Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Αξιοπιστία = Αναξιοπιστία ;


Επειδή η λέξη και ο όρος αξιόπιστος - αξιοπιστία τείνει να χάσει την πραγματική της έννοια και να μετατραπεί σε «αραξοβόλι» κάθε λογής ασπάλακα , καλό θα ήταν να ανατρέξουμε στα λεξικά μας .

Αξιόπιστος λοιπόν σύμφωνα με την Ελληνική γλώσσα είναι αυτός που αξίζει να τον εμπιστεύεσαι.
Αυτός που δεν αναιρείται από την εξέλιξη των πραγμάτων και πολύ περισσότερο αυτός που δεν ...αυτοαναιρείται.

Καλό θα ήταν λοιπόν να το έχουμε κατά νου όταν παρακολουθούμε την διαδραμάτιση των πολιτικών δρώμενων , των πολιτικών σεναρίων και των πολιτικών απόψεων.


Είναι σημαντικό η λέξη αναξιοπιστία να στιγματιστεί στο εσωτερικό μας κόσμο για να βοηθήσει στην ευταξία της κρίσης μας.Και αυτό γιατί όπως προείπα τείνει να ενσωματωθεί στην λέξη αξιοπιστία και στην ουσία να καταργήσει την ύπαρξή της.

Θέλετε παράδειγμα όπως το έθεσε η κ. Βούλτεψη τις προάλλες στην Απογευματινή; Αν κρίνουμε από τα MME ,έγραφε , η παραίτηση Βερελή αντιμετωπίστηκε ως ...θετική εξέλιξη!
Είναι προφανές ότι η αξιοπιστία έχει εντελώς χαθεί. Κανείς δεν θυμάται τίποτε.

Έτσι, είναι δυνατόν ο κ. Βερελής πριν από λιγότερο από ένα χρόνο να λέει («Ελευθεροτυπία», 6 Ιουλίου 2008) πως «απ’ όσα γνωρίζουμε διαχρονικά όλα τα ταμεία όλων των κομμάτων κάπως έτσι γέμιζαν», αλλά τώρα να παραιτείται για τον ...ίδιο λόγο που τότε δεν του είχε δημιουργήσει τέτοια ανάγκη;

Είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης να προτείνει σήμερα νέους κανόνες στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, κανόνες που να ...κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο, όταν επί των ημερών του, τον καιρό του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργούσε ως απλός θεατής, αν και ο ημερήσιος τζίρος στη Σοφοκλέους ξεπερνούσε τα 600 δισ. δρχ;

Είναι δυνατόν πολιτικός, ο κ. Στέφανος Μάνος, που ως υπουργός Οικονομικών αύξησε σε 4% το ποσοστό αναγνώρισης των ακαθαρίστων εσόδων των εφημερίδων ως δαπανών, σήμερα να δίνει μάχη για το αντίθετο;


Είναι δυνατόν πολιτικός που υπήρξε υπουργός Τύπου (ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας) να δηλώνει σήμερα (23 Απριλίου 2009, εκπομπή «Ζούγκλα») πως είναι κατά της ύπαρξης υπουργού Τύπου, «που στις προηγμένες χώρες δεν υπάρχει»;

Είναι δυνατόν πολιτικός (ο κ. Τ. Γιαννίτσης) που ως υπουργός εισήγαγε το θεσμό των ενοικιαζομένων εργαζομένων (νόμος 2956/01), προσφέροντάς τους το προνόμιο να χαρακτηρίζεται η δουλειά τους ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, να στηλιτεύει σήμερα («Ημερησία», 30 Απριλίου 2009) την αλόγιστη κρατική επέκταση με τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις;

Είναι δυνατόν να ομιλεί σήμερα για διαφάνεια ένα κόμμα που από το 2000 ως το 2004 δαπάνησε σε εξοπλισμούς 6 τρισεκατομμύρια δραχμές -το 31% σε ποσοστό και το 54% σε αξία- με απευθείας αναθέσεις;


Είναι δυνατόν σήμερα να χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου τις ευρωεκλογές ως ... δημοψήφισμα , όταν μόλις πριν ένα χρόνο έλεγε(«Ελευθεροτυπία» 26 Ιουλίου 2008) ότι «δεν κρίνεται η κυβερνητική εξουσία με τις ευρωεκλογές», όπως επίσης έλεγε ότι «στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή. Οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν γενικότερα τη διαμαρτυρία τους, διότι ξέρουν ότι δεν κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει. Σε καμιά περίπτωση οι εκλογές αυτές δεν είναι ορόσημο για μένα»;

Έχω άδικο λοιπόν όταν αναζητώ με το φανάρι ,ως άλλος Διογένης,τον ορισμό των λεξικών για το ... αξιόπιστος-αξιοπιστία;

23 σχόλια:

  1. @politis
    "Είναι δυνατόν πολιτικός (ο κ. Τ. Γιαννίτσης) που ως υπουργός εισήγαγε το θεσμό των ενοικιαζόμενων εργαζομένων..."

    Που είναι το κατακριτέο εδώ; Ο θεσμός των ενοικιαζόμενων εργαζομένων υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή οχι. Υπάρχουν γραφεία εύρεσης εργασίας σε ευρωπαικό επίπεδο που βρίσκουν κι ενοικιάζουν εργαζόμενους σε εταιρείες, συνήθως εργαζόμενους όχι ιδιαίτερα εξειδικευμένους καθώς και φοιτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως προϋπηρεσία στο Δημόσιο , ακολουθεί μετά τις τελείτσες σου, προηγούμενε σχολιαστή.
    Αυτό σου διέφυγε καθώς φαίνεται , παρά τις προσπάθειες του πολίτη να το μπολντάρει.

    Η αντίφαση και η αναξιοπιστία είναι με τα κόκκινα γράμματα " να στηλιτεύει σήμερα την αλόγιστη κρατική επέκταση με τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις".

    Η μήπως δεν είναι αντίφαση και χρειαζόμαστε όλοι ομαδική ψυχοθεραπεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον ΓΑΠ δεν θα διστάσει να βάλει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

    Αυτό που όλοι μονολογούσαν αυτές τις μέρες με τα επεισόδια με τους Μουσουλμάνους, αποδέιχθηκε εφιαλτική πραγματικότητα όταν ανακοινώθηκε η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ που τα ρίχνει όλα στην Αστυνομία...

    Παρόλο που έχει γίνει πλέον γνωστό ότι δεν επρόκειτε για προσβολή στο Κοράνι αλλά για καραμπινάτη προβοκάτσια.

    Με απλά λόγια είναι ικανή να καταστρέψουν τη χώρα απλά και μόνο για να πάρουν για να εκδιώξουν τη νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Ένα βελούδινο πραξικόπημα δηλαδή με την ευγενική χορηγία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις ανθρώπινες μάζες των Ταλιμπάν...σωστή η Παπαρήγα και οι λοιποί που φώναζαν από το Δεκέμβρη ή κάνω λάθος;

    Από εκεί και πέρα αφήνω στη σκέψη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το μέλλει γενέσθαι, εκτός και εάν αυταπατώνται ότι οι παρακρατικές δομές του "Κινήματος" θα ασχοληθούν μαζί τους και την ευημερία του λαού, η απλώς θα αφανήσουν ότι έχει απομείνει από αυτό το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @8.16
    Και πάλι δεν καταλαβαίνω που βλέπεις την αναξιοπιστία. Η πριμοδότηση ενός εργαζομένου με μόρια για ενδεχόμενη μελλοντική πρόσληψη στο δημόσιο δεν έρχεται με το να διαφωνείς για την αλόγιστη πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων. Μη αλόγιστη πρόσληψη εργαζομένων δε σημαίνει και καθόλου πρόσληψη λιγότερων αλλά ικανών ατόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "..δεν έρχεται σε αντίθεση..."
    george

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισως γίνομαι άδικος όμως. Κοιτάζοντας με περισσότερη κατανόηση το θέμα, η προθυμία με την οποία ο πολιτικός κόσμος δέχεται να σπαταλήσει τα υπολείμματα αξιοπιστίας που του απέμειναν, μου θυμίζει τη συμπεριφορά του χρεοκοπημένου, που βρίσκεται ξαφνικά με ένα χιλιάρικο στο χέρι. Τι να το κάνει όμως; Χρωστάει ο φουκαράς στην τράπεζα ένα εκατομμύριο και την επόμενη θα τον πάνε στην φυλακή. Οπότε, αποφασίζει να το φάει στα μπουζούκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tέτοιες πολιτικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που πάραυτα αθετούνται, καταρρακώνουν την αξιοπιστία των πολιτικών ταγών.

    Μόνο αν θυμόμαστε τις θέσεις ή τα έργα που κατά καιρούς εκφέρουν ή πραγματοποιούν και τους αξιολογούμε εκτός των άλλων και με βάση τη συνέπεια των έργων και των λόγων τους, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καθρέφτης σας πείραξε κύριοι, και όχι το προβληματικό σας είδωλο σ αυτόν;

    Λιάνα Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό που εγράφη σε επερώτηση πως σας φαίνεται"Να λάμψει η αλήθεια για την αξιοπιστία της πολιτικής"
    Ποιος την υπέγραφε?
    ....Ο Καρχιμάκης !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την κρίση της πολιτικής έφερε η κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών:ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό που λένε σήμερα θα ισχύει και αύριο. Άρα η παρακμή των συστημάτων είναι πρωτίστως η παρακμή των ανθρώπων.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω την γνώμη ότι το τελευταίο παράδειγμα με τον κ. Παπανδρέου είναι και το πιο ενδεικτικό.

    Όταν τα γκάλοπ των νταβατζήδων τον έβγαζαν δεύτερο κόμμα και τον πήγαιναν για τρίτο τότε οι ευρωεκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα.

    Όταν οι νταβατζήδες πήραν από τον ίδιο αυτά που θα ήθελαν και άρχισαν να τον βγάζουν πρώτο κόμμα στα γκάλοπ, τότε οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα.

    Νομίζω ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας.
    Αυτούς τους πολιτικούς πραγματικά θέλουμε;
    Αυτοί μας αξίζουν;
    Αυτός είναι σταθερός πολιτικός λόγος;

    Βέβαια για να μη κρίνω και άδικα , ο κ. Παπανδρέου δεν είναι το μόνο πολιτικό ον που την αξιοπιστία την εξισώνει με το έτσι θέλω με την αναξιοπιστία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τι κάνουμε εμείς γι` αυτό? Μη ντρέπεστε ! Απαντήστε! Μάλλον ΤΙΠΟΤΑ ! Μπράβο μας και πάλι μπράβο μας!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "ξεχασες" να αναφερεις και εναν πολιτικο που ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ να γινει δημοψηφισμα για το θρησκευμα στις ταυτοτητες και εδω και 5 χρονια που ειναι πρωθυπουργος δεν τιμα την ιδιατου την ΥΠΟΓΡΑΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΣΕ ΤΑ ΚΟΥΦΙΑ ΣΛΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΚΑΘΑΡΑ.

    Πές μας κάτι συγκεκριμένο, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

    Πές μας που πήγαν τα λεφτά του Τρεπεκλή.

    Πές μας που πήγαν τα 100.000.000 της Ζίμενς.

    Πές μας το περίφημο μαγικό σχέδιό σου για την οικονομία. Θα αυξήσεις τους δημοσίους υπαλλήλους ή θα τους μειώσεις;

    Πές μας τί θα αλλάξεις στις εφορίες για να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Πώς θα αντιμετωπίσεις τη διαφθορά των εφοριακών; Τι θα κάνεις με τους ελεύθερους επαγγελματίες;

    Πές μας πόσο θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και πώς θα αντιμετωπίσεις το σίγουρο επακόλουθο της αύξησης της ανεργίας από τη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

    Πές μας τί παραπάνω θα κάνεις για την παιδεία από όσα έκανε ο Σημίτης, πρέπει να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

    Πές μας τί θα κάνεις για το Κυπριακό. Πές μας εάν καταδικάζεις ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ το σχέδιο Ανάν (και τους σημερινούς κλώνους του) ή όχι.

    Πές μας εάν έχεις σταθερή θέση για τα Σκόπια και ποιά είναι αυτή. Συμφωνείς ή όχι με τον Καραμανλή και το Βουκουρέστι;

    ΕΝΤΑΞΕΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΥΣ.

    Επίσης μας τσαντίζει το ότι προσπαθείς μέσα από σλόγκαν, γενικότητες και αφηρημένες έννοιες να υπονοήσεις ότι ξέρεις τί κάνεις.

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ.

    Εάν ξέρεις σε παρακαλούμε να μας το πείς.

    Εάν δεν ξέρεις, τότε είσαι επικίνδυνος, διότι επιβεβαιώνεις όσους λένε ότι εάν δεν είχες πατέρα τον Αντρέα σήμερα θα σκούπιζες τραπέζια σε Μακντόναλντς της Μινεσότα.

    Περιμένουμε.

    Άντε να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. DEN EINAI O DIOGENHS STH FWTOGRAFIA FILE POLITH. O ERHMITHS (H MALLON ERMHTHS) TOU TARO EINAI...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παίζονται πολλά σε αυτές τις ευρωεκλογές.
    Εάν σήμερα η διαφορά στη δημοσκόπηση είναι 3%, η Ν.Δ. έχει την νίκη στο τσεπάκι.
    Από το 20% των αναποφάσιστων τουλάχιστον το 70% είναι Νεοδημοκράτες.
    Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα έχουμε συνέδριο εκλογής αρχηγού στο πασόκ.
    Άντε να τελειώνουμε γιατί πολύ κράτησε το αστείο με το γραφικό Νίκο Κατέλη της πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πτώση κατά 10 θέσεις κατέγραψε στη διάρκεια του 2008 η χώρα μας στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του IMD (International Institute for Management Development), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, «κατρακυλώντας» στην 52η θέση μεταξύ των 57 χωρών που μελετώνται από το Ινστιτούτο, από την 42η πέρυσι και καταλαμβάνοντας μία θέση στην πεντάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. - στον τομέα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας απώλεσε επτά (7) θέσεις και από την 46η το 2008, βρίσκεται πλέον στην 53η το 2009.

    οι αναξιόπιστοι τα έκαναν αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα πρέπει κάποιοι να μας απαντήσουν ο Κ Χριστοφοράκος πριν φύγει σαν κύριος για Γερμανία με ποιόν συναντήθηκε στο Μαξίμου και τη συζήτησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δηλαδή ο μόνος άξιος είναι ο Καραμανλής; χαχχααχ Ωραίο ανέκδοτο. Δεν το έχω ξανακούσει και εκφράζει την άποψη που έχετε για την δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Χαχαχαχα. Έχετε μεγάλη πλάκα. Είσαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Χαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Εγώ δεν θα γίνω πλυντήριο" Σε ποιόν απαυθύνει το μήνυμα ο Χριστοφοράκος. Μήπως στους αξιόπιστους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τρεις κι ο παπαγάλος. Που; στη Λάρισα. Ο λαός τελικά δεν έχει το αισθητήριο του αξιόπιστου. Τον συγκινούν μάλλον οι αναξιόπιστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η Πατριανάκου ανήκει στους αξιόπιστους που αναφέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή