Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Αυστηρές ποινές για τα καρτέλ


Με ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι 5 χρόνια απειλούνται τα καρτέλ με το νέο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πριν λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης .

Επιβάλλεται για πρώτη φορά ποινή φυλακίσεως, τουλάχιστον 8 μηνών, για όσους παραβιάζουν το νόμο περί ανταγωνισμού, διπλασιάζεται από 3 σε 6 μήνες, η ποινή φυλάκισης για όσους αρνούνται να δώσουν πληροφορίες ή δίνουν ψευδείς πληροφορίες στην Επιτροπή, ενώ προβλέπεται επίσης και η άμεση εφαρμογή κανονιστικών αποφάσεων της.

Επίσης πενταπλασιάζεται η επιβαλλόμενη χρηματική ποινή για όσους παραβιάζουν το νόμο (από το ποσό των 3.000 έως τις 30.000 ευρώ που είναι σήμερα διαμορφώνονται σε ποσά από 15.000 έως 150.000 ευρώ) ενώ για όσους παρακωλύουν τον έλεγχο ή αρνούνται να δώσουν πληροφορίες ή παρέχουν ψευδής πληροφορίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αυξάνεται η χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε ποσά από 10.000 έως 50.000 ευρώ.

Τα μέλη της γίνονται 9 από 11, θα λειτουργεί σε τρεις τριμελείς επιτροπές, με επικεφαλείς τον πρόεδρο και 2 αντιπροέδρους, η ολομέλεια θα ασχολείται μόνο με μεγάλες υποθέσεις ενώ καταργείται η συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων (ΣΕΒ, Εμπόρων κλπ).

Επίσης οι αποφάσεις της που έχουν κανονιστικό χαρακτήρα, όπως η πρόσφατη για την αγορά πετρελαιοειδών και τους φορτοεκφορτωτές της λαχαναγοράς, με βάση το νέο νόμο θα έχουν άμεση εφαρμογή, χωρίς να απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα τις ενεργοποιεί.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νομοσχέδιο, μέσα στον Απρίλιο ετοιμάζεται και νομοθετική παρέμβαση για την αγορά καυσίμων στα πρότυπα των προτάσεων που έχουν γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και η κανονιστική αρμοδιότητα της επιτροπής θα αφορά στις μελλοντικές αποφάσεις της.


Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για την τελευταία πενταετία, η Επιτροπή έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 245 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχει εισπραχθεί περίπου το 30%.
Το χαμηλό ποσοστό των εισπραχθέντων οφείλεται στην διαχρονικά ...βραδυπορούσα δικαιοσύνη, αφού σε αυτή προσφεύγουν οι ... «καρτελίστες» στην προσπάθεια τους για ακύρωση (ή μείωση) των προστίμων που τους επιβάλλονται.


«etipos»«ana-mpa»

20 σχόλια:

  1. Πολίτη καλημέρα!
    Είναι οπωσδήποτε μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση.
    Εκεί όμως που θα λέγαμε όλοι μπράβο , θα ήταν (δεν ξέρω βέβαια εάν γίνεται) όλες αυτές οι ποινές να μην είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα.
    Δηλαδή ... φυλακή ότι και να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα καρτέλ για να καταπολεμηθούν θέλουν "ράμπο" και όχι απλούς ανευθυνο-υπεύθυνους υπαλλήλους που φοβούνται και την σκιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καρτέλ παντού. Καρτέλ στα καύσιμα, καρτέλ στο ρύζι, καρτέλ στα κρέατα, καρτέλ στις
    ντομάτες, καρτέλ στο γάλα, καρτέλ κομματικό, καρτέλ τραπεζιτικό, καρτέλ τηλεοπτικό,
    καρτέλ συνδικαλιστικό, καρτέλ δημόσιο. Ε, αυτή δεν είναι Ελλάδα. Είναι καρτελλάδα,
    όπως έλεγε και ένας πρώην βουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσε η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μοντερνοποιηθεί μέσω της διαρκούς συγκέντρωσης πληροφοριών για την αγορά (market intelligence) και της διϋπηρεσιακής προσέγγισης στην εκτίμηση της αγοράς.
    Έτσι θα ήταν σε θέση να προσδιορίζει πότε οι οικονομικοί φορείς ενδέχεται να επιχειρούν να εξαλείψουν ή να έχουν ήδη εξαλείψει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας έτσι τοπικό μονοπώλιο.
    Βαδίζει μεν σωστά αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι με αυτή την σύνθεση των τριών επιτροπών θα μοιάζει με αυτή του Συμβούλιου Επικρατείας. Κάνω λάθος:)))))
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα ήθελα να σταθώ στην κατάργηση από τις επιτροπές των εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων (ΣΕΒ, Εμπόρων κλπ).
    Αυτό το ανεκδιήγητο συνονθύλευμα που επικρατούσε από σύστασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου "αυτός που δικάζει να δικάζεται", αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία (και κοροϊδία).
    Πολύ καλά λοιπόν έκαναν και τους έβγαλαν έξω από την Επιτροπή.
    Επιτέλους και κάτι σωστό!(όχι ότι και οι αυξήσεις των προστίμων και των ποινών φυλάκισης δεν είναι σωστές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά μαζί σας κατά των καρτέλ. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε καλά κάτι. Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν επιτρέπει την είσοδο και τη βιώσιμη δραστηριότητα πολλών «παικτών» σε κάθε κλάδο.
    Αυτό έχει συνέπεια την πιθανότητα για συνεννόηση μεταξύ τους, η οποία καθίσταται έτσι ευκολότερη και οι ενέργειές τους περισσότερο ύποπτες.
    Ίσως ο καλύτερος δρόμος-τρόπος για την μείωση τους να είναι η "μέθοδος του εμβολιασμού".
    Δηλαδή όπως τα εμβόλια είναι και αυτά παρασκευάσματα μικροβίων καθώς και
    παραγώγων, έτσι και αυτή η μέθοδος "διευκολύνει" την ανάπτυξη επιχειρήσεων (μέσω πολλών παραγόντων, ένας των οποίων είναι το συστηματικό σαμποτάζ προϊόντων των καρτέλ, και συστηματική αγορά προϊόντων των "εμβολίων")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο γαλα,εγινε κατι τετοιο.
    Οσον αφορα στην επιτροπη,η πειρα απο αλλες υπηρεσιες του δημοσιου,λεει οτι ουτε κομπιουτερ δεν ξερουν να δουλεψουν οι περισσοτεροι,αλλα και οι αλλοι,ετσι που ειναι η δομη υπουργοκεντρικη,δεν τολμανε να κανουν τιποτα,αν δεν καταλαβουν προς τα που φυσαει ο αερας.
    Αν ο μπουλης,θελει,και καποιος απο παραπανω,δεν του τραβηξει τ αυτι,ισως,λεω ισως,και να γινει κατι.
    Και μη ξεχνατε ΤΟ νομαρχη,που ενα προστιμο,καπως τσουχτερο,για καποιον βενζινοπωλη, που την ειχε ξανακανει,το μηδενισε σχεδον,και οταν του ειπαν κατι,τους την ειπε κι απο πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Μάνος
    Φίλε έχεις απόλυτο δίκιο. Με αφορμή το σχόλιο σου και μετά από επικοινωνίες ( προκειμένου να εξακριβώσω τι συμβαίνει με το θέμα αυτό),πληροφορήθηκα ότι για αυτό το θέμα έχουν προβλέψει τις κατάλληλες αλλαγές όσο αφορά τον τρόπο δράσης των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    Συγκεκριμένα όπως με διαβεβαίωσαν,οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού «εξοπλίζονται» πλέον με δυνατότητες που έχουν οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), ενώ τα μέλη της Επιτροπής αποκτούν νομική προστασία, όπως ακριβώς τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
    Καλό Απόγευμα!
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πολιτική των προστίμων δεν μπορεί να σπάσει τις εναρμονισμένες πρακτικές από εταιρείες με ηγεμονική θέση στον χώρο των τροφίμων, του τουρισμού ή των τραπεζικών υπηρεσιών.
    Καλό το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση αλλά δεν αρκεί.

    Χρειάζεται μια άλλη αντιμετώπιση, πιο κινηματική. Μια αντιμετώπιση ενημέρωσης και εγρήγορσης του καταναλωτικού κοινού μέσα από ένα, για παράδειγμα, δίκτυο καταναλωτών.
    Ενα τέτοιο δίκτυο, μάλιστα, εξαγγέλθηκε από τον κ. Γ. Παπανδρέου στο 8ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, αλλά ακόμα και σήμερα η περαιτέρω τύχη του ...αγνοείται. Έμεινε στα λόγια.

    Μπορεί σε κοινοβουλευτικό και αντιπολιτευτικό επίπεδο να γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, τίποτα όμως δεν γίνεται κεντρικά.

    Παράλληλα, τα μηνύματα που όλοι λαμβάνουμε καθημερινά από το περιβάλλον μας, δείχνουν ότι αντιλαμβανόμαστε τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ενός τέτοιου δικτύου.

    Αλλά αυτή η κοινωνική ανάγκη δυστυχώς δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη και πρακτική ιδεολογία από τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Μίμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aπό "εξαγγελίες" χορτασαμε δες εδώ τι τύχη έχουν αυτες:

    Μακάρι να διαψευστώ αλλα εδώ που είμαστε γινοντaι όλα για την βιτρίνα:

    http://taxalia.blogspot.com/2009/03/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tο καθεστώς των καρτέλ, παντός είδους, ζει και βασιλεύει στη χώρα μας επί πολλά χρόνια,... ακόμα και στα μακαρόνια!

    Όλα είχαν ξεκινήσει από την αγάπη πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για τα μακαρόνια... άλλης μάρκας, από αυτή για την οποία έπρεπε να συνδράμει... (αν ενθυμίστε).

    H εν λόγω βιομηχανία ζυμαρικών ταλανίζοταν εκείνα τα χρόνια από το τέρας της γραφειοκρατίας και αντιμετώπιζε ανάλογα εμπόδια από τον υφυπουργό του υπουργού, που προφασιζόταν νομικά και χρονικά κωλύματα και δεν επικύρωνε έγγραφο το οποίο θα επιτάχυνε τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της βιομηχανίας, η οποία βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης.

    Ο υφυπουργός του υπουργού του ΠΑΣΟΚ με τις ..."αδυναμίες" σε ορισμένα μακαρόνια, κωλυσιεργούσε λόγω της πίεσης που δεχόταν από τις μεγάλες βιομηχανίες ζυμαρικών, καθώς φοβούνταν ότι η επαναδραστηριοποίησή της θα τους χαλούσε... τη σούπα.

    O μεγαλύτερός τους φόβος δε,ήταν ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε δεσμευτεί ότι θα κρατούσε σταθερές επί τρία χρόνια τις τιμές των ζυμαρικών της, και συγκεκριμένα σε επίπεδα πολύ ......χαμηλότερα έναντι του ανταγωνισμού!
    Αν Ενθυμίστε...:-)

    Ο Χταποδάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η νέα σειρά «σκανδάλων» με τα υποτιθέμενα καρτέλ που ξεκίνησε με πρώτο θύμα τη γαλακτοβιομηχανία, είναι ένα νέο κυνήγι μαγισσών που οργανώνει το φιλορώσικο μπλοκ με στόχο να χτυπήσει τις πιο σύγχρονες επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που λειτουργούν σε όλους τους κλάδους μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού της αγοράς σε αντίθεση με τα πραγματικά καρτέλ, δηλαδή εκείνες τις μεγάλες μονάδες που ζουν από την κρατική μονοπωλιακή στήριξη, ανοιχτή ή καλυμένη. Για το σκοπό αυτό οι ρωσόδουλοι χρησιμοποιούν το απατεωνίστικο επιχείρημα ότι η κερδοσκοπία των βιομηχάνων φταίει για την ακρίβεια και συνεπώς για να εξαλειφθεί η ακρίβεια πρέπει να παταχθούν οι κερδοσκόποι τους οποίους το καθεστώς αναζητά πάντα στους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της βιομηχανίας που δεν ελέγχονται από κρατικούς ολιγάρχες τύπου Κόκκαλη και Μπόμπολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολα καλα και ολα ωραια. Νομιζω ομως οτι θα συμφωνησω με το πρωτο σχολιο , (του extra 5 Απριλιος 2009 1:06 μμ ).
    Χρειαζεται αυτες οι ποινες να μην εχουν ανασταλτικο χαρακτηρα και να οδηγουνται στην φυλακη.
    Μονο τοτε θα αρχισουν να τρεχουν οι υπαλληλοι των καρτελ. Γιατι μην εχουμε την εντυπωση οτι θα μπει μεσα ο ιδιοκτητης καμιας μεγαλης εταιρειας.
    Ο διευθυνων συμβουλος θα μπει μεσα ή ο διευθυντης κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απο το καρτελ των πολιτικων που πουλαει προστασια στα αλλα καρτελ ,ωστε να υπαρχουν,ποιος θα μας γλειτωσει?
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλήθεια τι έγιναν αυτοί οι κουμπάροι; Είναι στη φυλακή ή είναι ελεύθεροι να παντρεύουνε και να βαφτίζουνε κόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να θυμίσω ότι από την έναρξη λειτουργία της επιτροπής ανταγωνισμού από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους μόλις ...14 εκατ ευρώ.
    Στα πέντε χρόνια της ΝΔ έχουν επιβληθεί 245 εκατ ευρώ.
    Έτσι γιατί ως λαός ξεχνάμε εύκολα και έχουμε και μια τάση στο μάσημα του ...κουτόχορτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολιτη ,δεν ειδα να σχολιαζεις τα οσα συνεβησαν αυτες τις μερες με τους Ευρωπαιους και τον Ομπαμα..γιατι; δεν αξιζει αραγε το ολο θεμα; υπαρχει ειδηση αλλα στο παρασκηνιο; γιατι δεν με επεισε κανεις τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σα μικρα παιδακια,που κλαινε γιατι τα πειραξαν,και ζητανε απ το μπαμπα τους,να τα σωσει,κανετε.
    Τα καρτελ χτυπιουνται,μονο απο συνειδητοποιημενους πολιτες και καταναλωτες.
    ΠΟυ γινονται μελη σε ομαδικες δομες,συλλογους,ΙΝΚΑ και τετοια,ωστε με τη δικη τους,οργανωμενη και ομαδικη συμπεριφορα,να αναγκασουν τους αλλους να αλλαξουν τακτικη.
    Οταν σε εποχες ακριβης βενζινης,πηγαινατε και βαζατε βενζινη στη Σελ,οταν βλεπατε οτι ειχε απο 20 λεπτα και πανω απο αλλα βενζιναδικα,γιατι η Σελ να μην την παει και παραπανω,αφου βλεπει οτι εχει να κανει με μαλακες;
    Οταν ο αλλος φερνει γαλα απο την Αυστρια με 90τοσα,και εσεις αγοραζετε Δελτα με εναμισυ,γιατι να φωναζετε μετα οτι σας πιανουν τον ..βωλο;
    Παντα υπαρχουν τροποι να τους βαρεσετε,αλλα εσεις θελετε να τους κανετε να κανουν πισω,με κατα μετωπο επιθεση,που δεν ειναι δυνατον,και δειχνει και μικρομυαλους ανθρωπους.
    Ολοι οι στρατηγοι γνωριζουν,οτι οι πολεμοι συνηθως,κερδιζονται με μαχες απο περικυκλωση,αλλα που να το καταλαβουν αυτο μερικοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλοί καί οί Ράμπο καλές καί οί ενισχυμένες αρμοδιότητές τους.

    Επιτρέψτε μου όμως, άν κρίνω από άλλους Ράμπο (π.χ. Εφορίας, Πολεοδομίας, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ κλπ), νά φοβάμαι ότι τό μόνο πρόβλημα πού θά λύσουν θά είναι τό δικό τους.
    Ο σκοπός δέν είναι νά φτιάξουμε κι' άλλους νεόπλουτους.

    Θά συμφωνήσω μέ όσους πιστεύουν ότι τό πρόβλημα λύνεται μόνο μέ σκεπτόμενους καταναλωτές, απαλλαγμένους από ....εξαρτήσεις καί καταναλωτικά συμπλέγματα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή