Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κορινθία ώρα μηδέν.


Πάνε κάποια χρόνια που είχα να παραβρεθώ σε συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εχθές το βράδυ ταξίδεψα στην Κόρινθο και παραβρέθηκα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , ύστερα από παράκληση ενός φίλου μου .

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η σήψη έχει προχωρήσει τόσο βαθιά στον κοινωνικό μας ιστό, που αναρωτιέμαι εάν υπάρχει δρόμος επιστροφής.


Το θέμα το οποίο ενδιέφερε τον φίλο μου ήταν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία στην περιοχή ενός Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
Μια υπόθεση που από όπου και εάν την έπιανε κανείς ...λερωνόταν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, με έντονο χρώμα διαπλοκής.Πριν λίγες ημέρες σας είχα προϊδεάσει για το τι θα επακολουθούσε με το άρθρο μου «Τα εθνικά μας σκουπίδια».
Από όλους τους επιχειρηματίες που διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ελντοράντο των σκουπιδιών , ανεβάζοντας στα άρματά τους πολιτικούς, περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικούς , ... επενδύοντας για το μέλλον των εταιρειών τους, είχα σταθεί ιδιαίτερα στον κ. Μπόμπολα.

Όχι φυσικά τυχαία, αφού σύμφωνα με την έρευνα που είχα πραγματοποιήσει για την υπόθεση του φίλου μου , ο συγκεκριμένος ...επιχειρηματίας εμφανιζόταν ...«φάντης μπαστούνι» σε κάθε πτυχή που εξέταζα.
Όμως για το κυρίως σκέλος του σκανδάλου θα ασχοληθώ στο αυριανό άρθρο μου.


Σήμερα θα ασχοληθώ με τους
«μικρούς δικτατορίσκους» που ονομάζονται ...αυτοδιοικητικοί. Ένα παράδειγμα ο πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Κορινθίας κ. Κέζας.

Από πότε αξιότιμε κύριε ο λόγος που δίδεται στους κάτοικους , στην πόρτα των οποίων «εξετάζετε» (για το ...καλό τους..) να παραθέσετε τόνους σκουπιδιών, δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο -τρία λεπτά;

Είναι δυνατόν να ενισχυθεί η πίστη και η συμμετοχή στις αποκεντρωμένες δομές διοίκησης, ως το μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, όταν απουσιάζει η κοινωνική διαβούλευση;

Από που αντλείται το δικαίωμα να αρνείστε την αντιπαράθεση επί της ουσίας του θέματος , με ανθρώπους που εάν πέρναγε η εισήγηση της αρμόδιας Νομαρχιακής επιτροπής , την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να κυκλοφορούν στο μπαλκόνι τους φορώντας μάσκες;

Αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα , οι Δημοκρατικοί θεσμοί και η κοινωνική ευαισθησία είναι η οδός προς την πλατιά συναίνεση ως το κεντρικότερο σημείο επαφής.
Αντί να αφουγκραστείτε με την μέγιστη προσοχή τους πολίτες, να τους ακούσετε (σε οτιδήποτε είχαν να σας παραθέσουν) και να προσπαθήσετε μέσα από την Δημοκρατική ζύμωση ενός διαλόγου και μιας πλατιάς κοινωνικής διαβούλευσης, να αναδυθεί το πολυτιμότερο αγαθό , αυτό της Αλήθειας, εσείς τους αντιμετωπίζατε με έναν τρόπο που θεωρώ τουλάχιστον ...«ύποπτο».


Το δυστύχημα για εσάς είναι ότι αυτή την εντύπωση δεν την αποκόμισα μόνο εγώ, που άλλωστε δεν ψηφίζω στο νομό σας, αλλά και το σύνολο των παρευρισκομένων.


Για κατεβείτε λοιπόν μερικοί από τον θρόνο του
«μικρού δικτατορίσκου» και ασχοληθείτε σοβαρά και με υπευθυνότητα με τα προβλήματα των πολιτών.


ΥΓ.
Αυτός ο Δήμαρχος Βέλου κ. Λαμπρόπουλος, που ...όλως τυχαίως παρευρέθη στην συνεδρίαση , και που όλως τυχαίως είναι πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Κορινθίας, από που αντλεί το δικαίωμα και την φράση «κρίνεται σκόπιμη» που αναφέρει επίσημη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ (το έγγραφο το έχω ανά χείρας μου μετά την ευγενή προσφορά κατοίκου της περιοχής) να την ...μετατρέπει ενώπιον του Νομαρχιακού συμβουλίου, σε ...«κρίνεται αναγκαία».

Ή ο συγκεκριμένος Δήμαρχος στερείται των βασικών γνώσεων της Ελληνικής Γλώσσας, ή ...έχει δικαίωμα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ να τροποποιεί τις αποφάσεις... κατά το δοκούν ή υπερέβη τα εσκαμμένα στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τα ... συμφέροντα της ECOMEL.
Θα σε έχω υπόψη μου ...Δήμαρχε και θα αρχίσω να ψάχνω και προς άλλες κατευθύνσεις .


12 σχόλια:

  1. Πολίτη τώρα τα είδες εσύ? Οι πατέρες της αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το θράσος και την αναίδεια των πολιτικών.

    Το ζήτημα που τίθεται και που κάνουμε όλοι ότι δεν το βλέπουμε, είναι ότι τα διάφορα συμφέροντα , μικρά και μεγάλα, στο πεδίο της αυτοδιοίκησης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος συναλλαγής, αφού τα ..."Αντισταθμιστικά οφέλη" που απαιτούνται είναι πολύ μικρότερα απ` ότι αυτά των πολιτικών.

    Το παιχνίδι το έχουν καταλάβει οι μεγαλοεπιχειρηματίες και πλέον απευθύνονται στην αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντα τους.

    Μάλιστα πολλές φορές αυτό γίνεται και εν αγνοία της όποιας κυβέρνησης , η οποία ξαφνικά βρίσκεται παγιδευμένη από τέτοιου είδους συναλλαγές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, χωρίς να χρειάζεται κηδεμόνες. Αυτή η νοσηρή νοοτροπία, ελληνικής πατέντας πρέπει να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε δεν βρέθηκε κανείς να τους διαβάσει μια- δυο προτάσεις από τα Μανιφέστα της ΚΕΔΚΕ;

    Δεν βρέθηκε κανείς να τους διαβάσει π.χ "Η αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων και η οικονομική αυτονόμησή τους αυτόματα θα επιτρέψει στο δημότη μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων αλλά και στον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
    Ο πολίτης πρέπει το ταχύτερο δυνατό να απεμπλακεί από τον κεντρικό κρατικό μηχανισμό και να συνειδητοποιήσει ότι ο κοντινότερος σε εκείνον θεσμός είναι εκείνος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Το γεγονός αυτό του δίνει μεγάλη ευχέρεια να συμμετέχει, να προτείνει, να ελέγχει, να συνδιοικεί".

    Για γέλια τα μανιφέστα τους απ` ότι κατάλαβες!!!!!!!!!!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημαρχίδια και Νομαρχίδια...(Ζουράρης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολίτη καλώς ήρθες στην Κορινθία. Στο νομό του παραλόγου και της διαπλοκής.
    Στο νομό που το άσπρο παρουσιάζεται μαύρο.
    Στο νομό που πριν 30 χρόνια ήταν στην τέταρτη θέση των νομών της Ελλάδος από πλευράς βιοτικού επιπέδου, ανάπτυξης και ευημερίας και σήμερα βρίσκεται και πάλι τέταρτος, αλλά ....από το τέλος.
    Κορίνθιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταλαβαίνω το πρόβλημα αφού το έχω αντιμετωπίσει και εγώ σε πολλές περιπτώσεις.
    Δεν ξέρω εάν αναφέρθηκε από κανέναν στο Νομαρχιακό συμβούλιο που περιγράφεις , ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θεσμός πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας .
    Είναι επίσης θεσμός με διοικητική αυτοτέλεια και λειτουργική αυτονομία.
    Το Σύνταγμα (Άρθρο 102) έχει δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ταυτόχρονα έχει αναθέσει σ΄ αυτή τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

    1. « Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.»(Παρ. 1, Άρθρο 102).

    Το Σύνταγμα λοιπόν κατοχυρώνει ρητά τη διοικητική αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Αυτονόητο είναι ότι αναγνωρίζει και την ακηδεμόνευτη ανάδειξη των οργάνων της..
    Μια ανάδειξη η οποία πρέπει να γίνεται μέσα από τις διεργασίες της ίδιας της κοινωνίας, της κάθε τοπικής κοινωνίας με κεντρικό σημείο αναφοράς, αν όχι και αποκλειστικό, τις τοπικές υποθέσεις, τα τοπικά προβλήματα και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους, με στόχο πάντα την κοινωνική πρόοδο σε κάθε τομέα ( οικονομικό, πολιτιστικό κοινωνικό κ.λ.π) και μέσα από τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες εκείνες τις διαδικασίες που προωθούν δημοκρατικά την κοινωνική πρόοδο.
    Αυτά τα είπε κανείς στον δικτακτορα που ήθελε να το παίζει πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διαφθορά, η μίζα και τα διαπλεκόμενα είναι κοινό μυστικό στην λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Έχει το δικό της εργολαβικό και διαπλεκόμενο τοπικό σύστημα εξουσίας, που όπως είπε και κάποιος φίλος ποιο πάνω ,τώρα πλέον εκτοπίζεται αφού οι μεγαλοκαρχαρίες παίρνουν την θέση του, καθώς τους στοιχίζει πολύ πιο φτηνά από το κεντρικό σύστημα εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολίτη δεν στέλνεις ένα e-mail στον κ. Λαμπρόπουλο με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, (του κόμματος του) σχετικά με την αυτοδιοίκηση. Για πάρε ένα παραδειγματάκι και στειλτου το:"Οι Νομαρχίες και οι Δήμοι πρέπει να τεθούν ....στην υπηρεσία των πολιτών για την επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων αντί να τους καταδυναστεύουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής εξουσίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο προνομιακός τόπος για να λάβει σάρκα και οστά η ιδέα της συμμετοχής και της συναπόφασης του ενεργού πολίτη ώστε να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο και τις έντιμες παραγωγικές δυνάμεις που πάντα το στηρίζουν".
    Κάτι ακούγεται ότι θέλει να πάει για Νομάρχης.
    Όμως είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα πρεσβεύει το κόμμα του.
    Κορίνθιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτοδιοίκηση? Τι είναι αυτό? Εννοείτε εκείνα τα λαμόγιακια που εκπαιδεύονται για να γίνουν λαμόγια κανονικά?
    Εννοείτε εκείνες τις ομάδες και τις μαφίες? Δεν ξέρετε ότι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν γίνει μηχανές παραγωγής μαύρου χρήματος, καθώς κλείνονται συμφωνίες από τις οποίες οι μαφίες έχουν το αρκετά ικανό κάτι τις τους?
    Τα καλοκαίρια γεμίσαμε φεστιβάλ τόσο στις πόλεις όσο και στις ραχούλες.
    Ετσι και μπει το ΣΔΟΕ και ψάξει τις δημοτικές επιχειρήσεις του Πολιτισμού θα έχει δουλειά για χρόνια!
    Αφήστε τι γίνεται στις επιχειρήσεις Προβολής, με τα διαφημιστικά σποτ και τα πλαίσια.
    Τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε μου το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.
    Από την στιγμή που τα κόμματα σπονσονάριζαν και επέβαλαν υποψήφιους για τα δημοτικά και νομαρχιακά αξιώματα το παιχνίδι χάθηκε.
    Εγκλώβισαν τους ψηφοφόρους στο χρωματικό παιχνίδι και αν υπήρχε και κάποιος υποψήφιος ανένταχτος και καθ’ όλα άξιος τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι γιατί ήταν έξω από την στάνη.
    Δυστυχώς σαν λαός γουστάρουμε χρώμα και στα πολιτικά και στα αθλητικά.
    Οι σοβαροί και καταξιωμένοι συμπολίτες αποφεύγουν να εκτεθούν στα κοινά γιατί το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνουν είναι ότι αν θα βγουν (εντελώς απίθανο) θα πρέπει να συναναστρέφονται με σκουλήκια και αυτό κανένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του δεν το θέλει.
    Δεν είναι μόνο η Κορινθία. Σχεδόν όλη η Ελλάδα έτσι είναι.
    Ένα μάτσο αμόρφωτα καθάρματα που τους δώσαμε το δικαίωμα να αυτοπροβάλλονται και να παίζουν το ¨δείτε ποιος είμαι εγώ¨.

    Προ Καποδίστρια που η περιοχή μου ήταν κοινότητα, είχαμε έναν Πρόεδρο που έδινε την ψυχή του και κυρίως το σώμα του για την σωστή λειτουργία της κοινότητας. ‘Έβγαινε στον δρόμο με την τσάπα πενήντα χρονών άνθρωπος μαζί με τους εργάτες και καθάριζε χόρτα και σκουπίδια ολόκληρη την ημέρα.
    Την επομένη έτρεχε στην Νομαρχία και στις Δημόσιες υπηρεσίες και απαιτούσε αυτά που δικαιωματικά έπρεπε να του παρέχουν.
    Από τότε πέρασαν (αν θυμάμαι καλά) τρείς δημοτικές θητείες και μία αλλαγή σπόνσορα αλλά δεν άνοιξαν ούτε ένα μονοπάτι. Δεν έκαναν ούτε ένα έργο.
    Νοίκιασαν κτήρια, τα ονόμασαν Δημαρχεία, τετραπλασιάσανε τους φόρους, προσέλαβαν δεκάδες υπαλλήλους, αγόρασαν εξοπλισμό και το αποτέλεσμα ένα τεράστιο ΜΗΔΕΝ.
    Σκ@τ@ στα μούτρα τους. Κομματόσκυλα.

    Άντε καλή ανάσταση Λαζάρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Πολίτη χαίρομαι που δίνεις ονόματα. Σχεδόν όλοι περιορίζονται στο να διατυπώνουν την ύπαρξη και κατοχή στοιχείων.
    Συνέχισε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή