Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Σηκωμένα μανίκια , έρευνα και καινοτομία. Μαγική εικόνα;


Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η σοβαρότητα είναι σπάνιο φαινόμενο στην εκάστοτε κυβέρνηση αυτής της χώρας. Συμπαρασύρει ενίοτε και τους αφελείς πολίτες της.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην αγωνία της να παρουσιαστεί ως καινοτόμος θα μας βάλει να πιστέψουμε ότι τελικά υπάρχει ...Άγιος Βασίλης.
Την ώρα λοιπόν που τα επικοινωνιακά σηκωμένα μανίκια του κ. Γ. Παπανδρέου προκαλούν φρενίτιδα εξύμνησης στα δiαπλεκόμενα ΜΜΕ, οι Τούρκοι... κάνουν την δουλειά τους.

Παρακάμπτοντας την αυστηρή τουρκική γραφειοκρατία κυρίως σε ότι αφορά τη στρατιωτική θητεία, η κυβέρνηση με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν προωθεί την παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας και την έκδοση τουρκικού διαβατηρίου στον ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη ,«πατέρα» του «απόλυτου» γκάτζετ της εποχής, του κινητού BlackBerry, που χρησιμοποιείται πλέον από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα)..

Ανακαλύπτοντας πως ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Research in Motion(RIM) γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των πέντε στην Κωνσταντινούπολη, έθεσαν άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο τους.

Το όνομα του Μάικ Λαζαρίδη πιθανότατα είναι άγνωστο στους περισσότερους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, που αναλίσκονται σε επικοινωνιακά τρικ προς εγκεφαλική θρέψη των Ιθαγενών αυτής της χώρας . Όμως για τους Τούρκους αποτελεί τον άνθρωπο που ίσως τοποθετήσει τη γειτονική χώρα στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

Το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης φιλόδοξο αλλά απλό: να δώσουν στον Λαζαρίδη την τουρκική υπηκοότητα και να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου η Research in Motion να δημιουργήσει στη Τουρκία μια βάση Έρευνας και Ανάπτυξης για τις νέες τεχνολογίες.
Τελικός στόχος τους είναι να αποτελέσουν αναπτυσσόμενη δύναμη στη διεθνή αγορά της τεχνολογίας.

Ο Μάικ ( Μικές για την οικογένεια του) Λαζαρίδης είναι ένας ακόμα χαρισματικός Έλληνας της διασποράς που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο «Καναδός Μπιλ Γκέιτς», όπως τον αποκαλούν, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγα χρόνια μετά τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1955, ο Νίκος και η Δωροθέα Λαζαρίδη αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη μαζί με το γιο τους Μικέ. Μετά από μια σύντομη παραμονή στη Γερμανία, εγκαθίστανται στο Windsor του Οντάριο στον Καναδά.

Σήμερα, είναι δισεκατομμυριούχος και το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των προσώπων που διαμορφώνουν τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.
Θεωρείται κύριος εκφραστής της θεωρίας ότι οι επενδύσεις στη βασική επιστημονική έρευνα σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι αυτές που κυρίως μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των οικονομιών στον 21ο αιώνα, μέσα από την πρακτική τους μετατροπή σε νέες καινοτομίες.

Έτσι το 1999 ίδρυσε το ανεξάρτητο, διεθνούς ήδη φήμης, καναδικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Περίμετρος(Perimeter Institute for Theoretical Physics), το αποκαλούμενο και «θερμοκήπιο της νέας φυσικής».
Δεν συνδέεται οργανικά με κάποιο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στα δικά του επιτεύγματα.

Το τελευταίο «κατόρθωμα» του ινστιτούτου είναι ότι έπεισε τον πιο διάσημο φυσικό του κόσμου, τον Στίβεν Χόκινγκ, να αναλάβει (παράλληλα με την εργασία του στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ), ως επισκέπτης καθηγητής, την έδρα Διακεκριμένης Φυσικής στο Ινστιτούτο, ενώ έχει ήδη δώσει ανάλογη δυνατότητα σε αρκετούς άλλους γνωστούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Οι μαύρες τρύπες, η θεωρία των χορδών, οι κβαντικοί υπολογιστές, η κβαντική βαρύτητα και γενικότερα η κβαντομηχανική, ο χωροχρόνος και η θεωρία της σχετικότητας (γενικής και ειδικής) είναι μερικά από τα αντικείμενα έρευνας του Ινστιτούτου, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από το New Scientist ως «πιθανώς το πιο φιλόδοξο διανοητικό πείραμα στη Γη».

Μετά από όλα αυτά φαντάζει γελοίο το σήριαλ που εσχάτως παρακολουθούμε στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στην χώρα μας.. Η εικόνα με τα σηκωμένα μανίκια και το (απλανές) βλέμμα του κ. Γ. Παπανδρέου στον δρόμο ...της έρευνας και της καινοτομίας, στην ουσία αποτελεί ολική ανικανότητα διανθισμένη με επικοινωνιακή... αντιβίωση στην παθολογική εγκεφαλική μας κατάσταση! Περαστικά μας !

13 σχόλια:

  1. ΑΠΟ Κ.Π.
    Καλημέρα Πολίτη,
    Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω με την τελευταία παράγροαφο του ενδιαφέροντος άρθρου σου σήμερα.
    Όλα όσα παρακολουθούμε, αυτό τον καιρό έχουν έναν συμβολισμό που προάγει την αποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης.
    Τα σηκωμένα μανίκια συμβολίζουν την συστολή του χωροχρόνου όταν η κυβέρνηση θα κινείται στο έργο της με ταχύτητα μεγαλύτερη εκείνης του φωτός. Το βλέμμα του κυρίου Παπανδρεόυ, κάνεις λάθος, δεν είναι απλάνές ούτε καν πλάνο, αλλά διαπλανητικό. Ο άνρωπος βρίσκεται έτη φωτός μπροστά. Σε λίγο δεν θα είναι καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού.
    Τα επικοινωνιακά δε σωματίδια με το θετικό για την κυβέρνηση φορτίο, με τα οποία μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ, είναι μια άκρως θετική εξέλιξη καθώς αυτά αντιδρώντας με αρνητικά σωματίδια των πολιτών προκαλούν με την πάροδο του χρόνου επιταχυνόμενες συσπάσεις του στομάχου των με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ή εμέσματα.
    Οι Θεωρίες της σχετικότητας (ειδικής και γενικής) θα αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη με την χρήση υβριδικών αυτοκινήτων από τα μέλη της κυβέρνησης με τα σηκωμένα μανίκια.
    Μη ξεχνάς Πολίτη ότι πριν από σαράντα τόσα χρόνια κάποιοι άλλοι που ανέλαβαν ή μάλλον κατέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, τον πρώτο καιρό κυκλοφορούσαν με απλά στρατιωτικά τζιπάκια και χακί στολές. Μετά ήρθαν οι Μερσεντές και τα σκούρα κουστούμια.
    Σήμερα όμως με την Θεωρία των υπερχορδών και συγχορδιών των ΜΜΕ θα λυθούν μια για πάντα τα προβλήματα του τόπου. Αρκεί βέβαια να μην έχουμε μείνει εμείς στον τόπο.
    Με συγχωρείς για την... επιστημονική διαφωνία.
    Κ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτα που γραφετε,αφορουν ειδικα το πασοκ,ή ειναι γενικοτερα, δειγμα της κακοδαιμονιας,και του θριαμβου της αδιαφοριας,λογω της επικρατησης της αρχης της ησσονος προσπαθειας,που ολοι σας θελετε και επιδιωκετε για τα παιδακια σας;
    Γιατι μη μου λετε εμνα παρολες.Κανεις σας,δε θελει να γινουν αυστηροτερα τα πραγματα στα Σχολεια.Ολοι σας,ΒΑΤΑ θεματα θελετε,για να μπαινουν αβροχοις ποσί στα 3βαθμια, τα καμαρια σας.
    Και ας μη μπορουν μετά,να τελειωσουν τις σπουδες τους,αφου δεν εχουν τις δυνατοτητες γι αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και άμα θέλει ο Ελληνικής καταγωγής Μαικ Λαζαρίδης να πάρει Τουρκικό διαβατήριο εμείς δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε ?Τούρκος θέλει να γίνει ο άνθρωπος, με γειά του με χαρά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο γινετε απο την εποχη του Θεμιστοκλη και δωθε.
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. politis

    "προωθεί την παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας και την έκδοση τουρκικού διαβατηρίου στον ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη"
    Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε μετά τις 4 Οκτωβρίου?
    Γιατί δεν τα έγραφες όταν κυβέρνηση ήταν ο Καραμανλής?
    Εμπάθεια?
    2. "προκαλούν φρενίτιδα εξύμνησης στα δiαπλεκόμενα ΜΜΕ"
    Διαπλεκόμενα έγιναν από τις 4 Οκτωβρίου?
    Γιατί δεν τα έγραφες όταν κυβέρνηση ήταν ο Καραμανλής?
    Εμπάθεια?

    Θα μου απαντήσεις τώρα ότι τα έγραφες και ότι δεν τα διαβασα εγώ. Τα έγραφες αλλά στο κάδρο τους έβαζες μαζί. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Τώρα στο κάδρο βλέπω μόνο τον έναν.

    Θα γράψεις επιτέλους ποτέ για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια? Όλα ήταν τέλεια? Δηλαδή άδικο είχαμε που καταψηφίσαμε την απελθούσα κυβέρνηση? Παραπλανηθήκαμε και εμείς όπως οι έρμοι οι υπουργοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με τα σηκωμένα μανίκια (που καταντά στα όρια του γελοίου). Γιατί δεν φοράνε όλοι κοντομάνικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε φίλε 15 Οκτώβριος 2009 11:32 πμ,
    στήν πρώτη σου παρατήρηση δέν μπορώ παρά νά συμφωνήσω, αφού αυτά συνέβαιναν πάντα.

    Στή δεύτερη παρατήρησή σου όμως, επίτρεψέ μου νά διαφωνήσω, κρίνοντας έκ τού αποτελέσματος, αφού άν τά ΜΜΕ "διαπλέκονταν" μέ τόν Καραμανλή, ακόμα θά κυβερνούσε.

    Καί φυσικά τά τελευταία χρόνια δέν ήταν όλα τέλεια, αλλά δέν ήταν καί όπως μας τά σερβίριζαν όλο τό 24ωρο τά ΜΜΕ, πού εσύ θεωρείς ότι ....στήριζαν τότε τόν Καραμανλή.

    Τά περί εμπάθειας δέν θά τά κρίνω εγώ.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε Πολιτη.Το φαινομενο του Μικε σιγουρα χαροποιει τους απανταχου πολυτισμικους.Καποιος μιλησε για μορφωμενους βαρβαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ανώνυμε 11:19, προφανώς είσαι όψιμος επισκέπτης του blog αυτού, για να λες ότι ο Πολίτης δεν έγραφε για τα διαπλεκόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρκο μαλλον το αντιθετο συμβαινει,οσοι απο μας που συχναζουμε εδω γνωριζομαστε "καλα" μεταξυ μας.
    Με το σχολιο μου δεν ειρωνευομαι τον Πολιτη,απλως υπογραμιζω το γεγονος οτι καθε φορα που καποιος αξιολογος ελληνας εμφανιζεται το ελληνικο κρατος τον αγνοει,κατι που δεν συμβαινει με τους γειτονες η' αλλα πιο μακρινα κρατη.
    ΥΓ Ο θεμιστοκλης την κοπανησε για τους Περσες για να γλυτωσει τις εκδηλωσεις ευγνωμοσυνης των Αθηναιων.
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γενικά σαν χώρα έχουμε την τάση όσους έλληνες διαπρέπεουν να μην τους θέλουμε γιατί μας χαλάνε την πιάτσα...Να σας θυμίσω την περίπτωση Νανόπουλου...

    Μπορώ να μιλήσω για πολλές ακόμα περιπτώσεις ελλήνων επιστημόνων που διέπρεψαν στο εξωτερικό και όταν γύρισαν στη Ελλάδα για να προσφέρουν έφαγαν τα μούτρα τους...

    Γιατί είπαμε γίναμε πλέον τεμπέλιδες και της αρπαχτής και όποιον μας χαλάει την πιάτσα δεν τον θέλουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. pros 8:10

    Mou ekane endiposi afto pou eipes, kai eine aleitheia. Eime ena zontano paradeigma. Na fandastis exo paei se doulies kai mou lene oti den mboroume na se proslavoume giati exeis poly proiperesia... exei ksana akousti afto? I mou zitane deila deila se pio xoro aniko?
    Ego afisa tin (sigoura pio aneti) zoi sto eksoteriko, tin oikogeneia mou kai irtha stin patrida mou na prosfero. Dystixos... exasa 4 xronia apo tin zoi mou na apodikso oti eixa elliniki ithageneia... an eine dynaton (enoo to proksenio sto kanada mou eixe idi dosi diavatirio) kai sto idio diastima diskoleftika na vgalo k tin taftotita mou. Eprepe na me travane apo liksiarxeio athinon, stin nomarxeia, kai paei legondas na kataliksoun oti pragmati eixa gennithei sto nosokomeio Elena, kai ne imoun stin oikogeneiaki merida ton gonion mou. Afto san proti fasi.
    Fisika doulepsa stin mavri agora, giati den ginotan allios. Kai fisika xoris asfaleia. Alla epemena, giati me megalosan na exo latreia gia tin patrida mou.
    Otan pleon taxtopoiithikan ola, den evriska tin epithimiti douleia giati exo, kata tin gnomi orismenon, poly proiperesia. Alla den ftanei afto... akousa to pio trelo... mou eipan oti den eime Ellinida. Afto ilikrina ponese poly. Ekei den eimastan Amerikanoi, edo den mas anagnorizoun san Ellines.
    Emeis theloume na prosferoume, alla den mas theloun! Toso apla.
    Eime sto para tsak na sikotho na fygo apo edo, giati ilikrina xaramizome, kai tha mborousa na evgaza ta lefta pou mou aksizoun, ostoso epimeno ligo akoma. Eime romantikos xaraktiras, kai m'aresei na elpizo.
    Opote exeis apolito dikio gia afta pou egrapses gia tous Ellines pou diaprepoun sto eksoteriko. Ostoso, (kai epeidi opos pro-anefera exo romantiko xaraktira)thelo na pistepso oti den eine oloi oi Ellines tembelides, kai tis arpaxteis... eixa tin timi na gnoriso kai kosmo pou doulevei sklira gia to psomi tou me tis idies arxes kai aksies pou metedosan oi goneis mou se emena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. συνεχησε τη καλη δουλεια πολιτη, μπας και ξυπνησουμε ποτε.. μπας κ επιτελους μαθουμε σα λαος να δεινουμε τη τυχη μας σε κυβερνητες για μεγαλα εργα και οχι για μεγαλα ρουσφετια.. εκει εχουμε καταντησει να ψηφιζουμε βαση του ποιος μας εκανε ρουσφετι! και μετα ομως οταν ερχονται τα αγγουρια απο το εξωτερικο θυμομαστε να πουμε κατι.. ευθυνοφοβοι ψευτομαγκες και συγουρα οχι ικανοι να διαχειριζομαστε το σπιτι μας.. μας αρεσει να μας χαιδευουν τα αφτια να μας μιλανε για τις ανυπαρκτες αρετες μας και να χειροκροταμε.. δυστηχως σε αυτη τη χωρα τα συμαντικα τα χρωσταει στους ηγετες-εθναρχες της και οχι στο λαο της που πολυ συχνα διχνει τη μικροπρεπια του σε ολο του το μεγαλειο.. μη παρεξηγειθω.. οχι παντα.. συχνα λεω.. και ιστορικα μιλοντας εως σημερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή