Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Το «φαινόμενο της πεταλούδας».


Πόσο μπορεί να συνδέονται οι πειρατείες στην Σομαλία, ή η τήξη των πάγων με τα εθνικά μας θέματα;
Κάποιοι πιθανώς να απαντήσουν ..καθόλου. Κάποιοι άλλοι, ασθενείς από τον «ιό της σκανδαλολογίας» , ευρισκόμενοι μονίμως στην «εντατική» της εκλογολαγνείας ,και έχοντας απολέσει προ πολλού την συνείδησή τους ευρισκόμενοι σε διαρκές «δημοσκοπικό κώμα», αδυνατούν να απαντήσουν.


Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία πολιτών, υπεύθυνων, ενημερωμένων, που δεν έχουν τάσεις ομφαλοσκόπησης. Λίγοι μεν , αλλά (ευτυχώς)...υπάρχουν.

Αυτοί λοιπόν γνωρίζουν ότι οι πειρατείες της Σομαλίας ή η τήξη των πάγων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα εθνικά μας θέματα. Τόσο στο στρατηγικό επίπεδο , όσο και στο συμπερασματικό και γεωπολιτικό.

Και αυτό γιατί τα πρόσφατα γεγονότα με τους Σομαλούς πειρατές και την ομηρία αρκετών πλοίων και πληρωμάτων έχουν οδηγήσει τους Αμερικανούς να αναλάβουν οι ίδιοι την άμεση επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Council on Foreign Relations (CFR).Ένα από τα πλέον ισχυρά think tanks των ΗΠΑ με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.


Με έκθεσή του λοιπόν ,εισηγείται την άμεση επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Ουάσιγκτον, αφού όπως υπογραμμίζει, αυτό καθίσταται αναγκαίο μετά την αύξηση των επιθέσεων από πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας, την άνοδο νέων ναυτικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, και τη τήξη των πάγων που ανοίγει νέα ζητήματα υφαλοκρηπίδας στην αρκτική ζώνη και γεννά συμφέροντα εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής.


Μάλιστα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην τελευταία συνεδρίασή της, ενέκρινε ( 17 ψήφους υπέρ και 4 κατά) τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εξέλιξη αυτή λοιπόν έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη επικύρωση της Σύμβασης διευκολύνει την Αθήνα στους χειρισμούς της, ιδιαίτερα όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. στο Αιγαίο.


Μπορεί η επικύρωση από τις ΗΠΑ της προαναφερθείσας Σύμβασης να μην είναι δεσμευτική για την Τουρκία, θα είναι όμως μια εξέλιξη με ψυχολογικές και διπλωματικές επιπτώσεις.

Και αυτό γιατί η επικύρωση αυτή κατεβάζει τις ΗΠΑ από το κάδρο της «αμεροληψίας» ή της αρνητικής προδιάθεσης εάν θέλετε , σε ότι έχει να κάνει με το δίκαιό μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων .


Βλέπετε λοιπόν πως η πειρατείες στη Σομαλία ή η τήξη των πάγων είναι συμπερασματική συνάρτηση των εθνικών μας συμφερόντων;

Βλέπετε ότι η θεωρία του Χάους- που κάποιοι την θεωρούν την τρίτη επανάσταση της Φυσικής στον 20ο αι., μετά τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη Κβαντομηχανική - βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα της Φύσης;


Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μια τριάδα πολιτικών ανδρών της χώρας μας σε συνεργασία με έναν , καθ` ομολογία, άξιο Ελληνοαμερικανό, έβαλαν ...λίγο και όσο έπρεπε το χεράκι τους στο ...τίναγμα των φτερών της πεταλούδας .

Τα υπόλοιπα ακολούθησαν τα χαρακτηριστικά των χαοτικών συστημάτων. Τα αποτελέσματα ορατά!

23 σχόλια:

  1. Μήπως ο Ελληνοαμερικανός που λες, ήρθε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ένα blog o ένας λέει ότι κινδυνεύουμε από την Τουρκία,στο άλλο αναμασούν προφητείες,και στο δικό σου λες ότι είναι ευκαιρία και δεν υπάρχει κίνδυνος...Ό,τι να'ναι ρε γαμώτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμο 1.12 Ίσως άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.
    Που το είδες στο άρθρο μου αυτό το .."και στο δικό σου λες ότι είναι ευκαιρία και δεν υπάρχει κίνδυνος".

    Ίσως δεν καταλαβαίνεις φίλε μου ότι στην γεωπολιτική σκακιέρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζεις.
    Είναι ένα ιδιόμορφο και δυσκολονόητο Παζλ ! Κομμάτι κομμάτι κτίζεται η εικόνα.
    Βλέπεις το ένα κομμάτι ή τα δύο και νομίζεις ότι έχεις αντίληψη όλης της εικόνας;

    Εάν θέλεις πραγματικά να κατανοήσεις την εικόνα , μάζευε ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ,(αφού φυσικά τα αξιολογείς ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο παζλ και όχι σε κάποιο παρεμφερές), και να είσαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα έχεις την "εικόνα" στα μάτια σου.

    Αλίμονο εάν νομίζει ο οποιοσδήποτε ότι αυτό που λέγεται εξωτερική πολιτική είναι κάτι απλό και εύκολα κατανοητό από τους απλούς αναγνώστες εφημερίδων ή blogs.
    Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

    Εάν θέλεις να γίνεις γνώστης και όχι ... αναγνώστης ακολούθησε την συμβουλή μου.

    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σόρρυ εάν έχω μείνει μετεξεταστέος, αλλά αυτή την θεωρία του Χαους ειλικρινά δεν την ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ, μα πάρα πολύ ενδιαφέρον....

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα politis-gr.
    Θα ήθελα την γνώμη σου - γνώσεις σου στον παρακάτω προβληματισμό μου.
    Υπάρχει διάδοχη κατάσταση της τριανδρίας?

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 2.25
    Η Θεωρία του Χάους βασίζεται στη διαπίστωση ότι το Χάος και η Απροσδιοριστία δεν οφείλονται στην ανικανότητα των οργάνων μέτρησης που διαθέτουμε, αλλά είναι ιδιότητες του Σύμπαντος.
    Ενα άλλο χαρακτηριστικό των χαοτικών συστημάτων - δηλ. της Φύσης - είναι ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.
    Mια πολύ μικρή αιτία, ένα γεγονός που είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε ή να ελέγξουμε, μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό με το οποίο παίζει λογοτεχνικά ο politis-gr. Tο “φαινόμενο της πεταλούδας”: το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στην Κίνα, προκαλεί μια αλληλουχία συμβάντων που καταλήγουν σε μια καταιγίδα στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ !
    Η Φύση λοιπόν είναι ένα δυναμικό σύστημα και δεν περιγράφεται με γραμμικές εξισώσεις .

    Για να στηριχθεί όμως η Θεωρία του Χάους απαιτούνταν και το κατάλληλο μαθηματικό μοντέλο. Αυτό ήρθε να δώσει η Γεωμετρία Fractal πατέρας της οποίας θεωρείται ο Γάλλος μηχανικός και μαθηματικός Benoit Mandelbrot.

    Ένα αντικείμενο της γεωμετρίας αυτής έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό του την αυτοομοιότητα δηλ. την ιδιότητα να εμπεριέχει μια μικρογραφία του εαυτού του σε οποιοδήποτε επίπεδο βάθους το εξετάσουμε.

    Σε διάφορες κλίμακες παρατήρησης βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας το ίδιο το αρχικό αντικείμενο.
    Ακόμα, ξεκινώντας από ένα απλό γεωμετρικό σχήμα - όπως ένα τρίγωνο - και εφαρμόζοντας κατ’ επανάληψη ένα απλό γεωμετρικό μετασχηματισμό, μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα fractal αντικείμενο μεγάλης πολυπλοκότητας, φαινομενικά χαοτικό. Το Χάος αποκτά ξαφνικά Τάξη.

    Η Γεωμετρία Fractal, αποδείχθηκε για τη Θεωρία του Χάους ένα σπουδαίο εργαλείο, για να μπει Τάξη στο Χάος.
    Δομές fractal αποκαλύφθηκαν σε συστήματα και φαινόμενα που απλά θα χαρακτηρίζαμε χαοτικά: στον στροβιλισμό, στις νιφάδες του χιονιού, στη δομή και την κατανομή των γαλαξιών, στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στην κατανομή των δασών στη γήινη επιφάνεια, στη διαμόρφωση των ακτών, στους σχηματισμούς των πνευμονικών βρόγχων, στη μουσική μεγάλων συνθετών (όπως του Μότσαρτ και του Μπαχ) και αλλού.

    Έτσι οι φυσικοί μιλούν πλέον όχι για Χάος και Τάξη, αλλά για μια Υπέρ-Τάξη, στην οποία τυχαίο και χαοτικό δεν είναι παρά αυτό που δεν μπορούμε να περιγράψουμε ή δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα τους νόμους που το διέπουν.
    Ελπίζω να βοήθησα και να μην κούρασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω πως η θεωρία του χάους δεν έχει μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον (με την έννοια της παρατήρησης/εξήγησης του συμπαντικού "προορισμού") αλλά και κοινωνικό .

    Η αλληλεξάρτηση και η επιρροή παραγόντων όπως είναι οι ανθρώπινες συμπεριφορές ή το πως κινούνται κοινωνικές ομάδες (π.χ η ροή ενός δρόμου με κίνηση) είναι αντικείμενα μελέτης και όσο περνάει ο καιρός αναπτύσσονται και αποδεικύονται θεωρίες οι οποίες για πολύ καιρό θεωρούνταν απλά τυχαίες .

    Ο παράγοντας που θα επιρρεάσει τα δεδομένα ούτως ώστε να επέλθει η αρμονία (δηλαδή η κρυμμένη συμπαντική τάξη) ονομάζεται παράξενος ελκυστής , και για να το πολιτικοποιήσουμε το θέμα οι εν δυνάμει παράξενοι ελκυστές στην παγκόσμια σκακιέρα την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ΔΕΝ έχουν καλές προθέσεις .

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμο 3.10Προς το παρόν ΟΧΙ φίλε , δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρξει στο μέλλον βέβαια, αλλά αυτή την στιγμή στηριζόμαστε μοναχά σ` αυτή την τριανδρία .
    Κάποιοι νεώτεροι που έρχονται θα πρέπει να αποκτήσουν την πείρα, την θεσμική δύναμη, τις γνωριμίες και μια σειρά από διαφορετικές θετικές παραμέτρους .
    Και φυσικά να συνεχίσουν να πιστεύουν στα ίδια ιδανικά χωρίς να ανεβαίνουν σε διάφορα ...άρματα. Καταλαβαίνεις !

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Πολίτη έχω πληροφορηθεί ότι αυτόν τον μήνα ο αστερισμός του Αιγόκερω βρίσκεται σε συναστρία με τον Ποσειδώνα γεγονός που ωφελεί κατά κόρον τα ζώδια του νερού. Πως μπορεί να συνδέεται αυτό με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό/Σκοπιανό; Και πως συναρτάται συμπερασματικά αυτό με τα εθνικά μας συμφέροντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είπαμε. Υπάρχουν και οι ασθενείς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την υπόθεση την έβαλε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα "Cumhuriet", με τίτλο "Περιπλοκές και πάλι στο Αιγαίο".
    Αναφερόταν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
    Εξέφραζε τους φόβους τους ότι πλέον η Ελλάδα θα έχει την έξωθεν "καλή μαρτυρία" για να προεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ, και ότι το Casus belli θα βρεθεί ενάντια στην διεθνή κοινότητα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σίγουρα εάν την επικυρώσει οι ΗΠΑ , το πλαίσιο εκ των πραγμάτων θα διαφοροποιηθεί.Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της αμερικανικής στάσης.

    Θα δημιουργηθεί, όμως, ένα νέο διπλωματικό θετικό δεδομένο το οποίο θα κληθεί να αξιοποιήσει η ελληνική διπλωματία.

    Ας μην ξεχνάμε ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται κυρίως στα στρατηγικά συμφέροντα, όμως τα κράτη που έχουν υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι δυνατόν να αγνοούν πλήρως τις πρόνοιές του.

    Βέβαια οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να ισχυρίζονται ότι μία επέκταση των ναυτικών μιλίων σε 12 από 6 θα σημαίνει εγκλωβισμό της Τουρκίας και μετατροπή του Αιγαίου σε ελληνική λίμνη.

    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ φίλε πολίτη να κάνω μια ερώτηση; Η υιοθέτησης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο ;
    Απ` ότι γνωρίζω τα πρώτα 10 μέλη της Ε.Ε είχαν αναλάβει την υποχρέωση να υιοθετήσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και την υιοθέτησαν.
    Άρα εάν αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο τότε θα πρέπει και η Τουρκία (όπως και κάθε νέο μέλος) να την υιοθετήσουν.
    Εύχομαι καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αγαπητε πολιτη
    για την "τριανδρια"εχεις μιλησει και παλαιοτερα,δεν εχω ακομα ομως συγκεκριμενη εικονα.Μηπως μπορεις να βοη8ησεις λεγοντας κατι πιο αμεσα η εμεσα,οπως εκανες κατα καιρους σε αλλες αναρτησεις.Μπας και καταλαβω κι εγω κατι παραπανω.
    ευχαριτω εκ των προτερων
    με εκτιμηση
    Μ.Ρ
    Υ.Γ πολυ καλο το θεμα σου ακομα μια φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Τουρκία επί χρόνια φαίνεται συνεπής σε μια λογική που επιζητεί να αποτρέψει ή και να εμποδίσει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη θάλασσα, του 1982.
    Η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, γνωστή ως Σύμβαση Montego Bay, που τέθηκε σε ισχύ από το 1994, προνοεί μεταξύ άλλων σαφή καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
    Η Τουρκία ήταν μια από τις ελάχιστες (4) χώρες που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση των Η.Ε.
    Έχοντας εμπλακεί στον ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο μιας δημοσχεσίτικης παράστασης «καλών σχέσεων» με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στο τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που της δίνει το νέο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
    Η Κυπριακή Δημοκρατία, με πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα και διεθνείς συμφωνίες, μπήκε σωστότερα στο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση αυτή, όχι λόγω της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., περίπτωση η οποία ως μεμονωμένη δεν αποτελεί πρόβλημα για την Άγκυρα, αλλά κυρίως εκ του γεγονότος ότι στη νέα Σύμβαση αναφέρεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
    Nikman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολίτη καλησπέρα,
    σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου (είμαι ο 3:10). Ήθελα όμως να σου πω ότι ένοιωσα σαν να μου έριξες μια μπουνιά στο στομάχι....

    Σε ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Sik ---------------

    Όπως ισχυρίζεται η Ε.Ε , η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή έχει συναφθεί και από την Κοινότητα και από τα κράτη μέλη.
    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 6 της πράξης που αφορά του όρους προσχώρησης των νέων κρατών μελών, τα κράτη αυτά δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν συνάψει τα παλιά κράτη μέλη και, μαζί με αυτά, η Κοινότητα.
    Αρά καλά λες ότι θα πρέπει και η Τουρκία να υπογράψει την Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Sik και NormaΔεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
    Είπαμε η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύπλοκα θέματα.
    Πέραν της αποδοχής από την Ε.Ε. της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. και για το οποίο επικρατεί η άποψη ότι για την Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Ε.Ε. έχει αποδεχτεί και τις Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) Αμβούργο 1979, του Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας (ICAO) Σικάγο 1944 κ.ά., οι οποίες αποτελούν ευρωπαϊκό μη κεκτημένο για τη χώρα μας και προκαλούν αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα εθνικά μας θέματα, εκτός κι αν γίνουν άμεσες διορθωτικές ενέργειες.
    Γι` αυτό το θέμα επιφυλάσσομαι να γράψω κάποιο ξεχωριστό άρθρο , καθώς μέσα από τα σχόλια και σε λίγες αράδες δεν μπορεί να αποδοθεί η πλήρης σύνθεση αυτού του προβλήματος.
    Επαναλαμβάνω. ... Πολυπλοκότητα!


    @ Ανώνυμο 8.05Π και Π και ένας μη θεσμικός , αλλά με Τεράστια πείρα .

    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Που ήταν όμως θεσμικός στην αρχή της τετραετίας και αρχίζει από Μ... (το επίθετο)?

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Α ρε Πολίτη, ευτυχώς το τίναγμα των φτερών σου ταράζει τα νερά στην δική μας μπλογκόσφαιρα... και όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε Politis-gr, πολύ καλή η ανάλυσή σου. Εάν επικυρωθεί η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας από τις Η.Π.Α. η χώρα μας αποκτά ακόμα ένα νομικό όπλο στα χέρια της. Ωστόσο, όπως είπε ο «εθνικός μας ιστορικός» Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος «το ισχυρότερο των εθνικών δικαίων επιχείρημα είναι η… δύναμις». Πρέπει λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι να είμαστε ισχυροί, να επιδεικνύουμε την ισχύ μας και να περνάμε το μήνυμα ότι δε θα διστάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα (όταν μιλάω για ισχύ δεν αναφέρομαι σε νομικά, ιστορικά κλπ. επιχειρήματα, π.χ. στο θέμα των Σκοπίων και στις αμφισβητήσεις ελληνικών νησιών εκ μέρους της Τουρκίας η ιστορία και οι συνθήκες είναι με το μέρος μας αλλά αυτό δεν έχει παίξει κανένα ρόλο). Διαφορετικά όσες και όποιες χώρες και αν επικυρώσουν τη Σύμβαση εμείς θα λέμε ότι «δεν ήρθε ακόμα η ώρα». Και στις διεθνείς σχέσεις όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος χωρίς να ασκείς ένα νόμιμο δικαίωμά σου τόσο περισσότερο πιθανό είναι να θεωρηθεί αυτό «απωλεσθέν» και «απεμποληθέν»…
    Αναφορικά με το θέμα της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας υπάρχει η άποψη πως υπαίτιοι για τη διατήρηση του φαινομένου, αν όχι και για την ίδια την εμφάνισή του είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Οι ενδείξεις υπέρ αυτού του ενδεχομένου είναι σημαντικές: α) οι επιθέσεις σε πλοία άρχισαν να γίνονται αμέσως μετά την κατάληψη της Σομαλίας από φατρίες που υποστήριξαν οι Η.Π.Α. (με την παρουσία της CIA, συμβούλων-μισθοφόρων, Ειδικών Δυνάμεων και αεροπορικών βομβαρδισμών), β) οι Η.Π.Α. έχουν σημαντική στρατιωτική παρουσία σε πολλά σημεία της Αφρικής, με κυριότερη τη γαλλική βάση στο Τζιμπουτί (σε μικρή απόσταση από τη Σομαλία), όπου έχουν αναπτύξει μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, μονάδες υποστήριξης, κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών, υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης κλπ., γ) σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους οι πειρατές λαμβάνουν πληροφορίες για τα δρομολόγια, το φορτίο κλπ. των πλοίων από το Λονδίνο, όπου έχουν την έδρα τους πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και εταιρείες παροχής ασφαλείας (διάβαζε παροχής μισθοφόρων και συμβούλων) οι οποίες στο παρελθόν έχουν εμπλακεί στην εκδήλωση κινημάτων και εμφυλίων στην Αφρική και οι οποίες πιθανότατα εξακολουθούν να έχουν δεσμούς και επαφές με Αφρικανούς αξιωματούχους και πολέμαρχους.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη ο βασικός λόγος που ωθεί τους Αμερικανούς να μελετούν την επικύρωση της Σύμβασης είναι οι νέες δυνατότητες για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικών πόρων στον Αρκτικό Ωκεανό, και εδώ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το ότι οι Ρώσοι έθεσαν τη σημαία τους επί του αρκτικού βυθού πριν μερικούς μήνες, δηλώνοντας έτσι πως έχουν διεκδικήσεις επί της περιοχής. Κάπου εκεί άρχισε η ουσιαστική μεταστροφή του κλίματος στις ΗΠΑ για το εν λόγω ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή