Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Το ηχηρό χαστούκι «πόνεσε» πολύ!


Τη φράση του Σενέκα «Nemo autem regere potest nisi qui et regi»(μτφρ: κανείς δεν μπορεί να διοικήσει αν δεν μπορεί να διοικηθεί) θέλησε να υπενθυμίσει το βαθύ ΠαΣοΚ στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος του, 19 μέρες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο τού έστειλε μήνυμα ότι δεν είναι «μόνος στο σπίτι».....!
Το «ηχηρό χαστούκι» στην διαδικασία ανάδειξης νέου γραμματέα του κόμματος απευθυνόταν προσωπικά στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και όχι στον ...περίγυρο του.

Για την ιστορία με βάση το καταστατικό του ΠαΣοΚ το ότι ο προταθείς από τον Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση του γραμματέα Σωκράτης Ξυνίδης έλαβε λιγότερο από 50%, θα έπρεπε να γίνει δεύτερη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα και γι αυτό κατ` αρχήν επικράτησε πανικός...

Την λύση ουσιαστικά την έδωσε ο ίδιος ο ...αυτοπροταθείς Γιώργος Παναγιωτακόπουλος που ουσιαστικά απεσύρθη από την επαναληπτική εκλογή, για να μην έχουμε διάφορα ...ευτράπελα στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές με τον πιο αδιαπραγμάτευτο τρόπο ότι είναι υπερβολικά ενοχλημένο με την τάση του Γιώργου Παπανδρέου να τους αιφνιδιάζει με επιπόλαιες και συχνά αναντίστοιχες της συγκυρίας επιλογές. Το πάθημα με την Μαίρη Ματσούκα δεν του έγινε μάθημα.

Αυτό όμως που έγινε αιτία να «τσαλακωθεί» χοντρά ο νέος γραμματέας ήταν το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συμπεριφέρεται ως ..."Μονάρχης" σε ένα κόμμα που ιστορικά διοικείται εκ των βαθέων παρασκηνίων του.

Πολλοί ,που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω , επιμένουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου νοιώθει διαρκώς ανασφαλής μέσα στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και οι αυταρχικές αποφάσεις του είναι επιθέματα αυτής ακριβώς της ανασφάλειας του. Χρησιμοποιούνται δηλαδή ως ...«αυτοεπιβεβαίωση».

Κάλεσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να ψηφίσουν για Γραμματέα ένα άγνωστο περιφερειακό στέλεχος που για πρώτη φορά συμμετείχε στο όργανο αυτό ! Τα περισσότερα μέλη ούτε καν τον γνώριζαν και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τους ζητούσε να τον ψηφίσουν για να ηγηθεί ουσιαστικά του Κινήματος και να το προετοιμάσει πολιτικά και οργανωτικά, ώστε να στηριχθούν οι κυβερνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Δεν είχε αντιληφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ότι όταν τον Αύγουστο του 2007 έριξε ως κομήτη στα κεντρικά του ΠαΣοΚ τον Γιάννη Ραγκούση (άσχετο εάν αποδείχθηκε με την αποτελεσματικότητα του «λύρα εκατό»), το βαθύ ΠαΣοΚ παρέμεινε σιωπηλό θέλοντας να μην ...«ανταποδώσει» προς χάριν της επερχόμενης εξουσίας.

Το ότι το βαθύ ΠαΣοΚ επέλεξε αυτό ακριβώς το όργανο για να στείλει το μήνυμά του, αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική αναφορά.
Θέλησε να στείλει το μήνυμα μέσω ενός οργάνου που ιστορικά ποτέ δεν απέκτησε το ρόλο του .Ενός οργάνου απαξιωμένου όπου οι συνεδριάσεις του είναι σπάνιες και αυτές ...άκαπνες.

Το μήνυμα σαφές. Εάν μπορώ να σε «χαστουκίσω» μέσα από ένα ιστορικά άπνοο και ...άσφαιρο όργανο , τότε μπορώ να σε «χαστουκίσω»....από παντού!

14 σχόλια:

  1. "Το μήνυμα των εκλογών ήταν ισχυρό και ξεκάθαρο " υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.Σε ποιο μήνυμα αναφερόταν;Αυτό των Εθνικών εκλογών ή αυτό της χθεσινής ψηφοφορίας στο ΣΕΦ και της ισχνής πλειοψηφίας του νέου Γραμματέα; Προσωπική αποδοκιμασία της προεδρικής επιλογής-υπόδειξης Ξυνίδη ή γενικότερη εσωκομματική διαμαρτυρία-ανταρσία; Άμεσο αλλά και έμμεσο το sms του παλαιού Πασοκ στο Γιώργο και τους ...συμβουλάτορες του.Άρχισαν τα όργανα...Τώρα μόνο ένα είναι το ζητούμενο.Πλήρη τηλεοπτική-mediaκη αποσιώπηση του θέματος να μην έχουμε απώλειες.Το έργο γνωστό αλλά πολλές φορές το θύμα γίνεται θύτης και ο θύτης...θύμα.
    Καλό βράδυ.
    ΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που το βαθύ Πασοκ που είναι και η βάση της αλητείας του Πασόκ είναι και θρασύδειλο και εκδηλώνει τις ενστάσεις του ανώδυνα.... Ο Ραγκούσης καλώς η κακώς ήταν καλύτερος από όσους θα μπορούσε να προτείνει το βαθύ Πασόκ, κι ο καινούριος όσο άσχετος και να είναι αποκλείεται να είναι χειρότερος από κάποιον δικό τους. Αν είχε και τα κουράγια κι ο άλλος να πετάξει έξω κάμποσους θα μιλούσαμε πιά για άλλο κόμμα και ίσως και σε άλλη βάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ,
    ΗΜΕΙΣ ..ΑΔΩΜΕΝ.
    ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ..
    ΕΙΠΕ Ο ΤΡΑΓΚΑΣ:ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΗ ΝΔ ΔΥΟ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ, Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΠΟΣΤΑΤΗ..
    ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΦΕΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Το βαθύ πασοκ θα αντιδράσει ακόμα πιο σκληρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποτε είχες γράψει για τον Ξυνίδη πολίτη.
    Το μεταφέρω με copy paste γιατί έχει ενδιαφέρον για να δούμε το ...ποιον του νέου γραμματέα:
    "Σωκράτης Ξυνίδης Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, στην εκπομπή "ΕΠΙ...κοινωνίες" της Μαρίας Κώστογλου. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως εμείς οι δημοκράτες πολίτες, εμείς το ΠΑΣΟΚ, μετά από τόσα χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης - που όλοι θεωρήσαμε ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που κατακτούσαμε θεσμούς δημοκρατίας, αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, με διαγωνισμούς, με αδιάβλητες διαδικασίες κλπ – επιτρέψαμε(....?) μια πελατειακή παλαιοκομματική δεξιά …μπλα….μπλα…….

    θα μας πάρουν με τις πέτρες …σύντροφε Σωκράτη . Όχι τέτοια !"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Γιωργάκης έφαγε την πρώτη του εσωκομματική μαχαιριά στην εκλογή του γραμματέα και έπονται και αναρίθμητες άλλες.
    Όταν, τέλος, αποφασίσουν να τον ξεπαστρέψουν και οι γνωστοί 4-5 τηλεοπτικοί "κηδεμόνες" της δημοκρατίας μας, το πολιτικό ανέκδοτο που λέγεται Γιωργάκης θα έχει τελειώσει χωρίς να προλάβει να πεί κίμινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. politi-gr
    πρίν αναλωθείς στην περιπέτεια
    της πολιτικής ανάλυσης και κριτικής,
    καλό θα ήταν να ξεδιαλύνεις
    τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες:
    άοκνο και οκνό...
    Συνδιασμός όπως αυτός που χρησιμοποιείς
    ("ένα ιστορικά άοκνο και άσφαιρο όργανο")
    δεν λειτουργεί σωστά για την κακολόγηση
    του Εθνικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ...
    Θα έχει πλάκα μέσα από τα άρθρα σου
    να κοροϊδευες τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου
    για τα σαρδάμ που κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να προσθέσω και την πρόταση που έγινε από τον κ.Παπανδρέου στον κ.Κακλαμάνη να αναλάβει ..Αντιπρόεδρος της Βουλής.Δηλαδή από δήμαρχος....κλητήρας.Ο κ.Κακλαμάνης όμως αρνήθηκε και δεν έκρυψε σε φίλους του πως εάν ο Γιώργος πάει με αυτά τα ...μυαλά Δανίας θα βρεθεί πολύ σύντομα εκτεθειμένος.
    Ένας φίλος δημοσιογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Στέφανος
    Αγαπητέ ο δαίμων του πληκτρολογίου το Ομηρικό "άπνοο" το μετέτρεψε σε "αοκνο".

    Πριν αναλωθείς λοιπόν στην μαθησιακή κριτική καλό θα ήταν να σκεφτείς καλόπιστα ότι ο δαίμων ζούσε, ζει και θα συνεχίσει να ζει.

    Τέλος πάντων αυτό είναι κάτι που διορθώνεται πολύ εύκολα.

    Αυτό όμως που δεν διορθώνεται με τίποτα είναι η πνευματώδης ειρωνεία.

    Αυτή ως εγκεφαλικό αναπηρικό κουσούρι ακολουθεί τους ασθενείς της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγνώμη αυτός ο Ξυνίδης είναι ο ίδιος που ψευδομαρτυρούσε στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @politis

    1. Το 50%+1 ισχύει για την εκλογή προέδρου και όχι γραμματέα.
    Λάθος? Άγνοια? Δε νομίζω.
    Το άσχημο είναι ότι και οι υπόλοιποι υιο8ετούν άκριτα αυτά που γράφεις.

    2. Τα πράγματα ήταν τόσο καλά 5,5 χρόνια με τη Ν.Δ και χάλασαν τώρα ξαφνικά με 20 μέρες κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ?
    Δώσε λίγο χρόνο και μετά κάνεις κριτική. Νομίζω είναι και λίγο άκομψο. Δε νομίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ανώνυμο 10.49
    Τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποστήριξαν ότι ο νέος γραμματέας θα έπρεπε να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων.
    Εάν δεν το γνωρίζεις εκ των έσω, θα μπορούσες κάλλιστα να ψάξεις στα διάφορα δημοσιεύματα.

    Άφησε λοιπόν τα περί άγνοιας ή λάθος και τα σχετικά και απευθύνσου στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Για την ιστορία και μόνο να σου πω ότι το σχετικό άρθρο(39) του καταστατικού του ΠαΣοΚ δεν αναφέρει τίποτα παρά μόνο ότι ο Γραμματέας.... εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Για τέτοια ....αρτιότητα καταστατικού κόμματος μιλάμε!!!

    Αν όμως θέλεις να δεις και λίγο πίσω από τις λάξεις για κοίτα και το δημοσίευμα του Βήματος (υμνητή του κ. Παπανδρέου) το οποίο ανακάλυψε τα καινούργια αλχημικά Μαθηματικά στην προσπαθειά του να το περάσει στο ..."ντούκου".

    Αναφέρει:"Ο νεοεκλεγείς βουλευτής του Νομού Ξάνθης προτάθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου ως «διάδοχος» του κ. Ι. Ραγκούση, εξελέγη όμως συγκεντρώνοντας ποσοστό οριακά μεγαλύτερο από 50%(....???), με 180 ψήφους επί 374 ψηφισάντων, στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέα έθεσε και ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος συγκέντρωσε 126 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 53 λευκά και 15 άκυρα"

    Δηλαδή έχουμε 374 - 15 = 359Χ50% = 179.5 Άρα το 50%+1 των ψήφων είναι ο μαγικός αριθμός 181 .

    Καταλαβαίνεις ότι το Βήμα το 180 το περνά ως ...οριακό μεγαλύτερο από το 50%.Καινούργιες(....) μαθηματικές διαδικασίες ψηφοφορίας!!!!

    Ρώτα λοιπόν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ισχυρίζονταν ότι πρέπει να πάνε σε δεύτερη ψηφοφορία την άλλη εβδομάδα. Αυτοί κάτι θα ξέρουν περισσότερο από εσένα.
    Ψάξε τα διάφορα δημοσιεύματα για να μάθεις και ποιοι τα ισχυρίζονται. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι και όχι ...bloggers, αγαπητέ φίλε ανώνυμε.

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολίτη κοίτα τι αλίευσα. Δείγμα ΦΑΓΩΜΑΡΑΣ στο Πασοκ (γι' αυτούς που δεν πιστεύουν.Γεμάτο μπηχτές και κοίτα ποιος το υπογράφει.!!!
    Τίτλος Μετακόμιση ναι. Υπηρεσίες αναπαραγωγής του συστήματος όχι.

    Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν έχει έναν νέο Γραμματέα.Διάφορα εκπληκτικά γράφτηκαν γιά την εκλογή του Σωκράτη Ξυνίδη. Τα περισσότερα είναι μάλλον εκτός θέματος.
    * Γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό στοιχείο ότι ο συγκεκριμένος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την Γιορτή Νεολαίας τον Ιούνιο του 1978, με ρίζα στην ΠΑΜΚ και την ΠΑΣΠ, παρά το ότι έγινε αργότερα δικηγόρος και βουλευτής.
    * Γιατί πρέπει να μας αρέσει που είναι από την Ξάνθη και όχι από την Αθήνα. Συχνά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Αθήνα, -ομολογήστε το- στην πράξη θεώρησαν κέντρο της γης την Α Αθήνας. Θεώρησαν ακόμα και τον Πειραιά μιά απομακρυσμένη επαρχία, με ολέθριες συνέπειες. Επιτρέποντας σε δυό τρεις κάθε φορά -λαθρεμπόρους της συμμετοχής- να το παίζουν "Πειραιάρχες", να αγοράζουν και να πουλούν (κουκιά) από το λιμάνι έως τα ψηλά του Αιγάλεω.
    * Γιατί, προφανώς, θα ήταν πρόταση του Παπανδρέου, (ποιανού δηλαδή πρόταση θέλατε να είναι;)
    * Γιατί,τα όσα περί "παιδιού του σωλήνα" αναφέρονται, δεν μπορούν να σταθούν για ανθρώπους που έδρασαν σε μαζικούς χώρους στην εκπαίδευση και έχουν οργώσει όλα τα χωριά του νομού τους. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι η Ιπποκράτους μπορεί να βγάζει βουλευτές στον Έβρο. Αλλά, για να τελειώνουμε: Από άλλους σωλήνες, χίλιες φορές καλύτερη η περίπτωση Ξυνίδη.

    Από κει και πέρα, όλα θα κριθούν στη δράση και στις ενέργειες. Και είναι απαράδεκτο από τη μία να ζητάμε ανανέωση, από την άλλη να παριστάνουμε ότι "δεν μας κάνει επειδή δεν τον θυμόμαστε να μας σφίγγει το χέρι σε κάποια δεξίωση".Νομίζω και τον Παναγιωτακόπουλο να ρωτήσουμε, κάπως έτσι θα μας τα πει τώρα.Και ας καταγράφηκαν μέσω της υποψηφιότητάς του πολλά και διαφορετικά...Διαφορετικά, που πάντα θα υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όσο αυτό θα παραμένει πολυσυλλεκτικό και μεγάλο.

    Το θέμα είναι όμως αλλού.Ποιό κόμμα διαχειρίζεται;Και πως αλλάζει;Πως θα παράγει πολιτική, όταν στη λογική των παραγόντων είναι μόνο η διαπραγμάτευση;Και τι μπορεί να κάνει ένας Ξυνίδης με τον καλύτερο εαυτό του για αυτό το θέμα;Που να πάμε όλοι εμείς γιά να παράγουμε τι Σωκράτη;
    Λύσε αυτό και δεν πειράζει που είσαι από χωριό...

    Αν μας πεις μια τοπική στον Πειραιά που παράγει δουλειά..Να πάμε εκεί να δουλέψουμε. Για τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και το σοσιαλισμό.Αν μας μια τοπική κάπου αλλού...Να μετακομίσουμε...


    Το άρθρο αυτό υπογράφει ο Π. Φωτεινόπουλος - μέλος του ΠΑΣΟΚ- και δημοσίευσε το neagenia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Πειραιάρχες" ποιους εννοεί; Μήπως αυτόν που έκλαιγε με το Γιώργο στο λιμάνι πριν λίγους μήνες; Αυτόν που είναι διπλοθεσίτης; Ποιόν άλλον; Όποιον και εάν ...κατονομάζει, η αλήθεια είναι ότι στο Πασοκ βγήκαν τα μαχαίρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή