Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει!


Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στις μέρες που διανύουμε, η ανάγκη διαφάνειας στη δημόσια ζωή συνιστά μονόδρομο.
Η στάση μάλιστα της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη απέδειξε ότι για την κυβερνώσα παράταξη η επιλογή να πέσει άπλετο φως σε όλα όσα σκιάζουν την πολιτική ζωή αποτελεί θεμελιώδη παραδοχή -και αδήριτη πολιτική αναγκαιότητα.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, που η Βουλή ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση με διάθεση να της αποδοθούν οι πραγματικές της διαστάσεις, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζουν έδαφος οι πολωτικές απόψεις.


Το βέβαιο είναι, μάλιστα, ότι αν η τάση αυτή επικρατήσει, κόμματα, πολίτες και πολιτικοί θα οδηγηθούμε στην κάλπη των ευρωεκλογών -εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο- μέσα σε κλίμα που θα σφραγίσουν η ένταση, οι ανταλλαγές βολών και οι αλληλοκατηγορίες..

Είναι όμως αυτό που χρειάζεται ο τόπος; Και είναι άραγε επιτρεπτή η επιστροφή στην πόλωση χωρίς όρια;
Προφανώς, κάθε κόμμα επεξεργάζεται την τακτική του, όπως αυτό επιλέγει, καταστρώνει τη στρατηγική του στη βάση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στοχεύσεων και μεθοδεύει τρόπους για να διασφαλίσει την πολιτική και εκλογική κυριαρχία του..

Η επιλογή του δρόμου καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να παραγνωρίζεται η ειδική οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα και να υπονομεύονται οι δυνατότητές της να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της κρίσης, η απόσταση είναι τεράστια..

Κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, άλλωστε, ασχέτως όσων λέγονται δημοσίως, παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι για να βγει η χώρα από την τρικυμία με τις ολιγότερες δυνατές απώλειες, αυτά που απαιτούνται είναι σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και επίδειξη διάθεσης συνεννόησης, καθώς στις δυσκολίες των καιρών κανείς δεν διαθέτει ασφαλή πυξίδα διεξόδου..

Σαφέστατα και οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για να αναμετρηθούν πολιτικές, να διασταυρωθούν απόψεις, να αντιπαρατεθούν προγράμματα.
Δεν είναι ευκαιρία, ωστόσο, και θα ήταν καταστροφικό να επιχειρηθεί να επικρατήσει ο λαϊκισμός και να δοξαστούν οι χειρότερες παραδόσεις της πόλωσης.


Όποιος το επιχειρήσει θα αποφέρει βαρύτατο κτύπημα στην χώρα μας και ...αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει!


«etipos»

17 σχόλια:

  1. Πολλοί είχαμε πιστέψει το 2004 ότι η ανάδειξη του ΓΑΠ στην ηγεσία του Πασόκ θα σήμαινε μια νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας: Δημιουργική κριτική στην Κυβέρνηση, συνεργασία στα κρίσιμα θέματα, όχι λαϊκισμοί, όχι στειρότητες. Διαψευστήκαμε. Μπορεί να φταίει οι εσωκομματικές ισορροπίες, μπορεί να φταίει ότι το καράβι του δεν τράβαγε με τον ήπιο αέρα, μπορεί άλλο, αλλά τα τελευταία 2-3 χρόνια η πολιτική ζωή του τόπου από ένταση σε ένταση πηγαίνει -και μάλιστα για γελοία θέματα (Ζαχόπουλος, Παυλίδης, Τατούλης, Βουλγαράκης, κτλ).
    Οπότε ελπίδα για μια άλλη πολιτική συμπεριφορά, νέο τρόπο πολιτικής συνεννόησης, δεν υπάρχει.

    Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα το πληρώσει. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι τους λαϊκισμούς και τις βρωμιές του Πασόκ τις πληρώνουμε όλοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όπως και το πληρώνει τώρα η ΝΔ αφού έτσι ακριβώς συμπεριφερόταν σαν αντιπολίτευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ανώνυμος είπε...
    όπως και το πληρώνει τώρα η ΝΔ αφού έτσι ακριβώς συμπεριφερόταν σαν αντιπολίτευση
    14 Απρίλιος 2009 1:12 μμ"

    Καί έτσι νά 'ναι όπως τά λές.
    Τό ΠΑΣΟΚ γιατί δέν "βάζει" μυαλό?

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εαν περιμένεις από ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, γνήσιο λαϊκίστικο, όπου το ΘΑ το έχει αναγάγει επί μια 30ετια σε κυρίαρχο σλόγκαν του, μάλλον είσαι βαθιά νυκτομένος.
    Εαν περιμένεις από την εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ , δημοσίου χαρακτήρα και κουλτούρας, να συναισθανθούν αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας και να πιέσουν τους κομματόσκυλους, για πολιτικές θέσεις, θα περιμένεις πολύ.
    Τι τους νοιάζει αφού θεωρούν ότι τα χρήματά τους και τους μισθούς , ....τους έχουν εξασφαλισμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sto pasok pistevoun oti me tin polosi tha mporesoun na diatirisoun kai tin sispirosi enopsi eyroeklogon alla kai na emfanisoun tin diafenomeni niki tous stis eyroekloges(ayto pou legane oti einai xalari psifos otan ta galop tous eixan apo kato), se politiki niki entos ton toixon, me skopo na tin kefalopoiisoun politika iper tou arxigou tous
    opos ginotan tis teleytaies toulaxiston dekaeties, ston xoro tis kentroaristeras simasia exei i nomi tis exousias kai oxi i omali kai xristi diaxirisi tis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε συ Παυλιδη,ο Παυλιδης ειναι το προβλημα διαφανειας και διαφθορας στην Ελλαδα;
    Εδω εχουν φαγωθει τα δις,στα 100 χιλιαρικα θα κολλησουμε;
    Η κατασταση ειναι τραγικη,αλλα κανεις δε θελει ν αλλαξει τιποτα γιατι ολοι εχουν τα ματια γουρλωμενα,μπας και αρπαξουν τιποτα.
    Και γι αυτο,δεν προκειται ν αλλαξει τιποτα.
    Ο ΚΚ,ειχε την ευκαιρια το 04,να κανει ΤΙΣ αλλαγες,αλλα δεν τολμησε.
    Τωρα θα το πληρωσει αυτο.
    Ας προσεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η στάση μάλιστα της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη απέδειξε ότι για την κυβερνώσα παράταξη η επιλογή να πέσει άπλετο φως σε όλα όσα σκιάζουν την πολιτική ζωή αποτελεί θεμελιώδη παραδοχή -και αδήριτη πολιτική αναγκαιότητα.

    Αυτό σημαίνει ότι θα πέσει άπλετο φως για το Βατοπέδι, τα ομόλογα, τις υποκλοπές, τη Σιμενς κλπ;

    Νομίζω ότι η στάση της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία σύστασης Προανακριτικών Επιτροπών για τις υποθέσεις των σκανδάλων απέδειξε ότι για την κυβερνώσα παράταξη η επιλογή της συγκάλυψης και του κουκουλώματος όλων όσων σκιάζουν την πολιτική ζωή αποτελεί θεμελιώδη παραδοχή -και αδήριτη αναγκαιότητα για την διάσωση του κόματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μωρο μου μη το σβησεις εχει σχεση με ουλα.

    ΕΠΕΙΓΟΝ.εξαιρετικα αφιερωμενο!

    http://www.imagebam.com/image/8f6de732690252

    http://www.imagebam.com/gallery/e79108f4cc8d3c04c3ce20016c7b6691/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Πολίτη το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η πόλωση , αλλά η μάσα που πέφτει,το αλισβερίσι με επιχειρηματίες και εταιρίες με σκοπό διάφορα ανταλλάγματα και γενικά η διαφθορά στην πολιτική ζωή του τόπου.Αν μειωθούν αυτά η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν πάνε κανα δυο μεγάλοι(πολιτικοί και επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε σκάνδαλα) φυλακή για παραδειγματισμό να δεις για πότε φτιάχνει η Ελλάδα. Αν πάνε περισσότεροι ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως στ'αληθεια μπορουμε ακομη να ελπιζουμε για διαφανεια, αξιοκρατια και αγαθες προς το λαο προθεσεις, απο αυτα τα δυο κομματα που εναλλασονται στην εξουσια;Δeν γνωριζουμε ποιοι τα χρηματοδοτουν;Κι οταν αυτοι που τα χρηματοδοτουν βρισκονται πρωταγωνιστες σε σκανδαλα τι μπορουμε να περιμενουμε;Για ποια δικαιοσυνη; Για ποια ισονομια μπορουμε να συζητησουμε;Η ιστορια δεν μας εχει διδαξει τιποτα λοιπον;Το προβλημα δεν ειναι σημερινο, και δεν θα σταματησει να υπαρχει αν ο λαος δεν βγει απο την απαθεια που τον χαρακτηριζει για τα πολιτικα δρομενα,ν'αγωνιστει,ωα διεκδικησει, να ανατρεψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν απο "λαθος" πάνε κανα δυο μεγάλοι(πολιτικοί και επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε σκάνδαλα) φυλακή, τοτε θ'αλλαξουν τους νομους φιλε προς αποφυγην νεου λαθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δηλαδή σ' αυτό τό αλισβερίσι, ο "λαός" είναι αμέτοχος?

    Η καθημερινότητα λέει ότι από τόν πρώτο μέχρι τόν τελευταίο πολίτη αυτής τής χώρας, οί περισσότεροι, κάνουμε χρήση γνωριμιών, μέσων καί νομικών κενών, γιά νά πετύχουμε τούς "στόχους" μας καί νά αποφύγουμε τήν τιμωρία.

    Δέν έχουμε αξιοκρατία, διαφάνεια, νομιμότητα, δικαιοσύνη, γιατί δέν τά αντέχουμε οί ίδιοι οί πολίτες.

    Καί οί πολιτικοί έχουν "προσαρμοσθεί".
    Γι' αυτό η Βουλή είναι γεμάτη από πολιτικούς πού καμαρώνουν γιατί είναι "κοντά στόν πολίτη". Γιά τόν τόπο δέν μιλάει κανείς, γιατί κανείς δέν ενδιαφέρεται νά ακούσει.

    Κατά τή γνώμη μου η ανομία (όλων τών ειδών) καί η ατιμωρησία, είναι γενικευμένη καί έχει εξελιχθεί σέ τρόπο ζωής καί χαρακτηριστικό γνώρισμα τής φυλής.

    Τό νά πάνε ένας - δύο στή φυλακή δέν είναι λύση.
    Χώρια πού δέν συμφωνούμε ποιοί θά είναι.

    Τό νά πάνε όσοι παρανομούν είναι δίκαιο, αλλά θά αφορά τούς μισούς Ελληνες. (Καί τούς περισσότερους δικαστές πού θά τούς δικάσουν).

    Καί αφού δέν υπάρχουν τόσες φυλακές, αυτές πού έχουμε τίς κρατάμε γιά όσους δέν έχουν τόν τρόπο νά τίς αποφύγουν.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Χρήστος και ανώνυμος
    Εννοώ ότι αν ένας πρωθυπουργός θέλει να ξεβρωμίσει τον τόπο στέλνει φυλακή έναν τουλάχιστον άτιμο αλλά προβεβλημένο υπουργό του και έναν μεγάλο επιχειρηματία (αν είναι δικός του ακόμα καλύτερα) και άλλους δύο από την αντίπαλη παράταξη ή και περισσότερους. Ξαφνικά να δείτε για πότε σφίγγουν οι κ... και μαζεύονται όλοι.Η ατιμωρησία είναι το πρόβλημα.
    Προυπόθεση να είναι ο Πρωθυπουργός (αυτός ,ο επόμενος ,ο μεθεπόμενος, ο προηγούμενος κτλ έντιμος και να θέλει να φτιάξει τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο λαος ειναι ο ευκολος στοχος.Παρανομουν ολοι, γιατι να μην παρανομισουν και οι βουλευτες;οι υπουργοι;οι κυβερνησεις;Για τον απλο λογο οτι αυτοι πρεπει,απο τον θεσμικο τους ρολο,να προστατευουν την αξιοκρατία,τη διαφάνεια,τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη.Μα πως να γινει αυτο οταν εξυπηρετουν συμφεροντα κεντρων που ειναι βουτηγμενα στη παρανομια;Οταν ο ΚΚ πριν απο τις εκλογες μιλαγε για "νταβαντζηδες", ποιος το περιμενε πως οχι μονο θα τους χρηματοδοτουσε,αλλα δεν θα τους αγγιζε καν οταν θα γινοταν γνωστο οτι τον υποκλεπταν.Ο λαος στους αγωνες του παλεψε για κατι καλλυτερο. Οταν τα ιδανικα του ποδοπατηθηκαν,οταν τα "δικα μας" παιδια, η αυτα τις κλαδικης,απο το τιποτα, απο το μηδεν εφτιαξαν τη ζωη τους, ολοι οι αλλοι ιδεολογοι αποφασισαν οχι ν'ανεβουν αλλα να κρατηθουν για λιγο απο το τρενο.Οταν μια κοινωνια βρωμα, παντα φταινε οι νομοι κι αυτα τα θεσμικα οργανα που φροντιζουν για την ακεραιη λειτουργεια τους.Αυτο τουλαχιστον ειναι κανονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμο 8.47
    Φίλε ισχυρίζεσαι ότι ο Κ.Κ χρηματοδοτεί τους νταβατζήδες, δεν τους αγγίζει κλπ.
    Εάν είναι όπως τα λες μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί είναι εναντίον του;
    Καλό θα ήταν να βάζουμε και λίγο την λογική μας να δουλέψει.
    Καλό θα ήταν να βάζουμε και την μνήμη μας επίσης σε λειτουργία και να θυμηθούμε ΠΟΙΟΣ πήγε να περάσει τον νόμο για τον βασικό μέτοχο και ΠΟΙΟΙ από τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν, συμπαραστάθηκαν επίσημα στους νταβατζήδες και τελικά κατάφεραν να τον ρίξουν.
    Μου φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα με την μνήμη μας.
    Φιλικά
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλε ανωνυμε δεν εχω προβλημα μνημης αν αυτο σ'ανησυχει.Θυμαμαι ακριβως οσα ανεφερες.Για πρωτη φορα ομως αντιμετωπιζω τη λογικη, οτι για την τυχη ενος νομου ευθυνεται η αντιπολιτευση.Κι αυτο βεβαια εγινε μονο με τον νόμο για τον βασικό μέτοχο,γιατι με τους αντιλαικους νομους της κυβερνησης αυτης,δεν μπορεσε κανεις να κανει κατι, μια και ο Κ.Κ. μπορεσε να κρατησει τον ελεγχο των νομων "του".Μηπως θες να σου θυμησω τους νομους αυτους;φιλικα! Corum

    ΑπάντησηΔιαγραφή