Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Τους μονούς μήνες ..έτσι και τους ζυγούς ..αλλιώς!


Όταν πολιτικά κόμματα θέτουν στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας ως κυρίαρχο σημείο τον λαϊκισμό, την μικροπολιτική και την ανευθυνότητα, επόμενο είναι ,αργά ή γρήγορα, να τιμωρούνται από τον λαό.

Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό καθώς φαίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απόδειξη η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Α. Λοβέρδου (πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Εξωτερικών) σχετικά με το τριήμερο ταξίδι της κας. Μπακογιάννη στην Κύπρο και κατά το οποίο θα την συνοδεύουν μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη αναφέροντας ότι : « αυτή η Διαρκής Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα λόγο να συνοδεύει την υπουργό Εξωτερικών. Ο ρόλος της Επιτροπής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης, που μπορεί να καταλήγει σε αποδοκιμασία των ενεργειών της ή επιδοκιμασία των ενεργειών της και, πάντως, δεν είναι ρόλος συνοδευτικός της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή-παρωδία»

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω πως μια επίσκεψη εργασίας της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για διαβούλευση με την Κυπριακή ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου , θα ….μειώσουν το κύρος και την ….αυτοτέλεια της Βουλής.

Είθισται άλλωστε το Προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ,να συνοδεύει κατόπιν προσκλήσεως τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σε διάφορες επισκέψεις στο εξωτερικό για διμερείς συνομιλίες.

Ο κ. Λοβέρδος βέβαια αυτό το γνωρίζει εκ πείρας αφού , υπήρξε αναπληρωτής συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας ως βουλευτής της αντιπολίτευσης (2004-2005) και στη συνέχεια συντονιστής Εξωτερικών (Μάϊος-Δεκέμβριος 2006).

Άλλωστε με ποια ιδιότητα συνόδεψε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη στην έδρα του ΟΗΕ ;

Πριν ένα μήνα ο κ. Λοβέρδος είχε δώσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (4/5/08 σελ.12 ) από την οποία θα σας παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα : « Δημοσιογράφος Έχετε στοιχεία που δικαιολογούν την κριτική σας στην κυβέρνηση;

-Έχω την απόδειξη των εξελίξεων στο Κυπριακό τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Κύπρο παρελαύνουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες απ` όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει και να κάνει κάτι.

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα συμπαρίσταται…

-Με ποιόν τρόπο; Δυστυχώς δεν το κάνει με κανένα τρόπο.

Δημοσιογράφος: Μα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται

-Δεν το εφαρμόζει η κυβέρνηση στην πράξη το δόγμα. Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεν μπήκε στο κόπο να οργανώσει ένα ταξίδι στην Κύπρο …..

Η Ελλάδα παραμένει θεατής

Μάλιστα ! Δηλαδή για να καταλάβουμε καλύτερα, στις 4/5/08 η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (υπερκομματική) κατηγορείται γιατί δεν …πάει στην Κύπρο και στις 11/6/08 (μετά …ένα μήνα) κατηγορείται από το ίδιο άτομο ,ότι δεν είναι αυτή αρμόδια για να πάει στην Κύπρο και το ΠαΣοΚ …..δεν συμμετέχει !!!!

Η ως άνω αντιφατική συμπεριφορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός, θεωρώ ότι ανταποκρίνεται πλήρως στην εννοιολογική απόδοση της λέξεως λαϊκισμός.

Η Ελλάδα κ. Λοβέρδο είναι μια χώρα που δεκαετίες τώρα τρώει χαστούκια διεθνώς, διότι ο λαϊκισμός -όπως ο δικός σας στην συγκεκριμένη περίπτωση - από την μία , και ο υπέρμετρος ψευτοηρωισμός και η ανευθυνότητα από την άλλη , ήταν κύρια χαρακτηριστικά στην εξωτερική της πολιτική.

Όσο περνά ο χρόνος, είναι ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μια ολοκληρωμένη στρατηγική μακριά από τέτοιου είδους πολιτικές παθογένειες και κοντόφθαλμες λογικές μικροπολιτικού οφέλους.

Η Ελλάδα και τα συμφέροντα του λαού, δεν μπορούν να αφεθούν όμηροι στη δύναμη του τυχαίου και του ….πολιτικού τυχοδιωκτισμού !

Όποιος παίζει παιχνίδια με την Εξωτερική πολιτική θα λάβει και αυτό που του αξίζει !


ΥΓ. Και να θέλω να αγιάσω δεν μπορώ. Άλλο άρθρο ετοίμαζα, άσχετο με την πολιτική, αλλά ήρθαν οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου και δεν μπορούσα να μην τις σχολιάσω…

Αφορούσαν την Εξωτερική πολιτική και εκεί συγνώμη ….αλλά δεν παίζουμε.

16 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι δεν φταίει ο Ανδρέας.
    Στην προκειμένη περίπτωση ,για την ανακοίνωση, είχε αντίθετη άποψή.
    Τον αδικείς! Άλλος φταίει,για κυνήγησε την υπόθεση και θα δεις ότι έχω δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πολύς Ανδρέας Λοβέρδος.
    Μήπως αν περίμενε η Ντόρα τον άλλο μήνα (καθότι μονός) άλλαζε γνώμη και συμμετέχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι η τακτική Σημίτη. 2005 να γίνει δημοψήφισμα, 2008 να μην γίνει. Λες να πηγαίνουν και με μονά-ζυγά έτη; Ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον κατακτά αυτοδίκαια τον τίτλο του πιο αστείου προσώπου που ηγήθηκε ποτέ του Ελληνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με τους πιο έγκυρους αναλυτές
    η ΝΔ αρχίζει δημοσκοπικά το μακρύ ταξίδι χωρίς γυρισμό,η εικόνα η τόσο καλά φτιαγμένη από τα ΜΜΕ του Καραμανλή αρχίζει και ξεθωριάζει και δείχνει την ωμή πραγματικότητα, ενός επαρχιώτη πολιτικού του μεσοπολέμου.
    ....και εσύ Πολίτη ασχολείσαι πάλι με το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να κάνω φίλε μου;
    Το γράφω ,ότι άλλο θέμα έγραφα εχθές το βραδάκι και δυστυχώς άλλο μου προέκυψε λόγω της ανακοίνωσης του Ανδρέα Λοβέρδου.
    Δεν παίζουμε με την εξωτερική πολιτική !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιώργος πιστεύω ότι κρατάει πισινή για την προεκλογική περίοδο.
    Πολλά θα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να κατέβει στις εκλογές με προοπτική…και το ξέρει πιστεύω.
    Εγώ νομίζω ότι θα έχουμε εξελίξεις στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε gnik ,
    αν δεν αλλάξει ρότα πολιτικής κατά πάσα πιθανότητα θα αντιστραφούν και οι ρόλοι στην πολιτική σκηνή , αλλά και στο ίδιο το Πασοκ.
    Όσο και αν ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου ότι η εντολή που του έδωσε η βάση(με όλα τα παρατράγουδα), είναι εντολή για της βουλευτικές εκλογές, εγώ προβλέπω ότι σε περίπτωση που δεν πάει καλά το Πασοκ στις ευρωεκλογές(κάτι που προσωπικά το αναμένω γιατί θα ανέβει σίγουρα ο Συριζα) τότε θα έχουμε και εξελίξεις στο εσωτερικό του Πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως το Πασόκ δεν κάνει τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο απ΄αυτά που έκανε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση .

    Ακριβώς τα ίδια κάνουν . Με λαικισμό μου πήρες την εξουσία με λαικισμό θα προσπαθήσω να στη πάρω κι εγώ .

    Γνωστή η τακτική τους και των δυο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως και με το άρθρο 16 και με πολλά άλλα, το Πασοκ μαύρο λέει τη μια μέρα και άσπρο την άλλη.Ο Λοβέρδος είναι εκφραστής αυτής της πολιτικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά από νέους πολιτικούς ,με το δεδομένο της πλούσιας ακαδημαικής καριέρας του και την πρωτιά του στη Β' Αθήνας , δεν θα έπρεπε να στηρίζει τόσο ανοιχτά μια αλλοπρόσαλη πολιτική που δεν εκφράζει μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του.Ελπίζω ο κ.Λοβέρδος να δείξει χαρακτήρα και να λέει τα πράγματα με το όνομα τους γιατί όπως τονίζει ο πολίτης και θα συμφωνήσω μαζί του στην εξωτερική πολιτική δεν παίζουμε παιχνιδάκια και κομματικές γραμμές.Ας δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα.
    Πρός Πολίτη
    Μην μασάς και συνέχισε να αποδίδεις τα τον Καίσαρα , τω Καίσαρι!!!
    Πρός φίλους αναγνώστες
    Διαβάστε προσεκτικά τα άρθρα του ανθρώπου και μετά διαμορφώστε μια γνώστη,αλλά σοβαρή γνώμη.!

    B.N.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Πασοκ είναι ένα κόμμα που διαγράφει πρώην πρωθυπουργούς, όχι ότι πάει πίσω και η Νέα Δημοκρατία αλλά αυτή δεν μπορεί να "φάει" τον ψηλό.Στο θέμα μας τώρα.
    Ο Αντρέας που τυχαίνει να τον γνωρίζω από την πορεία του στα ακαδημαικά θέματα είναι ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους.Την συγκεκριμένη δηλωσή του θα την χαρακτηρίσω ατυχή με το δεδομένο ότι ο ίδιος αποτελεί "σωσίβιο" για την αξιοπιστία και την πολιτική αξιοπρέπεια του Πασοκ.Στην πολιτική αλλάζουν αντιλήψεις από τη μία μέρα στην άλλη , πράγμα γνωστό και όχι όμως ορθό.Όποιος όμως θέλει να λέγεται σοβαρος! πολιτικός θα πρέπει κάποιες φορές να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα,τα συμφέροντα και να μην δείχνει μόνο , αλλά και να είναι αληθινός , τίμιος και ευθύς απέναντι στις αρχές και τα πιστεύω του.Ας δείξουνε (βάζω και τους 300) επιτέλους την ποιότητα που αρμόζει να πάει η χώρα μπροστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @greekpoliticalreview
    Συμφωνώ απόλυτα.
    Άλλωστε το αντίθετο δεν θα γινόταν κατανοητό και αποδεκτό από τους περισσότερους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος, Θα νόμιζαν ότι τα κάνανε πλακάκια. Ο λαϊκισμός φέρνει ψήφους γιατί δεν απαιτεί περισσότερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @politis
    Εκτός σχολίου (δεν είναι απαραίτητο να αναρτηθεί)
    Φαντάζομαι τι θα επακολουθήσει εκ μέρους των υποστηρικτών του απολύτως ελεύθερου σχολιασμού για τον έλεγχο των σχολίων.
    Αν όχι εδώ σε ¨φιλικά¨ blog σίγουρα.
    Προσωπικά νομίζω ότι είναι απαραίτητο μέτρο όταν τα πράγματα ξεφεύγουν.
    Από την άλλη όμως απαιτεί να κάθεσαι μπροστά από την οθόνη συνέχεια αν θέλεις να μην έχεις καθυστερήσεις στα ¨δρομολόγια¨.
    Στο τέλος σε εξουθενώνει κυριολεκτικά και σε αναγκάζει να το κλείσεις.
    Πολλά τα παραδείγματα με πρώτο το doncat.
    Καημένε Fatso εσύ την πληρώνεις…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετα, ο ιδιος Αντρεας ,(Λοβερδος εννοω), λεει, οτι "δε μας πιστευουν πια", για να δικαιολογησει την συνεχη πτωση των ποσοστων του Πασοκ στις δημοσκοπησεις.
    Τι αλλο θελετε να δειτε και ν ακουσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ gnik
    Έξη μήνες τώρα κάνω συνεχείς προσπάθειες να κρατήσω τον χώρο των σχολίων όσο μπορώ πιο καθαρό.
    Δυστυχώς τα blogs απειλούνται με αφανισμό από τους ίδιους τους bloggers.
    Θέλω να δω βέβαια ...αντιδράσεις ,αν τελικά φέρει η Πολιτεία νόμο .
    Θα γράψει κανείς ότι βάλαμε το χεράκι μας και βγάλαμε το ματάκι μας.
    Γιατί τα περιστατικά είναι πάρα πολλά.
    ...
    @ theodore
    Συμφωνώ απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τα είπα-ξείπα σκοτωθήκανε φίλε στο Πασοκ.
    Δυστυχώς αυτά τα πράγματα έχουν και αυτά τα αποτελέσματα.
    Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί τώρα να αποτινάξει την οκταετία Σημίτη απο το Πασοκ (βέβαια ο ίδιος υπήρξε συνεχώς υπουργός στην οκταετία)στην προσπάθεια του όχι για συσπείρωση (αφού αυτή πλέον είναι αδύνατη), αλλά στην στροφή προς τον ΣΥΝ και την εκλογική συνεργασία.
    Σίγουρα όμως στα θέματα Εξωτερικής πολιτικής μικροκομματισμοί δεν χωράνε και ότι ως χώρα η γραμμή θα πρέπει να είναι ενιαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μα ειναι τοσο καραγκιοζης!
    Ποιος του ειπε του χαζοχαζου, οτι εμεις θα ψηφισουμε Τσιπρα;
    Μονο το δικο του, θα βρει μεσα στην καλπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή