Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Τα εθνικά μας ...σκουπίδια .


Η μάχη των νταβατζήδων μαίνεται ...ανεξέλεγκτη στο καινούργιο χρυσωρυχείο που ανακάλυψαν. Στο Ελντοράντο ...των σκουπιδιών που αφειδώς παράγουμε καθημερινά.
Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες ,μεταξύ αυτών και παραδοσιακοί νταβατζήδες , διεκδικούν για τον εαυτό τους το χρυσάφι που κρύβεται στους τόνους των σκουπιδιών και δεν είναι άλλο από τα ίδια τα σκουπίδια και τη διαχείριση τους.


Μπόμπολας, Λάτσης , Κόκκαλης , Εμφιετζόγλου , Γεωργόπουλος
και κάποιοι ακόμα διασταυρώνουν τα ξίφη τους , ανεβάζουν στα άρματά τους πολιτικούς, περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικούς και ... επενδύουν για το μέλλον των εταιρειών τους.


Αν και σε πρώτη ανάγνωση το ενδιαφέρον αυτό ίσως να φαντάζει ιδιαίτερο, τα πράγματα όμως αλλάζουν μόλις κανείς εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται από πίσω.

Για παράδειγμα , την περίοδο 2007-2013 προβλέπεται να έχουν κατανεμηθεί 590 εκατ. ευρώ στη διαχείριση των απορριμμάτων.Σημειώνω επίσης, ότι την περίοδο 2000-2006 δαπανήθηκαν 700 εκατ. ευρώ , τα οποία προήλθαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Επιπλέον , ως το 2015 , ο ετήσιος τζίρος του κλάδου θα ανέρχεται σε 1 δις ευρώ.

Πριν αναφερθώ σε ειδικότερα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι σκόπιμο να δούμε το πρόβλημα στο φόντο των οικονομικοπολιτικών όρων που το έχουν διογκώσει και το έχουν μετατρέψει σε σύγχρονο ...Ελντοράντο.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η γη είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Άρα οποιοσδήποτε κεντρικός σχεδιασμός της χρήσης της θεωρείται «επικίνδυνη γραφειοκρατική αγκύλωση».

Η οριστική λύση επίσης προσκρούει ακριβώς σ’ αυτό. Ποιοι και πόσοι χώροι μπορούν να χωροθετηθούν και να διατεθούν για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων ενός μεγάλου αστικού κέντρου π.χ όπως της Αττικής, όταν οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι έχουν τσιμεντοποιηθεί.


Στο μπάχαλο αυτό με τα απορρίμματα, έρχονται και τα πλήρως εξαρτημένα ...λυπαινόμενα γρανάζια των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Δημοτικών διοικήσεων να μιλήσουν για άμεσες λύσεις και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης που δεν χρειάζονται χώρο! Ποιες είναι αυτές;


Α
) Η καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων, των απορριμμάτων δηλαδή που δεν έχουν υποστεί καμιά διαλογή.
Τι και εάν αυτή η «σύγχρονη μέθοδος» χρησιμοποιήθηκε πριν 100 χρόνια στην Ευρώπη , αλλά σήμερα το ποσοστό της καύσης έχει πέσει πολύ πιο κάτω από το 10%.

Ο λόγος που προωθείται στην Ελλάδα είναι προφανής. Τα ευρώ/τόνο απορριμμάτων είναι πολλά και άκρως δελεαστικά για τους επίδοξους επενδυτές.
Στην Ελλάδα όλως τυχαία μόνο ο όμιλος του κ. Μπόμπολα έχει αγοράσει τέτοια τεχνογνωσία από τη Γερμανία. Προφανώς ...τα κέρδη που περιμένει είναι τεράστια.


Β.
) Η μέθοδος της ανακύκλωσης.Αυτή η μέθοδος υποστηρίζεται από πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν και από την ... ανοικτή στρόφιγγα της ΕΕΑΑ ΑΕ .
Μίας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας,που με το νόμο 2939/01 του ΠΑΣΟΚ και σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) της ...εκχωρήθηκε η ανακύκλωση.

Ο χαρακτήρας της ως «μη κερδοσκοπική» και η συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε αυτήν κατά 35% είναι για το θεαθήναι..

Τσεπώνει περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως , κυρίως από την είσπραξη των χρημάτων που προέρχονται από τις εισφορές (υπέρ ανακύκλωσης) των εταιρειών που πουλάνε στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα.

Οι εισφορές όμως αυτές στην πραγματικότητα πληρώνονται από τον καταναλωτή, αφού μετακυλίονται στην τιμή των προϊόντων.

Αν και η ΕΕΑΑ υποχρεώνεται να τα διαθέσει για την προώθηση της ανακύκλωσης σε επίπεδο χώρας, τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν (αξιοποιώντας παραθυράκια του νόμου και των ΠΔ).
Όλως τυχαίως με την αγαστή συνεργασία της ΕΕΑΑ , leader ΚΑΙ σ` αυτόν τον χώρο είναι εταιρεία , η οποία μέσω δαιδαλωδών θυγατρικών καταλήγει στην μητρική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα.


Χρυσάφι ανακάλυψαν λοιπόν κάποιοι μέσα στα σκουπίδια. Αλλά ως πλεονέκτες και αχόρταγοι δραστηριοποιούνται ...υπογείως και για άλλο «χρυσάφι» με ...προσωπίδα την ανακύκλωση των σκουπιδιών.

Το τελευταίο περί ..«προσωπίδας» κρατήστε το. Θα καταλάβετε τις επόμενες ημέρες.


14 σχόλια:

  1. Το δυτικό οικονομικό σύστημα στο οποίο ανήκει και ή χώρα μας, δεν επιτρέπει τον πλήρη ή σχεδόν πλήρη έλεγχο της οικονομίας από το κράτος. Αυτό το πρόβλημα το λύνουν διάφοροι ιδιώτες, οι οποίοι δεν είναι ακριβώς ιδιώτες επιχειρηματίες όπως κανείς αντιλαμβάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά πρόκειται για ΚΡΑΤΙΚΟΪΔΙΩΤΕΣ. Κομμάτι αναπόσπαστο του κράτους.
    Έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί και να κατηγορηθεί το σύστημα για κρατικοκομμουνιστικό, αυτό δηλαδή πού είναι στην πραγματικότητα.
    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ακόμα και σήμερα με όλα τα δεινά της οικονομικής κρίσης, τον ρόλο του κοινωνικού κράτους.
    Ακόμα και τα σκουπίδια, μετά τα τόσα άλλα, τα εκχωρήσανε στους ιδιώτες.
    Ποια όμως ιδιωτική πρωτοβουλία όπως λεει και το παραπάνω φίλος.Ο κρατικοδίαιτος μονοπωλιακός (και κάτω από το τραπέζι)κρατικοκομμουνισμός;
    Αυτό το καθεστώς που επικρατεί στην χώρα μας μόνο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι.
    Και μη μου μιλήσει κανείς για τον σοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ όταν αυτό πρώτο παραχωρεί την ανακύκλωση στους ιδιώτες , όπως αναφέρει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι Μπόμπολας, Λάτσης , Κόκκαλης , Εμφιετζόγλου , Γεωργόπουλος???
    Τι γίνεται πάλι?
    Τα ίδια?
    Μάλλον εάν όχι σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Δυσωδία από τα σκουπίδια του πολιτικού μας συστήματος είναι χειρότερη από αυτή των σκουπιδιών.
    ΜΗΝ αναρωτιέσαι @2,59.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα από τούς νταβατζήδες, τή διαπλοκή, τά κέρδη από τή διαχείριση τών σκουπιδιών, υπάρχει καί μιά άλλη διάσταση.

    Τά ίδια τά σκουπίδια.

    Σάν χώρα λοιπόν, ενώ δέν παράγουμε τίποτα σχεδόν χρήσιμο, είμαστε οί πρώτοι, ποσοτικά, εντός ΕΕ, στήν κατά κεφαλή παραγωγή σκουπιδιών.

    Νά θυμίσω ότι κάποιοι "κουτόφραγκοι", εφαρμόζουν εκτός από τόν αυστηρό διαχωρισμό τών σκουπιδιών γιά ανακύκλωση καί τήν ποσόστωση στήν "παραγωγή" τους, μέ τήν καταβολή ανάλογου τέλους.
    Φυσικά πάνω απ' όλα έχουν παιδεία καί αληθινή οικολογική συνείδηση.

    Κάθε σύγκριση, στή "δημιουργία" καί τή διαχείριση σκουπιδιών, μέ πολιτισμένες χώρες, προκαλεί κατάθλιψη.

    Φιλικά

    ΥΓ. Συμφωνώ ότι όποια πέτρα (αξίας) κι' άν σηκώσεις, θά βρείς νταβατζήδες.
    Εχουν γίνει σχεδόν θεσμός, μέ ονοματεπώνυμο μάλιστα.
    Αναγκαίος γιά τούς διαπλεκόμενους, αποδεκτός γιά τούς υπόλοιπους.
    Σέ ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν κι' αυτοί κάνουν τό αυτονόητο.
    Επιδιώκουν τό μέγιστο όφελος γιά τίς επιχειρήσεις τους, θεμιτά ή αθέμιτα.
    Αφού όμως τούς θεωρούμε σάν τήν πηγή όλων τών δεινών τού τόπου, γιατί δέν τούς ...καταργούμε (άν μπορούμε)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη. Το ίδιο και ο Μπόμπολας.
    Θυμάμαι πριν λίγους μήνες δημοσιεύματα που έλεγαν για κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών έως και 50% που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η επικείμενη αδειοδότηση εταιρείας για τη διαχείριση σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης, η οποία θα έχει, καθώς φαίνεται, το μονοπώλιο.

    Επρόκειτο για τη νεοσυσταθείσα εταιρεία «ΕΝΕΡΜΕΛ Α.Ε.», συμφερόντων Λεωνίδα Μπόμπολα.
    Τότε στην αίτησή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άδεια διαχείρισης των σκουπιδιών, ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, φέρεται ότι ανέφερε πως η επιβάρυνση των δήμων τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της θα ανέρχονται σε 42 (ή 45 εάν δεν κάνω λάθος) ευρώ τον τόνο.

    Το ποσόν υπολογιζόταν πως θ' αυξηθεί, ενώ μ' αυτήν την τιμολογιακή πολιτική μόνο από τα σκουπίδια τα έσοδα της εταιρείας υπολογίζονταν σε 13.000.000 ευρώ τον χρόνο.

    Όπως υποστήριζαν αρκετοί δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σχεδόν σε διπλασιασμό των δημοτικών τελών, (τα οποία ήδη θεωρούνται υψηλά).

    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H προχειρότητα, η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, η ανευθυνότητα, η λογική «άσ’ το για το μέλλον», χαρακτήρισαν την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
    Eιδικά οι θιασώτες του «εκσυγχρονισμού» αντιμετώπισαν το πρόβλημα των σκουπιδιών αποσπασματικά.
    Oταν υπήρχε ενδιαφέρον από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έγιναν κάποια έργα, χωρίς όμως να υπάρχει συνέχεια.
    Eτσι, αρκετοί XYTA καταρρέουν σήμερα αφού δεν έχουν προσωπικό, ενώ στο πολυδιαφημισμένο KEΛ της Ψυττάλειας δεν υπήρχε καν πρόβλεψη για την τελική διαχείριση της λυματολάσπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των σκουπιδιών δεν απαιτεί μόνο ένα σχεδιασμό έργων, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μέσω της κοινωνικής διαβούλευσης και της κοινωνικής συναίνεσης.
    Απαραίτητο γι’ αυτό είναι ο πολίτης να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, να έχει συζητήσει ανοιχτά και διεξοδικά για τις επιλογές και να έχει εμπιστοσύνη στις αρχές και στη δυνατότητά του να ελέγχει την εφαρμογή.

    Eδω το κύρος του κράτους και των δήμων στηρίζεται στις ασπίδες των MAT και στην ομίχλη των δακρυγόνων που προσπαθούν να κρύψουν τις σχέσεις διαπλοκής και στην ανευθυνότητα των αρχών.
    Tο μάξιμουμ λοιπόν που αναζητείται είναι κοινωνική συναίνεση (και όχι κοινωνική εξαγορά, όπως στα Άνω Λιόσια) αντί για δημιουργική συμμετοχή.

    Μα πάνω από όλα είπαμε ότι θα πρέπει η διαπλοκή των δήμων και των Νομαρχιών να εκλείψει.
    Με τον σωστό τρόπο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο παράθυρο για τον ορίζοντα.
    Εάν δεν θέλουν να υπάρχει ανοικτό αυτό το παραθυράκι τότε πολύ φοβάμαι ότι θα ανοίξει η ..πόρτα. Η πόρτα που οδηγεί στο θέατρο του παραλόγου και της βίας.
    Οι καιροί είναι πονηροί και καλό θα ήταν να το καταλάβουμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Πρόδρομος Εμφιετζόγλου τα έχει πάρει στο κρανίο. Αυτός που τα είχε δώσει όλα για να γίνει η Ν.Δ. κυβέρνηση και ο Καραμανλής πρωθυπουργός, ελπίζοντας ότι θα γυρίσει και ο τροχός, και γι’ αυτό άναψε την πουράκλα του το βράδυ της «νίκης» στο Ζάππειο, όπου έσπευσε για να συγχαρεί αυτοπροσώπως τον Κώστα.
    Αλλά ο τροχός παρεξέκλινε της πορείας και τον... πάτησε τόσο, ώστε σήμερα να δηλώνει: «Εγώ ένα ξέρω: Οι νταβατζήδες σ’ αυτή τη χώρα συνέχεια καβαλάνε» (σ.σ.: στο «Θέμα» του Θέμου).
    Η ειρωνεία είναι ότι ο «γαλάζιος» εργολάβος δίνει πολλά στους έλληνες σαρακατσάνους της περιοχής Σλίβεν της Βουλγαρίας, αλλά δεν παίρνει τίποτε από τον μοναδικό σαρακατσάνο της ελληνικής κυβέρνησης.
    Γι’ αυτό και παίρνει των ομματιών του από τη Νουδούλα και τραβάει κατευθείαν στον Καρατζαφέρη.
    Ετσι κι αλλιώς δεν περιμένει να πάρει τίποτε, σκέφθηκε, και αποφάσισε να σταθεί στο πλάι ενός που δεν πρόκειται να έχει να του δώσει κάτι. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενέργεια, σκουπίδια, λιμάνια, μονάδες βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων, κτίρια και οικόπεδα και ότι άλλο είναι δυνατόν να τύχει αντικείμενο κερδοφόρας εκμετάλλευσης έχει μαζευτεί στα χέρια του Μπόμπολα.
    Σ’ αυτόν, όλοι εμείς οι άλλοι θα κληθούμε να καταβάλουμε – εν είδει πόρνης – το μεγαλύτερο μέρος από το μεροκάματό μας, άλλοτε ως διόδια και λιμενικά, άλλοτε ως ανταποδοτικά τέλη, γιατί θα μας απαλλάσσει από τα περιττώματα και τα σκουπίδια μας, και άλλοτε ως καταναλωτές της ενέργειας – στο μέλλον ίσως και του αφαλατωμένου νερού που θα παράγει.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελληνική Τεχνοδομική των Καλλιτσάντζη - Μπόμπολα δεν λείπει σχεδόν από πουθενά.

    Μοιάζει να είναι ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος ακόμη και φαινομενικά ετερόκλιτων συμφερόντων.

    Στην πραγματικότητα, αυτό που τη «μαγεύει» είναι τα... διόδια. Χρήμα ζεστό και άφθονο, όπως απέδειξε η εμπειρία της Αττικής οδού: 224 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από τα διόδια πέρσι, από τα οποία 50 εκατ. καθαρά κέρδη!

    Πρόσθεσε σ’ αυτή και την εμπειρία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου: το 2006 τα έσοδα από τα διόδια έφτασαν τα 43 εκατ. και τα κέρδη τα 5,5 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kai h mafia etsi bgazei lefta sthn napoli,ta 8ymaste propersy?
    etsi gia na leme ta pragmata me to onoma tous.MAFIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kati programmata gia "prasini" energia ti eginan ?
    giati ekei tha pesei to megalo fagopoti(diakomatiko)..dinei terastia kondilia i eyropaiki enosi..(kai an thimame kala, iparxei kai texnologia pou apo ta skoupidia paragete energia,esto kai mikri..)

    ..o k. emfietzoglou exei prosxorisei sto laos poli prin tis proigoumenes ekloges, ara o "9:11 μμ " i einai parapliroforimenos i kanei pos einai..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πράσινη ενέργεια επιδοτείται από τήν ΕΕ.
    Η πράσινη ανάπτυξη πού επικαλείται, ώς μοντέλο ανάπτυξης τό ΠΑΣΟΚ κι' αυτή επιδοτείται από τήν ΕΕ.
    Γενικά, φαίνεται η ΕΕ επιδοτεί οτιδήποτε πρασινίζει.
    Προφανώς καί τό πράσινο ΠΑΣΟΚ μέ τους πρασινίζοντες νταβατζήδες, πίστευαν ότι επιδοτούνται λόγω χρώματος, όταν επί χρόνια "αξιοποιούσαν" τίς επιδοτήσεις τής ΕΕ.
    Αντε μέ τό καλό νά "επιδοτηθεί" καί ο Παναθηναικός, μήπως δούμε οί βάζελοι,καμμιά ...πράσινη μέρα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή