Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Απαιτούνται ...Ισραηλινά βήματα !


Υπάρχει μια σταθερή παράμετρος στην μεταπολίτευση που αποτελεί το «καρκίνωμα» για την οικονομία μας και την ευημερία αυτού του λαού. Αυτή η παράμετρος ονομάζεται στρατιωτικές δαπάνες.

Οι αιτίες είναι ποικιλόμορφες, αλλά εάν θέλουμε να τις εξετάσουμε με σοβαρότητα θα καταλήξουμε στις δύο κυριότερες που αποτελούν την θεμελιώδη δομή αυτού του «καρκινώματος» . Από την μια είναι ο κακός και δύστροπος γείτονας και από την άλλη ο ...κακός μας εαυτός.

Είναι απορίας άξιο πως όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης , με τον πακτωλό των χρημάτων από τα Κοινοτικά πλαίσια στήριξης της Ε.Ε , δεν προχωρήσαμε σε μακρόπνοη εθνική στρατηγική στην οικονομία μας εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη ακριβώς αυτού του .. «καρκινώματος».

Τι ακριβώς θέλω να πω; Ας πάρουμε την περίπτωση του Ισραήλ για να παραδειγματιστούμε (έστω υπό κλίμακα).Το Ισραήλ είναι σε μια κατάσταση παρόμοια με την δική μας. Δηλαδή ανάγκη συντήρησης δυσανάλογα μεγάλου στρατού και αμυντικών δαπανών (ως προς τους άλλους Ευρωπαίους)..

Όμως το Ισραήλ εκμεταλλευόμενο τον πανίσχυρο στρατό του έχει καταφέρει και η εξαγωγική του πλέον δύναμη βρίσκεται στην υψηλή τεχνολογία...Εξάγει από μικροεπεξεργαστές, νανοτεχνολογία και λογισμικό, έως τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Αντλεί συνεχώς ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία από τον στρατό του, τη γνωστή ΙDF, και έχει αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής για ειρηνικούς εμπορικούς σκοπούς. Συγχρόνως φροντίζει μέσα από τα διάφορα think tank της εβραϊκής διασποράς των ΗΠΑ και της Ευρώπης, να «επιστρατεύει» όσους επιστήμονες , νέα μυαλά, και αριστούχους φοιτητές διαθέτει κάθε γωνιά εκτός συνόρων του.

Εμείς αντιθέτως έχουμε φροντίσει όλες αυτές τις δεκαετίες να καλλιεργήσουμε την παντελή έλλειψη δημιουργικότητας, παραγωγικότητας και καινοτομίας. Οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τα περίφημα «αντισταθμιστικά οφέλη», για τα οποία ακούμε συνεχώς μετά από κάθε πανάκριβη «αγορά του αιώνα», περιορίζονται στην κοντόφθαλμη αντίληψη του περιστασιακού ανοίγματος θέσεων εργασίας και πέραν τούτων ..ουδέν!

Κατασκευάζουμε μέρη τους εν Ελλάδι, εισάγοντας τεχνογνωσία, αλλά δεν υπάρχει μακρόπνοη εθνική στρατηγική για το πώς θα εξασφαλιστούν συνέργειες μεταξύ στρατιωτικών και εμπορικών έργων, με μεγάλη διάρκεια και αποδοτικότητα για την κοινωνία.

Η έρευνα και τεχνολογία των οπλικών συστημάτων είναι για να καταλάβετε κάτι σαν την Formoula 1, όπου μέσα από αυτή παράγεται όχι μόνο η αυριανή εξέλιξη των Ι.Χ αυτοκινήτων , αλλά και μια σειρά άλλων τεχνολογιών που βρίσκουν απήχηση στην καθημερινότητα μας και σε εμπορικούς σκοπούς πέραν του αυτοκινήτου.Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την έρευνα και την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων.

Και αφού η σημερινή νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, έχει ως διακύβευμα την πράσινη ανάπτυξη , να θυμίσω ότι το «οικοσύστημα» καινοτομιών και τεχνογνωσίας στην ηλιακή ενέργεια και τις ΑΠΕ έχει προέλθει από αυτές ακριβώς τις έρευνες και την τεχνολογία των οπλικών συστημάτων.

Δεν είναι καιρός λοιπόν να εκμεταλλευτούμε το «καρκίνωμα» της οικονομίας μας ; Δεν είναι καιρός να ακολουθήσουμε ( υπό κλίμακα πάντα) τα βήματα του Ισραήλ; Οι εξειδικευμένοι στρατιωτικοί υπάρχουν, οι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες (εντός και εκτός τειχών) το ίδιο ! Τι μένει ; ...Η πολιτική βούληση !

Αυτή που επιτέλους θα πει ΟΧΙ στην κυρίαρχη κουλτούρα των αντιπροσώπων ξένων οίκων, ΟΧΙ στην εχθρική αντιμετώπιση των νεωτερισμών, ΟΧΙ στην αποξένωση στρατιωτικών, επιστημόνων και επιχειρηματιών.

9 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο, Πολίτη.
    Απορώ όμως γιατί αυτή σου η ανάρτησή σου απευθύνεται μόνο στην σημερινή κυβέρνηση κι όχι και στη χθεσινή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατι δεν τα εκανε τοσα χρονια η κυβερνηση της ΝΔ;Δεν ειναι αντοπολιτευτικο το ερωτημα.
    Τα περι ισραηλινου μοντελου εχουν την ιδια αξια με τα περι δανικου μοντελου που λεει ο Παπανδρεου.Αλλοι λαοι,αλλες νοοτροπιες.
    Εδω αμφισβητειται και η αναγκη υπαρξης του κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ Κ.Π
    Αγαπητέ Πολίτη καλημέρα,
    Πολύ ωραία και χρήσιμα αυτά που αναφέρεις για την περίπτωση του Ισραήλ και των μεθόδων εξοικονόμησης πόρων.
    Επίτρεψέ όμως να μου βγω εκτός του θέματος του άρθρου σου και να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για την στάση του Καραμανλή στην παρούσα φάση. Μου είναι ακατανόητη. Ενας πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος μεγάλου κόμματος δεν είναι ένας απλός διεθυντής υπηρεσίας του δημοσίου που δηλώνει ότι παραιτείται την τάδε ημερομηνία αφήνοντας το κόμμα του έρμαιο στις ορέξεις αρχομανών και Δον Κιχώτηδων. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ; Η παράταξη περνάει τις πρώτες δύσκολες ώρες μετά την ήττα και ο στρατηγός εξαφανίζεται; Δεν περίμενα απο τον Καραμανλή τέτοια στάση. Δηλαδή το 33% του λαού είναι βουβό;
    Ας καθίσουν οι οργανωτικές και οι άλλες επιτροπές να κουβεντιάζουν για συνέδρια έκτακτα και μη. Το γραφείο του προέδρου του κόμματος πρέπει να δουλευει και ο ίδιος ο πρόεδρος να μην είναι εξαφανισμένος. Αφήνουμε τους νυν κυβερνώντες να αποκαλούν κοινους κλέφτες του προηγούμενους και καθόμαστε κι ασχολούμαστε με τα συνέδρια και τις άλλες βλακείες - για να μη πω κάτι βαρύτερο κύριε Πρόεδρε; Τι είσασταν κύριε Πρόεδρε υπάλληλος με σύμβαση ορισμένου χρόνου;
    Λυπούμαι κύριε Καραμανλή. Λυπούμαι πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικό άρθρο ως προς την ανάλυση για το τί θα μπορούσε να καταφέρει η χώρα μας αν μπορούσαμε να σκεφτούμε μοντέρνα, δίχως αγκυλώσεις και κόμπλεξ.

    Η σκέψη αυτή εφαρμόζεται και με άλλα παραδείγματα. Τί κάνανε άλλα κράτη που ξέφυγαν από την χρεοκοπία και τώρα βρίσκονται σε άφταστα επίπεδα;

    Δεν υπάρχει κοινή συνταγή παρά μόνο μία: έλαβαν την τολμηρή, στρατηγική, ριζική απόφαση να αλλάξουν την χώρα τους.

    Ας το πάρουμε απόφαση: δεν θα μπορέσουμε να συναγωνιστούμε τον έξω κόσμο στις παραδοσιακές βιομηχανίες με τις παραδοσιακές συνταγές.

    Πρέπει πάση θυσία να γίνουμε πρωτοπόροι στις τεχνολογίες, την έρευνα. Να γίνει η χώρα μας το φυτώριο για το μέλλον.

    Χρειάζεται όμως γι αυτό λίγη σκέψη "outside the box".

    Ακόμη και αυτή η γεωργία μπορεί να γίνει πρωτοπόρα αν συγκεντρωθούμε στα προϊόντα για τα οποία θα υπάρξει όλο και περισσότερη ζήτηση στο μέλλον: βιολογικά προϊόντα, εσπεριδοειδή και άλλα εξωτικά προιόντα τα οποία όμως θα παράγονται κοντά στον ευρωπαίο καταναλωτή χωρίς να χρεώνεται την ρύπανση της μεταφοράς από άλλες ηπείρους...

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε εδω θα σε στεναχωρισω.Αυτα που λες ειναι πολυ καλα και σωστα αλλα μαλλον ανηκουν στην σφαιρα της επιστημονικης φαντασιας οταν μιλαμε για την εφαρμογη τους στην Ελλαδα.
    Απο που να αρχισεις και που να τελειωσεις?Αφου τα ξερεις καλλυτερα.Συστημα και ταξη ειναι εννοιες αγνωστες στον ελληνα.Ασε που για να κερδισει κατι για την παρτη του ειναι ικανος να ξεπουλησει τα παντα στον πρωτο πλειοδοτησαντα.

    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή το έχω ζήσει απο κοντά το θέμα:

    Τέλος δεκαετίας του '70 και αρχές του '80 είχε ξεκινήσει μια τέτοια κινητικότητα,με μικρές Ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στο χώρο της μικροηλεκτρονικής και του λογισμικού,κυρίως με προσανατολισμό στρατιωτικές εφαρμογές.

    Με την ανοδο τότε του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία όμως,και την ανάθεση ΟΛΩΝ των σχετικών έργων σε συγκεκριμένη εταιρία συγκεκριμένου επιχειρηματία
    (Ο-λυ-μπι-ακος! Μα που μου ήρθε αυτό τώρα?)
    οι εταιρίες αυτές,και ολόκληρος ο κλάδος, οδηγήθηκαν σε ασφυξία και εξόντωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η άποψη κάποιου που τα ζεί από μέσα

    http://www.reality-tape.com/neu/?p=1101#more-1101

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ζήτημα είναι ποιος έχει την πολιτική βούληση ?
    Από τους ήδη υπάρχοντες στον πολιτικό στίβο δεν διακρίνω κάποιον ο οποίος είναι διατεθειμένος να βαρέσει γροθιά στο μαχαίρι της διαπλοκής και των αντιπροσώπων πολεμικού υλικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ 6 ΔΙΣ ΠΟΥ ΔΕΙΝΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή