Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ταξίδι Ομπάμα :quid,quibus auxiliis,cur !


quid,quibus auxiliis,cur !( τι,με τι, γιατί). H ελληνική διπλωματία παρακολουθεί προσεκτικά και με ενδιαφέρον την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Μπαρακ Ομπάμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τότε θα επισφραγιστεί ο ρόλος της Άγκυρας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ως της ήπιας μουσουλμανικής δύναμης που θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού.


Όπως καταλαβαίνετε , η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, όπου οι ΗΠΑ ίσως θελήσουν να προσφέρουν …. ανταλλάγματα για την εξασφάλιση της τουρκικής συνεργασίας.


Τον Ιανουάριο σε άρθρο μου (εδώ) είχα αναφερθεί στην έκθεση του Center for Αmerican Ρrogress που είχε παραδοθεί στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγικός εταίρος από της ΗΠΑ και όχι απλώς ως «υπεργολάβος» των αμερικανικών συμφερόντων.


Σε εκείνο το άρθρο αναφερόμουν στα «ορατά» για τα κοινά μάτια διαδραματιζόμενα. Φυσικά αυτά ζυμώνονται , επηρεάζονται και στην ουσία αποτελούν την ουρά των όσων διαδραματίζονται παρασκηνιακά.


Ας ρίξουμε μια ματιά στο σκοτεινό υπόβαθρο που ανάγκασε το Center for Αmerican Ρrogress να ομιλεί για στρατηγικό εταίρο και όχι για ...«υπεργολάβο».


Όλα αφορούν το εσωτερικό της Τουρκίας. Εκεί ξηλώνονται στρατιωτικές και παρακρατικές ομάδες που ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο των Αμερικανών και με αυτές οι ΗΠΑ «διοικούσαν» την Τουρκία επί πολλά χρόνια και τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν την πολιτική τους στην ευρύτερη περιοχή.


Η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή , ώστε πολλοί που βρίσκονται υπό κατηγορία αυτοκτονούν ή ...«αυτοκτονούν».


Στην πρώτη κατηγορία π.χ εντάσσεται η αυτοκτονία του ανωτάτου αξιωματικού που ευθυνόταν για μεγάλες προβοκάτσιες κατά Κούρδων και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του.
Στις προβοκάτσιες περιλαμβάνεται και η μαζική σφαγή 33 Τούρκων στρατιωτών από τουρκική ομάδα πρακτόρων για να φορτωθεί η σφαγή στους Κούρδους.


Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μετά την σφαγή «φαίνονταν» Κούρδοι αντάρτες με καλυμμένα πρόσωπα να κρατούν κεφάλια Τούρκων στρατιωτών και αργότερα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν ότι αυτοί οι Κούρδοι είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα εν γνώσει των ελληνικών αρχών.


Τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν Κούρδοι οι σφαγείς , αλλά Τούρκοι πράκτορες με στόχο, τότε (1992), να πυροδοτήσουν σε πολλά επίπεδα τις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους, με την Ελλάδα, με το Ιράν-Ιράκ, με τη Συρία κλπ.


Στον τομέα των ...«αυτοκτονιών» υπάγεται ο θάνατος του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, ο οποίος επίσης είχε ύποπτο ρόλο στις προβοκάτσιες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατηγορουμένων σήμερα στρατιωτικών.


Αυτή λοιπόν η εξάρθρωση του παρακράτους , μέσω του οποίου «κυβερνούσε» την Τουρκία η Ουάσιγκτον έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Είναι λοιπόν η ώρα της επανασχεδίασης . Ο Μπαρακ Ομπάμα κάτι θα δώσει , κάτι θα πάρει.
Διαδραματίζεται ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι.

Σ` αυτή την φάση συνεκτιμώντας και τα όσα ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο ,η ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Μπαράκ Ομπάμα,ένα 24ωρο προτού ο Αμερικανός πρόεδρος ταξιδέψει στην Τουρκία , αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , για όσους θέλουν να βλέπουν ....πίσω από τις κουρτίνες !


«politika themata»

12 σχόλια:

  1. Είναι πάγια αρχή σου, αγαπητέ Πολίτη, να αφήνεις να εννοηθεί, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν "δυνάμεις" (πολιτικές, κυβερνητικές -στην παρούσα φάση δεξιές-, οικονομικές, στρατιωτικές, διπλωματικές, μυστικοϋπηρεσιακές και άλλες) που δρουν στο παρασκήνιο, για το καλό της πατρίδας. Είναι οι φύλακες που "έχουσι γνώσιν", που αγρυπνούν, καταστρώνουν μακρόπνοα σχέδια κτλ και την κρίσιμη στιγμή θα επέμβουν κτλ κτλ.
    Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία. Ασφαλώς γνωρίζεις πολύ περισσότερα απ' όσα γράφεις. Σε προηγούμενη ανάρτηση διάφοροι αναγνώστες σού ζήτησαν λεπτομέρειες. Εγώ δεν τις χρειάζομαι.
    Αναμένω ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Συγκεκριμένα, απτά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    Μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν τα έχω, αλλά βιώνω ακριβώς το αντίθετο. Μέχρι να τα έχω, δικαιούμαι να πιστεύω ό,τι όλοι οι άλλοι που είναι μπροστά από τις κουρτίνες: ότι δεν υπάρχει τίποτε. Ότι αποτελούμε ήδη μειονότητα της Μεγάλης Αλβανίας ή της Μεγάλης Τουρκίας, ανάλογα με το πού θα μας κατατάξει ο Αυτοκράτωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό άρθρο και επεξηγηματικό. Η διπλωματία άλλωστε είναι σαν το παγόβουνο. Ορατή είναι μόνο η κορυφή της , ενώ ο κύριος όγκος παραμένει αόρατος από τα μάτια των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι "αυτοκτονίες" τι μου θυμίζουν, τι μου θυμίζουν?
    Κάτι σε κινητά τηλέφωνα, κάτι σε ένα τρίγωνο μέσα στο κέντρο των Αθηνών, κάτι σε κάποιο παλικάρι που θέλανε να του κλείσουν το στόμα, και ..."αυτοκτόνησε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εάν συμβούλευα εγώ προσωπικά τον Μπαράκ Ομπάμα, σίγουρα θα τον παρότρυνα να επισκεφθεί εκτός από την Τουρκία και την Ελλάδα. Ακόμη όμως και αν δεν το κάνει τώρα, θα το κάνει σίγουρα στο μέλλον", λέει ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Μάικ Δουκάκης που στις εκλογές του 1988 ως υποψήφιος των Δημοκρατικών έφτασε ένα... βήμα από τον Λευκό Οίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dhladh, an erxontan o Obama sthn Ellada, tha episfragizontan o rolos mas ws periferiakhs dynamhs? Fysika oxi! H politikh ths Amerikhs yper ths Tourkias einai dedwmenh, kai fysika tha synexistei. To provlhma m'emas einai oti anti na yperaspistoume to symferonta mas me kathe tropo, kanoume oti mporoume na ta yponomefsoume, eite me anikanous politikous, eite me emisthous praktores, dhmosiografous, kai meta kathgoroume tous Amerikanous, pou fysika kai adiaforoun gia ta symforwnta ths Elladas. Gia paradeigman, gia to Skopiano, pws na peiseis tous Amerikanous xwris na exei peistei h Dora, o Giwrgakis h o Simitis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τον βλέπω καλά τον Ερντογάν , εάν τους ζορίσει λίγο ακόμα.
    Πριν ένα μήνα, τελευταία στιγμή αποφεύχθη δολοφονική επίθεση εναντίον του.
    Αυτό ήταν ένα μήνυμα,αφου η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη των Αδάνων.
    Εάν συνεχίσει να "μαζεύει" το παρακράτος των Αμερικανών στην χώρα του , τον βλέπω να "αυτοκτονεί δια ατυχήματος", ή κάποια από τις γνωστές Αλ Καιντα που κυκλοφορούν από το Λάνγκλει, θα τον "ανατινάξει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ politis.gr
    Σε παρακολουθώ και σε διαβάζω τους τελευταίους 5 μήνες και οφείλω να σε συγχαρώ!
    Όλα τα θέματα που επιλέγεις είναι επίκαιρα και έχουν μία σειρά και συνέχεια.
    Μπορώ να πώ ότι προφητεύεις τις εξελίξεις!
    Με την άδεια σου, αναφέροντας πάντα την πηγή, θα μπορούσαμε να κάνουμε αναρτήσεις στο blog μας,
    (το έχουμε κάνει ήδη);
    Η Δνση μας είναι:http://emprosdrama.blogspot.com/
    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται γιατί η Τουρκία ασκεί ανοιχτόμυαλη εξωτερική πολιτική με στόχους, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας όλο και βυθίζεται γιατί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας γίνεται για εσωτερική κατανάλωση με αιχμή του δόρατος ορθόδοξες αναδελφικές μπούρδες, προγονοπληξία, και εθνικιστικές κορώνες.

    Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ομπάμα δεν επισκέπτεται την Ελλάδα. Μα γιατι να έρθεί; τι να συζητήσει με τον πρωθυπουργό της διεφθαρμένης κυβέρνησης της Ελλάδας, όπως λέει σύσσωμος ο ξένος τύπος;
    Μα οι Ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και διατρανωμένες σε όλους τους τόνους. Τις επανέλαβε ο Καραμανλής από το βήμα της βουλής απαντώντας σε ερωτηση του Καρατζαφέρη. Έχουμε τις κόκκινες γραμμές και δε συζητάμε τίποτα άλλο. Πατριαρχείο, όνομα, κυπριακό και τίποτα άλλο.

    Όσο η χώρα συνεχίζει να κάνει εξωτερική πολιτική για τα μάτια του Καρατζαφέρη, ο Καραμανλής θα εισπράτει μερικά ποντάκια στις δημοσκοπήσεις του επόμενου σαββατοκύριακού, θα βυθίζεται όμως η χώρα όλο και πιο βαθιά στην ανυποληψία και στην απομόνωση.

    Μετά από πέντε χρόνια καραμανλισμού η χώρα παρουσιάζει θλιβερή εικόνα σε όλους τους τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μανα μου,που ειναι πανω απο 90,αλλα εχει μυαλο ξυραφι,μου ειπε σημερα,που εδειξε το γυαλι,τη συναντηση Κραμανλη-Ομπαμια.
    Παιδακι μου,για να κουνησουν τα χερια και να τους δειξει η τηλεοραση συναντηθηκανε.
    Εσεις,τι λετε;Εχει αδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Theodore
    Αλήθεια, από τι είπες ότι πάσχει η 90χρονη μητέρα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωρε λεβέντη Theodore, με τις συνεχείς μακακίες σου μας φτιάχνεις. Να προσέχεις όχι τους άλλους, αλλά την κακομοίρα τη μάνα σου.
    ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή