια; Έλεος με την παραπληροφόρηση.
    Ναι δεν έκανε αιματηρές οικονομίες. Δηλαδή πώς το έχετε δει. Το ΠΑΣΟΚ θα ξοδεύει και θα έρχεται μετά η ΝΔ να συμμαζεύει;
    Το χρέος που έχει μπροστά του ο Γ. Παπανδρέου είναι απλώς η εκδίκηση της ιστορίας. Με τον πατέρα του αναμετράται ο Γιωργάκης όχι με τη Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά καί σείς γυρνάτε στό παρελθόν γιά νά κατηγορήσετε τό εθνοσωτήριο ΠΑΣΟΚ καί τόν συγχωρεμένο(?) Ανδρέα.

    Δέν τά έχουμε πεί?
    Τό ΠΑΣΟΚ, από τό 1981 μέχρι τό 1990, ανέστησε τήν μέχρι τότε καταστραμένη από τή Δεξιά, Ελλάδα.
    Ε, άν έκανε καί κάποια λαθάκια, τιμωρήθηκε από τό λαό.
    Τό μέν ΠΑΣΟΚ "καθάρισε".
    Τά δέ λαθάκια ανέλαβε νά τά πληρώσει ο λαός.

    Μετά, εξαγνισμένο, έχοντας πληρώσει τά λαθάκια του, επανήλθε τό 1993, ανέστησε τήν κατεστραμένη από τή ΝΔ, μεταξύ '90-'93 οικονομία, μέχρι τό 2004.
    Ε καί γιά τά όποια λαθάκια έκανε, τιμωρήθηκε από τό λαό.
    Τό μέν ΠΑΣΟΚ "καθάρισε".
    Τά δέ λαθάκια ανάλαβε νά τά πληρώσει ο λαός.

    Τό 2009 λοιπόν, τό διπλοεξαγνισμένο (σχεδόν καθαγιασμένο) ΠΑΣΟΚ, έχοντας πληρώσει καί γιά τά προηγούμενα λαθάκια του, ξαναήρθε νά μάς ξανασώσει γενικώς.
    Ε, άν ξανακάνει καί κανένα λαθάκι, κάποτε θά ξανατιμωρηθεί καί θά "ξανακαθαρίσει".
    Ο δέ λαός, πού δέν είναι καί άμοιρος ευθυνών, άς ετοιμάζεται γιά τό λογαριασμό.

    ΥΓ Ας ευχόμαστε όλοι ο Γιωργάκης νά μήν έχει μοιάσει τόν πατέρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για ξανασκεφτήτε ξανά αυτά που λέτε. Οι ίδιοι υποβαθμίζετε την επιλογή σας όταν μόνοι σας θέλετε να ξεχάσετε τα χρόνια που κυβέρνησε η ΝΔ. Το καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί νοιώθετε το κακό που έκανε σε σας αλλά και στη χώρα όταν βρέθηκε στην εξουσία. Καλά κάνετε αφού αυτό σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα. Συνεχίστε να ζήτε στον κόσμο σας. Η ΝΔ δεν έχει κυβερνήσει ποτέ αλλά τώρα όμως κάποτε ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ που θα πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφήστε τις πολύπλοκες και βαθυστόχαστες αναλύσεις σας,ΟΛΟΙ,και ψάξτε να βρείτε κανα φράγκο να πληρώσετε ΕΦΟΡΙΑ,ΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ,ΔΩΡΑΚΙΑ (αν μπορέσετε)κ.λ.π.
    Αν μεν έχετε 13ο μισθό,ξεχάστε τον.Ζητήστε δανεικα και αγύριστα απο μπαμπάδες και παπούδες (να είναι καλά)και κάντε και κανένα σταυρό στο μεγαλοδύναμο για το ο,τι τα καταφέρατε και αυτό το μήνα.
    Φιλάκια σε όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι άνθρωποι δεν παίζονται. Ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μιλούν επίσημα (πριν λίγο στην Βουλή ο Παπουτσής) για χρεωκοπία, δια προπαγανδιστικούς και μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς να λογαριάζουν τις αντιδράσεις των διεθνών δανειστών μας.

    Τα υψηλά σπρεντ βλέπετε νομίζουν ότι θα τα πληρώσουμε εμείς.
    Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν βάλει βόμβα στα ίδια τους τα σκέλια.
    Δεν καταλαβαίνουν ότι η βόμβα αυτή θα σκάσει στα σκέλια τους.

    Τόσο ανόητοι πια. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα τους πάρει όλους παραμάζωμα.

    Εκτός βέβαια εάν αυτό επιδιώκουν .
    Να γίνουμε (σε πολιτικό επίπεδο ) Ιταλία.
    Και να έρθει ο επιχειρηματίας-Μεσσίας που ήδη έχει αρχίσει να αναδύεται από το κάδρο, εδώ και δύο χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Στον αέρα βρίσκεται το μέλλον του πολυσυζητημένου αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολή, καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν μεταβληθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη χρονική περίοδο που είχε υπογραφεί η συμφωνία, θέτοντας εν αμφιβόλω το όλο φιλόδοξο εγχείρημα. Στο εσωτερικό της χώρας, ο τομέας της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας ήταν ένα ζήτημα στο οποίο συγκρούστηκε ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή .
    Η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν - και προφανώς είναι ακόμα μέχρι νεωτέρας - ότι η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης δεν εξυπηρετεί στο ακέραιο τα ελληνικά συμφέροντα και ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός είχε θέσει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας".
    Εντός των επόμενων ημερών η Ελλάδα θα ανακοινώσει ότι καταγγέλει τη συμμετοχή της στον συγκεκριμένο αγωγή. Μετά θα κάνουμε τεμενάδες στον Αμερικανό, θα του ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη, μπας και μας δώσει κανένα ψίχουλο να φάμε, τα δε πράσινα νταβατζοκάναλα θα εκθειάζουν τη μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣΟΚ που πέτυχε να πάμε με τα καλά παιδιά τους Αμερικανούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @4:49 μμ

    Φιλαράκι να το προσέξεις. Αυτό που πίνεις δεν σε οφελεί. Τι παραμύθια είναι αυτά που μας τσαπουνάς; Για ρίξε μια ματιά μήπως ξυπνήσεις. Αν και σε βλέπω πολύ ευτυχισμένο με τα όνειρα που βλέπεις και τις παραισθήσεις σου.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1081364&lngDtrID=244

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1079129&lngDtrID=251

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανωνυμε των 6:56, χαίρομαι που εμπιστεύεσαι το σαιτ της "αποτυχημένης" συνάντησης Καρμαναλή με Ερντογάν (το είχε καταλάβει ότι θα είναι αποτυχημένη πριν γίνει η συνάντηση!!!!!!!!!).
    Επίσης, κομίζεις περσινά σταφύλια, ενώ εγώ αντίθετα χθεσινές πληροφορίες.
    Θα μου πεις και τι έγινε, όταν ακυρωθεί η συμφωνία, θα κάνετε μια απ' τις γνωστές πασοκικές κολοτούμπες (του στυλ τα λεφτά .......δεν υπάρχουν) και όλα καλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Κτηματολόγιο Α.Ε. ο σύζυγος της υπουργού Παιδείας, Γιάννης Σαλαβάνος, πολιτικός μηχανικός...
    Ε, ρε γλέντια...............
    Και τουμπεκί τα πράσινα ΜΜΕ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ αδιόρθωτο ανώνυμο 8:20 μμ

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9819&Itemid=52

    Δεν απορώ που είσαι αμετανόητος αλλά και ανίκητος. Και πιστεύω να γνωρίζεις τι θεωρείται ανίκητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αδίκως χαλιέστε. Εν αρχή ην ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος και ακολούθησε ο ενδοξότερος μαθητής του, Καραμανλής ο βραχύς. Ο πρώτος άρχισε το πατιρντί με την ελληνική οικονομία και ο δεύτερος το ολοκλήρωσε. Το ότι μαλλιοτραβιούνται οι θαυμαστές του Ανδρέα με τους οπαδούς του Κωστάκη για τα χάλια της οικονομίας είναι σαν να κυνηγιέται ο σκύλος με την ουρά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κ. Παπανδρέου ήξερε πολύ καλά την κατάσταση της οικονομίας προεκλογικά. Αν η οικονομία ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, γιατί υποσχόταν τα πάντα στους πάντες; Γιατί έλεγε πως λεφτά υπάρχουν; Γιατί δεν εισπράτει τα ανείσπρακτα 31 δις και έχει αρχίσει τα χαράτσια δεξιά και αριστερά; Θυμίζει τον προεκλογικό Σημίτη του 2000 που υποσχόταν να μας κάνει πλούσιους με το Χρηματιστήριο. Είδαμε και τότε πως μας φάγανε τα λεφτά. Να κοιτάξουν να σοβαρευτούν και ν αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια οι Πασόκοι γιατί θα φύγουν νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή