Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Το θράσος των ΜΜΕ......δεν έχει όρια .

Αναφέρθηκα εχθές για τον νόμο της δικτατορίας που αφορά ΜΟΝΟ τους εκδότες και τους καναλάρχες, δηλαδή για την διαχείριση χωρίς παραστατικά ( μαύρα ) του 2% των ακαθαρίστων εσόδων τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προνόμια των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Είναι και δεκάδες άλλα που δεν συναντάς σε κανέναν άλλο επιχειρηματικό κλάδο .

Ενδεικτικό παράδειγμα το αγγελιόσημο. Ένας σκανδαλώδης κοινωνικός πόρος υπέρ των Ταμείων των δημοσιογράφων που θεσπίστηκε από τη δικτατορία για να υποκαταστήσει τα έσοδα που έχασαν οι συντάκτες με την κατάργηση του λαχείου συντακτών.

Στην πραγματικότητα ήταν η προσπάθεια της δικτατορίας να κερδίσει τους δημοσιογράφους.

Φαινομενικά η επιβάρυνση του αγγελιόσημου αφορά τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, τις μεσολαβούσες διαφημιστικές εταιρείες και τους διαφημιζομένους.

Στην πραγματικότητα όμως αυτοί που κυρίως πληρώνουν είναι άλλοι.

Μεγάλο μέρος του φορολογικού βάρους του αγγελιόσημου το φέρουν οι καταναλωτές των διαφημιζομένων προϊόντων, στην τιμή των οποίων περιλαμβάνεται τελικά το κόστος του αγγελιόσημου.

Τώρα τελευταία δε άρχισαν να θέτουν και ζήτημα με τις επιστροφές των εφημερίδων .

Το επιχείρημα τους είναι ,πως για να καλύψουν το σύνολο της χώρας μας για την πώληση των εφημερίδων τους , αναγκάζονται να τυπώσουν περισσότερα φύλλα , με αποτέλεσμα να έχουν και περισσότερες επιστροφές.

Έτσι λοιπόν αρχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση και να διεκδικούν αποζημιώσεις για τα ...απούλητα φύλλα των εφημερίδων τους !

Αν είναι δυνατόν !! Εκεί έχει φθάσει πλέον το θράσος τους .

Αφήστε που ήδη επιδοτούνται και για την αεροπορική μεταφορά των εφημερίδων τους .

Αφήνω κατά μέρος την μεγάλη πονεμένη ιστορία με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης .

Κάτι που τελευταία είναι έντονα στην επικαιρότητα καθώς έχει ξεσπάσει και ένας …πόλεμος μεταξύ των εκδοτών.

Κυκλοφορούν δε και τις σχετικές ….λίστες ( με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ ) με τα ποσά που έλαβαν έκαστος , χωρίς να αναρωτιούνται ότι εάν γυρίσουμε τον χρόνο 6-7 χρόνια πίσω ( κάτι πολύ εύκολο σήμερα με το διαδύκτιο) , θα πρέπει να γυρίσουμε και τις λίστες …..ανάποδα.

Γιατί οι τελευταίοι θα έσονται πρώτοι και οι πρώτοι τελευταίοι.

Κύριοι του ΠΑΣΟΚ ( κάποιοι όχι όλοι ) αφήστε την υποκρισία κατά μέρους και κοιτάτε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και με καθαρές προτάσεις να προσπαθήσετε για μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τον εναγκαλισμό πολιτικών και ΜΜΕ όχι μόνο μη εφικτό αλλά αδύνατον.

Τα ΜΜΕ συνεχώς …βουλιάζουν στην εκτίμηση των πολιτών. Φροντίστε στο ταξίδι τους προς τον ..πάτο να μην παρασύρουν και εσάς .

Αυτοπροστατευθείτε !

10 σχόλια:

  1. Το θράσσος σε όλο του το μεγαλείο...Όλα είναι με το μέρος τους και μας τα παίρνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ayto me ton maki einai ola ta lefta
    pes ta politis mono esy ta les gia ta lomogia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς σφάλματα από όλες τις πολιτικές πλευρές , έχουν γιγαντώσει τα ΜΜΕ.
    Και βρήκαν πρόσφορο έδαφος μέσα στα κλασσικά ΜΜΕ να χωθούν και τα μεγαλύτερα λαμόγια στον χώρο της δημοσιογραφίας ο ΜΑΚΗΣ και ο ΘΕΜΟΣ.
    Το κακό που έχουν προξενήσει , ειδικά ο πρώτος είναι τεράστιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ εύστοχο, μπράβο σου...συνέχισε να μας ανοίγεις τα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τέλος τους ήρθε. Ήδη η ΥπΕΕ κυνηγάει τους φοροφυγάδες.

    Να γιατί ο Κλαδάς γινόταν θύμα επιθέσεως. Ούτε ο Βασιλλέλης, ούτε τίποτα. Για τα πλαστά τιμολόγια και τη συγκάληψη γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα ταλες αλλα αργεις να τα πεις κι εσυ οπως και τοσοι αλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σε γενικές γραμμές τα λες μια χαρά, όμως ακολουθείς μια πολύ φιλοκυβερνητική γραμμή... Δηλαδή η ΝΔ δεν μπορεί να θεσπίσει νόμους που να προστατεύουν τους πολιτικούς από τα ΜΜΕ.. Τόσο αδύναμη είναι η κυβέρνηση; Τα ΜΜΕ είναι διεφθαρμένα επειδή διεφθαρμένο είναι το πολιτικό σκηνικό, και όχι το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου διάβασε καλύτερα τα άρθρα μου , σε παρακαλώ πολύ.
    ΦΩΝΆΖΩ ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει αυτόν τον νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θράσος ορισμένων
    εκδοτών… δεν έχει όρια!


    «Αναφερθήκαμε χθες για τον νόμο της δικτατορίας που αφορά ΜΟΝΟ τους εκδότες και τους καναλάρχες, δηλαδή για την διαχείριση χωρίς παραστατικά (μαύρα) του 2% των ακαθαρίστων εσόδων τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προνόμια των ΜΜΕ της Αθήνας στην Ελλάδα. (...)».
    Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω παράγραφος;;; Είναι το παρόν σαββατιάτικο άρθρο του politis-gr;;; ΟΧΙ! Το αλιεύσαμε από τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας.
    Ο εκδότης – διευθυντής της, το αντιγράφει (αφήνει ακόμα τον ίδιο τίτλο ενώ αναδημοσιεύει και το σκίτσο!). ΟΜΩΣ, αν δει λίγο καλύτερα ο αναγνώστης της εφημερίδας, θα ανακαλύψει πως σε ορισμένα σημεία του, το κλεμμένο από το blog σας σχόλιο ανασκευάζεται, έτσι που να καταφέρεται ΜΟΝΟ κατά των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης! Βλέπε παραπάνω πώς η κουτοπόνηρη «αλεπού» των ΜΜΕ της Καρδίτσας αλλοιώνει τη φράση του pilitis-gr, προσθέτοντας «ΜΜΕ της Αθήνας στην Ελλάδα». (Ο αγράμματος – στην κυριολεξία! – εκδότης, αφήνει και τη λέξη «στην Ελλάδα», δίνοντας άλλο νόημα στη φράση - δηλαδή υπάρχουν και προνόμια των ΜΜΕ εκτός Ελλάδας;)...
    Έτσι ακριβώς προχωράει η ανακατασκευή του κλεμμένου σχολίου του εν λόγω εκδότη, που «τα βάζει» με τα ΜΜΕ της Αθήνας!

    «Όλοι εκτός από μένα!»...
    Αυτό είναι σα να λέει ο ιδιοκτήτης-εκδότης-διευθυντής-δημοσιογράφος της εν λόγω καρδιτσιώτικης εφημερίδας! Διότι, αμέσως μετά το ανασκευασθέν σχόλιο του Politis-gr (δεν γράφει όμως ο κουτοπόνηρος από πού το έκλεψε!), ο καλός μας κ. εκδότης, γράφει μόνος του ένα σχόλιο, με τίτλο: «Ο περιφερειακός Τύπος».
    Έτσι, αφού «ξέμπλεξε» με τα αθηναϊκά συγκροτήματα, καιρός να «βγάλει από τη μέση» και τους συναδέλφους του στα επαρχιακά ΜΜΕ, ξεχωρίζοντας τον εαυτό του (!...).
    Γράφει, λοιπόν, σ’ αυτό το σχόλιό του ο συγκεκριμένος εκδότης (το κάναμε copy από την ιστοσελίδα του - η ορθογραφία δική του!):

    «Ο περιφερειακός τύπος
    Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, όαση αποτελεί μόνο ο περιφερειακός τύπος. Με ελάχιστες εξαιρέσεις στέκετε στο ύψος των περιστάσεων. Όμως αυτό δεν το θέλουν και ειδικά αυτή η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει και να μειώσει τα ΜΜΕ της επαρχίας.
    Ο νέος νόμος βάζει μόνο προσκόμματα στους εκδότες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει όλα τα προνόμια μας. Ως που θα πάει αυτό το πράγμα, κανείς δεν ξέρει.
    Σήμερα, ένα ποσοστό κοντά στο 50% των εφημερίδων της επαρχίας μπαίνει μέσα επιχειρηματικά και οι ιδιοκτήτες τους τις κρατάνε για άλλους λόγους. Εργολάβοι, και πάσης φύσεως επιχειρηματίες, έχουν και από μια εφημερίδα για να εκβιάζουν το σύστημα. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους ισολογισμούς τους θα πάθει πλάκα. Υπάρχει εφημερίδα της Καρδίτσας που ο ισολογισμός της έχει κάθε χρόνο ζημιές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Καταλαβαίνεται τι συμβαίνει ή όχι;
    Όμως, όταν δεν υπάρχει κράτος αυτά συμβαίνουν.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου μάλλον ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει καλούς λογιστές.
    Ειλικρινά δεν με πειράζει η αντιγραφή όπως και η μη αναγραφή της πηγής.
    Εκείνο που με πειράζει είναι η διαστρέβλωση.
    Εγώ δεν ξεχώρισα Αθήνα και επαρχία .
    Πράγματι υπάρχουν ...ΜΜΕ και στην επαρχία που καλούνται να παίξουν τον ίδιο ρόλο με τα εθνικής εμβέλειας αλλά σε περιορισμένο τοπικό επίπεδο και με περιορισμένα οφέλη.
    Ολοι από την επαρχία είμαστε και γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα.
    Δεν πειράζει νάναι καλά ο άνθρωπος , και να αλλάξει....λογιστή.
    Δεν φταίει το κράτος , εγώ , εσύ ή ο Χατζηπετρής στην δική του περίπτωση αλλά η έλλειψη φαιάς ουσίας.
    Πολλούς χαιρετισμούς στην πανέμορφη Καρδίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή