Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση του ΟΟΣΑ φωτίζει το διακύβευμα των εκλογών.


Σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να «δέσει» με το διακύβευμα αυτών των εκλογών . Μια προσεχτική ματιά ξεκαθαρίζει για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εθνικές εκλογές ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ το κόστος της κρίσης θα είναι βαρύ για τους εργαζόμενους, ενώ δεν φαίνεται «φως στο τούνελ».

Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί, ότι οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

Στην ετήσια έκθεσή του «Προοπτικές Απασχόλησης», που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ,σημειώνεται ότι εάν «το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010».

Ο οργανισμός διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια.

Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί σε ...19,8% και 15,1% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι «η μεγαλύτερη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει ένα δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση», μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Είχα πει και πριν την προκήρυξη των εκλογών ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που γνώριζε την πλήρη εικόνα με όλες τις παραμέτρους της. Όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζαμε μόνο μερικά κομμάτια της.

Όταν λοιπόν επαναλαμβάνει ότι οι περιστάσεις στην οικονομία απαιτούν άμεσα δύσκολες αποφάσεις, χωρίς στρογγυλέματα , ωραιοποιήσεις και ευχάριστες συνταγές, το διακύβευμα είναι να αποφύγουμε αυτό που όλοι- σε όλον τον κόσμο- βλέπουν να έρχεται.

Αυτό που παρουσιάζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η οικονομική κρίση να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση με τις συνέπειες που περιγράφει .Πτώση του βιοτικού επιπέδου , αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Μια κοινωνία που μόνο σε σενάρια κινηματογραφικών ταινιών έχουμε δει. Μια κοινωνία σε κρίση!


ΥΓ. Φυσικά μη περιμένετε τα «δημοσιογραφικά πτηνά» να προβάλουν με την σπουδαιότητα που του αρμόζει το διακύβευμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Αυτά δεν ...πρέπει να σας τα λένε ! Αυτό επιτάσσει το συμφέρον των αφεντικών τους !

13 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, ουδείς κοιτάζει τι λέει ο ΟΟΣΑ αυτές τις μέρες, για το τι ξημερώνει αύριο. Ολο το "ματς" παίζεται στο ΠΟΣΑ (λείπουν από τις τσέπες)... Και το ειρωνικό είναι ότι αυτοί που το στρέφουν εκεί το ζήτημα -κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι που σπρώχνουν τον κόσμο να κοιτάει 1-2 δέντρα αντί για το δάσος- είναι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη ποτέ να κοιτάξουν τις τσέπες τους, γιατί τις νιώθουν πάντα γεμάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. me epises tha phifiso ton ethnarxi number 2(oudemia sxesi me to slang pou xrisimopoioume otan theloume na pame toualeta) giati einai o monos pou tha sosei tin ellada apo ton apotiximeno prothipourgo pou einai sto maximou edo kai 5 misi xronia nomizo to onoma tou einai kostas karamanlis(apli sinonimeia me ton sotira mas pou tora zitaei tin phifo mas auto ton anthropo pou me ipeuthinotita kai sovarotita tha mas apalaxei apo ton kosta karamanli kai gia na einai kala kai ta padia mou tha ton phifizo alla 20 xronia giati etsi leitourgei sosta i dimokratia pios neiazete tora gia to ti leei o kathe ipophifios ti erga exei kanei an exei paranomisei an exei klephei an sou leiei phemata auta einai leptomereies kosta karamanli mexri telous pao na paro ta simaiakia mou me ton ble(kamoia sxesi me to beeeeeee) pirso kai na vgo stis plateies na garizo san ta kala paidia mas tis onned pou apoteloun to lambro mellon autou tou topou ZITO I THREISKIA ZITO I NEA DIMOKRATIA(TO ELLADA STO PROTO MEROS TO EKOPHA GIATI AN GINOUN OLA AYTA APLA DEN THA YPARXEI)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Πολίτη,
    Ποιός ΟΟΣΑ; Αυτά που συμβαίνουν τον τελειυταίο εδώ και καιρό στην χώρα είναι διαδικασία "αργού πραξικοπήματος".
    Οι στρατιωτικές χούντας επιβάλονται με αστραπιέες κινήσεις μονάδων. Τα "αργά πραξικοπήματα" επιβάλονται δια των απόψεων δημοσιογραφικών μαινάδων.
    Αναρωτιέμαι: Είμαστε παντελώς ανίσχυροι; Δεν έχουμε τρόπους αντίστασης;
    Απαντω: ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ. ΕΙΣΤΕ ΤΥΦΛΩΜΈΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΑΣ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΉ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ ΣΑΣ.
    Όσο δε για σας τους φερόμενους ως νικητές λέγω "υμίν", αλλίμονο, η ίδια τύχη σας περιμένει όταν το κρίνουν τα μέλη της χούντας.
    Κ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλαράκι ανώνυμε τρέχα και κούνα τα σημαιάκια του αμερικανοθρεμένου παιντιού που σου επιβάλουν τα εκδοτικά-κατασκευαστικά συμφέροντα που η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ των λίγων τεράτων της δημοσιογραφίας θέλει να δώσει στον λαό τον ηγέτη του τίποτα, που τα δικά σου παιδιά θα σε κατηγορούν για την στήριξη του. Υπομονή φίλε μου ΕΦΙΑΛΤΕΣ υπάρχουν πάντα και παντού.Ελπίζω μόνο στο έμμεσο της πλάκας και του αστείου του μηνύματος να πιστεύεις αυτά που γράφεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πραγματικά στοιχεία για την Οικονομία
    (από το atithasos.blogspot.com)


    • Το ΑΕΠ: παρότι στην ευρωζώνη το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ 27 κατά 4,8%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε 0,2%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στη Γερμανία, την ίδια περίοδο, μειώθηκε κατά 5,9%, στην Ιταλία κατά 6% και στην Πορτογαλία κατά 3,7%. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ, η μείωση ήταν 3,9%.

    • Στη Βιομηχανία: ...
    τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,7%.

    • Στο λιανικό εμπόριο: Το Μάιο του 2009 – συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 – ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και η Σουηδία κατά 1,5%.

    • Στη Βιομηχανική Παραγωγή: συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17% και στην Ευρώπη των 27 κατά 15,6%.

    • Οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία των ίδιων των επιμελητηρίων, το Α’ εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες από αυτές που έκλεισαν.

    • Στον κλάδο του εμπορίου: παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%.

    • Στον τομέα των πτωχεύσεων: συνολικά, μέχρι σήμερα, το 2009 έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία όλης της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 457.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άξιος αντικαταστάτης του original κινέζου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε πολίτη καλημέρα. Πολύ ενδιαφέροντα όσο λες για την έκεθση τους ΟΑΣΑ, για την οποία κανένας λόγος δεν έγινε στα ΜΜΕ (και γιατί να γίνει άλλωστε...) απλά έχω μία αποροία:
    Σε όλα μα όλα τα τηλεοπτικά ΜΜΕ γιατί συνεχώς εμφανίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι "πολιτικοί αναλυτές - δημοσιογράφοι" των ίδιων και των ίδιων εφημερίδων που έχουν τις ίδιες και τις ίδιες απόψεις, οι οποίες λένε πόσο κακός είναι ο Κ. Καραμανλής και πόσο καλός είναι ο ΓΑΠ. Γιατί δεν έχουν ακόμα καλέσει πολιτικούς αναλυτές που πιστεύουν το αντίθετο (υπάρχουν και πολλοί άλλωστε);;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγνωμη, αλλά τότε έχουμε και επίσημη παραβίαση του Συντάγματος. Δύο φορές ως αιτία την οικονομία για εκλογές, το απαγορεύει το Σύνταγμα. Άρθρο 41 του Συντάγματος: απαγορεύεται η διάλυση της Βουλής για το ίδιο θέμα για το οποίο είχε προηγηθεί η προηγούμενη διάλυσή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ώστε αυτό είναι το διακύβευμα αυτών ειδικά των εκλογών : Η οικονομία!
    Και γώ που νόμιζα ότι είναι τα Εθνικά συμφέροντα.
    Είμαι πολύ ηλίθιος τελικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις άκουσα ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αμερική. Ξέρει κανένας να μου πει γιατι; Ρωτώ γιατί δεν θέλω να βγάλω λάθος συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΓΑΠ με τις δηλώσεις για αγωγούς και το πέταγμα Σημίτη και το φτύσιμο του ΠΑΣΟΚ από το Παπαδήμο, ουσιαστικά βάζει σε άσχημες περιπέτειες τη χώρα.

    Αφενός διαλύει τις σχέσεις μας με τη Μόσχα και το Πεκίνο (Λόγω ΟΛΠ που θέλει να διαλύσει και αυτή τη συμφωνία)

    και αφετέρου σπάνε οι δεσμοί μας με ΕΕ και κυρίως Γερμανία-Ιταλία-Γαλλία-Αυστρία-Βέλγιο-Ολλανδία και Ισπανία.

    Αυτοί οι παραπάνω όμως έχουν το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων στην Ελλάδα και χρηματοδοτούν μέσω ΕΕ όλα τα δημόσια έργα, στέλνουν το σύνολο σχεδόν των τουριστών και κρατούν στα χέρια τους πάνω από το 70% του εξωτερικού δανεισμού ενώ δίνουν περίπου το 40-50% των νάυλων στην Ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.


    Η επιλογή ΓΑΠ σημαίνει αντίποινα οικονομικής φύσεως από τους παραπάνω που θα στείλουν το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα 30 χρόνια πίσω.

    Οι Αμερικανοί δεν έχουν αξιόλογες επενδύσεις στην Ελλάδα, στέλνουν ελάχιστους τουρίστες και δεν έχουν φυσικά τη δυνατότητα να μας δώσουν "Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης", ούτε επιδοτήσεις σε αγρότες, δημόσια έργα κτλ.

    Πέρα δηλαδή από τη ζημιά στα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής στη χώρα, θα υπάρξει κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα, απλά και μόνο επειδή ο Γιωργάκης είναι ένας κολλημένος με τη μαμά του και τις ΗΠΑ.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον που εγω γνωρίζω τα έχουν πάρει στο κρανίο και ευελπιστούν μόνο ότι εάν βγεί θα είναι οριακά αυτοδύναμος για να τον ελέγχουν προτού μας καταστρέψει εντελώς.


    Η στήριξη της ΝΔ είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα σε συνολικό επίπεδο, όπως το 1996 η εκλογή Σημίτη υπήρξε σωτήρια για τη χώρα και εάς διαφωνούν αρκετοί.

    Τέλος ο Γιωργάκης πάει στις ΗΠΑ εντός των ημερών όχι για να πάρει εντολές -τις έχει ήδη και καιρό-, αλλά για να κανονίσει το πογκρόμ εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα αντιδράσουν στα σχεδιά του.

    Ανάμεσα στα άτομα που σχεδιάζει να "καθαρίσει" είναι ο Λοβέρδος, η Βάσω Παπανδρέου, Πάνγκαλος, Βενιζέλος και κάποιοι ακόμα.

    Εκεί θα παιχθεί μεγάλο παρασκήνιο τις επόμενες ημέρες, γιατί οι παραπάνω κρατούν πολλά χαρτιά στα χέρια τους και δεν θα καθήσουν να αποδεχθούν τη μοίρα τους όπως ο Τσοχατζόπουλος...και ο νοών νοείτω.

    Όσο αφορά το Σημίτη, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και συναντά την ουρά κάποιων "μεγάλων κυριών".


    Οι Αμερικανοί αποφάσισαν λόγω αλαζονείς και εν μέσω παγκόσμιας παρακμής τους να παίξουν βρώμικο παιχνίδι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα χάσουν με συντριπτικά χτυπήματα εκεί που δεν το περιμένουν.

    Γνωρίζω ότι αρκετά σώφρονα άτομα προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή να τους "συμβουλέψουν" σχετικώς για το που οδεύει η κατάσταση, αλλά δεν παίρνουν από λόγια.

    Οπότε αρχίζουν τα έργα.

    Άπαξ και κινητοποιηθεί το "Θηρίο" δεν το σταματάει τίποτα.

    Η δύναμη της αδράνεις το στέλνει από τις Ελληνικές θάλασσές έως...τη Χαβάι και του Νιού Χέιβεν.




    Υ.Γ Σύμφωνα με Αμερικανό πολύ σπουδαίο οικονομολόγο και σύμβουλο δύο Προέδρων, η πραγματική ανεργία στης ΗΠΑ είναι 17% με τη Καλιφόρνια να ξεπερνά το 20%.

    Είναι τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της χώρας , ανάλογα του '29. Και υπάρχει πρόβλεψη ότι η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 20% σε παναμερικανικό επίπεδο μεχρι το τέλος του χειμώνα-αρχές άνοιξης 2010 και το 25% στη Καλιφόρνια.


    Και εδώ κάποιοι μιλούν για "συνταγή Ομπάμα". Λίγη ντροπή δεν βλάπτει από ορισμένους ξευτιλισμένους δημοσιογράφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε πολίτη τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εγώ από αυτα που λες εσύ με τον ΟΟΣΑ και τα νούμερα δεν τα καταλαβαίνω. Εγώ οικογενειάρχης με τρία παιδιά βλέπω ότι τα βγάζω πέρα πολύ δύσκολα και κάθε χρόνο και χειρότερα και άλλοι κάνουν πάρτυ με τα χρήματα του δημοσίου που και αυτά τα δανείζονται. Αυτοί που τα βρίσκουν; Μη μου πεις η κρίση. Για τις τράπεζες δεν έχει κρίση. Που τα βρήκαν οι τράπεζες τα χρήματα. Κάποιοι τα πήγαν στις τράπεζες. Αυτοί που τα βρήκαν. Τα κέρδισαν. Άρα κάποιο κερδίζουν μεσούσης της κρίσεως. Άρα την κρίση την πληρώνουν κάποιοι όχι όλοι. Και ποιοί φταίνε για αυτό . Μα οι κυβερνώντες ποιοί άλλοι. Εδώ μας έχουν φτάσει να χρωστάμε 300 δις. Αυτά τα λεφτά κάποιοι τα φάγαν. Ποιοί; Αυτοί που τα διαχειρήστικαν. Το θέμα λοιπόν είναι να βρούμε κάποιους που να σταματήσουν τα πάρτυ. Δυστυχώς η ΝΔ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Συνέχισε τα πάρτυ του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ενονότερα. Θα δοκιμάσουμε πάλι το ΠΑΣΟΚ να δούμε αν σταματήσει το φαί. Αν όχι ο επόμενος μέχρι να βρούμε κάποιον που να τα σταματήσει. Τώρα αυτά με τον ΟΟΣΑ και τα λοιπά θα τα βρούμε μετά. Προέχει να βρούμε κάποιον να σταματήσει τα πάρτυ στο Δημόσιο. Τα πάρτι θα πρέπι να τελειώσουν όπως είπε και ο Βγενόπουλος. Συγνώμη που δεν ξέρω από αυτά αλλά προσπαθώ να σκεφτώ απλά. Γιατί πιστεύω ότι δύσκολα και σύνθετα τα κάνουν αυτοί που θέλουν να κονομίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παίδιά άκουσα πρίν λίγο στον ΑΝΤ ότι ο ΓΑΠ ετοιμάζεται λέει να δημιουργήσει υπουργείο για τους λαθρομετανάστες. Αν επικρατήσει αυτός σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Ελλάδα. Δεν το καταλαβέναιτε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία; Τελικά θα είναι ο μεγαλύτερος Εφιάλτης που έχει βγάλει αυτή η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή