Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα είναι το αύριο, που φοβόμασταν χθες...!


Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν. Αυτά τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέας & μελλοντολόγου John Naisbitt μου ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας ( μετά από πρόσκληση ) χθες το απόγευμα εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης forum 2020.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι Εθνικές Εκλογές 2009 και η Έξοδος της Κεντροδεξιάς από την Κρίση.

Kατ` αρχάς λοιπόν αυτό που αποκομίζει κάποιος πολιτικοκοινωνικός παρατηρητής είναι ότι οι δεξαμενές σκέψης (Think tank) ως οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και αμυντικά), είναι το μέλλον. Τόσο απλά!

Οι «δεξαμενές σκέψης» ,που αυτή την στιγμή βρίσκονται στα σπάργανα τόσο στον χώρο της κεντροδεξιάς όσο και σ` αυτόν της κεντροαριστεράς ( η αριστερά είναι λίγα βήματα πιο μπροστά με τους ομίλους προβληματισμού που διαθέτει), πρέπει να είναι ανεξάρτητες για να υπάρχει η άνεση να ανοίγουν δρόμους στη σκέψη και τη χάραξη πολιτικής χωρίς να δεσμεύονται από τις πολιτικές συγκυρίες.

Οι «δεξαμενές σκέψης» στον τόπο μας -στο όχι μακρινό μέλλον- θα γεφυρώνουν το κενό μεταξύ κοινωνικής διανόησης και πολιτικής. Δηλαδή αυτό που πραγματικά απουσιάζει αυτή την στιγμή από την πολιτική και την κοινωνία μας.

Μια κοινωνία που χρειάζεται νέες ιδέες και πολιτικές οι οποίες θα προτείνονται από στοχαστές, ειδικούς αναλυτές, δημόσια πρόσωπα αλλά και από απλούς ομίλους συνειδητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών.

Αυτά ως προς τις «δεξαμενές σκέψης» και το σημερινό κενό παραγωγής ιδεών που θα κληθούν σύντομα να καλύψουν.

Από την χθεσινή εκδήλωση εστίασα ( λόγω των πολιτικών εξελίξεων) την προσοχή μου στις ομιλίες των πρώην υπουργών Άρη Σπηλιωτόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρέπει μέσα από πολιτικές η παράταξη του να συναντήσει και πάλι την κοινωνία και τα προβλήματά της και πως πρέπει να δοθεί η μάχη στη βάση πολιτικών και όχι προσώπων.
Επίσης ανέφερε αναλυτικά 18 θέσεις προς συζήτηση για την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του κόμματος του που παρουσίασαν εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι θέσεις του, μεταξύ άλλων, όπως: «Ο πρόεδρος να εκλέγεται από την κοινωνία με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με τετραετή θητεία,την οποία θα δύναται να ανανεώνει με την ίδια διαδικασία

-Θεσμοθέτηση θέσης διευθύνοντος συμβούλου με αντικείμενο τη διοίκηση του κόμματος, καθώς και ίδρυση εταιρείας διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος του

- η συγκρότηση πολιτικής και κοινωνικής επιτροπής σε κάθε καποδιστριακό δήμο σε όλη την Ελλάδα και η Καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων

-η πραγματοποίηση προκριματικών εκλογών για τα μέλη των συνδυασμών(εκτός των υπαρχόντων βουλευτών) με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών και φίλων του κόμματος του σε κάθε τοπική κοινωνία

-Οι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιλέγονται ύστερα από καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων αλλά και των ενδιαφερομένων σε κάθε τοπική κοινωνία»

είναι πραγματικά ρηξικέλευθες και θέτουν την απαρχή του διαλόγου για τον πολιτικό εκσυγχρονισμό και τις συνακόλουθες μεταρρυθμίσεις. (Λόγω περιορισμένου χώρου της ανάρτησης θα παραθέσω στο πρώτο σχόλιο και τις 18 προτάσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου).

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις χαιρέτησε την απόφαση του κ. Κάρολου Παπούλια για δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις της ΝΔ είπε ότι: «η εικόνα που δίνουμε μας αδικεί».
Δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να γίνει η ψηφοφορία για το νέο αρχηγό στις 6 Δεκεμβρίου, λόγω της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία, του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ως γενικό συμπέρασμα μου από το όλον της εκδήλωσης του Foroum 2020, ήταν ότι κοινωνία είναι απαιτητική και ζητά συγκεκριμένες λύσεις στα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα.

27 σχόλια:

  1. Οι 18 θέσεις προς συζήτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου για την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του κόμματος του:

    1. Το τακτικό συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

    2. Ο πρόεδρος να εκλέγεται από την κοινωνία με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με τετραετή θητεία.

    3. Ο πρόεδρος να μπορεί να ανανεώσει τη θητεία του κατά τον ίδιο τρόπο.

    4. Συγκρότηση κεντρικού συμβουλίου με συμμετοχή της ΚΟ και 100 αιρετών στελεχών από ενιαία λίστα.

    5. Η Πολιτική Επιτροπή να έχει την ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής και πολιτικής του κόμματος, για να μην ξεπερνά τα 15 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των εξ' οφίτσιο μελών.

    6. Δημιουργία συμβουλίου δεοντολογίας το οποίο εκλέγεται από το Κεντρικό Συμβούλιο.

    7. Το πειθαρχικό συμβούλιο να αναδεικνύεται με κλήρωση μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με πρόεδρο τον γενικό γραμματέα της ΚΟ.

    8. Συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης σε πλήρη αντιστοιχία με τα υπουργεία.

    9. Θεσμοθέτηση θέσης διευθύνοντος συμβούλου με αντικείμενο τη διοίκηση του κόμματος.

    10. Ίδρυση εταιρείας διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος.

    11. Καθιέρωση του θεσμού του φόρουμ ως εσωτερική δεξαμενή σκέψης.

    12. Θέσπιση πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της ΟΝΝΕΔ με όριο ηλικίας το 30 έτος για τα μέλη της.

    13. Συγκρότηση πολιτικής και κοινωνικής επιτροπής σε κάθε καποδιστριακό δήμο σε όλη την Ελλάδα.

    14. Καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων.

    15. Συμμετοχή των βουλευτών στους εκλογικούς συνδυασμούς όπως σήμερα και πραγματοποίηση προκριματικών εκλογών για τα υπόλοιπα μέλη των συνδυασμών με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών και φίλων του κόμματος σε κάθε τοπική κοινωνία.

    16. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιλέγονται ύστερα από καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων αλλά και των ενδιαφερομένων σε κάθε τοπική κοινωνία.

    17. Απογραφειοκρατικοποίηση της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης του κόμματος υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου και της εταιρείας που θα αναλάβει τα οικονομικά του κόμματος.

    18. Ιδρυση γραμματείας ομογένειας, με στόχο τη διαρκή προσέγγιση και συστράτευση των αποδήμων Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολοκύθια ριγανάτα. Όλα αυτά τα 18, αμα καθίσω και σκεφτώ μπορώ να σας πω και εγώ ακόμα 208 μπουρδολογήματα, είναι κενά όμορφα λόγια και πολύ επικίνδυνα. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω επί του παρόντος, κάποιοι νεοσσοί πολιτικοί έχουν βαλθεί να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, επί του παρόντος είναι όμως εγκληματικό γιατί κανείς δε γνωρίζει τι έρχεται. Χωρίς να το καταλαβαίνουν, μωροί πολιτικοί με αυτά που προτείνουν διαλύουν τον κοινοβουλευτισμό και το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Σέρνουν τη χώρα στη λαοκρατία και νομίζουν οι ηλίθιοι ότι θα φέρουν πίσω τον Περικλή. Ρε βλάκες ... οι αρχαίοι ήταν καμιά 600αριά που ψήφιζαν και φιλοσοφούσαν και οι υπόλοιποι ήταν δούλοι ... Όσο και να προσπαθείτε κάποιοι στη δημοκρατία των επιχειρηματιών δε θα μας πάτε. Θα είμαστε εκεί να σας κόψουμε τη φόρα και γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλές οι προτάσεις του Άρη. Αξίζει να συζητηθούν, να μελετηθούν και πολλές από αυτές να βρουν εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν λές όμως politi ότι μια εκδήλωση που ως αντικείμενο είχε την τεχνοκρατικη ανάλυση της ήττας, της πορείας από εδώ και πέρα (ο Νικόλας μίλησε για πυξίδα σε καράβι) καταλήξαμε να ακούμε το παραλλήρημα ενός πολιτικού δεινόσαυρου! Και άκουσων-άκουσων μέρος αυτου του innovative (sic) κοινού χαιρέτησε την πολιτική αρετή (ζωνιανά;) του ανδρός.

    Ρε ανώνυμε (20 Οκτώβριος 2009 3:39 πμ) τουλάχιστον τα 10 απο αυτά έχουν ΑΜΕΣΗ εφαρμογή, δηλαδή είναι τουλάχιστον λιγότερο "μπουρδολογήματα" από την αναφορά της "δημοκρατίας των επιχειρήσεων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να προνοούμε σωστά για να ενεργούμε σωστά, δεν σημαίνει αναγκαστικά, όπως πιστεύει η πλειονότητα των δημοσκόπων και των δημοσιογράφων, να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες τάσεις, να διαλυθούμε στο ρυθμό της εποχής, να υποκύψουμε στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης και στις απαιτήσεις τους. Είναι άλλοτε το να ετοιμάσουμε τις αποκλίσεις των διαγραμμάτων και στη συνέχεια τη μεταστροφή τους -με υπομονή και επιμονή, ενδεχομένως χωρίς να διστάζουμε να πολεμήσουμε όλους όσοι διαλαλούν τις ιδέες της επικαιρότητας. Άλλοτε, η ιδεολογική εργασία, ο πολιτικός βολονταρισμός και η πολιτική μαχητικότητα δημιουργούν νέα « απαίτηση »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο πνευματικός βολονταρισμός μιας δεξιάς που δεν διστάζει να επικαλεστεί τις θέσεις του ιταλού κομμουνιστή Αντόνιο Γκράμσι για την αναγκαία διεκδίκηση της πολιτιστικής ηγεμονίας, θα πετύχει πραγματικά τους στόχους της χάρη στη μετακίνηση υπέρ της της ισορροπίας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
    Δεν θα ήταν ιδεολογικό αμάρτημα !
    Έφη Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμο 10.06
    Φίλε και τα μπλοκς είναι μια μορφή "δεξαμενής σκέψης" επι το λαικότερο και το πιο ανοιχτό.
    Φυσικά μιλώ για τα μπλοκς άποψης και όχι τα ...ειδησιογραφικά κουτσομπολίστικα!
    Ας μην μας τρομάζει λοιπόν ο όρος "δεξαμενής σκέψης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να με συγχωρείτε αλλά έχετε παρεξηγήσει την δύναμη των blogs. Αν πάτε στην επαρχία ή στα νησιά και τους πείτε "Politis" "prees-gr" ή ό,τι άλλο, θα σας κοιτάξουν σαν εξωγήινους. Εναλλακτικό μέσον παράθεσης ιδεών είναι τα blogs, και για να βγάζουν οι περισσότεροι το άχτι τους. Αφήστε δε που ακόμη και να είχαν μεγαλύτερη δύναμη, όπως φάνηκε ουδείς από την ΝΔ υπολογίζει τι λέμε εμείς στα blog. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, με την "κωλοτούμπα" του Κρόγια αποδείχθηκε κι εκεί ότι έγινε μια από τα ίδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα με απασχολούσαν σοβαρότερα οι προτάσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου αν θεωρούσα τον ίδιο ένα άτομο με ουσιαστικό βάρος. Φοβούμαι ότι είναι κυρίως πολιτικός του life style και η σύντομη θητεία του στο ΥΠ.ΠΟ. αυτή την εικόνα μετέδιδε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν νεύμα υποστήριξης του κ. Μεϊμαράκη προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο μου φάνηκε η χθεσινή εκδήλωση.
    Σίγουρα αυτό που διαφαίνεται είναι μια "στρατηγική συμμαχία" των δύο με φόντο την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ.
    Μάλλον έχουν προχωρήσει αρκετά σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας και καταγράφεται συναντίληψη σε πολλά θέματα.
    Όπως είπε ο Νικόλας για τον κ. Σπηλιωτόπουλο "Είναι σαν να περιγράφει το κόμμα του 2020"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Μάρκο Τ
    Συγνώμη φίλε αλλά κάτι έχεις μπερδέψει σίγουρα.
    Οι κάθε ιδέες και προτάσεις εξετάζονται επ` αυτών και όχι από τον φορέα τους.
    Μπορώ να σου παραθέσω μια πληθώρα ιδεών που έχουν προέλθει από ασήμαντους (προς θεού δεν θεωρώ τον Άρη ασήμαντο) ανθρώπους.
    Δεν εξετάζουμε λοιπόν ΠΟΙΟΣ το λέει , αλλά ΤΙ λέει!!!!!
    Είναι λίγο τρελό λοιπόν αυτό που ισχυρίζεσαι.

    Εάν δηλαδή αυτές οι ΙΔΙΕΣ προτάσεις είχαν προέλθει από άτομο με ...βάρος(?) θα τις εξέταζες?
    Μα οι ΙΔΙΕΣ προτάσεις δεν θα ήταν?
    Μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει και με συγχωρείς και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κακα τα ψεμματα.Σημερα Ο κομματικος μηχανισμος της ΝΔ απλα δεν υφισταται.
    Αν υπηρχε πολλα απο τα παρατραγουδα που εφεραν τη συντριβη θα ειχαν αποφευχθει.
    Ενδιαφερον εχουν οι ενστασεις και οι παρατηρησεις που διαβασα εδω:
    http://rizospastikos.blogspot.com/2009/10/18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλιστα....Τόσο απλά....
    Οι..."δεξαμενές" τόσα χρόνια είχαν στερέψει?
    Τώρα που μας συντρίψατε πήραν μπροστά?
    Τόσα χρόνια αφήσατε τον κομματικό μηχανισμό στο
    έλεος του Θεού, στο φιλότιμο και τον κομματικό πετριωτισμό μας και ο καθένας σας έφτιαχνε το δικό του.
    Οι ιδέες ημών των "μικρών" είναι πολύ καλύτερες και αποδοτικότερες από τις δικές σας.
    Αν η αληθεια θεωρείται βρισιά τότε ξέρω την τύχη του σχολίου μου....
    Καληνύχτα σας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και κάτι ακόμα, "χεστήκαμε" για τις ιδέες σας, οι πράξεις ή οι μη πράξεις σας μετράνε....
    Σήμερα ειδικά η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έριξε τη χαριστική βολή......
    Τώρα, όχι απλά καληνύχτα, ΑΝΤΙΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α ΠΑΡΆΤΑ ΜΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΛΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΣΟΥ.
    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΧΟΡΤΑ! ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΕΦΕΡΝΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ,ΤΟ ΕΦΕΡΝΕΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕΣ.ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕ ΣΕ ΔΕΧΤΗΚΕ, ΗΞΕΡΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ.
    ΣΟΥ ΡΙΧΝΩ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΙΔΕΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΕΤΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΤΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οσο λιγότερο μιλούν οι ....στελεχάρες της Ρηγίλλης τόσο μεγαλύτερο καλό κάνουν στον εαυτό τους και στο κόμμα. Γιατί εμείς η βάση έχουμε μνήμη και έχουμε μυαλό. Και μιλάω για τη βάση που πήγε και ψήφισε Καραμανλή, με όλα τα στραβά και τα ανάποδα της κυβέρνησής του, επειδή έδινε μια σωστή και ψύχραιμη λύση για την πατρίδα σε τέτοιες ώ ρες δύσκολες για τον τόπο.

    Γι΄αυτό κύριοι δεν δικαιούσθε να ομιλείτε, επειδή εσείς βολεμένοι στα κοινοβουλευτικά σας έργα αερολογείτε, συμμαχείτε και με ...τον διάβολο, μπουρδολογείτε , ξεχνάτε τη βάση και μετά έρχεσθε και την καλείτε εναγωνίως να δώσει τις λύσεις.

    Εμείς θα δώσουμε τη λύση, αλλά εσείς θα πρέπει να κάτσετε σε μια ιδιότυπη εξορία προσωπικής ανασυγκρότησης , να δώστε την ψήφο σας στην εκλογή αρχηγού εκεί που θέλετε,και να σιωπείστε προς το εσωτερικό ενώ φωνάξτε προς την μεριά της κυβέρνησης, για όλα αυτά που υποσχέθηκε να κάνει και δεν θα τα κάνει.Κι αφήστε κύριοι, την συναινετική και γλυκανάλατη αντιμετώπιση του προβλήματος πού λέγεται νέο Πασοκ και δώστε τα όλα στη μάχη.

    Αφήστε εμας να δώσουμε την προοπτική και το όνειρο (όχι σαν αυτό του Γιωργάκη)στην ταλαιπωρημένη και μηδέποτε συντετριμμένη παράταξη , γιατί πάντα εμείς είμαστε που βάζουμε την πλάτη μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της.

    Γι΄αυτό κύριοι δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε. Ασκείστε τα νενομισμένα καθήκοντά σας, ο καθένας από το πόστο του και αφήστε μας. Η βάση θα κάνει την επιλογή της και πιστεύω σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια παρατήρηση: όσοι θεωρούν τη θητεία του Άρη στο ΥΠΠΟ απλά ως life style, να αναλογιστούν την ανύπαρκτη πορεία της κοκότας της Κατοχής στο ίδιο υπουργείο. Που εκτός από την καραμέλα των Ελγινίων και τα Περιφεριακά Θέατρα, δεν είχε να επιδείξει τίποτα άλλο, και την έχουμε αγιοποιήσει κι από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1) Ειναι απαραδεκτη η προταση Μειμαρακη να αλλαξει η ημερομηνια των εσωκομματικων εκλογων επειδη συμπιπτει με την περυσινη δολοφονια.
    Ουσιαστικα δειχνει να αποδεχεται τις θεωριες της αριστερας περι ευθυνης της ΝΔ για την πραξη ενος προσληφθεντος επι ΠΑΣΟΚ παλαβου αστυνομικου και να δικαιωνει τα επεισοδια.
    Τερμα κυριοι το γλυψιμο της αριστερας,σας βαρεθηκαμε.

    2) Οι προτασεις για εκλογη των παντων απο τα τοπικα μελη ειναι οι καταλληλοτερες για να τελειωνει η οικογενειοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι χαϊδευει αριστερά αυτία όποιος λέει ότι ένα παγκοσμίου φήμης (αποδεδειγμένα πλεόν) γεγονός είναι ικανό για να υπερκαλύψεί την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ πόσο μάλλον δε όταν τα γεγονότα που ακολούθησαν - και όχι ο φόνος - γίναν με πολιτική ηγεσία ΝΔ.

    Πρότεινω να το κάνουμε 17 Νοέμβρη (σε καμία περίπτωση δεν τα συγκρίνω) για να δείξουμε ότι η αρίστερά μας είναι παντελός αδιάφορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στο θέμα των blogs συμφωνώ με τον Μάρκος, άν ήταν να διαβάζει όλος ο κόσμος τα blogs και να παίρνει στα σοβαρά τις γνώμες των σχολιαστών η Νέα Δημοκρατία θα ήταν αυτή που θα έπαιρνε στις εκλογές 44% όχι το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Yia na mhn mas trelanete sto telos me tis idees tis protaseis kai tis polulogies tou enos eksupnou kai tou allou, yia na mhn mas kourasete kai sto telos meinete treis kai o koukos kai psaxnete yia opadous koroida ( etsi mas nomizete), teleiwnete na hsuxasoume kai na ksekinhsete thn antipoliteush . Na deite ti ginete me ta E8nika 8emata pou 8a poulhsete parea oloi , thn Makedonia , thn Kupro kai ta upoloipa ......

    OPOU LALOUN POLLOI KOKOROI ARGOI NA KSHMERWSEI !!

    Eseis Kurie Meimarakh olo logia kai leontarismous eisaste kai radiourgies..Fouskwsate eseis kai merikoi alloi amualoi ta muala tou Arouli kai me to kokoraki sto malli ais8anetai arxhgos ek twn proterwn ....... Ante mazeuteite yiati ntrepomaste yia tous perissoterous apo esas !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν μας αφουγκραστήκατε ποτέ γι αυτό πήγαμε κατά διαόλου.
    Το μόνο που σας έννοιαζε να εξασφαλίσετε την καρέκλα σας και να θάψει ο ένας τον άλλο.
    Το κόμμα το βουλιάξατε με τα χεράκια σας.
    Να τις βράσω τις ιδέες σας...Κανένας πια δεν ακούει....Φωνή λαού, οργή Θεού.....
    Στην κάλπη κόντρα σε όλους εσάς τους παρτάκηδες.
    Κύριοι, "έχουν γνώσιν οι φύλακες"......
    Ο Πρόεδρος του κόμματος θα βγει από τα χέρια μας........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κυριε Μεϊμαρακη σαν να εχετε χασει το μπουσουλα,
    τιποτα δεν ειναι σωστο, τιποτα δεν σας αρεσει, γκρινια και μανιφεστα.
    Μεσα σε ενα δευτερολεπτο πεσατε απο το βαθρο σας.
    Θα το καταλαβαιτε οταν ερθει η ωρα.
    Οταν σημανουν οι καμπανες!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. KURIE MEIMARAKH , YIATI DEN EISASTE EILIKRINHS ??
    YIATI DEN LETE OTI OLES AUTES TIS GKRINIES KAI TIS VLAKEIES POU LETA STA KANALIA EINAI KOURAFEKSALA YIA NA KANETE 8ORUVO KAI YIA DH8EN ENWTIKES PAREMVASEIS SAS ?? AFOU ESEIS KSEROUME YIA POION DOULEUETE , NOMIZETE OTI 8A DOULEPSETE EMAS ?? AFOU DEN PAUSATE POTE NA EISTE
    E N A N T O R O P O U L O !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Mειμαράκης ίσον Ντόρα ακόμα δέν το πήρατε χαμπάρι; Άν δέν δούλευε αποκλειστικά για την Ντόρα ο Μειμαράκης θα έβαζε ο ίδιος για υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, οι Σαμαράς, Αβραμόπουλος προπαντώς ο δεύτερος δέν δείχνουν και τόσο ικανότεροι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλά εσείς άν πιστεύατε οτι ο τσέλιγκας με τα μουστάκια που ακούει στο όνομα Μειμαράκης στηρίζει οτιδήποτε άλλο εκτός απο Ντόρα είστε βαθύτατα νυχτωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ. ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!
    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΜΕ!
    ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΟΦΛΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή