Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το ιδεολογικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού


Το ιδεολογικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Σε αντίθεση με τις υπέρμετρες κινδυνολογίες στις οποίες αναλώνεται η κυβέρνηση (και τις οποίες ήδη πληρώσαμε μέσω των «σπρεντ»),o κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ,σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αφού, όπως είπε, και η Κομισιόν «διακήρυξε ότι είναι αδιανόητο κράτη μέλη της ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν».

Ως προϋποθέσεις για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έθεσε την ανάγκη για διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και την μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών.

«Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί - επιχειρήσεις και νοικοκυριά - που βρίσκονται ήδη στο όριο. Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα “λουκέτα” επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κλπ.
Τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. Άρα διόγκωση των ελλειμμάτων».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν καταφύγουν στην φοροεπιδρομή «θα μας βρουν απέναντί τους».

Τάχθηκε υπέρ της περιστολή της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης». «Μιλάμε για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή διαβίωση, δηλώνουν, παρ' όλα αυτά, εισοδήματα φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις των αγορών και εξήγησε πως «όταν ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνουν και οι τιμές. Όμως, όταν πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές. Συνέβη με το πετρέλαιο και με τα επιτόκια, δηλαδή με τις δόσεις των δανείων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών.
Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στρεβλώσεων στις αγορές μας. Αλλού το πρόβλημα είναι μονοπώλια, αλλού ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλού καταχρήσεις “δεσπόζουσας θέσης”, αλλού καρτέλ, κι αλλού εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων.
Στρεβλώσεις θεωρώ ακόμα κι εκείνες τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν τις προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του. Όπως το παρά-εμπόριο: όταν βλέπει ο καταστηματάρχης παράνομους πλανόδιους να πουλάνε έξω από τη βιτρίνα του ίδια προϊόντα με τα δικά του, ή απομιμήσεις τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που σκοτώνει το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα».

Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουμε να παράγουμε υγιή δημόσια έσοδα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα αρχίσουν να «απορροφούν» τα ελλείμματα, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού και να μειωθούν εκείνες που δεν βοηθούν την οικονομία να γίνει πιο αποδοτική και δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση, είπε ο κ. Σαμαρά και πρόσθεσε: «ανταγωνιστικότητα παντού».

Σας μίλησα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη και είναι καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα, είπε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας ότι «φιλελευθερισμός στην οικονομική δραστηριότητα και στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας ,κοινωνική ευαισθησία με στήριξη των ασθενέστερων και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες και η πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να έχουν κοινωνικά προτάγματα . H ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία, παντρεύονται αβίαστα».

ΥΓ. Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Ντ. Σπέκχαρτ στην ομιλία του, παρόντος του κ. Παπανδρέου, με ιδιαίτερη έμφαση μας προέτρεψε στην …. «ευέλικτη αγορά εργασίας». Σας θυμίζει τίποτα; Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μου την Κυριακή (εδώ) .
Τώρα πως …όλως τυχαίως… συμπίπτουν οι ιδέες των «Σοσιαλιστών» με αυτές του προτεκτοράτου του σκληρού καπιταλισμού, αυτό άπτεται στην σφαίρα του …..πολιτικού παραλόγου ή στην σφαίρα του ανενδοίαστου και της εξαπάτησης.

35 σχόλια:

  1. Ο Σαμαράς θα φέρει την μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα μας.
    Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι το κυρίαρχο ρεύμα στην Ευρώπη.
    Μόνο στην Ελλαδίτσα δεν το βλέπουμε.
    Όσο για την "ευέλικτη εργασία" του Αμερικάνου και των "σοσια-λήστων" συνεταίρων του στην Ευρώπη, αυτή θα βρει τις αντιδράσεις που της αρμόζει.
    Πρώτα μετανάστες (φθηνό εργατικό)που τους έχουν σε πρώτη προτεραιότητα και μετά "ευέλικτη εργασία" . Το σχέδιό τους είναι πλέον ορατό και από τυφλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ήταν 5,5 χρόνια ο Σαμαράς όταν το καθεστώς Καραμανλή κατέφευγε σε διάφορες φοροεπιδρομές εναντίον των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων; Τώρα αντιλήφθηκε τις στρεβλώσεις στην αγορά και την ύπαρξη της φοροδιαφυγής, των μονοπωλιακών πρακτικών των καρτέλ και του αθέμιτου ανταγωνισμού;
    Που ήταν όταν η κυβέρνηση και το κόμμα του κατασπαταλούσαν το υστέρημα του ελληνικού λαού σε μπόνους ημετέρων;
    Που ήταν όταν η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχει εξαπατούσε τους ευρωπαίους εταίρους μας και υποβάθμιζε την αξιοπιστία της χώρας;
    Που ήταν όταν προεκλογικά έταζαν σκληρά μέτρα πάγωμα μισθών;
    Που ήταν όταν μας λέγαν προεκλογικά ψέμματα για το ύψος του ελλείμματος;
    Τελικά φαίνεται ότι παρθενογεννέσεις εκτός από το ιστορικό χρόνο 0 γίνονται και στις αλλαγές ηγεσίας της ΝΔ. Η διαφορά είναι ότι στις αλλαγές ηγεσίας της ΝΔ δεν γίνονται μόνο παρθενογεννέσεις αλλά όπως ανακαλύπτει και ο Πολίτης γίνονται και παρθενοραφές. Αντί λοιπόν ο Σαμαράς να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την καταστροφή της χώρας από αυτόν και το κόμμα του ζητάει και τα ρέστα. Όλα αυτά που λέει λοιπόν άπτονται στην σφαίρα του πολιτικού παραλόγου ή στην σφαίρα του ανενδοίαστου και της εξαπάτησης. Να εξαπατήσει λοιπόν ποιόν άραγε; Δεν έχουν περάσει παρα μόνο δυό μήνες που ο ελληνικός λαός καταδίκασε αυτόν και το κόμμα του σε μια βαριά και ταπεινωτική ήττα.

    Έλεος λοιπόν πια. Ο νεοαυριανισμός και ο κιτρινισμός έχουν και τα όριά τους.

    2 Δεκέμβριος 2009 3:38 πμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΗΤΑΣ απο εναν πρώην υπουργό πολτιτισμου (για μολις εξη μήνες)
    η διαφορετικα απο εναν νεοεκλεγμενο πρόεδρο (δυο ημερών)της αξιωματικής αντιπολιτευσης τα "ρέστα"!
    Γνωρίζοντας εκ προοιμίου οτι μέχρι χθες η φωνή του και ο λόγος του δεν μπορούσε να φθάσει "μακρια".
    Ηταν εκτος των κεντρων ληψης αποφασεων
    και το ξερουμε ολοι .
    Θα τον κρινουμε και αυτόν αλλά ας τον αφήσουμε να κανει
    "μερικα χιλιομετρα"....
    Εκει που παει να συμφωνισει καποιος μαζί σου ,ανακαλύπτει σκοπιμοτητες και κάνει πισω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη!
    Από λάθος σβήστηκαν προσωρινά τα σχόλια . Ελπίζω να τα επανέφερα σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχόλιο του Ανώνυμου 4,32 πμ , υπέρμετρα φανατικού οπαδού(με όλη την σημασία της λέξης)φανερώνει σε ποια κάστα πνευματικού επιπέδου ανθρώπων απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.

    Το ωραίο είναι ότι μιλά για νεοαυριανισμό. Ποιος? Ο χούλιγκαν οπαδός! Αυτός που αντί για λόγο χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό.
    Μάλλον δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυριανισμός, ποιο κόμμα τον εξέθρεψε, ποιους υπηρέτησε και σε ποιους απευθυνόταν.

    Δυστυχώς! Σε αυτού του πνευματικού επιπέδου και αυτής της κοινωνικής(και όχι μόνο) μόρφωσης οπαδούς , απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.
    Κάτι σαν τον babis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πωωω!!!
    Ο κ.Σαμαρας εκομισεν γλαυκα εις Αθηνας.

    Το τι ειναι κοινωνικος φιλελευθερισμος και το ξερουμε και το εχουμε ακουσει ισαμε 1.000.000 φορες.

    Αυτο που ξεχασε ο κ.Προεδρος να μας πει ειναι το ΠΩΣ θα εφαρμοστει.
    Οχι λεπτομερειες, αλλα ετσι με ενα γενικο περιγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @lagolpi

    Γιατί όχι; Εσύ και οι περισσότεροι εδώ μέσα ζητάτε από τον Παπανδρέου να καθαρίσει την κόπρο του Καραμανλή σε ένα μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλα πιστευει κανεις οτι αυτο ειναι δικο του κειμενο;

    Aπλα ο Σαμαρας προσπαθει να αποκοιμισει το θυμα του (τον Ελληνικο λαο) πριν το δαγκωμα.
    Κατι τετοια ωραια ελεγε και ο Καραμανλης και αποδειχθηκε ο μεγαλυτερος δολοπλοκος υπερ Σαμαρα.

    Ομως η διακομματικη μεθοδευση του συστηματος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ υπερ Σαμαρα ειναι πλεον κοινη αισθηση για την πλειοψηφια των Φιλελευθερων της ΝΔ. Η οργη και η συνειδητοποιηση ειναι πολυ μεγαλη πλεον για να κοιμισει -τους μεχρι προτεινως αφελεις ομολογουμενως- τους Φιλελευθερους της χωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν υπαρχουν κομματα στην Ελλαδα πλεον.
    Στην ουσια ενα ειναι το κομμα Το αντιευρωπαικο αντιαναπτυξιακο κομμα με πεντε κοινοβουλευτικες οργανωσεις (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ολοι αυτοι ειναι ενα αλληλοτροφοδοτουμενο πενταπολικο συστημα το οποιο δημιουργει διαμαχες για το ξεκαρφωμα αλλα ειναι ουσιαστικα ενιαιο στην γραμμη του.
    Ετσι ο Παπανδρεου εχει μαζεψει ενα σωρο Κνιτοσυριζαιους και μιλαει για ''συννενοηση'' ακομη και στα εθνικα θεματα με τον παλιοφιλο Σαμαρα! Που θα διαφωνισουν αλληθεια; Ο Καρατζαφερης βαζει την αντιπροεδρο της Ιntracom και του Ιδρυματος Κοκκαλη για Ευρωβουλευτη. Μιλαμε για ΤΗΝ ''ΓΡΟΘΙΑ'' στο ''συστημα''... Συριζα ΚΚΕ τα σπανε για να εισπρατει την δυσαρεσκεια ο Καρατζαφερης...κοκ

    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ στον μικροαστικο αντιφιλελευθερισμο και αντικαπιταλισμο

    Εδω δηλωση του Σαμαρα

    ''Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς τους «νεοφιλελεύθερους», τονίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω: «Όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν», είπε.''

    (Oμιλία Αντώνη Σαμαρά στην Λάρισα)

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=300830&ct=32&dt=22/11/2009

    Ολοι συμφωνουν στον αντιευρωπαισμο -με διαβαθμισεις- τον οποιο κρυβουν πισω απο τον αντιαμερικανισμο.

    Την στιγμη που ολοι μποϋκοταρουν την οικονομικη αναπτυξη της χωρας στην πραξη, ΟΛΟΙ ριχνουν το φταιξιμο στο ''κεφαλαιο'' και στην ''Ευρωπη''
    Και ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ φυσικα αγαπανε τον Πουτιν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαστε πολίτες , όχι πελάτες. Μιλάμε για ιδεολογία όχι για διαχείριση και κυβερνητισμό. Η διαχείριση είναι αυτή που έκανε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να φαίνονται ίδιοι.
    Πιθανών αυτή ( η διαχείρηση ) να έκανε και το ΚΚΕ να φαίνεται ίδιο.
    Σήμερα λοιπόν καταρρέει η λαϊκίστικη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Defkalion
    Γιατί παραθέτεις αυτή την δήλωση Σαμαρά (από το βήμα) ρε συ φίλε?
    Δεν συμφωνείς? Εκτός εάν είσαι από αυτούς τους νεοφιλελεύθερους στυλ Μάνου, Ανδριανόπουλου κλπ.
    Πολιτικά μακαρίτες είναι αυτοί. Τους μάζεψε για λίγο και το ΠΑΣΟΚ και μετά τους ξαπόστειλε και αυτό.
    Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε πολύ σωστά και σε ένα σηματικό ακροατήριο τις βάσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της προεδρείας του στη ΝΔ.Πολύς λόγος είχε γίνει τον προηγούμενο καιρό για το τι πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθούν από τα κόμματα εξουσίας και συγκεκριμένα πάνω σε θέμα οικονομίας, εσωτερικής πολιτικής, ανταγωνιστικότητας κτλ.Πολυ θα ήθελα να δω το νέο Προεδρο να κάνει πράξη τα λόγια του.Τον χρειάζεται η Χώρα, τον χρειάζεται η ΝΔ.

    ΥΣ. Τυχαία ήταν άλλαγε η ομιλία του στο συγκεκριμένο κοινό;Για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις δεν ήταν καθόλου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ως φιλελεύθερος και μάλιστα οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού ο Σαμαράς είναι πολύ επιφυλακτικός στην κρατική παρέμβαση. Δεν θα διστάσει να αναθέσει στο κράτος το ρόλο παροχέα δημόσιων αγαθών, αλλά δεν θα σκεφτεί καν να το καταστήσει επιχειρηματία.

    Στο θέμα των συνεπειών της ελεύθερης αγοράς και στον διανεμητικό χαρακτήρα του νομίζω ότι θα τα βρει πιο δύσκολα.
    Αν η αγορά λειτουργεί ικανοποιητικά, ο Σαμαράς δεν θα παρεμβαίνει αν τα αποτελέσματα οδηγούν σε ανισότητες. Η παρέμβαση στο μηχανισμό της αγοράς θα ήταν αναποτελεσματική και άδικη. Αντίθετα θεωρώ ότι θα παρεμβαίνει με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το κεντρικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τη φορολογική πολιτική και την πολιτική κοινωνικών παροχών με στόχο να μειώσει τις ακραίες ανισότητες, αλλά και να αποφύγει τη στρέβλωση των κινήτρων.
    Η αναδιανομή αυτή θα πρέπει να έχει στόχο την αύξηση της κοινωνικής ευημερίας και όχι την εξίσωση της μιζέριας.

    Εδώ ο Σαμαράς έχει το πλεονέκτημα απέναντι στο βαθύ ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά αντανακλαστικά κατά της ελεύθερης αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλελεύθερος σημαίνει, φίλος της ελευθερίας. Το λέει η ίδια η λέξη. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς πολιτικός επιστήμονας για καταλάβει ποιές πολιτικές είναι φιλελεύθερες και ποιές όχι.

    Η ΝΔ όμως, ως φιλελεύθερο κόμμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάτι.
    Στο φιλελευθερισμό ο άνθρωπος είναι αυτοσκοπός και όχι μέσο για την επίτευξη σκοπών τρίτων.
    Βασικός αξιακός κώδικας της ελευθερίας είναι η Αρχή της μη-βίας.

    Κανείς δηλαδή δεν έχει το δικαίωμα να εξαναγκάζει κανέναν, να κάνει κάτι που δεν θέλει ή να του επιβάλλεται.
    Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, αρκεί να μην καταπατά τις ελευθερίες των άλλων ατόμων.

    Εδώ λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα που έχουν καθιερωθεί στην μεταπολιτευτική Ελλάδα .

    Φιλελευθερισμός σημαίνει προστασία της περιουσίας και όχι κάψιμο της, όταν ο άλλος το επιθυμεί για διαφόρους σκοπούς.
    Φιλελευθερισμός σημαίνει ανεμπόδιστη είσοδος στους φοιτητές στον Πανεπιστημιακό τους χώρο και όχι με το έτσι θέλω κατάληψη τους.
    Φιλελευθερισμός σημαίνει η ανεμπόδιστη είσοδος στους χώρος εργασίας των εργαζομένων και όχι η φασιστική νοοτροπία της παρεμπόδισης τους.

    Από την άλλη βέβαια Φιλελευθερισμός σημαίνει και το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων.
    Φιλελευθερισμός σημαίνει και ο απογαλακτισμός από την εκκλησία.

    Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή όλα αυτά και πολλά άλλα να συζητηθούν και να ξεκαθαριστούν τόσο από τους πολιτικούς , όσο και από τους πολίτες , εάν θέλουμε κάποια στιγμή να οδηγηθούμε στα πραγματικά μονοπάτια του Φιλελευθερισμού.

    Δεν είναι όλο το διακύβευμα μόνο η οικονομία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Κυριάκο

    Η ελευθερία του εαυτού σ' ένα φιλελεύθερο σύστημα είναι ο κανόνας φίλε Κυριάκο.

    Η καταπάτηση της είναι η εξαίρεση(και όχι ο επιβεβλημένος δια της χρήσης βίας κανόνας όπως το θέτεις ) και γι' αυτό θα πρέπει να ξεψαχνίσουμε αυτήν την ΕΞΑΙΡΕΣΗ, να την αναλύσουμε και να την οριοθετήσουμε.

    Αλλά όχι να την αναγάγουμε σε γενικευμένη κατάσταση.
    ΕΞΑΙΡΕΣΗ είναι και με αυτή την βαρύτητα θα πρέπει να την εξετάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. H συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο της έννοιας του φιλελευθερισμού βρίθει από σύγχυση και παρανοήσεις ,αγαπητοί μου.
    Στην ίδια σύγχυση νομίζω ότι βρέθηκε και ο λογογράφος του κ. Σαμαρά χρησιμοποιώντας την φράση "‘κράτος νυχτοφύλακα".
    Όταν δημιουργείται η σύγχυση ή και πεποίθηση ότι φιλελευθερισμός σημαίνει ελάχιστο κράτος (όπως π.χ το ‘κράτος νυχτοφύλακα’ του Nozick), τότε αυτοί ανήκουν σε μία μορφή φιλελευθερισμού που ονομάζεται ελευθερισμός (libertarianism).
    Η θέση αυτή συχνά ταυτίζεται με το σύνολο από πεποιθήσεις που χαρακτηρίζεται ως "νεο-φιλελευθερισμός".
    Χρησιμοποιώντας λοιπόν την φράση περί νυχτοφύλακα ο λογογράφος του κ. Σαμαρά( και κατ` επέκταση και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς) , έρχεται σε τεράστια αντίφαση κατηγορώντας την απέναντι εσωκομματική του πλευρά περί " νεο-φιλελευθερισμού).

    Κάρμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λέει αλήθεια ο κ. Σαμαράς για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ότι είναι ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη. Όμως φαίνεται να ξεχνά ή να αποκρύπτει ότι στην Ευρώπη επικρατεί in praxis μια ανεπανάληπτη οικονομική κρίση, προφανώς ως αποτέλεσμα της εφηρμοσμένης πολιτικής, που αντιστοιχεί σε αυτό το σύστημα ιδεών, το οποίο προφανώς παρήγαγε στρεβλώσεις απανταχού της γης, όπου εφαρμόσθηκε. Αν ο κ. Σαμαράς εννοεί ότι στην Ελλάδα το σύστημα παραστρεβλώθηκε θα συμφωνήσουμε μαζί του.
    Όμως υπάρχει ένα ζήτημα, που δεν είναι απλή στρέβλωση, είναι τερατογένεση. Πρόκειται για την διαφθορά. Με αυτό το θέμα πως προτίθεται να ασχοληθεί ο νέος Πρόεδρος. Θα το κουκουλώσει όπως έκαναν μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί, τους οποίους ορθώς κατηγορεί; Με την αποφυγή εξατομίκευσης των πολιτικών και αστικών ευθυνών για τα σκάνδαλα, που στοιχειώνουν την πολιτική ζωή της χώρας, θα αφήσει να διαχέονται οι ευθύνης στο σύνολο της παράταξής του και να τις μοιράζονται τελικά δίκαιοι και άδικοι εντός της ΝΔ;
    Δεν είναι αυτονόητο ότι οι ένοχοι σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο κι αν βρίσκονται πρέπει επί τέλους να παραδοθούν τουλάχιστον στη δημόσια χλεύη, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, να επέλθει η αναγκαία για την λειτουργία των θεσμών κάθαρση και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, που θα επανασυσπειρώσει τους πολίτες σε μια κοινή πανεθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση;
    Αυτή η κάθαρση δεν είναι πρωτίστως υποχρέωση των κομμάτων εξουσίας ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφοροποιήσεων;
    Νομίζω ότι πρόκειται για απλά ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων πριν και πέραν οποιασδήποτε θεωρητικολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλλον αγαπητή Κάρμεν 4.21μμ έχεις πέσει θύμα σύγχυσης ως προς τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί "νυχτοφύλακα κράτος".

    Δεν είπε ποτέ ότι υιοθετεί την (κατα Nozick) θεωρεία "νυχτοφύλακα κράτος".

    Τουναντίον! Είπε συγκεκριμένα ότι ΔΕΝ θέλει ένα κράτος νυχτοφύλακα .
    Απαιτείται, είπε, εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος διευκρινίζοντας πως ΔΕΝ θέλει "κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες".

    Άρα μάλλον από σύγχυση ή κακή πληροφόρηση του αποδίδεις συσχετισμό με τον νεοφιλελευθερισμό!

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας αποτελούν βασική παράμετρο των οικονομιών της Ευρώπης. Εμείς εδώ αυτό το ερμηνεύουμε ως συνωμοσία των υπερατλαντικών κέντρων και των ευρωπαίων σοσιαλιστών συνοδοιπόρων τους. Ιδεολογική σαλάτα με συνταγή Σαμαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 6.44
    Διάβασε πρώτα φίλε το άρθρο της παραπομπής για να δεις τι ζητούν μαζί με την ευέλικτη εργασία και μετά έλα να το ξανασυζητήσουμε.
    Εάν θέλεις σε βοηθώ για να μην κουραστείς. Ζητούν λοιπόν οι Σοσιαλιστές το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να περικόπτουν τα ωράρια και τις αποζημιώσεις εργαζομένων.
    Εσύ συμφωνείς με αυτά? Εάν ναι τότε φίλε μου άσε τους άλλους στις "σαλάτες" τους και κοίτα το ..φιλέτο σου.
    Καλό βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 7.41,
    Με την ανεργία στη χώρα να βρίσκεται ήδη στο 18-19% (στο διπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου) τι θα περίμενες να κάνει η ισπανική κυβέρνηση; Να αερολογεί σαν τις δικές μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μα καλά ήταν παρών ο Παπανδρέου όταν μίλησε ο Σπέκχαρτ και δεν τον έδειρε! Μπράβο έγκυρε αρθρογράφε, τον βρήκες πάλι τον μειοδότη! Για όλα φταίει ο Παπανδρέου που σε πενήντα μέρες τα πούλησε όλα! Και καθόμαστε και ασχολούμαστε μαζί σου! Μπράβο και σε μας και ας μην είμαστε ΠΑΣΟΚ! Όπως για όλα φταίει ο Καραμανλής και όχι ο παλαιοκομματικός θίασος που πλούτιζε ερήμην. Αν θες να μάθεις ποιός φταίει για το κατάντημά μας κοίτα γύρω σου και κυρίως τα σχόλια που γράφουμε εμείς και δεν καταλαβαίνουμε ότι μας προβοκάρεις και μας δουλεύεις κανονικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ 10.26
    Υπάρχουν δύο επιχειρήματα φίλε μου που δικαιολογούν την "ελαστικοποίηση" και την αποθέσμιση της εργασίας. Το πρώτο αφορά τη μείωση του κόστους εργασίας και το δεύτερο την αύξηση της απασχόλησης.

    Όσο αφορά το πρώτο (μείωση κόστους)όπως ανέφερε το Εconomist(4/4/09) υπάρχει μια συγκλονιστική ανακατανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων από τη δεκαετία του 1980 όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η ευέλικτη εργασία στις ΗΠΑ και κάποιοι φωστήρες προσπάθησαν να την εισάγουν και στην χώρα μας. Μεταξύ 1947-1979, το ανώτερο 0,1% του πληθυσμού κέρδιζε 20 φορές περισσότερα από το υπόλοιπο 90%.
    Το 2006 κέρδιζε 77 φορές περισσότερα. Ωστόσο, το μέσο ημερομίσθιο του αμερικάνου εργάτη το 2007 δεν ξεπερνούσε εκείνο του 1978 σε πραγματικές τιμές.

    Όσο αφορά το δεύτερο (αύξηση της απασχόλησης)είναι μια μεγάλη κουβέντα. Τα ποσοτικά στοιχεία και τα γραφήματα δείχνουν πράγματι μια μεγέθυνση της απασχόλησης μέσα από την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Αλλά Ποια είναι η ποιότητα της "απασχόλησης" που αυξάνεται;

    Εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι εργαζόμενους των οποίων τα δικαιώματα καταστρατηγούνται συστηματικά, οι οποίοι μαζί με τη σύμβαση που υπογράφουν, υπογράφουν και την απόλυσή τους, οι οποίοι αμείβονται πολύ κάτω από τις κατώτατες συμβάσεις εργασίας (αναφέρονται έως και 450 ευρώ), με καθυστερήσεις μηνών και όπου το ποσό που λαμβάνουν δεν αντιστοιχεί στο ποσό που υπογράφουν ότι λαμβάνουν, οι οποίοι μεταφέρονται απροειδοποίητα από τη μια βάρδια και από τη μια εγκατάσταση στην άλλη, όπου δεν υπάρχει καμιά κανονικότητα στο ωράριο, όπου η ανασφάλεια καλλιεργείται εμπρόθετα με το να μην μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος πού και πότε και με ποιους θα δουλέψει το επόμενο 24ωρο.

    Ενα μεγάλο μέρος του νεανικού κυρίως πληθυσμού ζει με αυτή την προσωρινότητα από σύμβαση σε σύμβαση, ανασφάλιστο ή με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ακανόνιστες αμοιβές.
    Τώρα εαν δεν υπήρχαν τα οικογενειακά αποθέματα τα οποία σχηματίστηκαν από τη λεγόμενη "προστατευμένη" εργασία των γονέων τους, αυτές οι γενιές εργαζομένων δύσκολα θα διέφευγαν μια γενικευμένη εξαθλίωση.

    Επομένως, όταν προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι νέες μορφές ευέλικτης εργασίας μεγεθύνουν την απασχόληση, για ποια απασχόληση μιλάμε; Την απασχόληση της εξαθλίωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. η ωρα της αλήθειας πλησιάζει, οι ψεύτες δώσανε τα πρώτα σημάδια, ο λαός αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τον ρόλο των μμε και των διαφόρων υπόπτων δημοσιογράφων με τους παχυλούς αφορολόγητους μισθούς τις βίλλες τα πανάκριβα αυτοκίνητα και τους σωματοφύλακες που τους παρέχουν οι μεγαλοεργαλάβοι φίλοι τους, όλα τα υπόλοιπα για κοινωνικό φιλελευθερισμό κλπ είναι μόνο η αρχή μιας νέας πορείας σύγχρονης φιλοευρωπαικής και όχι αμερικανόδουλης όπως αυτή που εφαρμόζει σήμερα ο γαπ. Δεν μπορείς να λες συνέχεια ψέμματα σε πολλούς θάρθει η στιγμή που θα καταλάβουν την ανικανότητα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε Αντώνη, υπάρχουν πολλά μοντέλα ευέλικτης εργασίας. Το αμερικανικό δεν νομίζω ότι είναι το επιτυχέστερο, αλλά εδραιώθηκε εκεί γιατί ταιριάζει με τις αντιλήψεις των αμερικανών για την εργασία που είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη το κοινωνικό κράτος έχει μια ιστορία πολλών δεκαετιών και πσρόλες τις πρόσθετες δυσκολίες που το μοντέλο αυτό δημιουργεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες στον διεθνή ανταγωνισμό είναι ένα πολιτισμικό κεκτημένο που δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα αποχωρισθούν ακόμη και εάν αυτό σημάνει υποβάθμιση της θέσης τους στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, σε συγκυρίες έκτακτες, όπως είναι η παρούσα η δογματική προσήλωση σε αντιλήψεις περί σταθερού και απαράβατου 8ώρου και 5νθημέρου πιθανότατα θα οδηγήσουν σε τρομακτική αύξηση της ανεργίας σε κάποιους κλάδους της οικονομίας με κοινωνικές εντάσεις πολύ χειρότερες από εκείνες που δημιουργεί η παροδική θεσμοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μαγική συνταγή και ο δογματισμός των οπαδών του οικονομικού φιλελευθερισμού μπορεί να συναγωνίζεται επάξια τον δογματισμό των οπαδών του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά συζητούνται στην Ευρώπη και αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν σοσιαλιστική ή χριστιανοδημοκρατική χροιά, όπως επιχειρεί να μας πείσει ο συντάκτης. Αυτοί οι εύκολοι συμψηφισμοί -σοσιαλιστές συμπράττοντες με υπερατλανικτούς πάτρωνες απέναντι στους οποίους ορθώνει το γιγαντιαίο ανάστημά του ο κοινωνιστής φιλελεύθερος Σαμαράς- είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από ανθρώπους όλου του πολιτικού φάσματος οικονομικά και πολιτικά ημιμαθείς που απευθύνται σε κοινό μάλλον χαμηλών απαιτήσεων. Ελπίζω το κοινό εδώ να έχει για τον εαυτό του περισσότερες απαιτήσεις από όσες φαντάζεται ο διαχειριστής του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Defkalion

    Πες μας τι πίνεις και δε μας δίνεις...

    @ ΑΝΩΝΥΜΟΣ 12:03...
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ στην κατηγορία που αναφέρεις ανήκει...
    Ποιοι άλλοι παραληρούν έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ 10.26 - 12.55
    Φίλε μου νομίζω ότι ήμουν πολύ ξεκάθαρος. Για ποια απασχόληση μιλάμε; Την απασχόληση της εξαθλίωσης;

    Εάν θέλεις διάλογο ας μου απαντήσεις επί της ουσίας. Εάν θέλεις να εκφράζεις εμμονές( προσβλητικές για τον χώρο ή τους ανθρώπους ), οι οποίες μόνο εσύ δεν καταλαβαίνεις πόσο φανερές γίνονται στους σχολιαστές, συγνώμη αλλά δεν συμμετέχω σε τέτοιου είδους διάλογο.

    Στο προηγούμενο σχόλιο ανέφερα τι ακριβώς σημαίνει σήμερα "ευέλικτη" εργασία.
    Αυτή την εργασία θέλεις; Την εργασία των 450 ευρώ , χωρίς ασφάλεια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα κλπ;

    Όσο για την Ευρώπη και τα κεκτημένα , να σου υπενθυμίσω τις τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο κλπ)
    Ρίξε μια ματιά και στην χώρα μας. Στα παιδιά των 450 ευρώ και στις αντιδράσεις τους.

    Σου παρέθεσα την άποψη μου και για τις δύο παραμέτρους της ευέλικτης εργασίας. Τόσο για το κόστος , όσο και για την αύξηση της απασχόλησης. Με νούμερα και επιχειρήματα.
    Δεν μπορώ είτε να με χρησιμοποιεί κάποιος ως σκαλοπάτι για να βγάλει εμμονές , ούτε να προσβάλει την νοημοσύνη μου απαντώντας με γενικολογίες και σοφιστείες.

    Ξεκάθαρα! Αυτή την μορφή εργασίας επιθυμείς; Ναι ή Όχι;

    Όσο για την "σύμπραξη ιδεών" μεταξύ σοσιαλιστών και ατλαντιστών, νομίζω ότι ο συντάκτης ήταν σημειολογικά διαφανής και αρκούντως πειστικός. Παρέθεσε δηλώσεις και αναρωτιέται εάν αυτή η "σύμπραξη ιδεών" ως προς την ευέλικτη εργασία είναι μέρος του σημερινού δήθεν Σοσιαλισμού.
    Γιατί έχει απόλυτο δίκιο κατ`εμέ. Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός. Έχουμε απολέσει από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα την έννοια των πολιτικών και των ιδεολογιών.
    Θεωρούμε τους λογιστές ως πολιτικούς ηγέτες και ένα αμερικανοφερμένο και αμερικανοκατασκευασμένο μόρφωμα ως ιδεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φϊλε, Αντώνη, ναι, είμαι υπέρ των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Το πού, πότε, για πόσο και πώς αυτές θα εφαρμοσθούν είναι αποτέλεσμα και διαλόγου και κοινωνικής διαπάλης. Όχι, δεν είμαι ούτε αμερικανολάτρης ούτε αμερικανομάχος και δεν έχω καμία διάθεση να συζητώ με ανθρώπους που βλέπουν τον κόσμο με διπολικά πρίσματα. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε Κυριάκο ο Φιλελευθερισμός χωρίς κάποιο επιθετικό προσδιορισμό,αποτελεί γενικόλογα, οικονομικό σύστημα-πρόταση.Aλλο πράγμα είναι ο Νεοφιλελευθερισμός και άλλο ο Κοινωνικός,Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός,τον οποίο ευαγγελίζεται ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ και που αποτελεί την πιο ανθρώπινη μορφή του Καπιταλισμού.Τώρα,σχετικά με τον απογαλακτισμό μας από την Εκκλησία,συμφωνώ,αν και Χριστιανός Ορθόδοξος.Δεν βλέπω όμως εμφανή και μαζικό γαλακτισμό μας από αυτήν,εδώ και πολλά χρόνια.Τελειώνοντας,δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι μειοψηφίες,όπως οι ομοφυλόφιλοι,αλλά πρωτίστως οι πλειοψηφίες,που στην περίπτωση αυτή,είναι οι κατά Φύσιν,των οποίων την αξιοπρέπεια και την αισθητική,πολλές φορές έχουν προσβάλλει οι κατά τα άλλα συμπαθέστατοι φίλοι μας gay.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. είστε σίγουροι ότι είναι έτσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αντωνιε,μηπως εισαι Δημοσιος Υπαλληλος,ή ετσι μου φανηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτος ο νεολογισμος του Φιλελευθερισμου,αλα Σαμαρα,υπαρχει πουθενα αλλου,ή μονον στο μυαλο του ως ανω;
    Και τι περιλαμβανει να πουμε;Να γεμιζεις μεχρι τα μπουνια τις Δημοσιες Υπηρεσιες,με αργομισθους,που καλουνται να πληρωσουν οι αλλοι,που εργαζονται σα δουλοι,στον ιδιωτικο τομεα;
    Αν ησουν σ αυτον,στο ιδ.τομεα εννοω,θα επαιρνες με τις πετρες,οποιον ξεκιναγε διορισμους,γιατι εσυ θα τους πληρωνες.
    Και τωρα,ερχεται ο Γιακουματος,να κανει λεει,νομικο γραφειο,για υποστηριξη των συμβασιουχων,που η κακη κυβερνηση εδιωξε.Η λεει οτι θα διωξει.(Γιατι δεν θα το πιστεψω αν δεν το δω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οσον αφορα στις εργασιακες σχεσεις και τα σχετικα,η κατασταση,ειναι περιπεπλεγμενη,γιατι οπως ολοι ξερουμε,δεν ειμαστε ενα νησακι απομονωμενο στον ωκεανο,αλλα συνυπαρχουμε με πολλους αλλους.Χωρια οτι οι επιχειρησεις,οταν δουν οτι αλλου,τους συμφερει περισσοτερο,κατεβαζουν τα ρολλα και την κοπανανε για αλλους ουρανους,οπως εγινε στη Β.Ελλαδα,που εγινε χαμος απο μεταφορες σε Βουλγαρια,και λοιπα κρατη της τεως Σοβιετιας,με ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ 30 Ευρω.
    Και βεβαια,υπαρχει και η Κινα,με ψιχουλα στους εργατες.
    Πως λοιπον,θα κανεις εσυ,ο,τι γουσταρεις,επειδη σε μαθανε καποτε σε καποια οικονομικη Σχολη κατι,και τωρα,αρνεισαι να καταλαβεις,οτι δε γινεται ο,τι γουσταρουμε εμεις,αλλα ο,τι μας επιτρεπεται να κανουμε.
    Το αλλο,αφορα παιδακια.
    Εγω,δεν ειμαι βεβαια Οικονομολογος,αλλα εχω την τυπικη λογικη,και καποιες σπουδες σε Θετικη Σχολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Βρηκα κατι,που νομιζω οτι εχει επαφη με το θεμα.
    http://www.citypress.gr/freesunday/PDF/70/13.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kyrie Αντωνη μου,αλλο ειναι αυτο που θελει καποιος,και αλλο το τι θελει η πραγματικοτητα γυρω μας.
    Στην Ελλαδα,εχει γινει ενα εγκλημα,με το να βαζουμε ολα τα παιδια,να τελειωνουν τα Λυκεια,μπορουν δεν μπορουν,θελουν δε θελουν.
    Το αποτελεσμα ειναι,οτι με τις ευνοικες ρυθμισεις που εχουμε κανει,τελειωνουν τα Λυκεια αυτα 101% ,οχι 100.
    Μετα δε,παιρνοντας θαρρος οι γονεις τους,απο την ανοχη την οπια διχνει η επισημη πολιτεια στην αγραμματοσυνη τους,ζητανε και 3βαθμια εκπαιδευση.
    Ετσι εγεννηθησαν ημιν, ΤΕΙ.Αποθηκες τουτεστιν παιδιων,που κανουμε οτι τους μαθαινουμε γραμματα,και εκεινοι,κανουν οτι διαβαζουν για να περασουν.
    Αλλα και Παν/μια της συμφορας,που με ανυπαρκτη υποδομη και αντιγραφές αβερτα,μοιραζουν "πτυχια" σε ολους,νηστευσαντες και μη.Βon pour l' orient βεβαια.
    Και μετά,"πτυχιουχοι" γαρ,χτυπανε την πορτα του Κρατους και λενε πολυ απλα,αφου μας εδωσες τα "πτυχια",δωσε μας τωρα και δουλεια.
    Και προεκυψαν ημιν στρατιες αγραμματων ανθρωπων,πλην ομως πτυχιουχων,που αφου φιλησουν κατουρημενες ποδιες για να μπουν καπου,αμεσως μετά,αρχιζουν να ζητανε.Γενικως,και τα παντα.Κυριως επιδοματα.Και συνταξεις στα 40,ει δυνατον.Και εφαπαξ,και εθελουσιες.
    Αλλα και οι αλλοι,οι ελαχιστοι,που μεινανε μονο στο ανεφικτο καποτε στους πολλους Απολυτηριο Λυκειου,"ξερουν γραμματα",κατ αυτους,και ετσι,δεν μπορουν βεβαια,να πανε να δουλεψουν στα χωραφια,μπας και παραγουμε τιποτα λεμονια,που τα φερνουμε πια απο την Ν.Αφρικη και την Τουρκια,και τιποτα σκορδα,που τα φερνουμε πια,απο την Κινα,αλλα θελουν κι αυτοι δουλεια "γραφειου".
    Και τρεχουν κι αυτοι στο βολευτη,για να ζητησουν "θεση για το παιδι".
    Εχω αλλα ονειρα για μενα,ελεγε αεργη στα Σερρας πριν απο καιρο,σε καμερα της τιβι.Γι αυτο,δεν παω στα χωραφια του πατερα μου.
    Αμα θελει εργατες,να παρει Βουλγαρους,ή Αλβανους.Σκλαβους δηλαδη,δουλους.
    Ενω εμεις,η περιουσια φυλή,πρεπει να καθεται στα καφενεια και να πινει.Καφεδες ή ποτα,γενικως.
    Και οι δουλοι,στα χωραφια.
    Και καποιοι να φιλοσοφουν περι της μισθωτης εργασιας,και των παραφυαδων αυτης.
    Ε ρε ματσουκι απο το ΔΝΤ,που μας χρειαζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή