Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η συνάρτηση του «Θέλω» και του «μπορώ»


Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και η ένταξη χωρών όπως η Τουρκία είναι υπό εξέταση , οι στρατηγικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα σύστημα κανόνων και πολιτικών θεσμών οι οποίοι καθορίζουν τα δικαιώματα και καθήκοντα του Ευρωπαίου πολίτη, αλλά και ένα «πολιτικό εργαστήρι» .

Ένα ευρωπαϊκό ζυμωτήριο όπου συστατικά του «θέλω» συνυπάρχουν με αυτά του «μπορώ».

Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει -λόγω των διεργασιών του- ως ένα μεταμοντέρνο ευρωπαϊκό «δούναι και λαβείν». Πιθανώς να μην απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Σε αυτό το περιβάλλον του ζυμωτηρίου λοιπόν, η συνάρτηση του «θέλω» και του «μπορώ» αποκτά ...αλχημικές ιδιότητες και ηγετικές επεξεργασίες.


Οι συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων εν όψη των Ευρωεκλογών και τα ψηφίσματά τους - μανιφέστα για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα προώθησης των συστατικών του «θέλω» και του «μπορώ».


Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη στη Βαρσοβία το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο Συνέδριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Κύριο μέλημα ήταν η προώθηση εθνικού ενδιαφέροντος θεμάτων, τα οποία τελικά έγιναν αποδεκτά από το σύνολο των συνέδρων προκειμένου -με βάση τη διακήρυξη του Ε.Λ.Κ.- να αποτελέσουν μέρος της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.


Στο κείμενο της Διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ψηφίστηκε στο Συνέδριο, υιοθετήθηκαν τα εξής:- Η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και το ρόλο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως θρησκευτικού ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.


- Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Τουρκία οφείλει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, με την αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων.

- Αναδείχθηκε η αξία του σεβασμού της Αρχής της Καλής Γειτονίας ως κριτήριο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα γειτονικά κράτη.

- Έγινε δεκτή η πρόταση για συγκρότηση κοινής στρατιωτικής αμυντικής δύναμης που θα διασφαλίζει την Ασφάλεια των κρατών μελών που συμμετέχουν με βάση την αρχή της «Αλληλεγγύης».

- Κρίνεται αναγκαία η ίδρυση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα έχει την ευθύνη της φύλαξης των θαλασσίων χωρικών υδάτων της Ε.Ε. σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκό και όχι Εθνικό, όπως είναι σήμερα.


Αυτά μαζί με την υιοθέτηση των προτάσεων του κ. Καραμανλή για ενίσχυση της Αλιείας ,για ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας καθώς και της Επιχειρηματικότητας των Νέων, αποτέλεσαν σύμφωνα με πολλούς μια μεγάλη επιτυχία.


Δεν θα διαφωνήσω επί της ουσίας αλλά επί της διατύπωσης. Θεωρώ ότι ο κ.Καραμανλής απλά έπραξε το καθήκον του. Απλά ,ως όφειλε, διάβηκε τον δρόμο του «θέλω» και του «μπορώ».
Αυτό τον δρόμο που κάποιος άλλος τον έχει χάσει.

Το λέω αυτό γιατί στην Μαδρίτη που έτυχε να παραβρεθώ στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ακούστηκαν προτάσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου που με ανάγκασαν να σηκωθώ και να επιστρέψω στην Ελλάδα αγανακτισμένος.


Προτάσεις όπως «Θα αναφέρω, όμως, και μια άλλη, πολύ σημαντική κατηγορία ατόμων στην Ευρώπη, τους μετανάστες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη δεξιά να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Πρέπει να υποστηρίξουμε επιθετικά ότι, οι μετανάστες δεν αποτελούν για μας πρόβλημα, που γεννά φόβο στην Ευρώπη, αλλά ...λύση και βοήθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση»...«Η μετανάστευση έφερε αδιαμφισβήτητα οφέλη συμβάλλοντας στον... πλούτο και την ευημερία μας».

Το τελειωτικό κτύπημα ήταν όταν άκουσα τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι «Ως Έλληνας, ως Ευρωπαίος, αλλά και ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υποστηρίζω με κάθε τρόπο αυτό το Μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές».

Ένα μανιφέστο που αποτελούσε ύμνο προς τον Ομπάμα και τις ΗΠΑ. Ένα μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι ιστορική και δίνει μια νέα ελπίδα για όλη την υφήλιο. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, η νίκη του λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη διαμόρφωση μιας κοινής λύσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους εταίρους. Χρειαζόμαστε μια .....νέα προοδευτική ευρωατλαντική συνεργασία... για να διασφαλίσουμε την απασχόληση, την οικονομική πρόοδο, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ετοιμάζει ένα φιλόδοξο πακέτο φορολογικών κινήτρων (...?)».

Ρε μπας και η Ευρώπη είναι πολιτεία των ΗΠΑ και δεν το ξέρω , αναρωτήθηκα και γύρισα αγανακτισμένος στην Ελλάδα.

21 σχόλια:

  1. Αν για τον κ. Παπανδρέου δεν αποτελούν πρόβλημα οι μετανάστες , αλλά ...λύση, γιατί δεν αφήνει το Καστρί και να πάει να μείνει στον Αγ. Παντελεήμονα, στην Κυψέλη, στα Πατήσια .

    Αλλά μιας και η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Πάτρα θα μπορούσε να μείνει (έστω και για ένα μήνα ) στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

    Εκεί που κάποτε βγαίναμε βόλτα δίπλα στην Μαρίνα για περπάτημα και καφέ και σήμερα δεν μπορούμε να πλησιάσουμε!

    Μπράβο Γιώργο! Και εις ανώτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είσαι "άδικος" με τον κ. Παπανδρέου. Αν θυμάμαι καλά στο θέμα της αμυντικής συνεργασία
    μεταξύ των κρατών μελών, το μανιφέστο του PAS (Ευρ.Σοσιαλ. Κόμμα)για τις Ευρωεκλογές του 2009 έλεγε και αυτό ότι θα πρέπει να αυξηθεί η αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Η μόνη διαφορά ήταν ότι .... θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Δηλαδή ...μια από τα ίδια ,xaxaxa!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, παλεύουμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της «πράσινης ανάπτυξης», που εγγυάται δουλειές για τους νέους, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.

    Παλεύουμε για ένα άλλο κράτος, ένα άλλο πολιτικό σύστημα, Δημοκρατίας και διαφάνειας, που δεν εγκλωβίζεται, δεν αιχμαλωτίζεται από τα μεγάλα συμφέροντα, από την διαφθορά. Καταπολεμά την διαφθορά και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και μόνον.

    Εμείς εγγυόμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, που βάζει το κράτος και την αγορά να υπηρετούν μόνο τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λέω αυτό γιατί στην Μαδρίτη που έτυχε να παραβρεθώ στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ακούστηκαν προτάσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου που με ανάγκασαν να σηκωθώ και να επιστρέψω στην Ελλάδα αγανακτισμένος.

    Το παράξενο θα ήταν να μην είσαι αγανακτισμένος. Τότε θα ψήφιζες ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ φιλε Πολιτη...καλα εκανε και τα ειπε ο Καραμανλης..οκ καλα και μπραβο που αποδεχθηκαν τις αποψεις-θεσεις του οι Ευρωπαιοι...κι εγω θα πω..ε και; ειδατε εσεις αναφορα στα ΜΜΕ; στις εφημεριδες μηπως; ΚΑΝΕΙΣ..λες και δεν συνεβη τιποτε καλο για τον τοπο μας..
    μονο παραπληροφορηση,κιτριμη δημοσιογραφια και γκαλοπ *αληθεια ποιον και γιατι ενδιαφερουν καθε τρις και λιγο τα γκαλοπ;ποιον πανε να πεισουν;..
    Αληθεια λυπαμε,γιατι εμενα εσενα τον απλο πολιτη τον εχουν γραμμενο..κι αυτο θα το πληρωσουν!
    Φτανει πια να με θεωρουν κοιμισμενο..ανευθυνο..κουτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τα είδα και εγώ πουθενά γραμμένα. Είναι μια σημαντική δέσμευση στα πλαίσια της Κοινής πολιτικής της Ε.Ε.
    Αποδεικνύεται ότι έξω πάμε καλά. Αποδεικνύεται επίσης ότι τα ΜΜΕ της πατρίδας μας έχουν ξεφύγει από τον ρόλο τους και εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα των νταβατζήδων.
    Ως πότε όμως θα ανεχόμαστε την κάθε Πετρούλα ως κυρίαρχο θέμα συζήτησης;
    Ως πότε την παραπολιτική θα την αναγάγουν σε ...πολιτική , εκτοπίζοντας την τελευταία σε έγκλειστα και φυλακισμένα ώτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπευθυνότητα και ανευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανάμεσα στο εθνικό χρέος και το πολιτικό κόστος, η επιλογή ενός έντιμου πολιτικού είναι σταθερή και αταλάντευτη. Πάνω από όλα, η πατρίδα. Πάνω από όλα, το συλλογικό συμφέρον.
    Με εκπλήσσει λοιπόν η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου.Είτε δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται στον κόσμο, είτε αδιαφορεί.
    Οι θέσεις του συνδυάζουν την άγνοια με την επιπολαιότητα, το λαϊκισμό με την ανευθυνότητα. Το καλύτερο που μπορεί κάποιος από το επιτελείο του να του προσφέρει, είναι να του δείξει ξεκάθαρα ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην χώρα μας (ιδιαίτερα με τους αλλοδαπούς).
    Όσο δυσάρεστος και εάν γίνει , είμαι βεβαία ότι τελικά θα του προσφέρει μεγάλη βοήθεια γιατί ο συνδυασμός άγνοιας και ανευθυνότητας επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον του τόπου μας..

    Άννα Καβέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. eyxaristoume politi gia thn enhmerwsh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολίτη σε κάποιο άρθρο σου είχες κατατάξει τους δημοσιογράφους στη χώρα μας σε τρία είδη.

    Στους δήθεν «καθωσπρέπει» που εκμεταλλευόμενοι το προσωπείο τους τάσσονται στον εξωραϊσμό των συμφερόντων τόσο του …..αφεντικού τους ,όσο και μεμονωμένων ύποπτων και εξωθεσμικών παραγόντων.

    Στους «δημοσιογράφους» του κιτρινισμού που αναλόγως την χρονική στιγμή και τα συμφέροντα τους σερβίρουν ακαθαρσίες …ala carte και επιμένουν στην αξίωση να τους …..ηρωοποιούμε και από επάνω.

    Και στο τρίτο είδος (και απειλούμενο προς εξαφάνιση, έγραφες),….. Στους Δημοσιογράφους !

    Με αυτά που βλέπεις θεωρείς ότι το είδος αυτό υπάρχει ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνει συνήθως στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ενίοτε το πετυχαίνει, όπως η Ν.Δ. το 1999, που αν και ήταν στην αντιπολίτευση κέρδισε τις ευρωεκλογές. Το ίδιο επιδιώκει τώρα και το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι ψάχνετε βρε παιδιά. Δεν έχετε καταλάβει ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής με όρους πολιτικούς, οικονομικούς και ιδεολογικούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολίτη
    Ευτυχώς που μας ενημερώνης με πάσα λεπτομέρεια.
    Καλά τα κ...κάναλα αλλά σιγή και τα κρατικά;
    Ερώτηση. Η Siemens έχει αναπτύξει "Πράσινη Τεχνολογία";
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν ο Καραμανλής θέλει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές μπορεί να κάνει κάτι απλό. Το επόμενο διάστημα απελαύνει 500.000 λαθρομετανάστες.
    Το ποσοστό που θα πάρει θα είναι γύρω στο 55% σε πρώτη φάση. Η κοινοτική νομοθεσία υπάρχει.
    Απορώ πως οι επικοινωνιoλόγοι δεν βλέπουν αυτό που θέλει το 85% του Ελληνικού λαού.Τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Παπανδρέου ούτε θέλει, ούτε μπορεί.
    Ολόκληρη σύνοδος και δεν πέρασε (αν και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς)ούτε ΕΝΑ σχετικό αίτημα για την πατρίδα μας.
    Έρχονται κάποιες στιγμές που σκέφτομαι πως είναι δυνατόν αυτός ο πολιτικός να προηγείται στα γκάλοπ( το ΠΑΣΟΚ εννοώ).
    Εκτός και εάν όλα αυτά είναι μούφα και στις εκλογές έχουμε γλέντια.
    Αν δείτε τον τελευταίο μήνα προ των εκλογών οι δημοσκοπήσεις ( προ του κινδύνου να ξεφτιλιστούν οι δημοσκόποι) να κλείνουν την ψαλίδα σε σημεία ντέρμπι, αυτό θα σημαίνει ότι (ολοκάθαρα) μας δούλευαν ψιλό γαζί.
    Κοντός ψαλμός Αλληλούια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. epeidi olo ayto to diastima oi etairies dimoskopiseon - plin elaxiston exaireseon - psarevoun sto klima pou ftiaxnei stous anapofasistous i parastasi nikis, tora tha mazepsoun ta noumera oso plisiazei o kairos, gia na deixoun "entimes" pros ta exo..vevaia tin meiosi tis diaforas tha vroun kapou na tin apodosoun, alla ayta einai sinithismena..

    to thema einai oti o stoxos ton pelaton ton dimoskopon einai na epireasti to meros tou eklogikou somatos pou paei paradosiaka me ton feromeno os proto, giati ekei stirizei ta rousfetologika tou simferonta.. kai epeidi to komma tis antipoliteysis den mporei logo elleipsis sovaris politikis protasis na dimiourgisei apo mono tou klima iper tou, oi ipostirixtes tou vomvardizoun ta mme me elegxomenes dimoskipiseis, mexri na varethoume kai na tis apodextoume os thesfata tis politikis katastasis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν ό Καραμανλής θέλη νά βγή μέ 85%,
    1ον διώχνει ΟΛΟΥΣτούς λαθρομετανάστες(όλοι λαθραίοι είναι),ΚΑΙ τόν Παυλόπουλο,
    2ον κάνει τά μίλια 12,
    3ον στέλνει τήν Ντὀρα σπίτι της,καί τόν Γρουέφσκι στόν διάολο,
    4ον κρατά στό Κυπριακό τήν στάσι τού Παππαδοπούλου,καί νά μή ξεχάση τήν Βόρειο Ηπειρο.
    Πρέπει όμως νά έχη κότσια,καί πού νά τά βρή;
    Ετσι ποτέ δέν θά δή τό 85%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Παπανδρέου για μένα είναι ένας ανεπαρκέστατος πολιτικός, που δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την "κληρονομικώ δικαίω" διαδοχή που ισχύει δυστυχώς στη χώρα μας, αφού φυσικά ζούμε σε καθεστώς ολιγαρχίας. Αυτές οι ανοησίες που λέει για τους μετανάστες ("δεν αποτελούν πρόβλημα") θα είχαν αξία μόνο αν στην περιοχή όπου μένει οι μετανάστες -και μάλιστα οι λαθραίοι και μάλιστα οι Αφγανοί και οι Σομαλοί - ήταν κάτοικοι μόνιμοι και όχι κηπουροί και χτίστες. Τις πολιτικώς ορθές χαζομάρες του να πάει να τις πει σε συνοικίες τις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοί τους της εγκαταλείπουν άρον-άρον.

    Σε τι όμως διαφέρει ο Παπανδρέου στην πράξη από το γελοίο ανθρωπάκι Πάκη Παυλόπουλο, που άφησε την Αθήνα να καεί τον Δεκέμβριο και την κατάσταση στο κέντρο με τους μετανάστες να εκτροχιαστεί; Γιατί αυτό το φαιδρό υποκείμενο δεν πηγαίνει σπίτι του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μεγάλη η χάρη μας... Εκεί στη Βαρσοβία, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άλλη συζήτηση δεν είχαν παρά το τι θα γίνει με την υπόθεση Παυλίδη στην Ελλάδα!

    Αυτά μετέδιδαν στα κανάλια τους χωρίς να κοκκινίζουν, αντιθέτως χαμογελούσαν για το καλό τους ρεπορτάζ κάποιοι - κάποιες απεσταλμένοι...

    Για το τι συζήτησαν και τι αποφάσισαν οι αρχηγοί των κομμάτων που μετείχαν ούτε λέξη... Άξιος ο μισθός τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δίκιο είχε ο ΓΑΠ. Οι κακοί δεξιοί φταίνε για την οικονομική κρίση. Όπως, ας πούμε ο… Μπράουν ή ο Θαπατέρο!

    Αλλά γιατί ανησυχούμε; Αφού έρχονται οι «αριστεροί», σαν… την αφεντιά του ή σαν τον Ομπάμα και θα μας βγάλουν απ' τα αδιέξοδα!

    Είμαι καλά, γιατρέ μου; Κι ακόμα δεν μπήκαμε στην τελική ευθεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω οτι ο Καραμανλής δεν θέλει να βγή
    κρίμα για αυτόν αλλά και για την χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή