Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

«NonStop» για αγωγούς.


Εξαιρετικό (ελληνικό) ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή).
Καταθέτοντας τον ετήσιο απολογισμό της ρωσικής κυβέρνησης στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι τη φετινή χρονιά , αν και πολύ δύσκολη όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν θα ανασταλούν τα σχέδια υλοποίησης των νέων, εναλλακτικών αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων.


Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου North και South Stream, τον Παρακασπιακό αγωγό και τον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», για να επιμείνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθησή τους, παρά τις ...αντιδράσεις.
«Αναμφίβολα δεν ενδιαφέρονται όλοι στον κόσμο να υλοποιηθούν, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σχέδια αυτά είναι καλά θεμελιωμένα από οικονομική άποψη, ανταποκρίνονται σε αυστηρά οικολογικά κριτήρια και υπηρετούν την εδραίωση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προσπάθειες να αποκλειστεί η Ρωσία από συμφωνίες ενεργειακού χαρακτήρα και να αγνοηθούν τα νόμιμα συμφέροντά της, αν και απέφυγε να κατονομάσει ευθέως κάποια πράγματα που αφορούν την χώρα μας (απλά τα ...φωτογράφησε με υψηλή ...ευκρίνεια) ή και την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. - Ουκρανίας, η οποία ενόχλησε σφόδρα τη Μόσχα.

Θυμίζοντας το «ενεργειακό αντίβαρο», που προβάλλει συχνά η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ο Βλ. Πούτιν είπε ότι σε μερικές εβδομάδες ο πετρελαιαγωγός «Ανατολική Σιβηρία - Ειρηνικός Ωκεανός» θα φτάσει ως τα κινεζικά σύνορα και θα συνεχίσει ακάθεκτος, ώστε σύντομα να μπορεί να προμηθεύει την Κίνα με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου ετησίως, υλοποιώντας 20ετές συμβόλαιο συνεργασίας.


Ο όρος «αντιπαραγωγικές» που χρησιμοποίησε δεν αφορούσε μόνο την χώρα μας ή την συμφωνία Ε.Ε - Ουκρανίας αλλά και μια διεργασία του παρασκηνίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ του Μπαρακ Ομπάμα.
Η ... διεργασία αυτή περιλαμβάνει την πρόθεση των Αμερικανών να προωθήσουν την δημιουργία ενός νέου αγωγού πετρελαίου που θα ξεκινά από το Ιράν, θα περνά από την Αρμενία και θα καταλήγει στην Τουρκία.

Καταλαβαίνετε ότι αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα έχουμε μια ιδιότυπη και πολύ ισχυρή συμμαχία που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή.


Βλέπετε τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον κόσμο. Ξαφνικά μετά από 100 περίπου χρόνια το Αμερικανικό Κογκρέσο θυμήθηκε την γενοκτονία των Αρμενίων που επί τόσα χρόνια ...«αγνοούσε».

Ξαφνικά κάποιοι Τούρκοι διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί (μεταξύ των οποίων και ο Προέδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ) στα εξηνταφεύγα τους ...«ανακάλυψαν» την ύπαρξη αυτής της γενοκτονίας και ξεκίνησαν μια εκστρατεία στο Διαδίκτυο για να ζητήσουν... συγνώμη.


Ξαφνικά ... τα βιβλία της Ιστορίας στην γείτονα χώρα θα ..αλλάξουν. Θα τροποποιηθούν ..εν μέρει.


Όπως καταλαβαίνετε οι αγωγοί και το χρήμα που κυλά μέσω αυτών .... αναθεωρεί πολλά πράγματα .

«tovima»«etipos»«hurriyet»

10 σχόλια:

  1. καποτε λεγανε οτι "οι νικητες γραφουν την ιστορια"..

    σημερα ειμαστε στην περιοδο που θα λενε οτι το χρημα ξαναγραψε την ιστορια..

    η ελλαδα στο ενεργειακο παιχνιδι εχει ενα καλο και ενα κακο..
    το καλο ειναι οτι παιζει μπαλα με ολους, και συχνα πυκνα τους βαζει και πλατη για το συμφερον της..
    το κακο οτι ειναι οπως παντα διαιρεμενη εσωτερικα, με οδηγο τα συμφεροντα που δεν εχουν πατριδα και με οχημα τον προσωπικο εγωισμο και την αγαπη για εξουσια και χρημα που εχουν ολοι σχεδον οι πολιτικοι μας (που ειναι εικονα της ελληνικης κοινωνιας και του τροπου που εκπαιδευτηκε)

    και επειδη το να καταστρεφεις ειναι πιο ευκολο και γρηγορο απο το να δημιουργεις, φοβαμαι οτι το μελλον μας δεν θα ειναι αυτο που θα θελαμε οι περισσοτεροι..ισως αν δεν ειμασταν τοσο "προβατα" να ειχαμε καποια ελπιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και δεν είναι τίποτα τυχαίο σ` αυτόν τον κόσμο.
    Απλά για τα διάφορα "πρόβατα" που θέλουν να το παίζουν εξυπνάκηδες και μακρο- προοδευτικοί και αναπαράγουν την γνωστή καραμέλα "σιγά μήπως και όταν ξυπνάνε οι Αμερικάνοι σκέφτονται εμάς και την περιοχή μας", θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρώτο ταξίδι σε άλλη χώρα (σε διμερές επίπεδο) του νέου προέδρου των ΗΠΑ , είναι στην περιοχή μας.
    Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μοναδική συνάντηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ (πάντα σε διμερές επίπεδο) στην Ευρώπη ,ήταν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και όχι με τον Σαρκοζί, την Μέρκελ, τον Μπράουν, τον Μπερλουσκόνι κ.λ.π
    Ας το καταλάβουμε όλοι καλά. Είμαστε μαγαζί γωνία και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι είτε περιορισμένης αντίληψης , είτε κατευθυνόμενος από χαμηλής ποιότητας κίνητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to kako einai oti eimaste magazi gonia ala me ta mikrokomatikamas apo oles tis pleyres tou politikou kosmou mas tha ta kanoume kai pali mantara !!!
    blepe makedoniko blepe tourkikes proklisis !!!
    to kako einai oti den exoume pouthena mia arxi kai ena telos pouthena se kamia ptixi tis zois mas!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πληρωμένα παπαγαλάκια είτε είναι δημοσιογράφοι , είτε πολιτικοί, στην χώρα μας έχουν πάρει φωτιά εδώ και χρόνια.
    Θυμόμουν ένα άρθρο του Ανδριανόπουλου(μέγας παπαγάλος) και έψαξα και το ξαναβρήκα .

    Είναι του Ιανουαρίου του 2007 με τίτλο: Οι αγωγοί του Ρώσικου Πετρελαίου.
    Στο άρθρο αυτό λοιπόν μέσα από την βαθυστόχαστη ανάλυσή του (που είπαμε ξέρουμε πολύ καλά ποιους εξυπηρετεί) , καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:"Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται και η αξία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Που όμως είναι πλέον πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί."

    Η αξιοπιστία (εκτός του ανωτέρω)των όσων γράφει ο άνθρωπος ,φαίνεται και από την τελευταία πρόταση του άρθρου του:"Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα άστραψε και ένα φως αισιοδοξίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Στην μοναδική πραγματική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (αναθεώρηση του άρθρου 16) ο Αρχηγός της Αξιωματ. Αντιπολίτευσης φάνηκε να την στηρίζει".
    Σε όλα λάθος ο άνθρωπος!!!!!

    Πολίτη προχώρα φίλε και γράφε , γιατί εάν περιμένουμε από τους παπαγάλους να μάθουμε τι γίνεται , τότε καλύτερα να αρχίσουμε να .... βελάζουμε!!!!!!

    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ πολίτη, μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες και που βασίζεσαι όταν λες ότι:"αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα έχουμε μια ιδιότυπη και πολύ ισχυρή συμμαχία που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή".
    Γιατί να βγάλουν τον αγωγό από το Ιράν στην Μαύρη θάλασσα, αφού τα προβλήματα με τα στενά του Βοσπόρου είναι δεδομένα;
    Ίσως κάτι δεν έχω καταλάβει.
    Εύχομαι καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας μη ξεχνάμε ότι σπουδαία πράγματα δεν αναφέρονται καν στον τύπο. Όπως π.χ ότι ξεκίνησε μια σημαντική ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων, στην Καβάλα, για την εξόρυξη πετρελαίου και στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εξόρυξη 5000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα από τα 1300 που είναι σήμερα.

    Φιλοδοξία της εταιρείας είναι του χρόνου να πάμε στα 10.000 βαρέλια. Πρόκειται για μια επένδυση, τα οποία προέρχονται από ιδιώτες. Το 40% των εσόδων θα περιέλθουν στο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ας μην ξεχναμε στην εικονα, την ιδιοτυπη σχεση που εχει η αμερικη με την σαουδικη αραβια..
    ειδικα τωρα που ο βασιλιας της πνεει και τυπικα τα λοισθια..οι δυο επικρατεστεροι διαδοχοι ειναι ο ενας φανερος οπαδος της αλκαιντα ενω ο αλλος κρυφο-οπαδος της..βεβαια τα λεφτα ειναι πολλα και τα σκεπαζουν αυτα..
    ακομα οπως φενεται, η αμερικανικη πολιτικη παει να χτισει αναχωματα απεναντι στο φοντεματελιτικο ισλαμ, με την παλια καλη αγγλικη συνταγη..στο πρωτο σταδιο φενεται οτι διαλεγει τους συμπαικτες της στο σχεδιο..τουρκια,αρμενια και ιραν ειναι οι πρωτοι..και η προσεγγιση του ιραν ειναι πολυ σημαντικη στην περιοχη..οχι μονο για τον ισλαμικο κινδυνο, αλλα και για την στρατηγικη και οικονομικη σχεση του με την ρωσια, που ενοχλει..(παντως βελποντας τους παιχτες, προβλεπω και την ενεργοποιηση στο κοντινο μελλον του γαλλικου παραγοντα στην περιοχη, λογω τον ιδιαιτερων σχεσεων του με αρμενια και ιραν..να δουμε αν αυτο ειναι επιθυμητο και ποσο,απο την αμερικη..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιλώντας στην εκπομπή “Europe Desk” του καναλιού STVHaber, η ευρωβουλετής κα Oomen-Ruijten, rapporteur του Ευρωπ. Κοινοβ. για την Τουρκία, αναφέρθηκε σε αρμενικές «απειλές κατά της καριέρας της», λόγω της άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» στην πρόσφατη αναφορά της για την Τουρκία. Η αναφορά της εγκρίθηκε από την επιτροπή εξ. υποθ. του Ε.Κ. στις 12/2 και συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική σύνοδο της 11/3/09.

    Στην ίδια εκπομπή συμμετείχε ο κος Joost Lagendijk, co-chairman της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε. Πέραν του Αρμενικού, οι δύο προσκεκλημένοι έκαναν ενδιαφέρουσες δηλώσεις για την υπόθεση Ergenekon, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη Μπαϊκάλ στις Βρυξέλλες (Today’s Zaman, 28/2/09)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή τη στιγμή όλοι οι διπλωμάτες που κινούνται περί αυτού του άξονα, εστιάζουν στο ζήτημα, πώς οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Τουρκία και την Αρμενία να συμφιλιωθούν με το παρελθόν.
    Γιατί; Τώρα τους ήρθαν οι πόνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειδικής σημασίας είναι το απόφθεγμα του κόμητος Κλέμενς φον Μέτερνιχ, του Αυστριακού καγκελάριου και ενορχηστρωτή της διπλωματίας αυτής, ο οποίος υπήρξε το πρότυπο του Κίσινγκερ.

    Το απόφθεγμα αφορά τον τρόπο και τον χρόνο έναρξης ενός διπλωματικού δράματος.
    «Η χάραξη πολιτικής είναι σαν παίζει κανείς ταυτόχρονα σε πολλές πράξεις που εκτυλίσσονται αμέσως μετά το άνοιγμα της αυλαίας.
    Το να ανακοινώσει κανείς εκείνη τη στιγμή ότι η παράσταση δεν θα λάβει χώρα, είναι εντελώς παράλογο.
    Η παράσταση θα συνεχιστεί, είτε λόγω των ηθοποιών είτε λόγω των θεατών.
    Οι ευφυείς άνθρωποι, ωστόσο, ποτέ δεν θεωρούν ότι αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.
    Γι’ αυτούς η ουσία συνίσταται στην απόφαση -από την οποία κρίνεται- εάν η αυλαία πρέπει όντως να σηκωθεί...», γράφει ο Μέτερνιχ.

    Οπαδός του καθώς φαίνεται είναι ο Ομπάμα. Εάν τώρα αποδειχτεί ότι εκτός από οπαδός είναι και καλός μαθητής, αυτό μόνο το μέλλον θα δείξει.
    Nikman

    ΑπάντησηΔιαγραφή