Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Περί ΕΤΑΚ και ...λοιπών δαιμονίων !


Όταν η προεκλογική περίοδος που μας πέρασε κατάντησε η «χαρά του λαϊκιστή», παίζοντας στο γήπεδο των «κενών λόγων» , με φανέλα τις γενικολογίες και σορτσάκι τις αδιαφανείς αοριστολογίες, με τα ΜΜΕ διαιτητές «πιασμένους»από την «παράγκα» ( βλέπετε δεν έχει μόνο το ποδόσφαιρό την δική του «παράγκα» αλλά και η πολιτική), τότε το εισιτήριο από τους «φιλάθλους πολίτες» ..πληρώνεται διπλό. Ναι μην απορείτε!

Πάρτε παράδειγμα το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) το οποίο έγινε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.

Θα το καταργήσουμε έλεγαν οι σοφοί της οικονομίας της Ιπποκράτος και θα επαναφέρουμε το Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
θα μειώσετε τα δημόσια έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ το έτος, ανταπαντούσε ο ταλαίπωρος υπουργός οικονομικών κ. Παπαθανασίου ευρισκόμενος μεταξύ Β` Αθηνών για την αναγκαία σταυροθηρία και του υπουργείου στην Πλατεία Συντάγματος.

Τελικά διαβάζω από συνέντευξη του μετέχοντος στα αμαρτωλά ΔΣ του ΟΤΕ και σημερινού υπουργού ...Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ότι τελικά το ΕΤΑΚ θα ....καταβληθεί και για το 2008 και για το 2009. θα καταργηθεί το ..2010 !

( Παρεμπιπτόντως τι τρέλα και αυτή! Ο άνθρωπος -όπως ισχυρίζεται- επί δύο χρόνια που μετείχε στα ΔΣ του λαδωμένου ΟΤΕ δεν είχε αντιληφθεί κάτι το ...επιλήψιμο. Δηλαδή τα χρήματα μέσα από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου έφευγαν «φορτωμένα σε νταλίκες SIEMENS» και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ...αντιληφθεί τίποτα. Και αυτόν τον άνθρωπο τον έχουμε σήμερα υπουργό Οικονομικών.... Ο άνθρωπος που καλείται να εξιχνιάσει τις δαιδαλώδεις στοές της φοροδιαφυγής. Περαστικά μας!).

Επανέρχομαι όμως στο ΕΤΑΚ, το οποίο όπως θα ενθυμίστε ήταν μέρος της τρίτης φάση της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (Νόμος 3634/2008 ) της ΝΔ, όπου καταργήθηκε ο φόρος κληρονομιάς , γονικών παροχών και μεταβιβάσεων στα ακίνητα και αντικαταστάθηκε από το ΕΤΑΚ . Μια φιλοσοφία που εδράζεται στους λογικούς φορολογικούς πυλώνες που ισχύουν σε όλη σχεδόν την Ευρώπη όπου φορολογείται η κατοχή ακινήτων και όχι η μεταβίβαση.

Θα εισπραχθεί πρώτα λοιπόν το ΕΤΑΚ για το 2008 και 2009 και κατόπιν θα ...καταργηθεί ! Η λογική και η δημοσιονομική μας κατάσταση λέει ότι (εκτός του ΦΜΑΠ) στη θέση του θα επαναφέρουν τον φόρο μεταβίβασης και κληρονομιάς.
Επ` αυτού , αν και ερωτήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, στο ΠαΣοΚ προσποιήθηκαν ότι ...δεν το άκουσαν.

Το ζήτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Από την στιγμή που θα πληρώσουμε το ΕΤΑΚ δύο ετών, πως είναι δυνατόν σε μια πιθανή μεταβίβαση ακινήτου σε λίγους μήνες να πληρώσουμε ΚΑΙ φόρο μεταβίβασης; Φορολόγηση δύο φορές για το ίδιο αντικείμενο δεν νοείται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θα μας επιστραφεί το ΕΤΑΚ; Και εάν ναι, που θα βρεθούν προς αυτό τον σκοπό τα 1,6 δις ευρώ το 2010; Δηλαδή σε λίγους μήνες!
Το ποιο πιθανό είναι να πληρώσουμε ΚΑΙ το ΕΤΑΚ ΚΑΙ φόρο μεταβίβασης- κληρονομιάς ακινήτων και να τρέχουμε με ομαδικές προσφυγές στα δικαστήρια . Καινούργια υπόθεση ΛΑΦΚΑ, που και αυτή θα πληρωθεί ...από τους επόμενους. Περαστικά μας!

14 σχόλια:

  1. ΦΜΑΠεριουσίας,
    πλήρωναν 45.000 μεγαλοιδιοκτητες..
    ΕΤΑΚ θα [πληρώσουν 2.300.000 έλληνες πολίτες]

    Αυτό είναι η περιβόητη ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ , αλλά εις βάρος των ασθενεστέρων..

    Ο λαός σας έστειλε στα ΤΑΡΤΑΡΑ , αλλά αδυνατειτε να καταλάβετε, ακόμα και σήμερα τ0 ΓΙΑΤΙ.
    Καλά πάτε ..συνεχίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμο 10.58
    Όταν θα κληθείς να πληρώσεις κάποιες χιλιάδες ευρώ για γονική παροχή ή κληρονομιά τότε έλα να ξαναγράψεις.
    Αποδεικνύεις την ποσόστοση εγκεφαλικής ουσίας που έχουμε ως λαός.

    Δηλαδή με απλά λογάκια γιατί δεν το καταλαβαίνεις.
    Προτιμάς να πληρώσεις εφ` άπαξ φόρο μεταβίβασης για την περιουσία που θα σου μεταβιβάσουν οι γονείς σου ή εσύ στα παιδιά σου (που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ) παρά να πληρώνεις 30-200 ευρώ κάθε χρόνο ως φόρο κατοχής ακινήτου.

    Τι να πω ! Σηκώνω τα χέρια με την ανευθυνότητα και την βλακεία μερίδας αυτού του λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει φόρος κατοχής περιουσίας; Αφού γίνεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Απλώς θα τον ονομάσουν αλλιώς π.χ. πράσινο φόρο και θα σπατσάρουν με τον βλάκα τον Ελληνα, που προτίμησε παρεπιμπτόντως τους βερμπαλισμούς από την αληθινή πολιτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρωτώ για 4η συνεχή ημέρα.

    Πολίτη έχεις μάθει τίποτα για κάποιες εκπαιδεύσεις εργαζομένων που έγιναν ανήμερα των εκλογών στην Αθήνα και δεν άφησαν κανέναν να πάει να ψηφίσει ;

    Έχεις μάθει τίποτα για ολοκληρωμένο σχέδιο των επιχειρήσεων συγκοινωνιών να μποϋκοτάρουν τη μετακίνηση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ;

    Έχεις μάθει τίποτα για τα απίστευτα ποσά που ζητούσαν τα λεωφορεία όταν άκουγαν ότι επρόκειτο να μεταφέρουν κόσμο της ΝΔ και προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα τον εκλογικό προϋπολογισμό της ΝΔ ;

    Έχεις μάθει τίποτα για τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με τα αεροπορικά εισιτήρια που έδωσε η ΝΔ σε ψηφοφόρους του εξωτερικού και οι οποίοι πήγαιναν στα αεροδρόμια και είχαν "χαθεί" οι καταστάσεις ;

    Δε μπορεί να μην έχεις ακούσει τίποτα.

    Κάποιοι πρέπει να ξέρουν και εκατομμύρια άλλοι πρέπει να μάθουν.

    Για να καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο ήρθε το +10 κάποιοι που σφυρίζουν αδιάφορα και σαρδόνια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikman

    Εσύ γαλάζιε δοκοισύσοφε, πως ξέφυγες απο τον ΓΑΠ για γενική Γραμματεία στην Οικονομία;
    Γιά ένα σπίτι[μοναδική κληρονομιά] οψέποτε το κληρονομήσω, δεν θα πληρώσω, λόγω Α κατοικίας.
    Εσείς οι φορτωμένοι οι κολλητοί του ΠΑΡΑΔΙΑ να πληρώσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 7:17
    Αν μένεις ακόμα με την μάνα σου περιμένοντας να κληρονομήσεις και δεν έχεις δικιά σου Α κατοικία ναι δεν θα πληρώσεις .
    Στην αντίθετη περίπτωση θα σου φύγει ο τάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάστε τον λαλίστατο Παπακωνσταντίνου, πρίν τις εκλογές τι έλεγε... Τώρα που θα δεί τα δύσκολα
    Άσχετο, ξέρετε αν αυτή η ποντικομαμή ο Παπακωνσταντίνου βάφει τα μαλλιά του; Εγώ νομίζω οτι τα βάφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θεμα του ΕΤΑΚ κριθηκε με τις εκλογες του 2007.Καποιοι το επανεφεραν και σε αυτες τις εκλογες σκοπιμα.Και κατι αλλο.Με προφαση το εκλογικο αποτελεσμα δεν σημαινει οτι ο Ελληνικος λαος καταδικασε τη Ν.Δ για τα παντα . Και ουτε απο εδω και περα σε οποιο θεμα ανοιγεται θα πρεπει ακουμε το εξης:Ναι αλλα για αυτο καταδικαστικατε απο τον λαο.Τετοιες αντιληψεις ειναι μηδενιστικες ειναι ολοκληρωτικες.Δηλαδη επειδη εχασε η Ν.Δ σημαινει οτι καταδικαστικε και ο χειρισμος της στο θεμα των Σκοπιων ή καταδικαστικε ο διπλασιασμος της συνταξης του ΟΓΑ;Μην τρελλαθουμε τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ γρήγορα θα δικαιωθεί ο Καραμανλής. Πολύ πιο γρήγορα και από όσο ο ίδιος περίμενε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι ειπε ο παπακωνσταντινου; ειπε οτι θα πληρωνουμε αναλογα με το τι έχουμε σε γενικές γραμμές. Πως το λέμε αυτό; κατάργηση΄;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με συγχωρείτε αλλά με μπερδέψατε!!
    Εγώ έχω πλήρώσει το ΕΤΑΚ όπως και πολλοίάλλοι Έλληνες πολίτες. Πρώτα επομένως πρέπει να καταβληθεί απ' όλους και μετά να καταργηθεί. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της ισότητας προς όλους τους πολίτες.
    Όσο για το ειρωνικό "οι σοφοί της Ιπποκράτους", αγαπητοί φίλοι, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σοφός για την μίνιμουμ λογική διαχείριση και στο τομέα των οικονομικών. Λογική που δεν υπήρχε στη προηγούμενη διακυβέρνηση.
    Να γιατί το 83% των ερωτηθέντων πολιτών σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση βλέπει θετικά τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

    Παντως παρότι διαφωνώ μαζί σας, θέλω να σας συγχαρώ γιατί μες το ιντερνετικό χάος είστε ένα αξιόπιστο site και αντιπολιτεύεστε με επιχειρήματα και ουσία. Αυτό είναι σημαντικό για την λειτουργί ατης Δημοκρατίας στην χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Καθενας οτι θελει λει....!!!
    Σε δυο μηνες μπαινουμε στο 2010
    ΟΠΟΤΕ
    πως θα καταργησουν εναν νομο που εχει ισχυσει για χιλιαδες φορολογουμενους μηνες τωρα.....
    ΜΗΠΩΣ
    θα επρεπε να επιστεψουν τα χρηματα σε οσους πληρωσαν τον ΕΤΑΚ και μετα να τον καταργησουν....ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ...σε δυο μηνες ο νομος αυτος θα ειναι παρελθον...!!
    ΜΕΡΙΚΟΙ εχετε χασει το μετρο κριτικης και γραφετε τετοιες ασυναρτησιες που απλως αποδεικνυεται οτι ανηκετε κομματικα καπου και οτι και να κανει το ΠΑΣΟΚ αρνητικο θα ειναι για εσας....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ. Τ΄ ακούσαμε τόσες φορές από της Νέας Δυστυχίας τις παρόλες τις αρχηγικές. Αλλά όπως έδειξε η ζωή, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη η επικοινωνιακή τακτική. Διότι συγκεκριμένη και άμεση η συγχώνευση των υπουργείων. Συγκεκριμένος ο περιορισμένος αριθμός υπουργών, υφυπουργών και γραμματέων. Συγκεκριμένη η διάλυση και το ξεφόρτωμα επιτροπών και άλλων μαγειρείων. Συγκεκριμένη η ανανέωση των στελεχών. Συγκεκριμένη και άμεση η συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη στα συμβούλια των κυβερνητικών. Και όλα αυτά μέσα σε ελάχιστες ημέρες με έφοδο χωρίς πολλά. Όπως συγκεκριμένη η νεοδημοκρατική λαμογιά στα ομόλογα τα ταμειακά. Συγκεκριμένο το Βουτα-πέδιο. Συγκεκριμένη η ατιμωρησία των προεστών. Συγκεκριμένη η καθήλωση μισθών και η εξόντωση των μισθωτών. Όλα τα αντιλαϊκά συγκεκριμένα και καθαρά. Φάε τώρα μια συγκεκριμένη συντριβή, συγκεκριμένα να τιμωρηθείς και αόριστα, μα πολύ αόριστα και θολά να δούμε πότε από τον τάφο θα δεήσεις να νεκραναστηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ALEX...
    Ο ΓΑΠ προεκλογικά μίλαγε για ΜΙΚΡΟ & ΕΥΕΛΙΚΤΟ υπουργικό σχήμα...
    Το σχήμα με 37 (αντί για 42 που ήταν επί Καραμανλή) ΜΙΚΡΟ δεν το λες, παρά απλά ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ...

    όσο για ευέλικτο...
    Κατακερμάτισε το αυτόνομο υπουργείο ναυτηλίας (από τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ της χώρας)και μοίρασε αρμοδιότητες σε 2-3 υπουργεία...
    Ουυυυ να δεις ευέλικτα που θα παίρνουν αποφάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή