Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Σαν θέλει η ..Νύφη και ο Γαμπρός τύφλα να’χει ο ..λαός .


Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα κάθε φορά που έχετε επισκεφθεί το YouTube θα βρεθούν σύντομα στα χέρια της …..Viacom (που είναι ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των MTV και Nickelodeon).

Η Viacom είχε καταθέσει κατά της Google μήνυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η ιστοσελίδα κερδίζει χρήματα επιτρέποντας το ανέβασμα βίντεο που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία.

Με απόφαση λοιπόν ομοσπονδιακού δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών ,η Google υποχρεώνεται να παραδώσει στην εταιρεία Viacom πλήρη αρχεία για όλα τα βίντεό του YouTube, (από το 2005 που άρχισε να λειτουργεί) συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των χρηστών , λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διευθύνσεων IP.

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών ……Google και Viacom. (???)

Ο δικαστής της Νέας Υόρκης Λούις Στάντον, έκρινε ότι για την ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγή της, η Viacom είναι ανάγκη να έχει στη διάθεσή της αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες του YouTube, ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.

Το 2007 η Viacom υπολόγιζε ότι βρίσκονται στο YouTube περίπου 160.000 παράνομα ανεβασμένα βίντεο.

Η Google ….υποστήριξε ότι η παράδοση των δεδομένων αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, αλλά ο δικαστής αγνόησε το επιχείρημα υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα με τα προσωπικά δεδομένα και την απώλεια της ιδιωτικότητας είναι …….πολύ θεωρητικά (speculative).

Η εταιρεία Google υποχρεούται να παραδώσει επίσης και στοιχεία για όλα τα βίντεο που έχει «κατεβάσει» από τις σελίδες για οποιοδήποτε λόγο.

Η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης πλήττει βαρύτατα όμως το ιδιωτικό απόρρητο, όπως ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών.

Θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» σε βάρος του ιδιωτικού απορρήτου ανθρώπων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ μπορεί πλέον εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Υπόψιν ότι το 2006, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Google να αποκαλύψει πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δραστηριότητες στο Δίκτυο, αλλά η εταιρεία …..αμφισβήτησε (sic) και τελικά πέτυχε να μη δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.

Βέβαια όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην πράκτορας Robert David Steele ( εδώ ) ήταν μια πολυσύνθετη κωμωδία για τα «μάτια του κόσμου», αφού η CIA και το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης της Google συνεργάζονται μέσω της In-Q-Tel (CIA εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων)

Μάλιστα είχε κατονομάσει και τον Δρ Rick Steinheiser ως σύνδεσμο.

Αυτό λοιπόν που θα ξεσήκωνε πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ το 2006 και …μπήκε στο ντουλάπι ως προϊστορία και … ψυχολογική προεργασία , μήπως επανήλθε τελικά …..υπό τον επιχειρηματικό μανδύα της Viacom ;

Μην ξεχνάμε πως υπάρχει το τέλειο φακέλωμα του facebook, το οποίο χρησιμοποιείται από την Συνοριακή Υπηρεσία των ΗΠΑ και από τους διαχειριστές της database του Σέγκεν.
Εκεί η IP συνδεέται με Ονοματεπώνυμο, χωρίς δικαστική παρέμβαση.

Βέβαια και για τα … «μάτια του κόσμου» η Viacom διευκρίνισε αργότερα ,με ανακοίνωση της, ότι δεν ζητά δεδομένα από τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές ταυτότητες των χρηστών.

Τότε τα ονόματα των χρηστών , λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διευθύνσεων IP που αναφέρει η απόφαση του δικαστή ….τι είναι;

Η δε Google ανακοίνωσε ότι για την προστασία των χρηστών της σελίδας, θα ……απαλείψει τα προσωπικά στοιχεία τους πριν παραδώσει τα στοιχεία στην Viacom.

Με λίγα λόγια θα καταστρατηγήσει την δικαστική απόφαση. Δεν το νομίζω!

Απλώς οι ανακοινώσεις εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο καθησυχασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης .

Ότι και να λένε το…αποτέλεσμα μετράει . Κάποια 12TB με Προσωπικά δεδομένα περισσότερων των 100 εκατομμυρίων επισκεπτών του ιστότοπου YouTube θα….

….αλλάξουν χέρια ….Νόμιμα !

4 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος θα κάτσει να μελετήσει 12ΤΒ προσωπικών δεδομένων. Και τι θα γίνει αν η Viacom μάθει που σεργιανάω εγώ και τι βλέπω...
    Βλακείες προς κατανάλωση….
    Εγώ στεναχωρήθηκα που έκλεισαν οι ¨εταιρείες¨ το stage6 το καλύτερο portal με ποιοτικά video σε divx και χωρίς χρονικό όριο όπως το you tube.
    Η ¨αντιστασιακή¨ λύση που μάλλον θα εφαρμοστεί είναι κάποιοι να εγκαταστήσουν server σε μια χώρα χωρίς πολλούς νόμους και ¨ευαισθησίες¨ προς τις ¨εταιρείες¨...αλλά και αυτό να γίνει θα προκύψει κάποιο ¨ατύχημα¨ και θα τα κάψουν όλα.
    Αν πάλι αυξηθούν τα ¨Μητροπολιτικά Ασύρματα Δίκτυα¨ με δωρεάν πρόσβαση άντε να βρεις ποιος μπήκε που και γιατί...
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ gnik
    Πιθανόν για κάποιο απλό χρήστη να μην έχει και τόση σημασία.
    Βέβαια το να ξέρουν που σεργιανάει ο καθένας μας δεν ξέρεις που μπορεί να σου εμφανιστεί ...Φάντης Μπαστούνι!
    Είπαμε για τα μάτια του κόσμου!
    Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το επίπεδο ξέρουν πολύ καλά ποιος είσαι , που είσαι και τι κάνεις.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα ψηλά πέρασε η είδηση πάλι και σιγά σιγά θα μας φακελώσουν όλους για τα καλά!
    το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
    Μπορούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομιζω οτι αυτα που μας λενε ειναι το 1% απ αυτα που ξερουν για μας!! Και στα χερια ενος που ξερει τι θελει ειναι χρυσος. Γ` αυτο μην λες ποτε την πραγματικη σου ταυτοτητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή