Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Εποχές ...«Ντενκτάς»


Κάτω από τη σκιά και την απροκάλυπτη παρέμβαση της Τουρκίας διεξήχθησαν χθές οι ...«βουλευτικές εκλογές» στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.Οι 160.000 ψηφοφόροι(εκ των οποίων 100.000 είναι έποικοι) εξέλεξαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου το οποίο θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

O «άλλοτε» σκληροπυρηνικός στο Κυπριακό και πνευματικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς , θα πλαισιώνει στην πολιτική ηγεσία των κατεχομένων τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην πιο καθοριστική φάση των συνομιλιών.

Από τότε βέβαια που ο Έρογλου επέστρεψε στα τ/κ κομματικά δρώμενα επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να καμουφλάρει τις θέσεις του στο Κυπριακό,... «μαλακώνοντας» σκληρές διατυπώσεις και βάζοντας πολύ νερό στο ...«λεκτικό του κρασί»... που για χρόνια χρησιμοποιούσε, εντάσσοντας σε αυτό ακόμα και την απαγορευμένη λέξη (όχι όμως την έννοια) της ομοσπονδίας.


Είναι παραπάνω από έκδηλο ότι η παρουσία του στο τιμόνι της «κυβέρνησης» θα συνοδευτεί από διαφωνίες με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο Έρογλου, σε συνέντευξη του έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν τον εμπιστεύεται, λέγοντας ότι θέλει να παρακολουθεί με δικό του άνθρωπο τις συνομιλίες.


Κάτω από το πρίσμα αυτής της εξέλιξης ,εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυσκολίες στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, αφού ο Ντερβίς Ερογλου είναι υπέρ μιας χαλαρής ομοσπονδίας με ένωση δύο χωριστών κρατών .
Μάλιστα είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, θα επιδιώξει την υπογραφή συμφωνίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην οποία η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο και ισότιμο ιδρυτικό κράτος, υπό τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Όποιος παρακολουθεί με σοβαρότητα της εξελίξεις θα διαπιστώσει ότι μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Άγκυρας. Τι εννοώ;Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Απλά , θα ...αγοράσουν χρόνο με όχημα τον Ντερβίς Ερογλου και τις νεφελώδεις έννοιες του για τη λύση.


Όταν θα φτάσουν στο ...«παρα-ένα» ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου από την Ε.Ε., όπου βασικό κριτήριο είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων και τελωνειακή ένωση με την Κύπρο και καθώς η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας όσο εκκρεμεί το Κυπριακό, τότε αναμένεται να ...ενταθούν... οι προσπάθειες επίλυσης .

Στο ...«παρα-ένα» λοιπόν και με την δεδομένη υποστήριξη των ΗΠΑ θα επιδιώξουν την προώθηση της ιδέας μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, (σε άσχετο χρόνο έγινε ήδη μια αναφορά από τον κ. Ταλάτ).
Να υπογράψουν, δηλαδή, οι δύο πλευρές ένα κείμενο, με τις γενικές αρχές στις οποίες συμφωνούν και να ορίσουν, στο ίδιο κείμενο, ένα πλαίσιο συνέχισης της διαπραγμάτευσης, ενδεχομένως και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για εξειδίκευση των λεπτομερειών, προκειμένου να επιτευχθεί τελική συμφωνία.


Θα μπορούσε μάλιστα να συνοδευτεί και με μια απόσυρση ενός μικρού αριθμού στρατιωτών από τις κατοχικές δυνάμεις. Κίνηση με κανένα κόστος για την Τουρκία, την οποία όμως θα μπορούσε να «πουλήσει» ως ....σημαντική υποχώρηση.

Με ένα τέτοιο κείμενο λοιπόν, θα μπορούσε να προχωρήσει η Τουρκία σε εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θα έχει απλώς εκπληρώσει μια συμβατική έναντι της Ε.Ε. υποχρέωσή της και, την ίδια στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι θα βρίσκονται με ...μια ενδιάμεση συμφωνία.. στα χέρια, η οποία, όπως αποδεικνύει η δική μας εμπειρία από την ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια παράταση συνομιλιών, ...χωρίς επίλυση!


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα μεταβεί την Τετάρτη στην Κύπρο , όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, την οποία θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών.

Αναμένεται ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της γείτονος δεν είναι λευκή επιταγή. Έχει προαπαιτούμενα.
Παράλληλα, θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Kathimerini»«politis»

8 σχόλια:

  1. Διαβάζω δηλώσεις του Έρογλου "αν συνεχιστούν οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, θα είναι εύκολη η επίτευξη λύσης".
    Με τέτοια μυαλά θα επιτευχθεί λύση;

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλου Είδους Διάλογοι.
    Μέχρι πριν από πολλά χρόνια οι διάλογοι γίνονταν μόνο κατά πρόσωπο.

    Πέρασαν τα χρόνια ο Άνθρωπος ξεχώρισε από τα ζώα, απέκτησε λογική, κατάφερε μέσα από την σκέψη του να αναπτύξει διαφόρους τρόπους επικοινωνίας, διαφόρους τρόπους να ανταλλάσει ιδέες και σκέψεις.

    Κάποιοι δεν τα κατάφεραν.

    Ήρθε η τεχνολογία να βοηθήσει τον Άνθρωπο να αναπτύξει δεξιότητες να πάει μπροστά.

    Κάποιοι δεν μπόρεσαν.

    Σήμερα η τεχνολογία προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς, προς όφελος της επιστήμης, της ιατρικής βέβαια και του εγκλήματος.

    Πιο παλιά εξουσία είχαν μόνο αυτοί που είχαν τα μέσα, αυτοί παρουσίαζαν τον κόσμο όπως τους βόλευε.

    Σήμερα όλοι έχουν την δυνατότητα να δώσουν πληροφορίες για τον δικό τους κόσμο.

    Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν.

    Πριν μερικά χρόνια όσοι είχαν πρόσβαση σε μια εφημερίδα, σε ένα κανάλι, είχαν την εξουσία, έδειχναν σε μας τους αγράμματους τους φτωχούς ότι ήθελαν αυτοί να μάθουμε.

    Τώρα πλέων και ο κάθε φτωχός, αγράμματος έχει την δυνατότητα μέσο της τεχνολογίας να δώσει και να πάρει τις πληροφορίες του, να πει και να μάθει τι συμβαίνει γύρο του.

    Κάποιοι έμειναν εκεί.

    Πριν μερικά χρόνια έγραφε σε μια εφημερίδα ένας που είχε εξουσία ένα ψέμα εις βάρος ενός που δεν είχε την δύναμη να απαντήσει, έμεναν οι εντυπώσεις και περνούσε την γραμμή του.

    Σήμερα με το ιντερνέτ μπορεί να γράψει ο καθένας αγράμματος φτωχός την γνώμη του και να το δουν και 30.000 αναγνώστες σε ολο τον κοσμο, ακόμα και αν αυτος ειναι στο Λεωνίδιο, και δεν εχει καμια εξουσια, καθολου χρηματα.

    Στο Λεωνιδιο 400 οικογένειες έχουν σήμερα ιντερνέτ και 50 διαβάζουν εφημερίδες.

    Κάποιοι δεν το ξέρουν ακόμα.

    Αν γράψεις ένα ψέμα, επειδή το ιντερνέτ αυτοσυντηρειτε, έχει την δυνατότητα ο οποιοσδήποτε να που απαντήσει άμεσα.

    Στην εφημερίδα πρέπει να περιμένεις το επόμενο φύλο και να πληρώσεις για να απαντήσεις.

    Κάποιοι δεν το δέχονται…. ακόμα….

    Ανώνυμος δεν είναι κανένας, όλοι έχουν όνομα, επίθετο, αλλά και την γνώμη τους!!

    Είτε ξέρουμε γράμματα είτε όχι,

    είτε έχουμε χρήματα είτε όχι,

    έχουμε την γνώμη μας,

    όσο μας δίνει η τεχνολογία την δυνατότητα θα την λέμε!

    Κάποιοι είναι αγράμματοι,

    δεν είναι κακό αυτό,

    ίσως δεν είχαν την δυνατότητα να μάθουν.

    Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι αμόρφωτοι και αλαζόνες!!

    Η έπαρση και η αλλάζωνια της εξουσίας είναι το πρόβλημα!!.

    Αυτοί νομίζουν ότι έχουν την δύναμη,

    εμείς έχουμε την γνώση!!
    (Μιν νομοιζις ότι ξεχασα να γραφο!

    Δεν εμαθα πωτες μου να γραφο!)

    leonidiog.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. einai fanero, oti i stasi tis agkiras sklirainei opote xalaronei i antistasi i dikia mas i tis kiprou..
    kai ton teleytaio kairo i kirpioi den kratane gera ta mposika..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυπρος τελος.ο καραμανλης παει με την ντορα την ...θαυμαστρια του προδοτικου σχεδιου αναν.
    και μαζι με τον ευελικτο..χριστοφια θα την πατησουν πανηγυρικα.την λυση που ηθελε η τουρκια απο το 50 τωρα την παρακαλαμε εμεις ...
    θελουμε με μανια να εξαφανισουμε την κυπριακη δημοκρατια και να εγκαταστησουμε ενα μορφωμα που δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο.
    ναι,θα υπογραψουμε την διχοτομηση για να μην...διχοτομηθουμε!
    δεν ειμαστε αξιοι ουτε την πατριδα μας να κρατησουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @6,53
    Είσαι άσχετος με το θέμα, λαϊκίζεις με κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα,λες ασυναρτησίες και ο πιο επικίνδυνος φόβος είναι σκέψεις και απόψεις σαν τη δικιά σου.Διάβασε φίλε.!!!Τέτοια θέματα θέλουν καλούς γνώστες της εξωτερικής πολιτικής.
    Επι του άρθρου τώρα.
    Η νέα ηγεσία πολύ φοβάμαι στην Κύπρο πως αποτελεί το Δούρειο Ίππο μιας Αμερικανικής (ξανά) λύσης που θέλουν να μας επιβάλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοί έχουν τα σχέδια τους, αλλά και εμείς έχουμε τα δικά μας.
    Δεν ξέρω τι σκοπούς έχει ο κ. Χριστόφιας (σίγουρα δεν είναι ο μεγάλος Τάσσος Παπαδόπουλος) αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσει να πράξει όπως ίσως φαντάστηκε...

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Έρογλου δεν ήταν μπλεγμένος στην διαβόητη υπόθεση Εργκένεκον;
    Κάτι τέτοιο είχε γραφεί στις Τουρκικές εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ευχηθούμε άραγε τα πρεπούμενα, σήμερα που ο δημοκρατικός στρατός μας (Εθνική Φρουρά και ΕΛΔΥΚ) εορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο, με το εικόνισμά του στο κέντρο του σταυρού των γαλανόλευκων πολεμικών μας σημαιών, ή μήπως θα ξαναρχίσουν οι α-νόητοι κοασμοί, περί… επικειμένης κι εκλιπαρουμένης αποστρατικοποιήσεως, των εν αυταπάταις τελούντων, ακραίων του πολιτικού ιεχωβιτισμού;
    Λάζ.Α.Μαύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή