Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

Υπάρχουν και οι…. Ενεργοί Πολίτες !


CO2 – ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αλλάζουμε συνήθειες – ζούμε καλύτερα.

Αυτό ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Φεβρουάριου 2008 η εθελοντική ομάδα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» στο Περιστέρι, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Στην ημερίδα έγινε πρόταση από την εθελοντική ομάδα δια στόματος του συντονιστή της, Στάθη Διομήδη για την πλήρη απαγόρευση της παραγωγής, εισαγωγής και πώλησης των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως, έως το τέλος του 2009 χωρίς καμία εξαίρεση και παράταση,

Ο πρόεδρος της επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, ενώπιον όλων, ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί με νόμο, το πολύ έως το τέλος του 2010, με τη σύμφωνη γνώμη και των κ. Σπύρου Κουβέλη, κ. Γρηγόρη Ψαριανού και κ. Δήμητρας Αράπογλου.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δημόσια δέσμευση από αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος, και με χρονοδιάγραμμα, για την κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως και αυτό είναι και η μεγάλη επιτυχία της ημερίδας.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρχουν ενεργοί πολίτες.

Να διεκδικούν και να πιέζουν τους συμπολίτες τους αλλά και τους πολιτικούς, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν με πράξεις και όχι με λόγια προς κάθε κατεύθυνση.

Μίλησαν για την ανάγκη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με δόσεις αυτοκριτικής αναφέρθηκαν στην ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων από το κράτος κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι απλές συμβουλές για πράσινη κατανάλωση, που μοιράστηκαν, θεωρήθηκαν από όλους ως πολύ σοβαρή δουλειά και ως το αλφαβητάρι της πράσινης κατανάλωσης.

Βλέπεις Ταρζάν σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλοι ….δήμιοι πολίτες της Ζούγκλας , υπάρχουν και ….. Ενεργοί Πολίτες .

7 σχόλια:

 1. Ευτυχώς που υπάρχον και τέτοιοι πολίτες γιατί από τους άλλους του καναπέ προκοπή δεν βλέπουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο στους εθελοντές της ομάδας αλλά και σε σένα για την δημοσιοποίηση της προσπάθειας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είπα και γω. Μητσοτάκης και προστασία του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί. Λείπουνε τα φράγκα από τη μέση.
  Οι τελευταίες πληροφορίες όμως διευκρινίζουν την κατάσταση στο βαθμό που αληθεύουν και οφείλεις , νομίζω , politis.gr να γράψεις νέο άρθρο με τα παρακάτω :

  «ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

  Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!

  Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

  Εν'όψη της ημερίδας που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες στις 20/2 , σας
  εφιστώ την προσοχή για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τόσο επίμονα
  πλασάρει ο Σκάι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας λέω οτι:
  *Έχει αποδειχτεί οτι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον
  άνθρωπο και το περιβάλλον!*
  *Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία!*
  *Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας ( ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σε
  άτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!*
  Το επίσης σημαντικό είναι οτι αυτές οι λάμπες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ διά ροπάλου να
  πετιούνται στα σκουπίδια και πρέπει να ανακυκλώνονται.
  Δεν υπάρχει όμως έως αυτή τη στιγμή η ανάλογη υποδομή.
  Σας ερωτώ:
  - Γιατί αφού το θέμα των παρενεργειών είναι γνωστό από πέρυσι, οι δικοί μας
  συνεχίζουν να τις προωθούν ως πανάκεια?
  - Ποιοι -εκτος από την εταιρία που τις παράγει- και πόσα χρήματα καρπώνεται
  για να τις προωθήσει?
  - Το γνωρίζουν το θέμα οι ενεργοί πολίτες και τι σκοπεύουν να κάνουν γι'αυτό
  στην ημερίδα τους?

  Η καμπάνια της εταιρίας PHILIPS που κατασκευάζει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, καλά κρατεί.

  Ήδη βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων του σταθμού πόσο ανταποκρίνονται οι Δήμοι- ή καλύτερα οι δήμιοι - της χώρας και αντικαθιστούν τις παλιές 'ενεργειοβόρες» λάμπες με αυτές της PHILIPS.

  Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι πλέον αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος κι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στη «διάσωση του πλανήτη».

  Η διάφορες εταιρίες από τη μεριά τους επίσης πολύ ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον (? ) και φυσικά για την τσέπη τους, δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο πλασάρουν ως πανάκεια και ως ακόμη μια 'μοναδική' λύση η οποία θα σώσει τον πλανήτη.

  Πολύ συγκινητικά όλα αυτά αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένα 'αλλά'.

  Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε – ή καλύτερα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε- από τι υλικά είναι φτιαγμένοι αυτοί οι λαμπτήρες?

  Προς τα παρόν, η καμπάνια είναι βασισμένη στην φοβερή ιδιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας.

  Οι λαμπτήρες έχουν διπλάσια μεν τιμή ΑΛΛΑ , έχουν 80% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και διπλάσιο χρόνο ζωής.

  Πραγματικά προκλητικά τα κίνητρα!

  Δείτε τώρα μερικά στοιχεία που αφορούν στους λαμπτήρες αυτούς και για τα οποία κανείς δεν κάνει λόγο και ακόμη περισσότερο , κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες…

  - Είναι φτιαγμένοι από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.

  - Ο σωλήνας χαλαζία του λαμπτήρα, όταν λειτουργεί δημιουργεί φως παράγοντας ένα σεβαστό ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας!

  Πόση υπεριώδης ακτινοβολία περνάει από το γυαλί του λαμπτήρα και ποια είναι τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σε όσους εκτίθενται σε αυτή?

  - Εάν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.

  - Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Τέτοια υποδομή όμως όπως ξέρουμε δεν υπάρχει! Στα κουτιά του προϊόντος, δυστυχώς δεν αναφέρεται το ποσοστό των τοξικών που περιέχονται.

  Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με τους νέους λαμπτήρες και το όφελος που έχουν στο περιβάλλον, είναι υπό αμφισβήτηση.

  Η έλλειψη ανακύκλωσης έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση νερού και εδάφους από αυτό το ΤΟΞΙΚΟ τελικά προϊόν.

  - Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει. Πως λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πως θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου?

  Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:

  - Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η έκθεση του Υδράργυρου στον αέρα!

  Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.

  - Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.

  - Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.

  - Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.

  - Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!

  Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους μέχρι τη στιγμή που τους κατήργησαν και τοποθέτησαν και πάλι συμβατικούς λαμπτήρες.

  Πόσοι καταναλωτές τα γνωρίζουν αυτά? Τα κουτιά των λαμπτήρων δεν αναγράφουν καμία από τις επικίνδυνες 'δράσεις' τους , δεν προφυλάσσουν τον καταναλωτή και δεν γράφουν καν ότι οι χαλασμένοι λαμπτήρες πρέπει απαραιτήτως να τοποθετούνται σε κιβώτια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν πριν την απόρριψή τους στην ανακύκλωση.

  Κατά τα άλλα, με πρωτοστάτη τον Νομπελίστα πλέον Al Gore, η εξάπλωση της προώθησης αυτών των λαμπτήρων γίνεται όλο και πιο έντονη.

  Στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια των ειδημόνων μας εκθέτει σε κινδύνους οι οποίοι ενώ δεν είναι άγνωστοι, παραμένουν κρυμμένοι!

  Οι αρμόδιο ετοιμάζονται να απαγορεύσουν οριστικά τη χρήση των συμβατικών λαμπτήρων και να επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση των καινούριων.

  Το ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ?

  Γιατί ενώ γνωρίζουν, ειδικά οι κατασκευάστριες εταιρίες, δεν ανακοινώνουν στους πολίτες όλες τις πληροφορίες ώστε να προφυλαχτούμε?

  Γιατί για ακόμη μια φορά γινόμαστε εμείς πειραματόζωα για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι?

  ΑΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


  Σχετικές ιστοσελίδες :
  http://www.press-bank.gr/articles/viewnews.aspx?lc=greek&newsid=3E763715-F6BF-48A1-B6FF-6D16221DB4F5

  http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9613

  http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=55213

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε Kpk
  1)"Πρώτον η λάμπες εξοικονόμησης εκπέμπουν ακτινοβολία αλλά αποδεδειγμένα δεν εκπέμπουν περισσότερο από την οθόνη του υπολογιστή.Περιέχουν όντως κάποια ίχνη υδραργύρου αλλά παρ'όλα αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί και κάνουμε κινήσεις προς σε αυτή την κατεύθυνση. ...""ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ GREENPEACE‏

  2)Αλήθεια ποια είναι η κα. Στεφάνου;;;

  3)Αφ' ενός εκπέμπουν ακτινοβολία βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό (σας ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει τεχνητή ακτινοβολία που να μην είναι βλαβερή, όπως επίσης πως τα "όρια" δεν αποτελούν μέτρο προστασίας μας)
  και αφετέρου στην κατασκευή τους περιέχουν βαρέα μέταλλα και μάλιστα τοξικά, τα οποία όταν βρεθούν στη φύση μολύνουν τόσο το έδαφος όσο και τα υπόγεια ύδατα.

  4)Εννοείται πως δεν επιτρέπεται να πετιούνται "απλά" στα σκουπίδια, αλλά όταν χαλάσουν χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ή ειδικής ανακύκλωσης.
  (Αν προσέξετε τόσο πάνω στη συσκευασία, όσο και πάνω στους ίδιους τους λαμπτήρες απεικονίζεται το σήμα με το ανθρωπάκι που πετά κάτι στα σκουπίδια... διαγραμμένο.)

  5) Από προσωπική μου πείρα αφού τους χρησιμοποιώ πάνω από 5 χρόνια θα σου πω ότι δεν έχω κανένα πονοκέφαλο.

  Ας είμαστε σοβαροί επιτέλους σε αυτόν τον τόπο.
  Πάμε να αμφισβητήσουμε και την εγκυρότητα της GREENPEACE‏.
  Έλεος φίλε kpk μας παραθέτει σε λόγια κάποιων από διάφορα forum και δεν αναφέρεσαι σε επιστημονικές έρευνες.
  Στην Ελλάδα ο κάθε forumατζης τα ξέρει όλα.
  ΕΛΕΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το σχετικό e-mail το παρέθεσα προς διερεύνηση. Δεν το υιοθετώ , ούτε ποιά είναι η κυρία Στεφάνου ξέρω.
  Ομως , εσύ που είσαι σοβαρός , δεν κατάλαβα που ακριβώς διαφωνείς με το κείμενο της Στεφάνου όπως δεν κατάλαβα και την τοποθέτηση της GreenPease.
  Αντιπαρέρχομαι το γεγονός της ακτινοβολίας (μιας και όπως και για τα κινητά , θα ακούσεις πολλές απόψεις).
  Το θέμα του υδραργύρου και της διαχείρισής του σε περίπτωση ατυχήματος, εσύ , σοβαρός όπως είσαι , το κατάλαβες για να μου το διευκρινίσεις και μένα; Τελικά οι λάμπες έχουν υδράργυρο και όταν σπάσουν θα πρέπει να γίνουν όσα λέει η Στεφάνου ή όχι;
  Τι διευκρινίζει η Greenpease επί του θέματος; Υπάρχουν , λέει , βαρέα μέταλα. Εχουν υδράργυρο που είναι επικίνδυνος όπως λέει η Στεφάνου ή οχι; Και πόσο επικίνδυνος είναι;
  Ξέρεις να μας πεις , εσύ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δηλαδή και τα θερμόμετρα που έχουμε απο μικρά παιδιά και τα οποία περιέχουν και αυτά υδράργυρο θα τα στείλουμε στο ....πύρ το εξώτερον.
  Και οι μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο και αυτές εκεί;
  Φίλε απλώς πρέπει να μάθουμε την έννοια της ανακύκλωσης.
  Ελπίζω να συμφωνείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κρίμα για αυτή την ανάρτηση, αξιότιμοι κύριοι ή αγαπητοί φίλοι (όπως προτιμάτε) γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω από προηγούμενες αξιόλογες αναρτήσεις σας, ότι το Μπλογκ σας είναι συγκροτημένο. Πάλι φτηνή διαφήμηση για την "Αγία Οικογένεια". Τελικά είναι οικολογία να προωθώ τα αντιδασικά νομοσχέδια και να μοιράζω παράλληλα λαμπάκια υδραργύρου;
  Έτσι φτηνιάρικα πλάθονται τα γόητρα των αυριανών πολιτικών - αχυρανθρώπων;
  Οικολόγος και ο Καράς, το πρωτοπαλήκαρο της Μπίλντερμπεργκ;
  Φοβάμαι ότι αυτή τη φορά ρίξατε πολύ χαμηλά το επίπεδο. Κρίμα για την εξαιρετική δουλειά σας στο θέμα
  του Ζαχόπουλου.
  Προστατέψτε την ιστοσελίδα σας από φτηνές αναρτήσεις, γιατί οι αφελείς καθημερινά λιγοστεύουν.

  Με εκτίμηση
  Μποτίλια στο πέλαγος

  ΑπάντησηΔιαγραφή