Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Κάθε δουλειά και μίζα .(Α)MAN !


Μετά τη Siemens, στο φως νέο «γερμανικό» σκάνδαλο. Κάθε δουλειά και… μίζα.
Κάπως έτσι -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- ανετίθετο, για ένα μεγάλο διάστημα, που εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έως τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, μεγάλο μέρος των κρατικών προμηθειών στη χώρα μας.

Στην περίπτωση της Siemens οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές, ενώ από προχθές βαριά σκιά πέφτει πάνω κι από τις δουλειές που πήρε τότε στη χώρα μας η εταιρία ΜΑΝ, η οποία συγκλονίζεται στη Γερμανία από τις αποκαλύψεις για διαφθορά και «λαδώματα», προκειμένου να εξασφαλίζει δουλειές μέσα κι έξω από τη χώρα.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ, που βρισκόταν τότε στην εξουσία, αντέδρασε ....προληπτικά, με δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι κατά την επίμαχη περίοδο (2002 - 2004) έγιναν προμήθειες από τη ΜΑΝ, αλλά αυτό έχει μεγάλη απόσταση από το να προσπαθεί κάποιος να τις συσχετίσει με κάτι ύποπτο.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως, παρά το θόρυβο που δημιουργείται σχετικά με την υπόθεση στη Γερμανία, το κόμμα του δεν είχε επικοινωνήσει, έως χθες, με τον τότε υπουργό Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι τη θέση κατείχε ο κ. Χρ. Βερελής.

Χθες επίσης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Γιάννης Σακελλάκος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων ότι «ύποπτες» συμβάσεις υπεγράφησαν και στη χώρα μας.


Η ΜΑΝ στην Ελλάδα είχε σταθερή παρουσία στις προμήθειες κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων του συγκοινωνιακού τομέα αλλά και της Εθνικής Αμυνας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Έμμεση αλλά σημαντική είναι η παρουσία της MAN και στο χώρο των ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων μέσω της Steyr που έχει εξαγοράσει (τμήμα φορτηγών) στο παρελθόν.
Με φορτηγά της συγκεκριμένης εταιρίας μετακινούνται τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, κλωβοί του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής» και αρματοφορείς.

Σημειώνεται πως τα δύο από τα τρία συστήματα έχουν απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας.

Στη σύμβαση που υπεγράφη το 1999 για τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot προβλεπόταν η προμήθεια όλων των απαραίτητων οχημάτων. Αυτά ....αποφασίστηκε να είναι Steyr. Περί τα 20 οχήματα Steyr (αν και δεν είναι ο βασικός τύπος οχημάτων) προμηθεύτηκε ο Ελληνικός Στρατός, πάνω στα οποία τοποθέτησε μεγάλους κλωβούς του συστήματος τηλεπικοινωνιών «Ερμής».

Τέλος, υπολογίζεται πως 95 αρματοφορείς (των νέων γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard του Στρατού) έχουν ως κινητήριο όχημα φορτηγό της Steyr.


Η δικαστική έρευνα των γερμανικών αρχών για τις ελληνικές δοσοληψίες της λέγεται ότι φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τις προμήθειες 91 οχημάτων τρόλεϊ με σύμβαση του 2002 μέσω της Neoplan Bus gmbh, θυγατρικής εταιρίας της ΜΑΝ.

Ανάλογη σύμβαση είχε υπογράψει η γερμανική εταιρία με τον ΗΛΠΑΠ για την προμήθεια τρόλεϊ ...και το 2000.

Οι προμήθειες τροχαίου υλικού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 καθιερώθηκε να γίνονται με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των οργανισμών υπό τον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με εντολή του κ. Κώστα Καραμανλή από το 1997 που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. αποχώρησαν από όλες τις διακομματικές επιτροπές προμηθειών και δεν συμμετείχαν σε καμιά από αυτές μέχρι το 2004.
«etipos»

27 σχόλια:

  1. @Politis
    "Αξιοσημείωτο είναι ότι με εντολή του κ. Κώστα Καραμανλή από το 1997 που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. αποχώρησαν από όλες τις διακομματικές επιτροπές προμηθειών και δεν συμμετείχαν σε καμιά από αυτές μέχρι το 2004."

    Πολυ κακως. Επρεπε να ειναι εκει να ελεγχουν. Αυτος δεν ειναι ο ρολος της αντιπολιτευσης εξαλλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 273,55 + 9 (ΜΑΞΙΛΑΡΙ)= 282,55
    282,55 - 182,39 = 100,16 δις
    Ρε που τα πήγαν τόσα λεφτά. Ρε απατεώνες κλεφταράδες φέρτε πίσω τα κλεμένα. Είπαμε οι πολιτικοί να παίρνουν από τη Simens καμιά μίζα αλλά μεσα σε πέντε χρόνια να φάνε 100 δις. Και το ερώτημα είναι: Με πόσες μασέλες τρώνε για να φάνε μέσα σε πέντε χρόνιοα 100 δις; Είναι πολλά τα λεφτά. Πάρα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Χρ. Βερελής. Τον έφαγες τον άνθρωπο πολίτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλαχιστον ειχε την πολιτικη ευθυξια να παραιτηθει. Καποιοι αλλοι (λεγε με Παυλιδης) επελεξαν να παραμεινουν, διασυροντας για καιρο την πολιτικη ζωη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρχισε το τέλος του Παπανδρέου. Σειρά έχει ο Τρεπεκλής, και κάποια άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ , πλησίον του Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε μίζες και από τα λεωφορεία? Τίποτα δεν άφησαν.
    Μέχρι και για την κηδεία μας ΜΙΖΕΣ έπαιρναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @george
    Σαν τον Ανδρεα π.χ ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε συ politis-gr , Α(ΜΑΝ) ! Ούτε ο Μητσοτάκης να ήσουν.
    Τι ήθελες να τα γράφεις. Ορίστε. Παραιτήθηκε ο άνθρωπος .
    Τον έφαγες κακούργε!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Υγ. Έχεις αφήσει μια ...φωτογραφία στο προηγούμενο post σου. Ισχύει? Θα τον φας και αυτόν τον ανθρωπάκο???????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μας νοιάζει αν παραιτήθηκε...ούτως ή άλλως έχουν φτιάξει τον νόμο έτσι που να μην τους ακουμπάει
    Μας νοιάζει αν έτρωγε....
    Πάντως το συμπέρασμα είναι τελικά ότι όποιος πάει εκεί μέσα είναι μόνο για να φτάσει κοντά στην χύτρα.
    Ρε @@@@@@ μου.....ούτε ένας ρε σωστός...έτσι για μαγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στην Γερμανία, ο Παπανδρέου βλέποντας ότι θα βγούν στην φόρα πολλά, θέλησε να τον προσφέρει και αυτόν στην πολιτικο-θυσία (σαν σφαχτό δηλαδή).

    Με την θυσία θα κέρδιζε σε δυο επίπεδα. Ενα των εντυπώσεων και ένα ενάντια στο στρατόπεδο Βενιζέλου.

    Το πήραν όμως χαμπάρι οι άλλοι και τον πρόλαβαν.

    Τώρα κερδίζουν αυτοί από αυτή την κίνηση, αφου και ο Παπανδρέου θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και η ομάδα του Μπένι θα μπορεί αργότερα να υποστηρίζει ότι είναι οι μπροστάριδες στην κάθαρση.

    Για το πάπλωμα (τις μίζες δηλαδή)...τσιμουδιά.
    Αυτά!!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @gnik
    Με δεδομενο οτι ακομα δεν ξερεις αν τα πηρε, το γεγονος οτι παραιτηθηκε εγκαιρως για να διευκολυνθει η διαδικασια απονομης δικαιοσυνης και να μη συρεται μια ολοκληρη χωρα παλι με εξεταστικες/προανακριτικες κλπ, κανει μια διαφορα. Ειναι ενα μικρο δειγμα πολιτικου πολιτισμου

    Αντιπαραδειγμα: Παυλιδης. Παντελης ελλειψη πολιτικου πολιτισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κ. Παυλίδης από τη Σύμη , μόλις πληροφορήθηκε την παραίτηση Βερελή
    συγκινημένος δήλωσε :
    Έδωσα ήδη εντολή στους ψηφοφόρους μου
    απόψε, τη νύχτα να τη κάνουν μέρα με τα βεγγαλικά, θέλω να τιμήσω τη γενναία πράξη του συναδέλφου μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς george, αδιόρθωτο.
    Δηλαδή Γιωργάκη κλέβεις, καταχράσαι δημόσιο χρήμα, ξεφτιλίζεσαι, παραιτήσε.
    Όλα αυτά είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού;;;
    Βρε αει στο ..... δεν τρώγεστε με τίποτα.
    Ο ένας κλέβει πολιτισμένα, ο άλλος όχι!!!
    Καραμανλή με το θράσος που έχουν σε λίγο θα πετάνε τα βεγγαλικά στη βράκα σου.
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτοί (π.χ george,F5PILOT κλπ) δεν έχουν τον θεό τους. Πωρωμένοι μέχρι κόκκαλο.
    Το χέρι να τους πιάσεις να σε κλέβουν , θα πουν ότι ...δεν είναι δικό τους , αλλά πρόκειται περί οφθαλμαπάτης.
    Ήμαρτον Κύριε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1. ta adikimata tou, an ta exei kanei,exoun paragrafei..ektos voulis to thema mporei na elextei kalitera apo ta filika mme..

    2. an ta eperne den ta eperne fisika monos tou(kai diaxiristike polakis "akrivotera" pragmata apo promitheies epi tis ipourgias tou..legete me p,x, adeiodotiseis gia kapoies etairies..), opote me to na vgei exo apo to mantri, mono o voskos fovate, giati epine apo to gala..

    3. tha prepei kapoios na mas pei(an isxioun oi mizes), giati i epitropi tis voulis ekane oti proteine o ipourgos kai na mas thimisei giati i nd arnithike na simetexei..ixere kati alla den mporouse na to apodeixei kai den ithele na einai kommati tou ?

    4. o ipourgos eixe tin politiki eythixia na paraitithei tora ? sto parelthon den eixe ginei pote anafora gia pithanes "promithies" pou epairne ? giati den paraitithike se ekeines tis fimes ?
    ...opos p,x, o papantoniou pou otan itan akoma sto pasok katigorithike gia tis mizes tis thales kai "paraithike" polles fores..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. X.Βερελής : " Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής "

    Τώρα το θυμήθηκε να παραιτηθεί γι΄αυτούς τους λόγους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά, αυτοί οι Γερμανοί είχαν τρελαθεί να λαδώνουν ! Καλά κουμάσια και του λόγου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΓΑΠΗΤΟΙ-ΕΣ ΜΟΥ ΜΗΝ ΕΞΑΠΤΕΣΘΕ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΣΑΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΓΑΜΟΥ ΗΤΑΝ 20%.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ (ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΧ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΓΗΡΑΛΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ) ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΟΙΔΩΡΟΥΣΑΝ (ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΚΡΥΦΑ)ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ.ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΘΕ ΓΙΑ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κουρασμένος έκλεισε τη βουλή...τα λαμόγια 2004-07 αθώα ...γράψτε όσες βλακείες θέλετε αυτό δεν αλλάζει.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για ΠΟΙΑ πράγματα τα ..."λαμόγια" είναι αθώα?
    Πες μου ένα!
    Ρε δεν ντρέπεστε? Εδώ ο δικός σας παραιτήθηκε από βουλευτής για μίζες και εσείς ...τρία πουλάκια κάθονται και ...περιρρέουσες ατμόσφαιρες!
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. MAN = MAM !!! Τι γνωρίζουν περί τούτου οι αξιότιμοι κύριοι;
    Και που να ξέρουν τι έρχεται ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. k kosta karmanli den mporo na fantasto pia htan h etia( piesi, fobos, adinamia(oxi somatiki) na kanis afto to MEGALO terastiion diastaseon lathos... na klisis tin bouli etsi apla kai na dosis afesi amartion se ola ta lamogia pou briskonte eki mesa!!

    malon to ekane giati to sistima exei proxorimenis morfis sipsemia(fantastite broma poli broma kai sixamta mazeftikan ekei mesa!!)

    pame stixima oti den tha alaksi TIPOTA Pali EMEIS o exipnos MAL***S laos apli ta idia skata tha kani opos panta!!!tha pai na psifisi ta ala remalia tou kerata...!!!

    EROTISI: gnorizi kanis an exoune pesi h ipografes me tous Rosous???(aftes tis meres malon tha ginotane)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιώργος Καραντουσίδης, Εκπρόσωπος Εργαζομένων του ΗΛΠΑΠ

    «Θέλουμε να αντιληφθούμε αν αντί για ΜΑΝ πήγαιναν για ''μαμ''. Και επειδή πολλοί ταξιδεύανε, θέλουμε επίσης να μάθουμε αν γίνανε πιλότοι από τα πολλά ταξίδια που πήγαιναν από τη Γερμανία στην Ελλάδα».Χωρίς περαιτέρω σχολιασμό!

    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, πρώτα το «μαρτύριο» Παυλίδη για τη Νέα Δημοκρατία και τώρα το «μυστήριο» Βερελή, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν το πανταχόθεν ορατό πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

    Εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει διαμορφώσει στερεότυπα για την ηθική τής πολιτικής και των πολιτικών.

    Αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα κόμματα και με καχυποψία τα πρόσωπα.

    Ολοι έχουν γνώση των αισθημάτων του ελληνικού λαού, αλλά παριστάνουν τα παγώνια.

    Ωσπου βγαίνουν οι σκελετοί από τις ντουλάπες και αρχίζει αυτός ο ιδιότυπος χορός του Ζαλόγγου, που δεν ξέρουμε πόσους θα πάρει μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τη χάσαμε τη βουλή ...πατριώτη!

    Ο πρωθυπουργός κατέβασε το γενικό. "Άπλετο φως"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να σημειωθεί για την ιστορία ότι στις περισσότερες από τις συμβάσεις αυτές εμπλέκεται και η SΙΕΜΕΝS ως πάροχος της τεχνογνωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή