Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

O καλός στρατιώτης Σβέικ


Σε όλα τα κόμματα υπάρχει ο καλός στρατιώτης Σβέικ - ο πρόθυμος ήρωας στο ατελές σατιρικό διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ . Κάνει τα πάντα για το καλό όλων,έγραφε χθες ο Γ. Λιακόπουλος στον«ΕΤ» .

Στο ΠαΣοΚ, αυτός θα μπορούσε να είναι ο Χάρης Καστανίδης. Στους κομματικούς διαδρόμους -ιδίως σ’ αυτούς που φυσάει «ρεύμα»- του αποδίδουν ότι κινείται δραστήρια για να μην επανεκλέγει ο… Γιώργος Φλωρίδης στο Κιλκίς.
Για… το καλό της παράταξης! Τον φωτογράφισε κι ο Καμπουράκης την Κυριακή.

Κουφό! Τι τον κόφτει τον Καστανίδη ποιος «πασόκος» θα είναι από το Κιλκίς στην επόμενη Βουλή;
Εάν υπήρχε ενδεχόμενο μη επανεκλογής του Βενιζέλου, τότε μπορεί να έβαζε το χέρι του για να το σιγουρέψει. Αλλά τον Φλωρίδη από πού κι ως πού;

Εδώ μπαίνουν στη μέση οι καλοθελητές που διαδίδουν ότι «εκτελεί συμβόλαιο». Τίνος; Κανενός συγκεκριμένα. Απλώς η εκκαθάριση των αντιπαπανδρεiκών του κόμματος μοιάζει ....θεάρεστο έργο.

O καλός στρατιώτης Σβέικ που λέγαμε.
Ο Καστανίδης -ένας από τους εφτά «λοχαγούς», επαρκής κοινοβουλευτικός, καλός ρήτορας και ιδιότυπος χαρακτήρας- ήταν ο πρώτος «σημιτικός» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο πρώτος που παραιτήθηκε παταγωδώς από κυβέρνηση Σημίτη.

Το 1988 έκανε μόλις δέκα μέρες υφυπουργός του Γιώργου, στο υπουργείο Παιδείας. Τον ξήλωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για όσα έλεγε εναντίον του.

Ο ανηλεής ανταγωνισμός του με τον «Μπένι» στη Θεσσαλονίκη τον κάνει «Χμερ» του Παπανδρέου. Από εκεί μέχρι να προγράφει τους μη προεδρικούς του κόμματος υπάρχει απόσταση.

Όσοι ακούνε τα περί καταδίωξης Φλωρίδη απορούν, σαν τη βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα: «Δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν καταλαβαίνω καν αυτούς που το καταλαβαίνουν».


Υπενθυμίζω ότι ο Γιώργος Φλωρίδης τον Απρίλιο του 2006 καθαιρέθηκε από συντονιστής του τομέα των Οικονομικών της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΠαΣοΚ, όταν αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είπε ότι το σουηδικό μοντέλο προβλέπει, μεταξύ άλλων, χωρίς όριο απολύσεις .

Αυτό δεν άρεσε στον κ. Παπανδρέου και αντέδρασε με ιδιαίτερη σκληρότητα ζητώντας την άμεση παραίτηση του.
Για τους γνωρίζοντες αυτή η κίνηση ήταν μια ακόμη προσπάθεια εκκαθάρισης του μη προεδρικού μπλοκ.Πέρα για πέρα άδικη , αφού του Σουηδικού μοντέλου (που ανέφερε ο κ. Φλωρίδης) είχε δηλώσει ....υπέρμαχος... ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μερικές ημέρες πριν, στο συνέδριο του Economist.


11 σχόλια:

  1. thimame oti meta apo ekeini tin periodo(pou o floridis ekapse to souidiko montelo), to pasok eixe stamatisei na anaferei pia to souidiko montelo san protipo kai epsxane allous tropous na poylisei to mi proion pou exei..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σουηδικό μοντέλο το ΠΑΣΟΚ?
    Τι θέμα είναι αυτό?
    Δήθεν το θάψανε...θα το επαναφέρουν...θα το δεις.
    Ρε πολίτηεσύ ρεπορτάζ από τη ΝΔ έχεις, από το Πασοκ έχεις, από το ΛΑΟΣ έχεις , από παντού έχεις...
    Που τα βρίσκεις?
    Ο πρετεντέρης σε αντιγράφει ...πρόσεξέ το μερικές φορές.(άσχετο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λες να φαγωθούν στο τέλος; Πιθανό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.Διψάνε για την καρέκλα και αυτό δεν οδηγεί ποτέ σε νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμερ του Παπανδρέου ο Χάρης?
    Δεν έχεις και άδικο. Προκειμένου να φάει τον Βενιζέλο, μέχρι και χμερ γίνεται ο Χάρης.
    Υιός βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Νομού Κοζάνης, κληρονόμησε τα ψηφουλάκια και από 26 χρονών εκλέγεται βουλευτής μην έχοντας δουλέψει ποτέ ως δικηγόρος.
    Όσο για το έργο του δεν έχει να επιδείξει και τίποτα. Ήταν θυμάμαι στο Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης και δεν έκανε τίποτα.. Μετά ήταν στο υπουργείο μεταφορών, όπου και πάλι δεν έκανε απολύτως τίποτα.
    Το μόνο που κατέχει είναι το παγκόσμιο ρεκόρ των ...δέκα ημερών ως υφυπουργός του ΓΑΠ.
    Ρεκόρ που δεν θα σπάσει εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα αποφασίστηκε , διπλές εκλογές τον Ιούνιο.
    Πολίτη άντε να δεις τη Ντόρα αρχηγό της ΝΔ να πάθεις έμφραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυταρχιλίκι, νεποτισμός, οικογενειοκρατία. Ποιά μπορεί να είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του ελληνικού λαού ?
    Η να παραδεχθούμε πως ο βασιλιάς λαός έγινε πολτός και πάνω του πατεί το κάθε κομματικό λαμόγιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τριγωνική σχέση Παπανδρέου - Βενιζέλου - Καστανίδη καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου ενώ ο πρόεδρος του ΠAΣOΚ και ο κ. Βενιζέλος αντήλλασσαν βαριές κουβέντες («Μη μου μιλάς με αυτό το ιταμό ύφος!» κτλ.) σημειώθηκε η έκρηξη Καστανίδη, ο οποίος προειδοποίησε τον κ. Βενιζέλο να σταματήσει γιατί του έχει πολλά μαζεμένα.
    Ας τα θυμόμαστε αυτά (άλλωστε δεν είναι πολύ μακρινά)γιατί θα τα ξαναζήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε σεις Νεοδημοκράτες δεν κοιτάτε που έχει πάρει φωτιά ο κ.. το σπίτι σας και κοιτάτε το σπίτι του άλλου...πολύ σας πάω τώρα που η κουτάλα χάνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάρης VS Μπένι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια,τα πρώτα επεισόδια της οποίας εκτυλίχθηκαν στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

    Με διαφορά μόλις ενός έτους στην ηλικία (ο κ. Καστανίδης γεννήθηκε το 1956 και ο κ. Βενιζέλος το 1957) οι δύο πολιτικοί δεν έχουν κανένα κοινό σημείο πέραν του τόπου καταγωγής και της σχολής στην οποία φοίτησαν.

    Ως φοιτητής ο κ. Βενιζέλος ανήκε στη Δημοκρατική Ενότητα, ενώ ο κ. Καστανίδης ήταν μέλος της ΠΑΣΠ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΠαΣοΚ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης σε ηλικία 25 ετών.(ελέω πατέρα βουλευτή όπως σωστά επισημάνθηκε και παραπάνω)

    Την εποχή λοιπόν που ο ένας σταδιοδρομούσε ...κομματικά, ο άλλος συμμετείχε στη «Συμμαχία των 5» - κυρίως όμως ακολουθούσε ακαδημαϊκή καριέρα.
    Υπόψη ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ένας από τους νεότερους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου.
    Μέλος του ΠαΣοΚ έγινε το 1989, εποχή που συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου.

    Όποιος έχει λίγο μυαλό μπορεί να καταλάβει και να κρίνει!!!!!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο κ. Καστανίδης διατέλεσε υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.
    Είχε υποσχεθεί σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής σχετικά με τις προμήθειες. Η Αρχή ουδέποτε συστάθηκε.
    Όταν ο κ. Καστανίδης παραιτήθηκε στην επιστολή της παραίτησής του προς τον Κ. Σημίτη (1/9/1997) έγραφε:«Ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο Υπουργείο ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους»...
    Ποια λοιπόν ήταν η «αδιάφθορη» κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και που - καθ' ομολογίαν του - επί των ημερών της διεξαγόταν «ελεύθερη άσκηση παιγνίων» εις βάρος του λαού και του δημόσιου χρήματος με τις προμήθειες;
    Ποιο «αδιάφθορο» κόμμα κυβερνούσε τότε;
    Και ποιου κόμματος είναι ο ίδιος πολιτικός εκπρόσωπος -Εσωτερικών και συντονιστής σήμερα;...
    Άσε ρε Χάρη!!!! Ο Φλωρίδης σε πείραξε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποτε ο Καστανίδης (επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη) στήριζε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ , λέγοντας ότι ήταν μαζί τους.
    Μάλιστα με τον ρητορικό λόγο του, μας έλεγε ότι θα ήταν μπροστάρης για να καταργηθεί ο νόμος για την μεταβίβαση του ΟΤΕ στους ιδιώτες.

    Όταν το ΠΑΣΟΚ ξανάρθε στην εξουσία , σαν αρμόδιος υπουργός για τον ΟΤΕ , φρόντισε να ....δοθεί σε ιδιώτες το 63% των μετοχών.

    Κοιτάτε ...συνέπεια των λόγων!
    Τι να λέμε τώρα βρε παιδιά. Τους πιστεύεται ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή