Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Συμμετοχή της Blackwater σε επιχειρήσεις της CIA


Ένοπλοι άνδρες της εταιρίας Blackwater Worldwide συμμετείχαν σε ορισμένες από τις πλέον ευαίσθητες επιχειρήσεις της CIA, μεταξύ των οποίων και επιδρομές με στόχο εξτρεμιστικά στοιχεία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο ρόλος της Blackwater άρχισε το 2002, όταν η CIA ανέθεσε στην ιδιωτική εταιρία τη φύλαξη της περιμέτρου γύρω από τον σταθμό που είχε στο ξενοδοχείο Ariana, στην Καμπούλ.

Η Blackwater, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε 'Xe Services', ανέλαβε επίσης την ασφάλεια του σταθμού της CIA στη Βαγδάτη, ένα χρόνο μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Ωστόσο οι Τimes γράφουν ότι ο ρόλος της Blackwater στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν άλλαξε δραματικά όταν οι άνδρες της άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας στα στελέχη της CIA που δρούσαν στην περιοχή, ακόμα και στη διάρκεια επιχειρήσεων που γίνονταν σε συνεργασία με άνδρες των ειδικών δυνάμεων Delta Force και Navy Seals.

Οι επιδρομές σε κρησφύγετα εξτρεμιστών στο Ιράκ, γνωστές και ως επιχειρήσεις «αρπαγής», γίνονταν σχεδόν κάθε βράδυ από το 2004 έως το 2006.

Οι Times επικαλούνται αρκετούς πρώην άνδρες ασφαλείας της Blackwater, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις σύλληψης και δολοφονίας εξτρεμιστών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έγιναν .....επιχειρήσεις ρουτίνας, έτσι ώστε το προσωπικό της εταιρίας δεν παρείχε απλά προστασία στους άνδρες της CIA, αλλά συμμετείχε ενεργά.

Οι Times έγραψαν τον Αύγουστο ότι η CIA ανέθεσε επίσης στη Blackwater ένα μυστικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση και την εκτέλεση υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα. Το πρόγραμμα αυτό κόστισε εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν απέφερε αποτελέσματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το όνομα της Blackwater ήλθε στην επικαιρότητα του πολέμου στο Ιράκ, όταν τον Σεπτέμβριο του 2007 άνδρες της εταιρίας δολοφόνησαν 14 άοπλους Ιρακινούς πολίτες στη διάρκεια επιχείρησης παροχής προστασίας σε μία αυτοκινητοπομπή Αμερικανών διπλωματών, στη Βαγδάτη.

politis-news.com

8 σχόλια:

  1. ΑΠΟ Κ.Π
    Πολίτη, ενδιαφέροντα αυτά τα περί CIA & BLACKWATER, όμως μήπως θα έπρεπε να ρωτήσουμε αν τα κανόνια πάνω στον Λυκαβηττό, λειτουργούν; Γιατί κρίνοντας από τις διθυραμβικές καλύψεις ΟΛΩΝ των ΜΜΕ χθές το βράδυ, σχετικά με τον θρίαμβο που πέτυχε ο Πρωθυπουργός επί των Ευρωπαίων εταίρων, θά πρέπει κατά την επιστροφή του ήρωα να ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί.
    Δάκρυα περηφάνιας κυλούσαν από τα μάτια μας όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός απαντούσε σε άπταιστα αμερικάνικα, στις ερωτήσεις που έκαναν ξένοι δημοσιογράφοι. Και η συγκίνηση δυνάμωνε όταν εμείς εδώ στην Ελλάδα ακούγαμε τις απαντήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού μεταφρασμένες στα Ελληνικά.
    Τι θρίαμβος, όταν την έφερε σε όλους τους χαζούς ομολόγους του και τους αφήσε με ανοικτό το στόμα για σχέδιά του για την ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς να τον υποχρεώσουν να τους ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει. "GAP είναι αυτός", είπαν, δεν "αστειεύται"!
    Πολίτη εκτός από τα παραπάνω ήθελα να ρωτήσω κανέναν εδώ στην Ελλάδα δεν συγκλόνησε η είδηση της αρπαγής της σωρού του Τ. Παπαδόπουλου στην Κύπρο και αφιερώνουμε ελάχιστο χρόνο στο περίεργο αυτό γεγονός;
    Καλά είναι τα περί CIA και BLACKWATER,αλλά....

    Κ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Νόμπελ ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο. Ειρωνεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το 2004 η BLACKWATER εισέπραξε πάνω από $1.5 δισ. χάρη στα συμβόλαιά της με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
    Τρελό χρήμα.Ποιος κρύβετε άραγε πίσω από την εταιρεία? Ποιος? Μήπως αυτοί οι τύποι ήταν και στην χώρα μας κάποια στιγμή και κόντευε να δημιουργηθεί χοντρό διπλωματικό επεισόδιο, πριν 3 χρόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ KΠ
    Η σύληση του τάφου και η αρπαγή της σωρού του μεγάλου αυτού Έλληνα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα φίλε μου.

    Όμως φοβάμαι ότι πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβεται χοντρό προβοκατόρικο παιχνίδι.
    Εύχομαι να διαψευσθώ, αλλά η άμεση κινητοποίηση των αρχών και η προσαγωγή.... 3 Ελλαδιτών ΕΠΥ και η...άμεση "συσχέτιση" της Εθνικής Προεδρικής Φρουράς με το γεγονός, κάτι "κτυπά" στα αντανακλαστικά μου.

    Ή οι τύποι της αστυνομίας στην Κύπρο είναι τόσο ..."σαΐνια" ή κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Ελλαδιτών .
    Δεν θα ήθελα ΤΩΡΑ να ρίξω και εγώ λάδι στην φωτιά και να παίξω το παιχνίδι τους.

    Ας "αναλωθούμε" λοιπόν σήμερα με το θέμα αυτού του ιδιωτικού στρατού .
    Εάν κοιτάξουμε έξω από τον μικρόκοσμό μας θα δούμε τη σημαντικότητα του θέματος, καθώς αφορά το μελλοντικό παγκόσμιο στάτους-κβο και την έμπρακτη άσκηση "παρα-εξουσίας" μέσω ιδιωτικών στρατών (με την κάλυψη φυσικά της επίσημης εξουσίας των ΗΠΑ).

    Αν νομίζεις ότι το θέμα αφορά το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή το Ισραήλ και αυτά είναι πολύ μακριά μας , να μου επιτρέψεις να σου πω ότι κάνεις λάθος.
    Οι πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ...αφήσει και τα σημάδια της στην χώρα μας.
    Καλή σου ημέρα
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ξέρετε ότι όλοι αυτοί οι τύποι έχουν ασυλία?
    Μέχρι το τέλος του 2008 ο Μπους είχε υποχρεώσει το Ιράκ να υπογράψει συμφωνία , κατά την οποία όλοι αυτοί οι τύποι των ιδιωτικών εταιρειών είχαν πλήρη ασυλία.Για τα πάντα!
    Μετά αναρωτιόμαστε που πάμε σαν ανθρωπότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός αναλυτής «υπενθυμίζει» ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές» με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, από μερικούς ισχυρούς φίλους του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. «Η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan είναι μέσα στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λούτσιο Καρατσόλο, ενώ η Κίνα είναι διαθέσιμη να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους. Το αντάλλαγμα που θα ήθελαν οι Κινέζοι είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, βασικό σταθμό για τα κοντέινερ στην Ανατολική Μεσόγειο και προορισμένο να αναπτυχθεί χάρη στη μελλοντική σύνδεση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω των Βαλκανίων."

    http://jimmy278.blogspot.com/2009/12/blog-post_1573.html

    ο Γαπ προσπαθει να δανειστει απο ους Κινεζους!τους αποικιοκρατες!με ανταλλαγμα εποπλεον δικαιωματα στο Λιμανι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Αgg3los
    Τρία πουλάκια κάθονται. Ότι θυμάσαι χαίρεσαι.
    Τι είναι αυτό βρε φιλαράκι? Τι σχέση έχει με την Blackwater?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επί Ομπάμα οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν πως δεν θα δοθεί νέα άδεια στη Blackwater.
    Δυο μήνες αργότερα, το State Department αντικατέστησε την Blackwater με μια ανταγωνίστριά της, την εταιρία Triple Canopy.
    Η Triple Canopy παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και διαχείρισης των κινδύνων σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.
    To πιάσατε το υπονοούμενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή