Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Όλη η αλήθεια για τα stage


Τα προγράμματα stage είναι ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα από το 1998.
Πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) με αποζημίωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη & ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή στο δημόσιο τομέα, προκειμένου οι άνεργοι νέοι να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Σε τέτοια προγράμματα stage στο δημόσιο τομέα έχουν τοποθετηθεί συνολικά περίπου 20.000 άνεργοι νέοι.

Τα προγράμματα stage προσφέρουν εργασιακή εμπειρία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, αλλά, κυρίως, κοινωνική ένταξη των νέων και είναι μια «έντιμη σχέση» εφόσον οι άνεργοι νέοι ξέρουν το χρόνο και την εργασιακή σχέση (μαθητεία). Συνεπώς δεν πρόκειται για μια νέα γενιά συμβασιούχων.

Τα προγράμματα stage χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και αυτά που για λόγους ταχύτητας εφαρμογής και για να μην καθυστερεί η πληρωμή των συμμετεχόντων, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται αρχικά από εθνικούς πόρους, στη συνέχεια έρχονται τα χρήματα από την Ε.Ε.
Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και του ΟΑΕΔ για να το πιστοποιήσει.

Με την προκήρυξη των εκλογών την 4η Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του ΟΑΕΔ έδωσε εντολή, ως όφειλε, να διεκπεραιωθούν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ όλα τα αιτήματα φορέων για τοποθετήσεις stage που εκκρεμούσαν ΕΩΣ την προκήρυξη των εκλογών, και ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ.

Τόσο στις εκλογές του 2000, όσο και του 2004 αλλά και του 2007 γινόταν κανονικά η διεκπεραίωση των αιτημάτων μέχρι και την ημέρα των εκλογών, εφόσον πρόκειται για μαθητεία και όχι για προσλήψεις.

Επειδή η υποκρισία περισσεύει ας απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΓΣΕΕ για τους 60 τοποθετημένους με συμβάσεις stage στη διοίκηση της ΓΣΕΕ από το 2005 έως σήμερα, εάν βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα και εάν ναι πως συμπράττει σε αυτήν την αναλγησία η ΓΣΕΕ, δηλαδή ο εργοδότης τους.

Ποια είναι όμως η σχέση του ΠαΣοΚ με τα stage ; Το έτος 1998, 2.500 συμμετέχοντες σε stage σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μονιμοποιήθηκαν με το νόμο 2738/99.

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του 2000 (λίγους μήνες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές) περίπου 100.000 νέοι τοποθετούνται σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στα λεγόμενα «δεκάμηνα διοικητικής υποστήριξης».

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νέους που παρέμειναν στα προγράμματα αυτά για περισσότερα από δύο ή τρία χρόνια με 280 ευρώ αποζημίωση.

Επειδή το ΠΑΣΟΚ μιλά για εφαρμογή των stage μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ας θυμηθούμε την καταγεγραμμένη ....«επιτυχία» τους, όταν στο μοναδικό stage ιδιωτικού τομέα που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ για πτυχιούχους πανεπιστημίου, τους τοποθέτησε για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κυρίως σε ....«σουβλατζίδικα» και «ψιλικατζίδικα».

«ΝΔ-Σημεία Επικαιρότητας»

14 σχόλια:

  1. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: τα χρήματα είναι από εθνικούς πόρους ή Ευρωπαϊκούς; Ποιός είπε ψέμματα, Ο Καραμανλής στο debate ή η ΓΣΕΕ στον Ευαγγελάτο;
    Επίσης, αν αυτά που γράφετε είναι έτσι, ποιά η διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KALA TA GRAFEIS PANTA. ELPIZW NA SE MELETOYN.
    H GNWMH MOY, KWNSTANTINO KARAMANLH .......MONOKOYKI .......GIATI?
    POIOI ERIKSAN TO SINOYK ME TON PATRIARXH.
    POIOI EKLEISAN TO STOMA TOY ARXIEPISKOPOY XRISTODOYLOY.
    POIOI EKAPSAN THN ELLADA.
    POIOI SVHNOYN THN ISTORIA, THN PAIDEIA, THN OIKOGENEIA, THN PISTH, THN ELLADA.?????

    TO OTI STRIMWX8HKATE APO XRHMA 8A PERASEI OLH H YFHLIOS STA IDIA OIKONOMIKA VRISKETE.
    DEN EINAI EKEI TO PROVLHMA.
    EINAI POY 8ELOYN NA MAS SBYSOYN APO TO XARTI.
    XILIA SYGNWMH GIA THN GREEK-ENGLISH GRAFH.
    ELLHNARES KAIROS GIA KSYPNHMA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα!

    ποια είναι η αλήθεια ρε παιδιά, ότι στην Ελλάδα έχουμε stage στο δημόσιο;

    όταν άκουσα για stage πρώτη φορά ήταν πριν 15 χρόνια, και άκουσα μαζί και το Leonardo Da Vinci
    τέτοιας κατηγορίας πρόγραμμα ήταν και το Erasmus που έκανα...
    μάλιστα ένας γερμανός που γνώρισα εκεί είχε κάνει stage στη BMW
    και μια φίλη έφυγε από την Αθήνα για να κάνει stage στο Βερολίνο

    αλλά αυτά πριν 15 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμο 2.45

    Αγαπητέ τα stage είναι από ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ πόρους.
    Αυτή είναι η αλήθεια.

    Είναι ντροπή να βάζεις από την μια τον Πρωθυπουργό και από την άλλη τον μπάρμπα μου τον ψεύτη τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

    Το λέει ξεκάθαρα το άρθρο"Τα προγράμματα stage χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και αυτά που για λόγους ταχύτητας εφαρμογής και για να μην καθυστερεί η πληρωμή των συμμετεχόντων, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται αρχικά από εθνικούς πόρους, στη συνέχεια έρχονται τα χρήματα από την Ε.Ε.
    Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και του ΟΑΕΔ για να το πιστοποιήσει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για μένα το πρόβλημα με τα Stage δεν είναι γιατί γίνονται και από που χρηματοδοτούνται αλλά το πως γίνονται. Συμφωνώ ότι είναι μία μέθοδος πρακτικής εξάσκησης και σαφώς βοηθάει στο να πέσουν τα ποσοστά ανεργίας. Δυστυχώς όμως, από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι για να πάρεις μέρος στο πρόγραμμα πρέπει να περάσεις από γραφείο βουλευτή. Μέχρι και οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ το παραδέχονται.
    Γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε βουλευτής να επιλέγει το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη και να μη γίνεται αυτό με αξιοκρατικά κριτήρια;
    Γιατί παίρνουν μέρος σε αυτό άτομα ηλικίας 40 και άνω αφού είναι ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο νέους;
    Γιατί ενώ το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μήνες, ανανεώνονται συμβάσεις για τους ίδιους ξανά και ξανά, ενώ θα μπορούσαν άλλα παιδιά να έχουν και αυτά μια ευκαιρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Politis, σ' ευχαριστώ από καρδιάς που πραγματοποίησες την επιθυμία μου και ασχολήθηκες με το πονεμένο αυτό θέμα...Πονεμένο και για όσους, όταν το πρωτοέφερε ο Σημίτης, φάγαμε πόρτα λόγω μη πρασινόχρωμων φρονημάτων παρά τα πτυχία μας, και πονεμένο διότι εσχάτως χρησιμοποιείται ως περιεχόμενο κατάπτυστης προπαγάνδας από τους "επιχείρηση καθαρά χέρια" (και βρώμικα μυαλά).

    Χθες πληροφορήθηκα ότι ο πληθωρικός Πάγκαλος επισκέφθηκε την ΠΥΡΚΑΛ και διέταξε εργαζόμενους "να τα μαζεύουν σιγά-σιγά" διότι τώρα θα πάρουν "άλλοι σειρά". Σαφώς και δεν είναι η μοναδική επιχείρηση ή ο μοναδικός τομέας που οι γνωστοί πρασινοτραμπούκοι με τις χρυσές μασέλες σπέρνουν τον πανικό και την τρομοκρατία σε ΠΡΩΗΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. Αναρωτιέμαι αν αυτοί γνωρίζουν ότι οι μισοί απ΄όσους έχουν επιλεγεί για τα stage ή σε διάφορες εργασίες μέσω του ΟΑΕΔ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ...Διότι ναι, θα το ξαναπώ, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ δεν είχε κομματικές παρωπίδες...

    Μας ρήμαξαν την ψυχή τόσα χρόνια και έρχονται να μας αποτελειώσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. liges meres meta tis diloseis tou k .papandreou gia ton agogo kai gia ton ote, eixame eisroi kefalaion apo amerikanika funds sto xrimatistirio..
    to tiraki gia tous diaplekomenous kai i epivravefsi tous gia tis prospatheies tous ?

    oso gia ta stage, sosta ta leei o politis, alla na prostheso oti to thema to pusharise metaferontas tin apopsi pasok, meta manias o eyaggelatos me oti ayto simainei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tο ίδιο και στους Aγροτικούς Συνεταιρισμούς. Mετά την υπερχρέωσή τους στην ATE, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Λίγες είναι σήμερα οι συνεταιριστικές οργανώσεις με αξιόλογη παραγωγική δραστηριότητα.
    Xρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Xρειάζονται νέες ιδέες, ανασυγκρότηση του Yπουργείου Γεωργίας, εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά κυρίως στήριξη των αγροτών. H N.Δ. διαθέτει σήμερα την πολιτική βούληση και ένα πρόγραμμα που με την εφαρμογή του θα θέσει και πάλι τον Aγροτικό Tομέα σε αναπτυξιακή τροχιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Κώστα Παπασιώζο
    Κύριε βουλευτά, αυτά μου ακούγονται ωραία γιά το 2004 αλλά γιά το 2009 μοιάζουν σαν ομολογία ότι δεν έγιναν. Και επειδή στην πολιτική κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος νομίζω ότι έχετε πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Άρτα, όπως και το εκλογικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστούμε politi για τις διευκρινήσεις. Στους καιρούς που ζούμε δεχόμαστε την πράσινη προπαγάνδα από παντού και ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε στον ξεπεσμό είναι και το ιστιολόγιό σου. Είναι απίστευτα τα ψεύδη με τα οποία προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο μας τα πράσινα τρωκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκτός από την υπερχρέωσή τους στην ΑΤΕ, θα προσθέσω επίσης και τη "στελέχωσή" των αγροτικών συνεταιρισμών επί ΠΑΣΟΚ με πλήθος πρασινοφρουρών κατώτατης μόρφωσης και υπποστάθμης οι οποίοι κάθονταν όλη μέρα και δεν πλήρωναν και τις εισφορές προς το ταμείο τους (το οποίο το μόνο που το ένοιαζε ήταν να αγοράζει νέα κτίρια το 2003...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΩΝΕΣΤΕ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ STAGE ΚΛΠ.ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 Κ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Κ ΑΥΤΟ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙΑ Κ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΙΤΖ.ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΧΟ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ξέρω αν ποτέ πλησιάσατε κάποιας μορφής εξουσία για να καταλάβετε αν τον βουλευτή τον νοιάζει αν θα μάθει ο τεμπελχανάς χωρίς προσόντα νέος τίποτα, ή αν τον νοιάζει να γεμίσει το σακούλι του με ψήφους! Α ρε παιδιά . Πρέπει να πάψει αυτό... Να μην μας διοικούν κομματόσκυλα πασης φύσεων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απο που κι ως που φιλε μου,θα μονιμοποιηθεις εσυ,παρα το νομο,που λεει οτι μονο μεσω ΑΣΕΠ γινονται οι μονιμοποιησεις;
    Εσυ εισαι ο πονηρος,και οι αλλοι τα κοροιδα;
    Και γιατι η ΝΔ,που ειναι ως γνωστον,ασπιλη και αμολυντη,ανανεωνε τις συμβασεις,ενω ειναι μονο για 18 μηνες;Δεν υπηρχαν αλλοι να μπουνε για να μαθουν κι αυτοι;
    Αφηστε λοιπον τις κουβεντες,γιατι το παιχνιδι το χασατε και προχωρηστε παρακαλω προς την εξοδο,και διαλυθειτε ησυχως,οπως λεγανε παλια.
    Ας προσεχατε.Ειχατε ολα τα ατού,δικα σας,και τα κανατε,...κακά,για να μην πω καμια κακη λεξη.
    Μην αρχιστε δε,να βαζετε τους ερμους τους υπαλληΛους της διοικησης,να σκουζουν,οτι και καλα,τους αδικουν,και τους παραγκωνίζουν,γιατι θα καγχασω.
    Ειδαμε τι επιπεδο γνωσεων κουβαλανε,πραγμα που φανηκε,ολα τα 5+ χρονια,που ειναι πανω,η ΝΔ.
    Κανονικα,επρεπε να φυγουνε ΟΛΟΙ,νηστευσαντες,και μη.Και αυτα τα σαπια,εμεις ειμαστε μαζι σας,και οι αλλοι,ειναι μαζι τους,να τα πειτε στον κλυδωνα.
    Αν δεν γινει αυτο,κανενας,ουτε ο Θεος ο ιδιος να κατεβει,δεν προκειται να κανει τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή