Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Βόμβα μεγατόνων για αγορά ακινήτων και τράπεζες


Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Αγγελή στο Capital.gr, έχει δώσει στους ενδιαφερόμενους (ευρωπαϊκούς) φορείς πρόταση διαβούλευσης για την μείωση του ορίου των στεγαστικών δανείων στο 40% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Η πρόταση αυτή αφορά την αναμόρφωση παλαιότερης κοινοτικής Οδηγίας (2006/48/Ce κεφάλαιο 9.1 σημείο d, σελίδες 31 και 32) και τον προσδιορισμό ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ορίου χρηματοδότησης μέσω των στεγαστικών δανείων.

Για τις σχετικές αλλαγές έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών η οποία έχει εκφράσει «την έντονη αντίθεσή της» στην κίνηση αυτή. Εξάλλου από την πλευρά του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Τσάρλι Μακγκρίβι (Εσωτερική Αγορά) ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί καμία πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της διαβούλευσης από πλευράς Κομισιόν, αλλά έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις οι οποίες... οδήγησαν και στη διαρροή της σχετικής συζήτησης.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τονίζουν ότι η ενεργοποίηση μιας τέτοιας Οδηγίας θα μπορούσε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά ακινήτων η οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη παραπαίει λόγων της κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης των χορηγήσεων δανείων.

Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό τα στεγαστικά δάνεια πριν από την κρίση κάλυπταν με διάφορα τεχνάσματα ολόκληρο το ποσό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ στη συνέχεια η κάλυψη τυπικά έπεσε στο 70% και 80%, αλλά και πάλι (όταν αυτό χορηγείται) η παροχή συμπληρωματικών δανείων με την μορφή των επισκευαστικών κ.λ.π. κατέληγε στην κάλυψη του 100% του ποσού.

Παράλληλα η "αλλαγή" αυτή θα επιβαρύνει και τον όγκο των προβλέψεων που θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι τράπεζες.

Η ενεργοποίηση μιας τέτοιας οδηγίας από πλευράς Κομισιόν θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ «αντικειμενικής» και εμπορικής αξίας παραμένει ουσιαστική.

Αρμόδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή δρομολογήθηκε στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνονται για την βελτίωση και την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος (Βασιλεία ΙΙ) και θα έπρεπε (η διαβούλευση) να τελειώσει πριν από το τέλος του Οκτώβρη ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή της από τις αρχές του 2010.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η σχετική πρόταση θα προχωρήσει με την μορφή σύστασης προς τις χώρες-μέλη και όχι Οδηγίας η οποία όπως είναι γνωστό πρέπει να πάρει την μορφή νόμου του κράτους.

Ενώ λοιπόν η βόμβα μεγατόνων για την ελληνική οικονομία ...διαβουλεύεται, εμείς ως επίσημο κράτος απλά ....αλλάζουμε πλευρό και συνεχίζουμε τον ύπνο μας !
Ξυπνάτε κύριοι! Εάν βυθιστεί ο κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών , τότε μαθηματικά θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία !


10 σχόλια:

  1. Εαν περάσει κάτι τέτοιο με την συμπλήρωση 18μηνου έχουμε κτυπήσει χρεοκοπία και παύση πληρωμών του δημοσίου.
    Απλά μαθηματικά.Μια ματιά στα έσοδα του δημοσίου που προέρχονται από το γενικό πλαίσιο των κατασκεύων και στον προυπολογισμό φανερώνει την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρεμία. Ο υπερμετρος δανεισμός είχε καταντήσει αηδία τόσα χρόνια. Πρέπει να μπει ένα όριο.
    Δεν ξέρω βέβαια αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος.
    Αλλά γενικά με αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν θα μας τρελάνει.
    Από την μια βασική αρχή της Ε.Ε είναι η ελεύθερη αγορά , ο ανταγωνισμός και από την άλλη θέτει πλαφόν που η ίδια καθορίζει.
    Γενικά καλό είναι να αυτορρυθμίζεται η αγορά και να τα αποφασίζει μόνη της αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να κατασκευάζει αριθμό σπιτιών παρόμοιο με τον αριθμό των νοικοκυριών που δημιουργούνται. Τα τελευταία χρόνια χάρη στα χαμηλά επιτόκια και την τεράστια παγκόσμια ρευστότητα ο κλάδος κατασκευής σπιτιών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο γιγαντώθηκε κατασκευάζοντας χιλιάδες σπίτια για τα οποία ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας αγοραστής παρά μονάχα κερδοσκόποι που αγόραζαν με μόνη πρόθεση να μεταπωλήσουν μετά από λίγο καιρό με κέρδος λόγω. Επιτέλους οι υπεύθυνοι κατάλαβαν ότι με τα τεχνητά χαμηλά επιτόκια την ελαστικοποίηση των όρων δανεισμού το μόνο που δημιουργείται είναι μια αντιπαραγωγική φούσκα τιμών.

    Η αύξηση των τιμών των ακινήτων δεν δημιουργεί πλούτο απλα τον μεταφέρει απο αυτούς που αγοράζουν σπίτια σε αυτούς που τα πουλάνε. Δεν κάνει την οικονομία πιο παραγωγική απλά αυξάνει το χρέος και την κάνει πιο ευάλωτη.

    Η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη αρχίσει απο το 2007, είναι θετική εξέλιξη καθώς απελευθερώνει ενα μεγάλο μέρος παραγωγικών συντελεστών οι οποίοι μπορούν να προσανατολιστούν στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και τις εξαγωγές. Κάνοντας αυτή την μετάβαση μάλιστα ίσως μπορέσουμε σε μερικές δεκαετίες να αποπληρώσουμε το τεράστιο χρέος που συσσωρεύσαμε ως χώρα χτίζοντας όλα αυτά τα άδεια σπίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν πράγματι η πρόταση περάσει από την Κομισιόν, τότε το αυτό μέτρο δεν είναι προς την κατεύθυνση της "ανάταξης" της αγοράς για να εξέλθουμε από την κρίση. Τουναντίον μοιάζει για προετοιμασία για το νέο επερχόμενο κύμα καταβαράθρωσης της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.
    Κάτι παίζει. Σίγουρα!
    Ας το συνδυάσουμε με την άποψη εκείνων που ομιλούν για "νέα φούσκα στα χρηματιστήρια". Είναι παράλογο να υπάρχει τέτοια άνοδος εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολεμικά κρίσης! Γιατί άραγε? Δεν στέκει με τίποτα. Γι` αυτό λέω ότι κάτι παίζει. Κάτι έρχεται παγκοσμίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 1996 (η το 1997 αν δεν κάνω λάθος) έγινε η πρώτη επίσημη πανευρωπαϊκή έρευνα για την ιδιοκτησία σπιτιού.
    Ε λοιπόν ...Η Ελλάδα βγήκε πρώτη με ποσοστό 88%!
    Μήπως για κάποιους δεν πρέπει να έχουμε τόσοι πολλοί ιδιόκτητα σπίτια?
    Λέω μήπως????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι το πρόβλημμα δεν είναι αν η χρηματοδότηση πάει στο 40% της εμπορικής αξίας .

    Δηλαδή με απλά λόγια όταν οι άλλοι θα βγαίνουν από την κρίση και τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κάπου στην άνοιξη του 2010, εμείς θα ήμαστε εν μέσω σφοδρής κρίσης στην χώρα μας.

    Αυτό είναι που ουσιαστικά θα αποτελέσει τον ρυθμιστικό παράγοντα στην αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω τι λέτε μερικοί , αλλά για μένα είναι πολύ σωστή απόφαση.
    Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα από μια μελλοντική φούσκα στις τιμές των ακινήτων και από την άλλη θα οδηγήσει τις τιμές στην πραγματική τους αξία.
    Όσοι δεν μπορούν να μην πάρουν ακίνητο, γιατί να χρεωθούν και να πληρώνουν μια ζωή;
    Η οικονομική κρίση οδηγεί σε έναν εξορθολογισμό του συστήματος της αγοράς.
    Με λίγα λόγια μας λέει: Δεν υπάρχουν λεφτά, μειώστε τις απαιτήσεις σας. Όσο φτάνει το χέρι σας και αντέχει η τσέπη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ξερετε τι εγινε στην Αμερικη,που γινοταν το ιδιο.Μολις αρχισαν οι "αραπαι",να μην μπορουν να πληρωνουν τις δοσεις,οι Τραπεζες αρχισαν να τους παιρνουν τα σπιτια.
    Αυτα ομως,επρεπε μετα,να τα πουλησουν.
    Οσο λοιπον αυτα ηταν λιγα,καποιοι βρισκοντουσαν και ταπαιρναν και ετσι το συστημα δουλευε.
    Υστερα ομως,τα σπιτια αυξηθηκαν πολυ,και δεν υπηρχαν πια αγοραστες να τα παρουν,και ετσι οι Τραπεζες,ερριξαν τις τιμες για να τα ξεφορτωθουν.
    Μολις οι τιμες επεσαν πολυ,τοτε η σπειρα αυτη,γυρισε αλλη μια βολτα,με το να αρχισουν και πολλοι απο κεινους που τα ειχαν αγορασει με το σκοπο να τα πουλησουν,και ειχαν λεφτα να τα αποληρωσουν,να αρνουνται να το κανουν,αν ειχαν δωσει λιγες δοσεις,γιατι η τιμη στην οποια ειχαν πια φτασει τα σπιτια,ηταν πολυ μικροτερη απ αυτην στην οποιαν τα ειχαν αγορασει.
    Τοτε το συστημα κατερρευσε,και πλακωναν απο την ακρη του κοσμου για να αγορασουν σπιτια στην Αμερικη,μπιρ παρα.
    Αυτος ο κινδυνος ειναι μεν υπαρκτος και για την Ελλαδα,αλλα νομιζω οχι πολυ πιθανος,γιατι συνηθως ο Ελληνας,αγοραζει ενα σπιτι,για να το χρησιμοποιησει,η να το δωσει προικα στην κορη του,και οχι να περιμενει να ανεβει η τιμη του σε ενα χρονο,οπως κανανε οι Αμερικανοι.
    Γι αυτο,ελπιζω να μην φτασουμε στο σημειο να πουμε τη φοβερη φραση του Χαριλαου Τρικουπη.Δηλαδη,"κυριοι,δυστυχως επτωχευσαμεν".
    Και το φοβερο ειναι,οτι πολλοι απο σας,ενω βλεπετε το παγοβουνο να ερχεται,μιλατε ακομα για stage και αλλες τετοιες απαραδεκτες πρακτικες.
    Απο τη σττιγμη κυριοι,που αντιμετωπιζουμε τον εσχατο κινδυνο,ειναι δυνατον,να μιλατε για αυξηση των υπαλληλων στο Δημοσιο,ενω δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπαρχουν λεφτα το Δεκεμβριο,να πληρωθει μισθος και δωρο στους ηδη υπαρχοντες,που ηδη ειναι πολυ περισσοτεροι απο ο,τι επρεπε;
    Τι στο καλο,δεν σκεφτεται καθολου το μυαλο σας;Τοσο πολυ σας τυφλωνει η κομματικη μισαλλοδοξια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ακατάσχετη κατασκευή σπιτιών που δεν υπηρετεί τη λογική ζήτηση
    - είναι παρασιτική οικονομική δραστηριότητα
    - τσιμεντώνει ανεπανόρθωτα το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας
    - απαιτεί συνεχή λαθρομετανάστευση που αλλοιώνει την εθνική μας συνοχή
    - πλουτίζει εξωφρενικά μόνο τραπεζίτες και εργολάβους
    - συντελεί σε δημιουργία "φούσκας" στις τιμές των ακινήτων
    - δημιουργεί στους νέους σαθρό κοινωνικό πρότυπο "εργολαβίσκου" με πούρο και Mercedes
    - διαβρώνει το συλλογικό ήθος, καταργώντας τη δημιουργία και την παραγωγή.

    Πολίτη, λουκέττο στην οικοδομή - έτσι όπως γίνεται.
    5000 € το τ.μ. για ένα βιομηχανικά κατασκευασμένο από μαστροχαλαστήδες αλβανούς ψωροδιαμέρισμα;
    Όχι αγαπητέ.
    Αυτό το μοντέλο πρέπει να καταρρεύσει. Πριν 25 χρόνια η Ελλάδα παρήγαγε τα πάντα. Τώρα παράγει μόνο μαιζονέττες.
    Το Αμερικανικό παρασιτικό μοντέλο της διαρκούς αστικοποίησης. Αυτοί έχουν ατελείωτες εκτάσεις και χτίζουν ερεθίζοντας με διαφήμιση την ανάγκη ενός αγράμματου όχλου για διαρκή οικιστική αναβάθμιση.
    Εδώ πρέπει να διαφυλάξουμετο φυσικό τοπίο. Δεν έχουμε άλλο. Και ο στόχος πρέπει να είναι κάποιοι να γυρίσουν πίσω, στην ύπαιθρο.
    Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή