Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Αγωγοί υπάρχουν, το αέριo όμως;


Πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία έγραφα ότι θα παιχθεί ένα ανατολίτικο παζάρι.Κάτι θα δώσει , κάτι θα πάρει.
Αυτό που κυρίως επεδίωξε ήταν να πείσει την Τουρκία να πάψει να «πυροβολεί το ίδιο της το πόδι» σε ότι αφορά την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα των αγωγών TGI και Νabucco.

Κατά δεύτερον προσπάθησε να βρει μια κοινή συνισταμένη μεταξύ της Τουρκίας, της Αρμενίας και της χώρας που κάθεται πάνω σε μια λίμνη από πετρέλαιο και πάνω σε μια θάλασσα από φυσικό αέριο.Του Αζερμπαϊτζάν.


Οι αγωγοί και η γεωπολιτική της ενέργειας επανατοποθετούν το Μπακού στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Οι Αμερικανοί φοβούμενοι την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία μέσω του φυσικού αερίου, γεγονός που αυτομάτως θα τους έβγαζε έξω από την παγκόσμια σκακιέρα , τουλάχιστον ως πρωταγωνιστές , «έτρεξαν» μέσω εταιρειών τους, δυο αγωγούς φυσικού αερίου από την Κασπία και την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας τη ρωσική επικράτεια.

Ο TGI (στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα), που θα τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό Νότο, και ο κεντροευρωπαίος Nabucco.
Τα δύο πρότζεκτ ανταγωνίζονται τον ρωσικό αγωγό South Stream, όμως κανένα δεν έχει ακόμη μπει σε φάση υλοποίησης γιατί υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα.

Το πρώτο είναι ο παράγοντας Τουρκία.
Η Άγκυρα διαπραγματεύεται σκληρά τα δικαιώματά της για διέλευση τράνζιτ του αερίου προς την Ευρώπη και τα ανταλλάγματα (ποια άραγε;) δεν είναι μόνον οικονομικά.

Όμως υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί στην περιοχή της Κασπίας να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου για τα επόμενα 100 χρόνια, όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τόσο διαθέσιμο αέριο για να τροφοδοτήσει όλους τους υπό κατασκευή αγωγούς.
Τα κοιτάσματα ανακαλύπτονται και αξιοποιούνται σε βάθος χρόνου και απαιτούνται τεράστιες και χρονοβόρες επενδύσεις σε υποδομές για να αντληθούν από τη θάλασσα και να μεταφερθούν στις αγορές.

Σε τέσσερα χρόνια, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η ΒΡ θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται το τεράστιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ, θα μπορεί να συνεισφέρουν στον αγωγό με 13-16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο (bcm).
Όμως,ο Nabucco έχει δυναμικότητα 31 bcm και ο TGI 11,5. Αν δεν βρεθούν άλλες ποσότητες αερίου να μπουν στο σύστημα, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι οι αγωγοί.
Και φυσικά όποιος κατασκευαστεί πρώτος και έχει εγγυημένες ποσότητες, αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα, που ίσως κάνει τους άλλους αγωγούς οικονομικά μη ανταγωνιστικούς.


Αναζητείται λοιπόν εναγωνίως πρόσθετο αέριο. Απευθύνθηκαν στην Αίγυπτο με την οποία συζητάνε, θέλουν να μεταφέρουν και από το Ιράκ. Αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που θα τους εξασφαλίσουν την επάρκεια στους δύο αγωγούς.

Χρειάζονται επειγόντως το φυσικό αέριο του Ιράν , ώστε να πουλάνε στην Ευρώπη ένα χαρμάνι από το αέριο όλων των προελεύσεων που θα μπαίνει στο τουρκικό σύστημα αγωγών.


Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις και κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Είναι μια παρτίδα σκάκι για ...γκραν μαιτρ.
Ο Βλαντιμίρ Πoύτιν έχει αποδείξει ότι δικαίως κατέχει αυτόν τον τίτλο. Ο Μπαρακ Ομπάμα είναι απλά... ένας νέος (κατά κάποιους φέρελπις) παίχτης.
Όχι όμως ...γκραν μαιτρ !

«enet»«Diplomatic Observer»

8 σχόλια:

  1. Είναι η Ευρώπη έτοιμη να αγοράσει έστω και εμμέσως ιρανικό αέριο για να τροφοδοτηθεί ο Nabucco που κατασκευάζεται για να μειωθεί η γεωπολιτική εξάρτησή μας από τους Ρώσους;

    Και είναι μάλλον ειρωνεία, να προωθείται ο "ανεξάρτητος" Nabucco που θα καταλήγει στον τερματικό του Μπαουμγκάρτεν στην Αυστρία, τον οποίο αγόρασε πρόσφατα κατά 50% η ρωσική Gazprom.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως αλίευσα από ένα κομμάτι που ανέφερε παλαιότερα η "Ε" , τη σημασία αυτού του κράτους οι Αμερικανοί την είχαν διαβλέψει πριν από δεκαετίες.
    Ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, στο μνημειώδες έργο του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» υπογράμμιζε πως «το Αζερμπαϊτζάν είναι ο φελός στο μπουκάλι που περιέχει τα πλούτη της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας» και κατέληγε προφητικά πως «το μέλλον της χώρας είναι κρίσιμο για την Ευρώπη και οραματίζεται ένα ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνδέεται με τις δυτικές αγορές μέσω αγωγών, οι οποίοι δεν θα περνούν από εδάφη ελεγχόμενα από τη Ρωσία».

    Για όσους γνώριζαν τα πράγματα οι ...μπίζνες των Αμερικανών σε αυτή την περιοχή είχαν πολύ παρελθόν.

    Εδώ, ήταν που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για τη μεταφορά πετρελαίου πλοίο, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε τάνκερ από μιά μικρή εταιρεία που ονομαζόταν ....SHELL.

    Εδώ έγινε η πρώτη υποθαλάσσια εκμετάλλευση πετρελαίου με πλατφόρμα και εδώ οι αδελφοί Νόμπελ κατασκεύασαν τον πρώτο αγωγό για τη μεταφορά πετρελαίου, από την Κασπία, στη Μαύρη Θάλασσα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρα από τα δεδομένα προβλήματα εύρεσης φορτίου,που πολύ σωστά αναφέρεις και που έτσι εξηγούνται πολλά θέματα γύρω από την Μέση Ανατολή και το Ιράν, ειδικά για το Nabucco, έχουμε και την Τουρκία να αρνείται τα αρχικώς συμφωνηθέντα και να θέλει να αγοράζει η ίδια και εν συνεχεία να μεταπωλεί (!) το φυσικό αέριο σε τιμές φυσικά πολύ υψηλότερες.
    Και όλα αυτά ενώ ο South Stream περνά μέσα στο 2009 σε φάση υλοποίησης.
    Έτσι εξηγείται και το ταξίδι στην Άγκυρα του Ομπάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Southstream μπλοκάρει την ανάπτυξη άλλων αγωγών όπως για παράδειγμα του αγωγού Nabucco. Νομίζω μέχρι πρόσφατα λογικά λέγαμε ότι τα σχέδια αυτά δεν ήταν αντιμαχόμενα λόγω της αναμενόμενης τεράστιας ανάπτυξης της αγοράς που θα μπορούσε να έχει και τους δύο.
    Όμως τώρα δεν είναι τόσο σαφές με την οικονομική επιβράδυνση και την πτώση του ρυθμού αύξηση της ζήτησης κατά πόσο μπορούν να είναι βιώσιμοι και οι δύο αγωγοί και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνει μια επαναθεώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη η προσπαθεια του Ομπαμα αλλα ο κυριος προμηθευτης ενεργειας της ΕΕ θα ειναι η ρωσια,για πολλους λογους.Η ΕΕ εχει πολλα πραγματα να πουλησει στην αχανη και παμπλουτη σε φυσικους πορους ρωσια και οτι αυτο συνεπαγεται σε πολιτικα οφελη και αλλα παρε δωσε.Ενω η τουρκια ειναι μια χωρα που μονο προβληματα προκαλει,ισλαμ,εξαγωγη μεταναστων,λαθρομεταναστων,ναρκωτικα,αμερικανικη εξαρτηση,κυπρος κ.α. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. na po kai ego kati pou pote kanis den to egrapse (malon den to diabasa ego an graftike!)gia pio logo na min apantisi h eyroph se mia melontiki borioamerikaniki enosi me mia enosi eu rosias!!!
    xaxa ekei na dis ta amerikanakia se ti krisi tha pesoun!!!!

    an apofasisi h rosia na sinergasti pio kathara kai pio stena me tin europi den exei na xasi kanis apo tous 2.
    o kostakis einai o kathodigitis ths europis??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τελευταίο σχόλιο μην το αποκλείσεις για το κοντινό μέλλον( βάθος 10ετιας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. APO 1:54 PROS TON 4:55 se eyxaristo file mou gia tin epibebeosi giati kapia stigmi nomisa pos eimai o monos pou blepi me ayto ton tropo ta simerina dedomena!!!

    i mipos oloi to exoume skefti kai fobomaste na to omologisoume???

    oti kai geopolitika kai oikonomika mas simferi mia melontiki sinergasia me to megalo ethnos ths Rosias (mas simferi os eyropi kai oxi mono san ellada!!)

    kapote milaga me ena filo kai mou eipai to exis oti an h Eyroph den anazitisi kapia stigmi tin sinergasia me tous Rosous tha peramini mia periferiaki dinami xoris dikeoma gnomis kai apopsis sta pangosmia dromena!!!

    AN laboume ypopsin ta dedomena tis Borio Amerikanikis oikonomikis kai oxi mono Symaxias(kanada usa kai mexikou) to mono pou mas apomeni oste na antistathmisoume tin thesi mas einai mia simaxia me tous Rosous(apo tin stigmi pou kai oi Rosoi mporesoun na pexoun me anixta xartia pros tin Eyroph )

    ΑπάντησηΔιαγραφή