Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλωματικός αποκλεισμός της Ελλάδας


Προχθές στη συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε να ακολουθήσει το πρότυπο του Φινλανδού ομολόγου του (που είπε πρόσφατα πως η χώρα του διεκδικεί 12 θέσεις σε διάφορα επίπεδα) και υπογράμμισε πως “η Ελλάδα θα λάβει αυτά που τής αναλογούν και με το παραπάνω”.

Αποτέλεσμα; Χθες ανακοινώθηκε από την κα Ashton , η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και …. δεν συμπεριλαμβάνεται ΚΑΝΕΝΑΣ Έλληνας.

Η προσπάθεια για ανάληψη από Ελληνες διπλωμάτες των αντιπροσωπειών σε Κόσοβο, Βοσνία, Αλβανία και Σιγκαπούρη δεν ευοδώθηκαν και μάλλον θα πρέπει να αρκεστούμε σε μια αδιάφορη και άνευ πολιτικής βαρύτητας θέση υποδιευθυντή κάποιου τμήματος…

Το θέμα αυτό μειώνει την Ελληνική Διπλωματία και από άποψη ουσίας, καθότι η χώρα μας δεν μετέχει στη διαμόρφωση της Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά εγείρει και θέμα ηθικής τάξεως για τη χώρα μας.

Μήπως πρέπει να αναζητηθούν τελικά πολιτικές ευθύνες για την εξέλιξη αυτή;
.... περισσότερα