Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Να προχωρήσουν σε ...αλλαγές στις ηγεσίες τους.


Όταν πριν λίγους μήνες (20-07-08) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έκλεινε μια συνέντευξή του λέγοντας ότι :«Η ισχύς του ΟΗΕ, είναι η απόλυτη "ήπια ισχύς" στον κόσμο μας σήμερα»,κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι υπάλληλοί του θα ...παρεξηγούσαν την δήλωσή του και θα ...παρεκτρέπονταν, παραβιάζοντας ακόμα και άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ .

Αναφέρομαι στον υπάλληλο του ΟΗΕ και ειδικό μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κ.Μάθιου Νίμιτς.
Ο δικηγόρος από την Νέα Υόρκη ή το... alter ego του Σάϊρους Βανς, όπως έχει χαρακτηριστεί ,προέβη σε βαρύτατο ατόπημα κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες (14 Απριλίου) στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, με θέμα την ονομασία των Σκοπίων και την κατάσταση στα Βαλκάνια.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φοιτητών του πανεπιστημίου και στη συζήτηση συμμετείχαν ο γλωσσολόγος του τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Γέιλ, δρ. Ρόμπερτ Γκρίνμπεργκ και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ. Χάρης Μυλωνάς. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Γέιλ, δρ. Κέιθ Ντάρεν.

Ο κ. Νίμιτς , κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε περιληπτικά το έργο του ως ειδικός μεσολαβητής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους ...εμπλοκής.

Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται το αίσθημα απειλής της εδαφικής ακεραιότητας που ανησυχεί την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση στα Σκόπια.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει εκ μέρους των συμβαλλομένων χωρών πολιτική ωριμότητα(...!) για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε ....αλλαγές στις ηγεσίες τους».


Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί ! Το βιώσαμε στην Κύπρο και στις ...αλλαγές στην ηγεσία, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Το βιώνουμε και σήμερα στην χώρα μας μετά το "βέτο" του Βουκουρεστίου.

Ξεχνά ο κ. Νόμιτς ότι είναι υπάλληλος του ΟΗΕ, του οποίου το Άρθρο 2 παραγρ.7 του Καταστατικού του Χάρτη αναφέρει ρητά ότι: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα δίνει στα Ηνωμένα Έθνη το δικαίωμα να επεμβαίνουν σε ζητήματα που ανήκουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους»;

Μήπως,προς διευκόλυνση του, θα ήθελε να του παραδίδουμε και τα εκλογικά μας βιβλιάρια;


ΥΓ. Το ατόπημα αυτό έρχεται σε συνέχεια ενός ακόμα που είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη πρόεδρο και τα στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, οι οποίοι τον κάλεσαν να ξεκαθαρίσει στους αντιπροσώπους των Σκοπίων ότι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΠΓΔΜ, παρά μόνο το όνομα της χώρας»,τους απάντησε ότι ο ίδιος είναι «ένας υπάλληλος» των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην ....αμερικανική κυβέρνηση!


14 σχόλια:

  1. Έλεγα και εγώ γιατί υπάρχει τέτοιος συνωστισμός έξω από την Πρεσβεία τον τελευταίο καιρό(Μια είναι η .. Πρεσβεία στην Αθήνα)!
    Πολλοί...παρατρεχάμενοι "πατριώτες" έσπευσαν φαίνεται να παραδίδουν εκλογικά βιβλιάρια και ..τα εύσημα τους!
    Πρώτοι από όλους οι νταβατζήδες των ΜΜΕ! Πάταγαν επί δικαίων και αδίκων ( επί πτωμάτων το λέει ο λαός μας) προκειμένου να είναι από τους πρώτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαδεμένη η τράπουλα του Νίμιτς...αλλά κάνεις και μας τα θυμίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ντόρα και τα πουλέν της (Θ.Κ & Μ.Β.) πήραν τίποτα χαμπάρι?
    Τι κινήσεις έκανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ?
    Πάντως είμαι σίγουρος πως ο Κουμουτσάκος θα το ξέρει καλά.
    Αλλά ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη.
    Δυστυχώς.
    Ν.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εννουσε την Ελλαδα μαλλον στα Σκοπια το ειπε ..Η παρατηρηση αυτη εχει γραφτει και σε αλλα blogs .....! ψαξε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. o nimits stelnei minimata kai deixnei tin nootropia pou epikratise stis "diapragmateyseis" apo pleyras einomenon "ethnon" amerikis..

    "i tha to lisete eseis opos theloume, i oi epomenoi..." fantazomai ayto exigei kai tin panteli elleipsi thesis tou arxigou tou pasok prosopika sto thema..kai tin diskolia ton elegxomenon dimosiografon kai meson na tou thesoun erotimata sxetika...

    an o diamesolavitis leei oti tha sas allaxoume tis kiverniseis an den kanete oti poume, pou na vrei to sthenos opoiosdipote dimosiografos na kanei tin douleia tou, akoma kai an to ithele ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ anetos
    Στο άρθρο ( μάλιστα ο πολίτης το τονίζει)αναφέρεται ότι ο κ. Νίμιτς χρησιμοποιεί πληθυντικό λέγοντας "ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ" και "ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ¨"
    Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η διπλωματία δεν είναι καφενείο, με ...μάλλον κλπ.
    Προσέχουν ακριβώς ποια λέξη χρησιμοποιούν, τις κλίσεις , τους χρόνους κλπ.
    Εάν υπονοούσε τα Σκόπια όπως ισχυρίζεσαι σε αντίθεση με τα λεγόμενα , θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την φράση : "Εάν κάποια κυβέρνηση δεν έχει.... κλπ
    Ο δεδηλωμένος πληθυντικός του λόγου είναι κάθετος ως προς αυτό που εκφράζει κάποιος.
    Παρατηρώ ότι τώρα τελευταία γίνεται μια προσπάθεια αλλοίωσης του γραπτού ή προφορικού λόγου σε σημείο που αναρωτιέμαι τι στο καλό διδάσκουν πλέον τα σχολεία!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω την εντύπωση ότι η κα. Νίνα Γκατζούλη, Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης των Η.Π.Α. αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης, έπεσαν σε γκάφα.

    Δεν πρόσεξαν τον πληθυντικό(ούτε την ανεπίτρεπτη αναφορά περί αλλαγών σε ηγεσίες ξένων κρατών) που χρησιμοποίησε ο κ. Νίμιτς για αυτό στην ανακοινωσή τους που διάβασα δικαιολογούνται ότι ...μάλλον εννοούσε τον κ.Γκρούεφσκι.

    "Μάλλον" ...δεν υπάρχει,κ. Νίνα μας, . Το μάλλον παραπέμπει σε ανευθυνότητα που δεν αρμόζει και δεν συμβαδίζει ούτε με τη θέση σας, ούτε με τις υπόλοιπες ομολογούμενες αξιόλογες προσπάθειές σας για το θέμα της Μακεδονίας μας.
    Φάουλ κα. Νίνα μας!

    Όπως φάουλ ήταν και από την πλευρά των Σκοπιανών της Ε.Μ.Δ. που παρέστησαν και που κι αυτοί ως αμερικανοθρεμένοι δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες περί εσωτερικών αναμίξεων.
    Πολύ φοβάμαι ότι και οι δικοί μας αμερικανοθρεμένοι δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες.

    Βλέπεται έχουν μεγαλώσει και οι μεν και οι δε σε ένα περιβάλλον που τις εσωτερικές αναμίξεις σε θέματα άλλων κρατών τις θεωρούν ως ....σωτηρίες!

    Ίσως έγινα λίγο κακός προς τους αξιόλογους ανθρώπους της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παράλληλα με τη θέση του μεσολαβητή ο Νίμιτς, το 2000, μπαίνει στην General Atlantic, όπου σήμερα κατέχει θέση διευθύνοντος συμβούλου. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αυτής συγκέντρωσε το 2007 ποσά ύψους 11,4 δισ. δολαρίων.
    Την ίδια στιγμή, ο Μάθιου Νίμιτς συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια σε πολλές ΜΚΟ και φόρα, χρηματοδότης των οποίων εμφανίζεται ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, είτε προσωπικά είτε μέσω των ιδρυμάτων του. Συγκεκριμένα, ο Νίμιτς είναι στο δ.σ. του CED (Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη), χορηγός του οποίου είναι το Open Democracy του Σόρος. Είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Central European Univercity, πανεπιστημίου το οποίο εδρεύει στη Βουδαπέστη - τη γενέτειρα.του Σόρος. Ο μεγιστάνας έχει κάνει δωρεά 420 εκατομμυρίων ευρώ στο Πανεπιστήμιο και είναι επίτιμος πρόεδρός του.
    Ο Νίμιτς συμμετέχει και στο δ.σ. του CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Η ΜΚΟ αυτή έχει διάφορους χορηγούς. Μεταξύ αυτών και ΜΚΟ του Ιδρύματος Σόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο πληθυντικός είναι όντως έκφραση διπλωματική, αλλά δηλώνει καί "ευγένεια" καί ....ουδετερότητα.

    Αλλωστε δέν έχει νόημα νά αλλάξουν οί ηγεσίες καί τών δύο χωρών.

    Αν οί σημερινές είναι καί οί δύο (κατά τόν Νίμιτς) αδιάλλακτες, αρκεί νά αλλάξει η μία γιά νά βρεθεί "λύση".

    Φυσικά δέν είμαι σέ θέση νά ξέρω άν ο Νίμιτς υπαινίσσεται, υποδεικνύει ή προτιμά κάποια από τίς δύο.

    Βλέποντας όμως τίς φιλότιμες προσπάθειες κάποιων, φοβάμαι ότι εμείς οδεύουμε πρός αλλαγή ηγεσίας, (μέ άλλη πιό διαλλακτική?) στό προσεχές μέλλον.

    Ο καθένας άς βγάλει τά συμπεράσματά του.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η διπλωματία φανερώνεται στην λέξη "να προχωρήσουν", η οποία εννοεί .."να προχωρήσουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι όπως καταντήσει ο ΟΗΕ , μάλλον με παράρτημα του Στειτ Ντιπάρτμεντ μοιάζει.
    Οπότε μη περιμένουμε και τίποτα καλύτερο απο τον κάθε υπάλληλο του ...Στειτ Ντιπάρτμεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν πετάξουμε επί τέλους τα χρωματιστά γυαλιά και βλέπουμε καθαρά...κανένας ΟΗΕ ή State Department δεν μπορεί να μας επιβάλει τις ¨ορέξεις¨ του.
    Είναι καιρός να αρχίσουμε να ζυγίζουμε σωστά τον πολιτικό λόγο από όπου και αν προέρχεται .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ετσι ειναι! και αν δεν εισαι rogue state για να σου επιτεθουν κανενας δεν μπορει να σου κανει κατι.Το μονο που θα προσπαθησουν να κανουν εινα να προωθησουν καποιον αλλο στην εξουσια που θα ειναι καλο παιντι και θα υπακουει σε οτι του λενε.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχει πεί πολλά και διάφορα κατά καιρούς ο κ. Νίμιτς που τον χαρακτηρίζουν. Να δούμε πότε θα του πετάξουμε αυτουνού κανά παπούτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή