Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

«Πράσινα» Stage για προσλήψεις μέσω …ΜΚΟ


Πριν από τις εκλογές του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι θα καταργήσει τον «εργασιακό μεσαίωνα» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες νέους με τα προγράμματα κατάρτισης Stage.

Δύο χρόνια μετά, ο εργασιακός μεσαίωνας, όπως τον εννοούσε ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά εγκαθιδρύθηκε με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα κοντά στο 16,5%.

Τώρα η κυβέρνηση επινόησε ένα νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που ξεπερνά το 40%. Καθιερώνει «πράσινα» Stage για προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας μέσω κοινωνικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο τρόπος λειτουργίας και χρηματοδότησης των οποίων στο παρελθόν έχει μπει στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών.

Οι νέοι που θα προσληφθούν με αποδοχές 625 ευρώ δεν θα απασχοληθούν για κοινωνικούς σκοπούς, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά θα αναλάβουν τη δουλειά δημοτικών υπαλλήλων στους τομείς της καθαριότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για συμβάσεις εποχικού προσωπικού, που θα έχουν το μανδύα της κοινωνικής οικονομίας, χωρίς οι νέοι που θα απασχοληθούν να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα.

Η Ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τρικ. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα, τα «πράσινα» Stage θα λειτουργήσουν ως θύλακες ρουσφετιών με ορμητήρια τις ΜΚΟ, που είχαν φουντώσει όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός…
ΕΤ