Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Κόσσοβο …ώρα μηδέν !

Πως μπορεί ένα στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ και η εν μέρει προσπάθεια αποκατάστασης του , να απειλεί με ντόμινο διεθνών αναταραχών;

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ΗΠΑ , η Ρωσία , το Ιράκ , η προεκλογική εκστρατεία του Bush , οι επτά αδελφές ,η πολεμική βιομηχανία , η Αγγλία , η Γαλλία , η Γερμανία και τα Βαλκάνια;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Το ότι οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα διεθνώς δεν την καθιστά αυτομάτως και αλάθητη.

Πρόσφατο μεγάλο στρατηγικό τους λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ .
Το Ρωσικό πετρέλαιο έχει κόστος εξόρυξης γύρω στα 20 $ το βαρέλι σε αντίθεση με το Ιρακινό πετρέλαιο που έχει κόστος 1-2 $ .

Η Αμερικανική επέμβαση λοιπόν έβγαλε από την διεθνή αγορά το Ιρακινό πετρέλαιο και προσέφερε έδαφος για κερδοσκοπικά παιχνίδια στις Επτά αδελφές. (από τις οποίες προήλθε και η κύρια χρηματοδότηση του προεκλογικού αγώνα του Bush.)
Το πετρέλαιο από τα 25 $ το βαρέλι το 2003 έχει φθάσει σήμερα στα 90-100 $ . Τα κέρδη των Επτά αδελφών τεράστια.

Το ίδιο όμως και το στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ .

Γιατί το μη αξιοποιήσιμο ή με ελάχιστα κέρδη ρωσικό πετρέλαιο, με τις σημερινές τιμές έδωσε τεράστια κέρδη στην Ρωσία και την βοήθησε να γιγαντωθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια .
Εκεί λοιπόν που είχαμε μία αποδυναμωμένη στα όρια κατάρρευσης Ρωσία , ένα στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ , την επανάφερε γιγαντωμένη στην διεθνή σκηνή.

Τα κολοσσιαία κέρδη από το πετρέλαιο την βοήθησαν να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της και να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της αερίου , καθιστώντας την κύρια πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των Βαλκανίων αφού αποτελούν μια από τις κυρίες πύλες ενέργειας για την Ευρώπη.
Οι παλαιότερες προσπάθειες των ΗΠΑ για την αλλαγή του χάρτη των Βαλκανίων, βοήθησαν την πολεμική τους βιομηχανία που ως γνωστόν είναι και η κυρίαρχη στην οικονομία τους .

Φθάνουμε λοιπόν στην ....ώρα μηδέν। Σήμερα !
Με την ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου θα ακολουθήσει ένα διεθνές ντόμινο αναταραχών , εξεγέρσεων και βίαιων αλλαγών συνόρων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μεταξύ αυτών και στη Ρωσία .

Η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ θα έχει τεράστια οφέλη ,το ίδιο και Αγγλία , Γαλλία , Γερμανία χώρες με παρόμοια βιομηχανία.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αυτές οι χώρες έσπευσαν αμέσως να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο .

Έχουμε λοιπόν μια προσπάθεια κυρίως από τις ΗΠΑ για μερική διόρθωση του στρατηγικού τους λάθους .
Μέσω των Βαλκανίων λοιπόν επιδιώκουν να προξενήσουν εσωτερικές αναταραχές στη Ρωσία , να ανακόψουν την εξάπλωση του φυσικού της αερίου και συγχρόνως να βοηθήσουν στην οικονομική ευμάρεια της πολεμικής τους βιομηχανίας.

Συγχρόνως δε μέσω του ύποπτου ρόλου των μυστικών τους υπηρεσιών να κρατήσουν την πρωτοκαθεδρία , αφού όποια χώρα δεν συμπλέει και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους ,θα εμφανίζονται αυτόματα και διάφορες εθνικιστικές τάσεις απόσχισης στο εσωτερικό της.

Περνάμε λοιπόν στην επόμενη φάση .

Εκεί που είχαμε διάφορα “σκάνδαλα” ή τρομοκρατικές ενέργειες ως μέσον πίεσης στις διάφορες κυβερνήσεις , το παιχνίδι τώρα αλλάζει .

Πλέον οι μορφές πίεσης θα είναι ο εκφοβισμός για …..εσωτερικές εθνικιστικές αναταραχές και αποσχίσεις .

Το έχω πει και θα το ξαναπώ .

Ενός Κόσσοβου μύρια έπονται !

16 σχόλια:

  1. Απόλυτη ησυχία βλέπω.
    Προβληματισμοί;
    Ανησυχίες;
    Και εγώ αυτά σκέπτομαι ότι θα αρχίσουν τα διάφορα κόλπα στο εσωτερικό μας κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Republica del Norte... για να μη ξεχνάμε ότι το 44% της Καλιφόρνιας κατοικείται από Μεξικανούς και Latinos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας θυμηθούμε ότι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν γενεσιουργό αιτία τα Βαλκάνια.
    Ας ελπίσουμε να μην ξανασυμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑΓΡΙΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://pea-kyanea.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

    Όσα δεν λένε για το όνομα! Διαβάστε εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο Βέλγιο πολεμούσαν επί τέσσερις μήνες να σχηματίσουν κυβέρνηση λόγω των σοβαρών διαφωνιών των Φλαμανδών με τους Βαλλόνους .
    Αν δικαιούνται να αποσχιστούν οι Αλβανοί , γιατί να μην αποσχιστούν και οι Φλαμανδοί που είναι και πλειοψηφία στο Βέλγιο ;
    Προβλέπω μεγάλες ανακατατάξεις στα κράτη σε όλο των κόσμο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι μου ένα είναι το σίγουρο.
    Η αμέσως επόμενη γενιά από εμάς δεν θα διδάσκεται στα σχολεία τους ίδιους γεωγραφικούς χάρτες με τους σημερινούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. agapite politi-gr giati d grafetai ena arthro gia tin onomasia twn skopiwn???k sas parakalw min ipostiriksete tin apopsi tou oti gia to koino kalo prepei na apodextoume onomasia pou tha periexei ti leksi macedonia mesa. an aisthaneste ELLINAS sas parakalw miliste mesa apo tin kardia sas k . tha xarw na milisw k mesw e-mail mazi sas tartoufou@yahoo.gr (maria tartoufou)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγαπητή Μαρία Τουρτούφου
    Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι .
    Γράφω καθημερινά ένα άρθρο και δεν αναπαράγω ειδήσεις.Ούτε δημοσιεύω άλλων φίλων άρθρα στο blog μου το οποίο έχει ..ζωή 40 ημερών περίπου.
    έχω δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 42 άρθρα.
    Τα 9 από αυτά αφορούν εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική( Τουρκία - Κόσσοβο -Σκόπια).
    Σε 5 άρθρα μου τα ...βάζω με το ΠΑΣΟΚ(Παπανδρέου -Πάγκαλο-Σπυρόπουλο-Κατρίνη)
    Σε 4 άρθρα μου τα ...βάζω με την ΝΔ (Τατούλης - Πολύδωρας - Μπακογιάννη- συνολικά με τους υπουργούς της ) και σε 1 άρθρο μου επαινώ τους κκ Κυρ. Μητσοτάκη και Μιλτ. Βαρβιτσιώτη γιατί έφεραν στη βουλή τροπολογία για την Β Αθήνας και μάλιστα εκτός κομματικής γραμμής.(Αποκλείεται άρα να είμαι...αντιΜητσοτακηκός ).
    Απο την στιγμή που επαινώ τον ένα και κατηγορώ την άλλη μάλλον για ...ουδέτερο θα έπρεπε να με κρίνεις.
    Σε 3 άρθρα μου τα βάζω με το ΛΑΟΣ ( Καρατζαφέρη - Αιβαλιώτη )
    Σε 1 άρθρο μου τα βάζω με τον ΣΥΝ ( Τσίπρα )
    Και σε ένα άρθρο μου επαινώ το ΚΚΕ ( κ. Παπαρήγα ).
    Θα σε παρακαλούσα λοιπόν πρίν να κρίνεις να ...διαβάζεις.
    Ξέρεις δεν αντέχω τους ανθρώπους με παρωπίδες και χρωματιστά κομματικά γυαλιά.
    Ελπίζω να σου .....απολογήθηκα .
    (41.500 Επισκέψεις μέσα σε 40 ημέρες ζωής του blog είναι για εμένα μια ηθική ικανοποίηση και με προτρέπουν ψυχικά να συνεχίσω)
    Ελπίζω η απάντηση μου να σου έλυσε τις όποιες αμφιβολίες είχες.
    Και εάν όχι ....δεν πειράζει ,πάλι φίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μπλογκ του Πολίτη είναι πραγματικά απο τα καλύτερα. Συνέχισε το χώσιμο φίλε

    http://pea-kyanea.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικό blog.Ρεαλιστική και δυναμική ανάλυση του θέματος , που κανένας δημοσιογράφος δεν τολμά να πει.Δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει την σοβαρότητα των εξελίξεων στα Βαλκάνια.Παραφράζω την τελευταία σου φράση και λέω...
    Ενός politi-gr μύρια έπονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Dineis mia poly diaforetikh diastash. Mou arese arketa to ar8ro kai nomizw oti einai to prwto sou, pou exei toso poly endiaferousa analysh. Arketa kales skepseis, oxi se shmeio ypervolhs alla isws se kapoia pragmata (oso afora to apotelesma..) isws plhsiazoun thn eikasia, epeidh einai dyskolo na analy8oun oi antidraseis. Opws kai na 'xei poly endiaferon ar8ro me arketh synexeia... symfwnw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oταν λες ΗΠΑ , τι ακριβώς εννοείς; ΄
    Τα συμφέροντα της Αμερικής και τα συμφέροντα του Μπούς , ταυτίζονται; Ή ο Μπους και η συμμορία του είναι σαν
    τον Μητσοτάκη , κοιτάει μόνο το συμφέρον της δηλαδή;
    Αλλωστε η εκμετάλλευση και διαχείριση των πετρελαίων και της Ρωσικής Οικονομίας δεν έχει διεθνοποιηθεί; Οι Αμερικανικές
    εταρίες που ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου με έναν πόλεμο από τον οποίο κέρδισαν δισεκατομμύρια έχουν μετοχές στις Ρωσικές
    εταιρίες. Τα διεθνή funds αλλωνίζουν στη Ρωσία η οποία , για να μην γελιόμαστε , κυβερνάται από αντίστοιχης ποιότητας , με τις ΗΠΑ ,
    συμμορίες. Οι πόλεμοι δεν γίνονται μόνο για τα χρήματα αλλά σίγουρα χωρίς τα χρήματα θα σταματούσαν πολύ γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο οτι
    στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τη διαχείριση του υλικού Πολέμου των Συμμάχων (των εκατομμυρίων δηλαδή) την είχε ο αποδεδειγμένα χεορότερος αξιωματικός
    των ΗΠΑ στον πόλεμο και ο οποίος παρέμεινε στη θέση του καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου παρά τα όσα απίστευτα έιχαν γίνει. Ο Γκαίρινγκ
    πουλούσε όπλα στους Ισπανούς Κομμουνιστές στον Ισπανικό Εμφύλιο με μεσάζοντα τον Ελληνα ΜΠοδοσάκη (μέγας εθνικός ευεργέτης). Από που να
    αρχίσεις και που να τελειώσεις...
    Οσο για τη διάσπαση της Ρωσίας , δεν νομίζω οτι το Κόσσοβο μπορεί να παίξει ρόλο. Είναι πολύ μικρή η δυναμική του για τέτοια πράγματα.
    Απλά παρουσιάζεται ως επιχείρημα από Ρώσους και Ισπανούς που δεν θέλουν να κάνουν οι Αμερικάνοι κουμάντο στα Βαλκάνια με αυτό τον τρόπο.
    Με τη λογική αυτή η Ισπανοί δεν έπρεπε να αναγνωρίσουν ούτε Βοσνία , ούτε Τσεχία , ούτε τίποτα.
    Πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε και είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσεις γεγονότα τα οποία επιχειρούν να αποκρύψουν επιμελώς.

    Πάντως αυτό που εγώ έχω καταλάβει είναι οτι οι αντικειμενικοί σκοποί τους δεν είναι πάντα τόσο βαθυστόχαστοι και καλοσχεδιασμένοι.
    Συνήθως πρόκειται για χοντροκομένες προσπάθειες καταλήστευσης και πλουτισμού.
    Αλλωστε αν αποδομήσει κανείς την εικόνα που προσπαθούν να πλασάρουν με τα ελεγχόμενα απο αυτούς ΜΜε , δεν είναι τίποτα άλλο από εγκληματίες
    του κοινού ποινικού δικαίου. Αλ Καπόνε και έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το mega το είδατε χθες βράδυ να βγαζει στη φόρα τα άπλυτα πουτιν , αμπραμοβιτς ..??? Τυχαία η χρονική στιγμή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κόσοβο: γεωπολιτικό έκτρωμα, δυναμιτίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικό το παραπάνω βιβλίο. Τώρα: το Κοσσυφοπέδιο (μην το λέτε Κόσοβο, δεν υπάρχει τέτοια λέξη), θα αποτελέσει ένα πολύ-πολύ, πάρα πολύ κακό προηγούμενο και θα δώσει ώθηση στη βία στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή