Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Όμηρος της παραπαιδείας το Νέο Λύκειο



Από το «Λύκειο των Επιλογών» που θα ήταν αποσυνδεδεμένο από το εξεταστικό, θα ανακτούσε τη χαμένη του αυτοτέλεια και θα ξανάδινε στους μαθητές τον ελεύθερο χρόνο που τους έχουν κλέψει από την εφηβεία τους, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πέρασε χθες με χαρακτηριστική άνεση σε ένα φθηνό μοντέλο «Λυκείου εξειδίκευσης», προσδεδεμένου όσο ποτέ στο σύστημα πρόσβασης.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να ισχυριστεί ότι ένα Λύκειο που θα οδηγεί σε σαφάρι βαθμών, πανελλαδικές εξετάσεις με ακαθόριστη εξεταστέα ύλη, ενώ θα παρατείνει την αγωνία της επιτυχίας για ολόκληρο το πρώτο πανεπιστημιακό έτος, αφού η κατάταξη σε προγράμματα σπουδών θα γίνεται από το δεύτερο έτος, «θα αποκαταστήσει την ισορροπία στη ζωή των εφήβων» και θα κάνει «φυσιολογική τη ζωή τους και των γονιών τους».

Ειδικά στον τομέα της παιδείας η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές τη δεινότητά της στα… άλματα.

Από το 1 δισ. για την Παιδεία πέρασε στην απέναντι όχθη της μιζέριας των συγχωνεύσεων για να εξοικονομήσει θέσεις καθηγητών και υποδομές.

Χθες σημείωσε άλλη μία λαμπρή επίδοση στο άλμα αναγγέλλοντας για πρώτη φορά στα χρονικά «Νέο Λύκειο» με παλιά βιβλία και ρινίσματα εκπαιδευτικού υλικού από το Ιντερνετ.

Για μία κυβέρνηση με τέτοιες επιδόσεις στην παραπλάνηση των πολιτών, είναι μάλλον πολυτέλεια το να σχολιάσει κανείς την παρουσίαση του «Νέου Λυκείου» ανήμερα της απεργίας όλων των συνδικάτων της εκπαίδευσης ενάντια στο κύμα των συγχωνεύσεων.

Οσο για τη διακωμώδηση των διαδικασιών διαβούλευσης με την εκ των υστέρων κατάθεση των χθεσινών ανακοινώσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που συνεδριάζει σήμερα, αυτό μόνον ως κακόγουστο κυβερνητικό αστείο μπορεί να εκληφθεί.

ΕΤ


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Θέτουν de facto σε κίνδυνο τα κυριαρχικά μας δικαιωμάτα στο Αιγαίο



Η διπλή αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που εκδηλώθηκε με αφορμή την περίπτωση του ερευνητικού σκάφους «Explora», αναδεικνύει, αναμφίβολα, την ανεπάρκεια και την αστοχία χειρισμών της κυβέρνησης στην υπεράσπιση του κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Αποκαλύπτει, όμως, παράλληλα, τη μυστική διπλωματία του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, την οποία ξεσκέπασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος, με τη γνωστοποίηση ότι η ιταλική πλευρά απευθύνθηκε και στην Αγκυρα προκειμένου να πάρει άδεια για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είναι σαφές ότι το θέμα που ανέκυψε έχει δύο πτυχές. Η πρώτη είναι σημαντική και αφορά τις ενδοκυβερνητικές τριβές, που σχετίζονται, κυρίως, με τη λειτουργία της κυβέρνησης και το παρατηρούμενο αλαλούμ σε όλους τους τομείς.

Η δεύτερη, όμως, η πιο σοβαρή, αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων.

Και αν στα ζητήματα αυτά δεν χωρούν λάθη, πολύ περισσότερο δεν είναι επιτρεπτά προσωπικά ή άλλα παιχνίδια επιπέδου μυστικής διπλωματίας.

Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη μία διπλωματική ήττα, αφού, από το πουθενά, μια τρίτη χώρα εμφανίζεται να υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο έχει εκχωρήσει, ουσιαστικά, μέρος της εθνικής κυριαρχίας στην Τρόικα με την πολιτική του Μνημονίου, αλλά θέτει de facto σε κίνδυνο και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο, με τη μυστική διπλωματία που ακολουθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΤ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Κυβερνητικό αλαλούμ για τις αποκρατικοποιήσεις




Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος εκδηλώνονται και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα να βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας (και) των εσωτερικών τριβών.

Δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι κάθε υπουργός έχει σηκώσει το δικό του «μπαϊράκι», βάζοντας απαγορευτικό για τις ΔΕΚΟ του τομέα ευθύνης του.

«Να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι στους φορείς του δικού μου υπουργείου» είναι, συνοπτικά, η θέση των περισσότερων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος και τον πρωθυπουργό απλώς να παρακολουθεί.

Αποκαλυπτικό του κυβερνητικού αλαλούμ είναι ότι, μετά την περίπτωση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, που επιμένει στο ότι τα δίκτυα των βασικών υποδομών πρέπει να παραμείνουν στο κράτος, ήταν η σειρά της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που μπορούν να πουληθούν δεν μπορεί να είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η εταιρία φυσικού αερίου.

Είναι φανερό ότι, στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προσκρούει περισσότερο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης, αφού σκοντάφτει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Και, από ό,τι φαίνεται, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, εφόσον κάθε υπουργός οχυρώνεται πίσω από το χαρτοφυλάκιό του και αρνείται να δεχθεί την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που εποπτεύει ο ίδιος.

Τη λύση, όμως, τελικά, θα τη δώσει, και στην περίπτωση, αυτή, η Τρόικα.

.
ΕΤ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Οι δανειστές – «Σωτήρες» μας




Από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος επιβεβαιώνεται ότι η πρόσληψη του Κρίστοφερ Γιουρετζιάν ως βασικού συμβούλου αποκρατικοποιήσεων είναι παράνομη.

Η σχετική διάταξη του νόμου 3049/2002 ορίζει ρητά ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να έχουν κύρος και εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα, καθώς επίσης κατάλληλη εξειδίκευση.

Από το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Γιουρετζιάν δεν διαθέτει τέτοια εχέγγυα. Μάλιστα, από τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών τεκμαίρεται ότι η σύμβαση προχώρησε κάτω από απολύτως αδιαφανείς όρους.

Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι έκθετος, αφού επέλεξε, με απευθείας ανάθεση, και όχι με διαγωνισμό, μια μονοπρόσωπη εταιρία μηδαμινής εμπειρίας με τρεις μήνες ζωής και μετοχικό κεφάλαιο μίας αγγλικής λίρας.

Και επικαλείται έναν νόμο, τον οποίο ο ίδιος παραβιάζει με την απόφασή του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο κ. Γιουρετζιάν θα έχει πρόσβαση σε όλους τους κρίσιμους φακέλους δημόσιας περιουσίας για υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων, «που δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης».

Και, μάλιστα, θα έχει δικαιώματα ελέγχου αντίστοιχα προς εκείνα των ορκωτών λογιστών.

Την ίδια ώρα, προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία για τις συγχωνεύσεις στον κλάδο των τραπεζών θα αποφασίζει, τελικά, ο κρατικός επίτροπος, αφού θα έχει το δικαίωμα βέτο.

Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει απίστευτες στρεβλώσεις στην αγορά, αφού οι αποφάσεις των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων για συγχωνεύσεις ή εξαγορές θα προσκρούουν στο κράτος.

Είναι αξιοπερίεργο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρεί από τη μία να ελέγξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με μια εταιρία – φάντασμα και, από την άλλη, να χειραγωγήσει την τραπεζική αγορά μέσω των εκπροσώπων του Δημοσίου.

ΕΤ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Αμετανόητος ο Καρχιμάκης συνεχίζει να προκαλεί: ‘Γιατί να παραιτηθώ;’



Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης απαντά με έντονο και προκλητικό ύφος στα ερωτήματα της ελληνικής κοινωνίας , σχετικά με τον διορισμό του στο δημόσιο.

Εργαζόταν ,λέει, στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως διοικητικός λογιστής και έπαιρνε 1.800 ευρώ μισθό. «Γιατί λοιπόν να παραιτηθώ;» τονίζει με στόμφο ο κ. Καρχιμάκης.

«Πώς θα ζούσα αν ο λαός κάποια στιγμή δεν με ψήφιζε και δεν με έστελνε και πάλι στη Βουλή; Πρέπει δηλαδή να ζητιανεύω; …..»(sic)

Ο κ. Καρχιμάκης , βο(υ)λευτής από το 2000, (έχει ήδη εξασφαλίσει την παχυλή βουλευτική σύνταξη του, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι) προβληματίζεται για το εργασιακό του μέλλον. Τον ίδιο όμως προβληματισμό έχουν και κάποια εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων πολιτών, αλλά δεν δημιουργούνται γι’ αυτούς «προσωποπαγείς θέσεις» στο δημόσιο ,που θα τους περιμένουν και θα τους εξασφαλίζουν την εργασία τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πως λοιπόν ο κύριος Καρχιμάκης «καπάρωσε» την θέση στο δημόσιο, όταν χιλιάδες Έλληνες αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και δεν γνωρίζουν ποσό ακόμη θα διατηρούν τη θέση εργασίας τους ;

Ξεκαθαρίζω ότι δεν αναφέρομαι στο νόμιμο μέρος της υπόθεσης , αλλά στο ηθικό.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΠΑΣΟΚ, ο άνθρωπος που εμφανίζεται συχνά σε ρόλο υπερμάχου της διαφάνειας και της κάθαρσης και έχει επανειλημμένα δείξει υπέρμετρη τάση να βλέπει παντού «γαλάζια» σκάνδαλα ( της τάξεως κάποιων εκατομμυρίων ευρώ από ...αγωγές εις βάρος του, αν δεν κάνω λάθος, που συνήθως δεν κάνω), αφού διορίστηκε κάποτε (Πότε κ. Καρχιμάκη;) και με τρόπο που δεν γνωρίζουμε (Ποιον κ. Καρχιμάκη;) στην Ολυμπιακή, και αφού εργάστηκε (Πότε και Πόσο κ. Καρχιμάκη), τώρα εξασφαλίζει και το μέλλον του σε βάρος του κρατικού κορβανά.

Με την στάση του ο κ. Καρχιμάκης αποδεικνύει ότι πίσω από τα γνωστά μεγάλα λόγια του ΠΑΣΟΚ περί διαφάνειας , ισοτιμίας , νέας Ελλάδας κλπ , συνεχίζονται να κρύβονται τα εξίσου μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ.
Έργα που έστειλαν όχι μόνο την Ολυμπιακή της Μιμής , του Καρχιμάκη και των άλλων παιδιών, στο τέλμα, αλλά έφεραν και την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Πρόκειται περί μιας αδιαμφισβήτητης απόδειξης ότι οι άνθρωποι, αλλά και οι μηχανισμοί του κόμματος αυτού είναι αδιόρθωτοι. Από τη μια με την πολιτική τους βυθίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και στην ανεργία και την ίδια στιγμή το κύριο μέλημα τους είναι να βολέψουν τον εαυτούλη τους.

Σε άλλες εποχές η ενέργεια του κ. Καρχιμάκη θα προκαλούσε γέλια και οίκτο μαζί. όμως και υπό της παρούσες συνθήκες προκαλεί πίκρα και οργή !

Είναι τόσο βαθιά και διεστραμμένα ιδιοτελείς, ώστε να μην καταλαβαίνουν καν τον αντίκτυπο των πράξεών τους;….

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Το κρυφό σχολειό δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα


Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 συνοδεύτηκε από τη μονότονη προσπάθεια κάποιων « προοδευτικών» να ξαναγράψουν την Ιστορία.

Μόνιμος στόχος των συγκεκριμένων διανοουμένων και αρθρογράφων είναι το Κρυφό Σχολειό.

Το χαρακτηρίζουν μύθο και το χλευάζουν. Προφανώς είναι ανιστόρητοι ή εμπαθείς ή και τα δύο μαζί.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι στόχοι τους είναι δύο. Πρώτον να υποβαθμίσουν τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και δεύτερον να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να την παρουσιάσουν φιλελεύθερη και ανεκτική.

Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Τους ενοχλεί η υπενθύμιση ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων.

Δεν θα καταφύγουμε σε μαρτυρίες Ελλήνων της εποχής εκείνης. Θα θυμίσουμε τί έγραφε σε επιστολή του ο Ρωμαιοκαθολικός Γκέρλαχ, πάστορας της Γερμανικής Πρεσβείας της Κωνσταντινουπόλεως το 1575.

Αντιγράφουμε από το σπουδαίο σύγγραμμα του συγχρόνου μας Γερμανού Ρωμαιοκαθολικού κληρικού και Νεοελληνιστή Γκέρχαρντ Ποντσκάλσκι «Η Ελληνική Θεολογία επί Τουρκοκρατίας», ελληνική έκδοση Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 2005): « Πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν ευδοκιμεί η μελέτη. Δεν υπάρχουν δημόσιες ακαδημίες ή καθηγητές, με εξαίρεση τα κοινά σχολεία, όπου διδάσκονται τα αγόρια ανάγνωση με το Ωρολόγιο, την Οκτώηχο, το Ψαλτήριο και άλλα βιβλία που χρησιμοποιούνται στις ακολουθίες. Ελάχιστοι όμως από τους ιερείς και τους μοναχούς κατανοούν πραγματικά αυτά τα βιβλία» (σελ. 86).

Να, λοιπόν, που ένας Γερμανός κληρικός του 16ου αιώνος, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να κατασκευάζει μύθους υπέρ του Ορθοδόξου κλήρου, παραδέχεται σε επιστολή του προς τον Γερμανό λόγιο Μαρτίνο Κρούσιο, ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί ήταν οι μόνοι που αγωνιζόντουσαν κατά την περίοδο εκείνη να μορφώσουν τα Ελληνόπουλα, παρά τα δικά τους μορφωτικά κενά.

Ερχόμαστε τώρα στην προσπάθεια των κατασκευαστών της «προοδευτικής Ιστορίας» να εξωραΐσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε καταπίεση εις βάρος της παιδείας των Ρωμηών.

Ας δούμε όμως πώς περιγράφει το κλίμα του 17ου αιώνος ένας επιφανής Έλληνας που τελικά έχασε την ζωή του λόγω της υπερβολικής τόλμης του. Καταθέτουμε τη μαρτυρία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Λουκάρεως, ο οποίος στραγγαλίστηκε το 1638 από τους Τούρκους.

Έγραφε το 1616 σε μία πραγματεία του- προκήρυξη προς τους Έλληνες: « Ημπορούσι να είπουν οι Λατίνοι… μάθημα και σοφίαν δεν έχετε, αμή είσθε δούλοι και έχετε τους Τούρκους πάνω από τα κεφάλια σας…. Όσον πως δεν έχομεν σοφίαν και μαθήματα αλήθεια είναι…. Η πτωχεία και η αφαίρεσις της βασιλείας μας το έκαμαν και ας έχωμεν υπομονήν».

Ομολογεί ο Πατριάρχης με αρκετό θάρρος ότι οι Έλληνες δεν είχαν «μαθήματα», δηλαδή σχολεία, διότι ήσαν υπόδουλοι. Έχασαν το κράτος τους και λόγω εχθρικής καταπίεσης δεν μπορούν να μορφωθούν, με αποτέλεσμα να τους ειρωνεύονται οι Δυτικοί Χριστιανοί.

Επισημαίνουν οι αμφισβητίες: Μα καλά τον 18ο αιώνα έχουμε πλέον αξιόλογα ελληνικά σχολεία στα Γιάννενα, στην Κοζάνη, στην Σμύρνη, στο Άγιον Όρος κλπ. Και ο Πατροκοσμάς σχολεία ίδρυε.

Απαντούμε ότι την εποχή εκείνη είχε χαλαρώσει κάπως η Οθωμανική αυθαιρεσία λόγω πιέσεων έξωθεν. Όμως και τότε ακόμη υπήρχε ανάγκη για κρυφά μαθήματα.

Γιατί; Την απάντηση δίνει ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρενέ Πυώ στο βιβλίο του « Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος» ( ελληνική έκδοση ΤΡΟΧΑΛΙΑ, Αθήνα χ.χρ.): Ο Πυώ ακολούθησε το 1913 τον Ελληνικό Στρατό που απελευθέρωσε την ενιαία Ήπειρο και διηγείται τί άκουσε σχετικά με την Τουρκοκρατία στο Αργυρόκαστρο: « Κανένα βιβλίο τυπωμένο στην Αθήνα δεν γινόταν δεκτό στα σχολεία της Ηπείρου. Ήταν επιβεβλημένο να τα προμηθεύονται όλα από την Κωνσταντινούπολη. Η Ελληνική Ιστορία ήταν απαγορευμένη, Στην περίπτωση αυτή λειτουργούσαν πρόσθετα κρυφά μαθήματα, όπου ο νεαρός Ηπειρώτης μάθαινε για τη μητέρα πατρίδα, διδασκόταν τον εθνικό της ύμνο, τα ποιήματά της και τους ήρωές της» (σελ 126).

Ένας Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής καταγράφει χωρίς φόβο και πάθος την τουρκική πολιτική στον τομέα της παιδείας στις αρχές του προηγουμένου αιώνος. Κρυφά μαθήματα για τα ελληνόπουλα. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία οι δήθεν προοδευτικοί θέλουν να αγνοούν. Προτιμούν να εμφανίζονται και ανιστόρητοι και εμπαθείς.

Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα τοπωνύμια. Στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Βοιωτία, στις Κυκλάδες, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Μικρά Ασία, παντού όπου έζησε ο Ελληνισμός διασώζεται ακόμη το τοπωνύμιο Κρυφό Σχολειό.

Δεν μπορεί σε τόσα διαφορετικά μέρη να…..έπαθαν οι κάτοικοι ομαδική παράκρουση!

Η προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά διέσωσε στην ιστορική μνήμη την αλήθεια για το Κρυφό Σχολειό. Αυτήν ακριβώς που περιγράφει ο υπασπιστής του Κολοκοτρώνη Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος, όταν γράφει στον Α΄ τόμο των Απομνημονευμάτων του (σελίδα 46) ότι την παιδεία επί Τουρκοκρατίας την είχαν στα χέρια τους οι ιερείς και όλα αυτά «εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους»!

.

antibaro



Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ο πολιτικός πειρατής Καρατζαφέρης




Η κατάσταση ανεξέλεγκτου εκνευρισμού, η ψυχική και πολιτική σύγχυση και ο πανικός που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη είναι εμφανή, μετά τις αποκαλύψεις όσον αφορά στις συμπεριφορές και στον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα του.

Ο ΛΑΟΣ πολιτεύεται με μια «σημαία ευκαιρίας» και πλέει πολιτικά ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος. Χωρίς πορεία. Δίχως σαφές λιμάνι προορισμού.

Τη μια εμφανίζεται ως κήρυκας του Μνημονίου και πλειοδοτεί υπέρ του ΔΝΤ ( πριν μάλιστα η κυβέρνηση προσφύγει σ’ αυτό).

Στην πορεία, όταν ο καιρός δείχνει να χαλάει, συμπλέει με το σκάφος του ΠΑΣΟΚ, λειτουργώντας ως συνοδευτικό πλοίο βοηθείας.

Όταν όμως ο καιρός ανταριάζει πραγματικά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο 2 στους 10 πολίτες συμφωνούν με το Μνημόνιο , τότε εμφανίζεται ως …πολιτικός πειρατής και σπεύδει να κατηγορεί την κυβέρνηση και την πολιτική του Μνημονίου, που ο ίδιος προλόγιζε και κατόπιν υπέγραφε.

Αντι να ψάξει για λιμάνι υπήνεμο προκειμένου να σώσει το πλήρωμα του , ο πολιτικός πειρατής Καρατζαφέρης βγαίνει στην ανταριασμένη ανοιχτή θάλασσα προς αναζήτηση νέας λείας.

Αν το πειρατικό δεν τσακιστεί από τον καιρό και βουλιάξει, τότε θα έρθει αντιμέτωπο με μεγάλα πλοία , αφου μοναχά αυτά ταξιδεύουν στις ανταριασμένες θάλασσες.

Και τότε το πειρατικό, το τσούρμο και ο πειρατής Καρατζαφέρης, θα αποτελέσουν παρελθόν….

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Παράνομη η πρόσληψη του συμβούλου «φάντασμα»




Διαστάσεις τεραστίου σκανδάλου προσλαμβάνει η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Οικονομικών προέβη, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε απευθείας ανάθεση του έργου του σχεδιασμού και υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ σε νεοσύστατη ξένη εταιρία – σύμβουλο με μηδενική εμπειρία, η οποία θα έχει δικαιώματα ελέγχου αντίστοιχα προς εκείνα των ορκωτών λογιστών.

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση του σχετικού άρθρου του νόμου, που επικαλείται ο κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόσληψη, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να διαθέτουν κύρος και εμπειρία στα αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποκρατικοποιήσεις.

Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο δεν απαντά ουσιαστικά στα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται για τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τα κίνητρα της απόφασης.

Το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι εάν και κατά πόσον η πρόσληψη του συμβούλου έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Είναι το πώς επιτρέπει η κυβέρνηση σε μια εταιρία–φάντασμα, η οποία δεν έχει πάρει την έγκριση της Βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα θέματα του Ελληνικού Δημοσίου και εμπιστευτικές πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι η απευθείας ανάθεση του έργου του σχεδιασμού, παρακολούθησης, συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων στην παγκοσμίως άγνωστη, προσωποπαγή εταιρία με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο της μιας αγγλικής λίρας και τη μηδενική εμπειρία είναι παράνομη και, ως εκ τούτου, επιβάλλεται να λυθεί η σχετική σύμβαση και να απομακρυνθεί άμεσα ο σύμβουλος με τις εξαιρετικά ελλιπείς περγαμηνές.

ET

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σε εταιρεία της …μιας λίρας, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας




Σύμβουλος …. «φάντασμα» ; Και άλλες φορές , το προηγούμενο διάστημα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει επικριθεί για απευθείας αναθέσεις έργων σε εταιρείες συμβούλων.
Εχει, μάλιστα, βρεθεί, για το λόγο αυτό, αντιμέτωπος με επίμονα ερωτήματα, ακόμη και... Συνέχεια

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κόβουν το ΕΚΑΣ από χιλιάδες συνταξιούχους




Με το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε χθες και με το οποίο το υπουργείο Εργασίας επιφέρει νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό θεσμοθετείται και επίσημα η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών του κράτους προς τους πολίτες και, ειδικότερα, προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Από τους δικαιούχους ....Συνέχεια

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι πολιτικές γενιές αλλάζουν. Η πολιτική σχολή … όχι !




Κατά τη φρενήρη κούρσα του προς την εξουσία ,την περίοδο 1980-81, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου εκπόνησε πρόγραμμα .... περισσότερα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ βλάπτει σοβαρά τη χώρα


Σταθερά προσηλωμένη στην τακτική επικοινωνιακών τεχνασμάτων, τη δημιουργία πλαστών εντυπώσεων και ... περισσότερα

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Αγανακτισμένη κοινωνία


Οι αποφάσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου, έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έκρηξης, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. ........ περισσότερα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πώς παραμένουν οι Ιάπωνες πάντα τόσο ψύχραιμοι;




Από την περασμένη Παρασκευή η υφήλιος συγκλονίζεται από τις εικόνες καταστροφής από την Ιαπωνία.Εξίσου συγκλονιστική είναι και η αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία με την οποία οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Ένα χαρακτηριστικό ..περισσότερα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η αποκάλυψη της μυστικής διπλωματίας


Αυτό που διαδραματίζεται στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής , ξεπερνά πλέον και αυτό τον ορισμό της μυστικής διπλωματίας.
Νέα ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών επαφών και το πραγματικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών προκαλούν νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά από ...περισσότερα

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επιστροφή στην εποχή των «Κλαδικών»




Στο δρόμο της επιστροφής στην αλήστου μνήμης εποχή Κουτσόγιωργα οδεύει το ελληνικό Δημόσιο, με τη σύσταση ενός σώματος πραιτοριανών που θα περιοδεύει στα υπουργεία και θα ...περισσότερα

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η επιμήκυνση σημαίνει δάνειο «4+6»




Επειδή έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση αναφορικά με την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:... περισσότερα…

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Δεν πείθει κανέναν η κα Διαμαντοπούλου»




Tο σχολείο στα χρόνια του Μνημονίου μεταλλάσσεται. Γιγαντώνεται, ασφυκτιά, αποψιλώνεται από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κόβονται από τη λεπίδα του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι γίνεται πιο άγριο...περισσότερα

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το «ξήλωμα» της κυβερνητικής πολιτικής


Tα εξαγόμενα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση μια τελευταία ευκαιρία. ... περισσότερα

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Eικόνα διάλυσης και επικίνδυνης ανεπάρκειας


Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά... περισσότερα

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σε ρόλο «θεατή» ο Γ.Παπανδρέου


Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το θέμα της ικανοποίησης αιτημάτων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, εν όψει της... περισσότερα

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας


Οι χθεσινές εξελίξεις στους κόλπους της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αποτυχία της πολιτικής της ... περισσότερα

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση


Είναι σαφές πως η κρίσιμη μάχη για τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη βρίσκεται σε εξέλιξη ...περισσότερα

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησαν οι «μυστικοί δείπνοι» των 6 δελφίνων


Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, αυτή η πλήρης κατάρρευση που παρατηρείται την τελευταία περίοδο δίχως καμιά...περισσότερα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Αδιέξοδο εντός και …εκτός !


Η Μέρκελ αποκλείει μείωση των επιτοκίων δανεισμού, λέγοντας –δικαίως– ότι η εξόχως βλαπτική συμφωνία για τη χώρα μας φέρει την ... περισσότερα

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η πολιτική του Αντ. Σαμαρά δικαιώνεται καθημερινά


O απολογισμός ενάμιση χρόνου διακυβέρνησης βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη κατάρρευση. Τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου έχουν υποχωρήσει κατά ...περισσότερα

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Eθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ: αρχή του τέλους Παπανδρέου


Βαρύ κλίμα επικράτησε χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.Ο πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιον ενός ακροατηρίου το οποίο έδειξε ...περισσότερα

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Της…Λιβύης στη κυβέρνηση «Σκορποχώρι»


Η ανικανότητα χειρισμού της κρίσης, η ομολογούμενη αποτυχία του Μνημονίου, η έλλειψη σχεδίου, η άνευ όρων παράδοση στις επιταγές της τρόικα ...περισσότερα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Έχει υποσχεθεί ο Παπανδρέου στον Ερντογάν για τους μουφτήδες;


Από την Τουρκία ο Ερντογάν έθεσε θέμα, πάλι, αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση των εκλεγμένων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.... περισσότερα

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

To (υπόγειο) διπλό παιχνίδι του Παπανδρέου




Η περιοδεία του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ελσίνκι επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους έγραφε προ ημερών ο Πάνος Αμυράς στον «ΕτΚ». Το δημόσιο χρέος, από τα επίπεδα του 105%-110% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, θα εκτοξευθεί Συνέχεια…

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Οι Ιρλανδοί μας δείχνουν το δρόμο




Στην Ιρλανδία, όπου σημειώθηκε η πρώτη εκλογική συντριβή κυβέρνησης της ευρωζώνης μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, οι πολίτες έδειξαν ξεκάθαρα τι ΔΕΝ ήθελαν: Το Μνημόνιο που υπεγράφη με την τρόικα.

Για αυτό και ο Συνέχεια…