Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Ενός Κοσσόβου ….. ..Μύρια έπονται

Το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί απόφαση υψηλού εθνικού ρίσκου για την ελληνική πολιτεία.
Δυστυχώς περάσαμε από τη κατηγορηματική θέση της μη αλλαγής συνόρων , στο ``δεν θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσουν το Κόσσοβο``. Σίγουρα πήραμε κάποια ανταλλάγματα, με το πιθανότερο την υποστήριξη των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Είναι όμως τόσο σπουδαίο το αντάλλαγμα , δεδομένου ότι ενδεχόμενη αποδοχή ``βίαιης αλλαγής συνόρων``, και αναγνώρισης ανεξάρτητου Κοσσόβου , θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ , και στην ουσία θα την διχοτομήσει ή τριχοτομήσει .
Όμως το ηφαίστειο του Κοσσόβου θα έχει μεταφερθεί δίπλα μας ,στα σύνορα μας , πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο . Το φαινόμενο του ντόμινο που θα ακολουθήσει , συνθέτει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό – πρόκληση για την ελληνική πολιτεία και διπλωματία.

Ερωτώ :
Ποιες οι επιπτώσεις στο θέμα της Κύπρου ;
Τι γίνεται αν η Άγκυρα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ;
Ας κάνουμε μια απλή ιστορική αναδρομή στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου .
Η δράση του UCK ξεκίνησε με την χρηματοδότηση του από αδιαφανείς φορείς που βρίσκονται στο Ντιτρόιτ και τα νήματα κινεί ο Αμερικανός υπήκοος Κοσσοβάρος κ. Φλορίν Κρασνίκι.
Προχώρησε σε επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων, κορυφώθηκε με δολοφονίες απλών και αθώων Σέρβων πολιτών , και καταλήξαμε σήμερα εδώ.
Με λίγα λόγια , ο πιο σκληρός και επικίνδυνος συνδυασμός κοινού εγκλήματος και σκληρού εθνικισμού.
Αν , ο μη γένοιτο , συμβεί κάτι παρόμοιο , έστω μικρότερης κλίμακας στη Θράκη , θα πληρώσουμε το τίμημα της απόφασης για αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους στο Κόσσοβο.
Μη ξεχνάμε και την προπαγάνδα από τα ίδια κέντρα του Ντιτρόιτ με δημοσιεύματα και διαμαρτυρίες ότι η Ελλάδα καταπατεί και καταστρέφει την αλβανική πολιτιστική κληρονομιά, αναφέροντας το κάστρο της Πρέβεζας και το πανάρχαιο ιερό της Δωδώνης μεταξύ των άλλων.

Η μόνη θέση λοιπόν που ταιριάζει στην Ελλάδα είναι η άρνηση αποδοχής μονομερών τετελεσμένων.

Το ότι η ΗΠΑ θέλουν ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο , για τους δικούς τους σκοπούς , δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα θεωρηθούμε κακοί σύμμαχοι .
Μπορούμε να συμπλέουμε μαζί τους σε πολλά ζητήματα , αλλά και να διαφωνούμε ριζικά σε άλλα.
Ειδικά δε σε θέματα που αφορούν την μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Ποιες οι αντιδράσεις των ΗΠΑ στην άρνηση μας;;
Μήπως το γνωστό DVD που …..μεταφέρθηκε στον κ. Καραμανλή στην πραγματικότητα περιείχε το μήνυμα ……κάτσε καλά .
Mε το χθεσινό μου άρθρο απέδειξα την από διετίας τουλάχιστον εντατικοποίηση της CIA στο θέμα της ``αλιεύσεως`` πρακτόρων για την Ελλάδα .
Μήπως υπάρχουν και ….Έλληνες εντός , εκτός και επί τ`αυτά της πολιτικής σκηνής που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θέμα του Κόσσοβου κλείνοντας τα μάτια στις τυχών επιπτώσεις που θα έχει για την χώρα μας ;;;;;

Γνωστός και έμπειρος διπλωμάτης ανέφερε προ ημερών ότι στις διεθνείς σχέσεις είναι επισφαλές να είσαι καλοπροαίρετος , όταν δεν είναι οι άλλοι .
Το άμεσο μέλλον θα δείξει ποιος είναι καλοπροαίρετος και ποιος όχι।
Εγώ απλώς καταγράφω συμπεράσματα και ανησυχίες που προκύπτουν από την γενικότερη θεώρηση του ζητήματος.

23 σχόλια:

  1. "Τι γίνεται αν η Άγκυρα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ; "

    Ο Καραμανλής έχει κάνει ένα διπλωματικό άνοιγμα προς τους Ρώσους και με την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου "κλείδωσε" την οποιαδήποτε επεκτατική τάση της τουρκίας για την Θράκη.
    Όμως κανένας μας δεν πρέπει να εφησυχάζεται.Οι μουσουλμάνοι της Θράκης πάντα θα δημιουργούν προβλήματα και εντάσεις.Δεν χρειάζεται να σκάβουμε τον ίδιο μας τον λάκο τπογράφοντας για την ανεξαρτησία του Κοσσοβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι στην αποδοχής μονομερών τετελεσμένων.
    Εάν γίνει αποδοχή ``βίαιης αλλαγής συνόρων``, και αναγνώρισης ανεξάρτητου Κοσσόβο θα ανοίξει το …κουτί της Πανδώρας .
    Ίσως αυτό επιδιώκουν και οι ΗΠΑ . Χώρες όπως Ρωσία , Ελλάδα ,Κύπρος , Ολλανδία , Βέλγιο , Ισπανία , ΠΓΔΜ , Τουρκία και πάρα πολλές άλλες θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα . Μέσα στην αναμπουμπούλα ο …..λύκος χαίρεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οχι στην αποδοχής μονομερών τετελεσμένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mazi me Servia kai Rosia .
    Oxi anexartito kossovo.
    tha anoixoun oi askoi toy Aiolou kai ua maw sumparasiroun kai emas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι αλλάξαμε θέση κα Μπακογιάννη.
    Σε τι ωφέλη αποβλέπουμε που είναι πάνω απο την μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως υπάρχουν και ….Έλληνες εντός , εκτός και επί τ`αυτά της πολιτικής σκηνής που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ;;
    NAI υπάρχουν και όλοι τους ξέρουμε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μόνη θέση λοιπόν που ταιριάζει στην Ελλάδα είναι η άρνηση αποδοχής μονομερών τετελεσμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φαινόμενο του ντόμινο που θα ακολουθήσει εαν αναγνωριστει ανεξάρτητο το κόσσοβο θα παρασύρει και εμάς .ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΕΞ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέστα politis-gr γιατί όλοι έχουν τρελλαθεί με τον ζαχο , τον θέμο ,τον μάκη και τα άλλα ...παιδιά και δεν ασχολούνται καθόλου με ένα τόσο σοβαρό θέμα που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες για πάρα πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. προσοχη , υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα σοβαρά . Η κύπρος μας σίγουρα θα έχει πρώτη-πρώτη.
    οχι στην ανεξαρτησία του κοσσόβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε παιδιά εκείνο το τσιράκι της CIA ο ......ανωνυμος πως και δεν έχει έρθει και εδώ , να γράψει σχόλιο και να μας πείσει πόσο καλή ειναι η μαμά CIA και η γιαγιά ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μόνη θέση λοιπόν που ταιριάζει στην Ελλάδα είναι η άρνηση αποδοχής μονομερών τετελεσμένων.
    Αυτό και μόνο αυτό .ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. θέλει πάαααααααααρα πολύ προσοχή το θέμα . Οχι μόνο για μας αλλά για όλο τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολλές οι εξελίξεις όσον αφορά την γύρω μας περιοχή αν θυμηθούμε και τους παλιότερους που έλεγαν ότι τα Βαλκάνια είναι πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φοβάμαι ότι οι ΗΠΑ είναι μία υπερδύναμη θα έλεγα με «αυτοκρατορικό χαρακτήρα» και έχει το μειονέκτημα να μην έχει ιστορία η ίδια. Η ιστορία των ΗΠΑ είναι σχετικά πρόσφατη. Αυτό δεν της επιτρέπει ίσως να κατανοήσει το βάθος της ιστορίας των Βαλκανίων και της Ευρώπης, της περιοχής ειδικότερα στην οποία ζούμε εμείς. Και αυτό το λέω γιατί φοβάμαι ότι δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική της στον Βαλκανικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. -Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να έχει μία διαφορετική στάση από αυτή των ΗΠΑ που όσον αφορά την διάσπαση ή την πολυδιάσπαση στην Ευρώπη. Όμως όπως είδαμε στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, η Ε.Ε. δεν διαφοροποιήθηκε στην πολιτική της από εκείνη των ΗΠΑ και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο επιχείρημα της Ε.Ε. όσον αφορά την περίπτωση του Κοσσόβου, ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου είναι η τελευταία πράξη του διαμελισμού, της αποδόμησης της Γιουγκοσλαβίας και όλη η διαδικασία θα σταματήσει εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι ενδεικτικό ότι τις δηλώσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου ακολούθησαν δημοσιεύματα στον Τύπο σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, και συγκεκριμένα δηλώσεις πολιτικών της Σκωτίας υπέρ της αυτονομίας της Σκωτίας, ακολούθησαν δηλώσεις των Βάσκων στην Ισπανία...
    Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς τι μπορεί να επακολουθήσει. Βέβαια η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η διαδικασία αυτή θα σταματήσει εκεί. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο, δεν είναι καθόλου δεδομένο. Νομίζω ότι η ουσία της υπόθεσης του Κοσσόβου έχει μεγάλη σημασία και για την Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η παλιά αντίληψη μιας «δικαιότερης» αναπροσαρμογής των βαλκανικών συνόρων, που θα λαμβάνει υπόψη την αντιστοιχία του φυλετικού και εθνικού στοιχείου με το γεωγραφικό επανέρχεται στο βαλκανικό χώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. David Owen, τέως πρόεδρος της διεθνούς διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε διατυπώσει το σχέδιό του για τον επαναπροσδιορισμό των βαλκανικών συνόρων. Ως αντιφώνηση σε αυτές τις απόψεις, ο Arben Xhaferi, ιστορική προσωπικότητα του αλβανικού εθνικισμού στην ΠΓΔΜ, διεκδικούσε τη δημιουργία «εθνικών» κρατών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ενός Κοσσόβου... 3ος Παγκόσμιος έπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μετά το Κόσοβο έπεται η Τσαμουριά (Chameria), ας μην το ξεχνάμε αυτό, και όσο κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και αρνούμαστε την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν χωρίς να τα αντιμετωπίζουμε, τόσο θα μας κυνηγούν και θα μας δημιουργούν προβλήματα. Οι Τσάμηδες που ζούσαν εκεί στη Θεσπρωτία διώχθηκαν στην Αλβανία, οι υπόλοιποι σφάχτηκαν, κυνηγήθηκαν με εγκληματικό τρόπο, έγινε γενοκτονία-εθνοκάθαρση. Ας παραδεχθούμε την αλήθεια, ας αναγνωρίσουμε τα λάθη μας για να μας σέβονται και οι άλλοι όταν ζητάμε τον σεβασμό των ελληνικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες.-

    Κίτσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το αφήνω το ανωτέρω χωρίς σχόλια . Τα λόγια είναι περιτά .
    Τον Κίτσο τον λεβέντη καλείσθε να τον κρίνετε εσείς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή